Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Gerylord
Wys³any: 2014-01-22, 20:57   na jakiej wysoko¶ci daæ wentylacje gara¿u
0
UP DOWN

Witam, kilka dni wcze¶niej radzi³em siê Was jak pozbyæ siê mg³y lakierniczej z niewentylowanego gara¿u i niestety z³otego ¶rodka nie ma :D
wykorzysta³em 2 du¿e stare wentylatory Valeo, mia³em trochê blachy w domu wiêc zrobi³em obudowê w kszta³cie 2 sto¿ków a na koñcu pier¶cieñ fi130mm, wentylatory s± na 12V wiêc zrobi³em prosty zasilacz z transformatora i mostka gretza i ju¿ mam 13V sta³ego :)
ca³o¶æ bardzo dobrze dmucha, jutro zamierzam przekuæ siê przez ¶cianê do innego pomieszczenia i stamt±d kulturalnie rury odprowadziæ na zewn±trz (nie robiê tego bezpo¶rednio w gara¿u bo za du¿o zimna wpada³o by)
tak wiêc ca³o¶æ jest przygotowana do monta¿u, na za³±czonym zdj widaæ wnêkê która mam w pomieszczeniu gdzie malujê i mam mo¿liwo¶æ monta¿u tylko w niej tak¿e minimum na 1m wysoko¶ci lub wy¿ej, jak Wy radzicie? Jaki wp³yw ma wysoko¶æ wentylacji na ca³okszta³t w odprowadzaniu odkurzu lakierniczego. Dodam, ¿e nadmuch ciep³ego powietrza jest ze strony przeciwnej - grzejnik i nagrzewnica gazowa.

P.s. wiem ¿e wentylatory nie maj± teraz przed sob± ¿adnego filtru ale na dniach te¿ taki bêdzie! :D

wentylacja.JPG
wysoko¶æ?
Plik ¶ci±gniêto 1371 raz(y) 1.35 MB

Matix 
Wys³any: 2014-01-22, 22:22   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
Mi siê wydaje ¿e to bêdzie dobre o kant dupy roztrza¶....
Pierwsza rzecz to wydajno¶æ tych wentylatorów.... Mo¿e teraz dmuchaj± ale jak za³o¿ysz filtry to przep³yw zmniejszy siê do minimum... :blee:
Druga rzecz to to ¿e powietrze bêdzie wlatywa³o zimne a z drugiej strony ciep³e i wydaje mi siê ¿e jest mo¿liwo¶æ skraplania siê wody na elementach :tak:
Ja u siebie mam wentylator z silnikiem 3,5KW i naprawdê to jest jeszcze za ma³o....

KK 
Wys³any: 2014-01-23, 00:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Matix u siebie masz nawiew czy wyci±g?
Ostatnio my¶la³em o ¶ciance lakierniczej wyci±gowej, z silnikiem 4kw sa czasami na allegro.
Tylko pewnie lepiej nadmuch.

Gerylord
Wys³any: 2014-01-23, 07:56   
0
UP DOWN

Moje pytanie brzmi : na jakiej wysoko¶ci?
Co jest z wami ludzie, czytaæ ze zrozumieniem nie potraficie??

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-23, 09:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Moja odpowiedz brzmi..... Takie wentylatorki sobie zainsta :sciana: luj byle gdzie bo to nic nie pomoze

hamir 
Wys³any: 2014-01-23, 12:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
http://allegro.pl/wentyla...3875763197.html
taki ci usunie mgle :tak:

unek
Wys³any: 2014-01-23, 13:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
hamir, Czy jeste¶ pewien ?? widzia³e¶ jakie ma on ³opatki ?? i jeszcze sprê¿ ??

hamir 
Wys³any: 2014-01-23, 13:52   
0
UP DOWN

unek,zdiecie bylo w celu zobrazowania ^^ nie patrzylem na parametry ;)
Kolega musi zrozumiec ze wentylatorki z Valeo to nie ta droga.

hamir 
Wys³any: 2014-01-23, 14:01   
0
UP DOWN

Gerylord, te swietlowki wystarczaja Ci do lakierowania?

Gerylord
Wys³any: 2014-01-23, 15:39   
0
UP DOWN

Witam, sprawa wentylacji nie jest prosta i tania, to prawda, dlatego poniek±d zgadzam siê z kolegami ale dzisiaj jestem po pierwszej próbie wentylacji gara¿u tego co skonstruowa³em wczoraj, no i mi³e zaskoczenie, nie jest "instant" wydmuch z pomieszczenia ale jest nieporównywalnie lepiej! Na pewno mogê ju¿ malowaæ w normalnych odstêpach czasu, bo u mnie sprawa wygl±da³a tak:
da³em pierwsz± warstwê bezbarwnego, ju¿ bardzo nieprzejrzy¶cie w gara¿u i jak tu po³o¿yæ drug±? A poza tym wszystko siada na auto potem.
Teraz sprawa wygl±da tak, ¿e po oko³o 5 minutach max, z zamglonego gara¿u robi siê bardzo przejrzy¶cie, tak¿e wniosek z tego taki ¿e lepsza ka¿da wentylacja ni¿ ¿adna! :)
Ju¿ przynajmniej da siê jako¶ pracowaæ.

hamir ¶wietlówki w sumie mam 6 osram, w miarê dobrze widaæ przy nich, rozmieszczenie to po 1 w ka¿dym rogu czyli 2 na stronê + 2 na ¶rodku z przodu gara¿u, dupy nie urywa ale widaæ dobrze strukturê lakieru.

Niedawno przyjecha³em z Kanady i powoli zaczynam dochodziæ do ³adu z tym co tutaj mia³em a sporo uda³o siê ju¿ zrobiæ :spoko:
Dziêki za pomoc koledzy, proszê mi ew. podaæ przyk³ad tego co by wystarczy³o i jak to wtedy instalowaæ w gara¿u aby by³o semi-profi.

Matix 
Wys³any: 2014-01-23, 19:09   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Matix u siebie masz nawiew czy wyci±g?

Mam tylko nawiew ale zastanawiam siê równie¿ nad wyci±giem

Gerylord
Wys³any: 2014-01-23, 21:52   
0
UP DOWN

sam nawiew co dok³adnie daje w porównaniu z wyci±giem? Je¿eli jest jakie¶ ¼ród³o ciep³a a odkurz jest w powietrzu to dla mnie logicznym jest wyci±ganie takiego powietrza z pomieszczenia.

Vesto43
Wys³any: 2014-01-23, 22:42   
0
UP DOWN

Nawiew daje ci nadci¶nienie i mo¿liwo¶æ t³oczenia powietrza przez filtr. Maj±c sam wyci±g, tworzysz podci¶nienie i nawet je¶li na tunelu wlotowym za³o¿ysz filtr to i tak bêdzie zaci±gaæ syf ka¿± mo¿liw± nieszczelno¶ci±. Kto¶ ci wejdzie do gara¿u pod czas malowania i ju¿ ju¿ masz niespodzianki. Przy nawiewie niema takiego ryzyka. No ale oczywi¶cie mowa tu o mocnych dmuchawkach a nie o wentylatorkach z auta.

KK 
Wys³any: 2014-01-23, 23:02   
0
UP DOWN

Nawiew lepszy. Ja mam tak± dmuchawê do siana, pod któr± silnik 4kw sobie nie dawa³ rady. 7kw chyba tam by³o za³o¿one.
Ciekawe czy takie co¶ by da³o radê :D
Tylko w ci±gu 5 min wydmucha³oby ca³e ciep³o.

Zastanawia³em siê jeszcze nad jedn± rzecz±, skoro nagrzaæ taki nadmuch jest bardzo ciê¿ko i idzie masa kw wtedy na ogrzanie, patrz±c na olej napêdowy lub gaz.
To czy nie dobrym rozwi±zaniem by³oby za³o¿yæ na sufit panele emituj±ce podczerwieñ?

Pewnie to nie jest zgodne z zasadami bhp, nie pochwalam tego, ale czy to zda³oby egzamin?

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-23, 23:39   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
To czy nie dobrym rozwi±zaniem by³oby za³o¿yæ na sufit panele emituj±ce podczerwieñ?

Z³y pomys³.
To tak jak bys podczas pracy promiennika chcia³ element lakierowaæ.

Zim± w kabinach oszczêdza sie zmniejszaj±c przep³yw do 1/4 normalnego, wiêc oszczêdno¶ci te¿ s± ogromne.

Matix 
Wys³any: 2014-01-23, 23:50   
0
UP DOWN

Ja mam wentylator z myjni samochodowej , ten co suszy auto ^^ Dorwa³em go za psie pieni±dze bo praktycznie w cenie silnika ;) 450z³ za taki wentylator który ma mega sprê¿ bo naprawdê gdy w czasie pracy wentylatora kto¶ otworzy mi drzwi to trzeba u¿yæ do¶æ du¿ej si³y by je zamkn±æ ;P Tak jak kolega Vesto43 wspomnia³ lepiej nadci¶nienie mieæ ni¿ podci¶nienie gdy¿ ka¿d± szczelin± wci±ga³o by syf a tak wyciska gdzie siê da ^^

Vesto43
Wys³any: 2014-01-24, 00:36   
0
UP DOWN

Ty¿ mom dmuchowe do siana. Ino sie boja i u¿ywaæ bo pies loto luzem po podwórku. Jak by go tak wciog³o w to dmuchowe, to bym mio³ du¿e wtr±cenia na lakierze. A mocno ona je pieron. Ja jo podpio³ pod motór 7,5kW to siano razem z wid³y porywa³a.

A tak na marginesie, gdyby uda³o ci siê w posadzce wykuæ i za³o¿yæ tunele i kratki to by³ by z tego prowizoryczny wyci±g. Na koniec móg³by byæ wentylator tunelowy. A nadmuch nakierowaæ w dwóch tunelach nad materia³em. Wtedy mia³by¶ kierunek opadu z góry na dó³ jak potrzeba a nie przedmuchiwanie z jednego k±ta w drugi, przy okazji zwalaj±c po drodze mgie³kê na materia³. I to by by³o na tyle w temacie prowizorek. Je¶li chcesz mieæ profi to trza s³uchaæ fachowców. Ja siê dalej nie odzywam.

KK 
Wys³any: 2014-01-24, 00:50   
+1
UP DOWN

G³o¶no my¶lê :P Po prostu mam tak± dmuchawê, a to, ¿e jestem ze wsi to raczej powód do dumy ni¿ zmartwienia. Nie muszê siê przejmowaæ, ¿e braknie mi miejsca lub s±siad pod....

Dla mnie kupno jakiego¶ wentylatora promieniowego nowego czy u¿ywanego to nie jest wielki problem.
Miejsce te¿ mam.
Nawiew zrobi³bym od góry, wyci±g wspomagaj±cy na samym dole w drzwiach.
Tylko chêci brak...

Vesto43
Wys³any: 2014-01-24, 01:13   
0
UP DOWN

A ja powa¿nie mówi³em, co prawda wide³ mi jeszcze nie porwa³o ale kamienie czasem wci±ga³o. Strasznie to to nieporêczne jest. I nie mam gdzie zamontowaæ. Druga sprawa jak bym to w swojej dziupli uruchomi³ to by mnie wydar³o z gara¿u razem z tymi motorami. No i powiedzmy szczerze, gdziesz to uruchamiaæ nadmuch 7,5kW do pomalowania jakiego¶ starocia. Ju¿ wolê co jaki¶ czas filtry na masce zmieniaæ, a tyle co ja robiê to mg³± niema siê co martwiæ.

http://allegro.pl/wentyla...3879545946.html
Ta zabawka w 25 sekund przedmucha ca³y mój gara¿.

A jak komu¶ ma³o to proszê bardzo, likwidator go³êbi.
http://allegro.pl/wentyla...3833546906.html

Gerylord
Wys³any: 2014-01-24, 09:54   
0
UP DOWN

Panowie czyli do sedna, jak montowaæ nadmuch a jak wyci±g je¶li nie mam mo¿liwo¶ci kucia pod³ogi i nie jestem w stanie narobiæ bardzo du¿ego ciep³a w gara¿u w kilka minut?
Lepiej sam nawiew czy sam wyci±g? Je¶li mam montowaæ nawiew to musi byæ wentylacja w postaci jakich¶ rur spiro którêdy wyleci to powietrze? Czy jakie¶ wiatry powstaj±ce podczas pracy wiatraków nie utrudni± mi aplikowania lakieru?

hamir 
Wys³any: 2014-01-24, 11:17   
0
UP DOWN

Gerylord napisa³/a:
Lepiej sam nawiew czy sam wyci±g?

albo;nawiew i wyciag,(wydajnosc went.nawiewu wyzsza niz ss±cego,zeby bylo nadcisnienie)..chyba :x:
albo;sam nawiew
sam wyciag powoduje tylko usuniecie mgly i ..tworzenie podcisnienia,ktore spowoduje wciaganie i podnoszenie smieci z ka¿dej dziury ;)

poszukaj na forum tematow w podobnym stylu,bylo o tym pisane :>

KK 
Wys³any: 2014-01-24, 12:05   
0
UP DOWN

T± zabawkê masz u siebie w gara¿u? Jaki masz wymiar gara¿u?
Ten wiatrak kana³owy z pierwszego linku za 700z³ bêdzie mia³ si³ê, aby przez filtry przepchn±æ powietrze?
Jak na ma³y gara¿ to my¶lê, ¿e siê zda, tylko czy ma wystarczaj±ce ci¶nienie do filtrów?

Vesto43
Wys³any: 2014-01-24, 15:14   
0
UP DOWN

Gerylord nie rób kolego dziadostwa. Jak ju¿ zaczynasz to tak aby da³o siê z tego w przysz³o¶ci wycisn±æ wiêcej.
Po ogl±daj sobie ró¿ne systemy. Podpatrz jak ch³opcy sobie robi± w niby kabinach.
Te wiatraczki umie¶æ poza "kabin±" powietrze doprowad¼ tunelem przez ¶cianê i rozdziel na dwa tunele pod sufitem.
W przysz³o¶ci jak bêdziesz chcia³ lepszy nawiew to tylko zainstalujesz na zewn±trz mocny wentylator go gotowej instalacji nadmuchowej.

KK ja nie mam nic :D ma³y gara¿, 6x5. Na wiosnê dopiero pomy¶lê o budowie jakiej¶ wentylacji. A co do powy¿szej maszyny. Jak go zmusisz do dmuchania przez ma³± matê o du¿ej gêsto¶ci to wiadomo ¿e nie da rady. Z tego co tam da siê na tabliczce odczytaæ to tworzy do 402 PA nadci¶nienia ale trac±c na przep³ywie. Spada do, chyba 2,3 m3/s. Co i tak do ma³ej dziupli jest dobrym wynikiem. Znamionowo bez oporu wychodzi oko³o 10 ty¶ m3/h. Jak dowalisz filtry kasetowe z matami G3 lub G4 zmniejszysz przep³yw, ale do ma³ego gara¿u to i tak a¿ nadto.
http://intertech.pl/wenty...ty-filtracyjne/
Tu pisz± ¿e opór koñcowy ich mat to 250PA to my¶lê ¿e ten wentylatorek powinien sobie poradziæ. Trza by siê poradziæ jakiego¶ wyjadacza w tym temacie.

unek
Wys³any: 2014-01-25, 08:49   
0
UP DOWN

Vesto43 napisa³/a:
filtry kasetowe z matami G3 lub G4 zmniejszysz przep³yw

A do czego ten filtr?? jako wstêpne ?? :roll:

Vesto43
Wys³any: 2014-01-25, 13:14   
0
UP DOWN

Tak, do nawiewu. Jakich¶ mega wynalazków raczej nie potrzeba ¿eby oczy¶ciæ powietrze z zewn±trz.

Matix 
Wys³any: 2014-01-25, 13:30   
0
UP DOWN

Hehe to sie jeszcze zdziwisz jakie filtry trzeba zastosowaæ by by³o czysto w miejscu lakierowania ^^ Niema taniej alternatywy.... kupuj tylko te przeznaczone do kabin lakierniczych :tak:

Vesto43
Wys³any: 2014-01-25, 14:56   
0
UP DOWN

Jakby wszyscy chcieli tak profi budowaæ to by amatorów nie by³o. Po co zestaw mat z kabiny skoro w samym gara¿u wiêcej syfu ni¿ w powietrzu na zewn±trz.

KK 
Wys³any: 2014-01-25, 16:21   
0
UP DOWN

Nawiew to te syfy wyrzuci z pomieszczenia, a folia zabezpieczy ¶ciany i p³yn kabinowy. Jednak jak zassie piosek z dworu to ten syf bêdzie na elemencie czyli filtry takie jak w kabinach. Chyba, ¿e pierzynê ¶cisn±æ z piórami.

hamir 
Wys³any: 2014-01-25, 18:02   
0
UP DOWN

Vesto43 napisa³/a:
Jakich¶ mega wynalazków raczej nie potrzeba ¿eby oczy¶ciæ powietrze z zewn±trz.
:help:
KK napisa³/a:
Chyba, ¿e pierzynê ¶cisn±æ z piórami.
za duze opory podczas tloczenia,lepsza firanka,gladka,drobnooczkowa :tak:

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-25, 18:33   
0
UP DOWN

hamir napisa³/a:
,lepsza firanka,gladka,drobnooczkowa

A co jak ¿ona zobaczy taki wyje*any kwadrat firany w salonie?
To juz lepiej... http://allegro.pl/moskiti...3833650964.html

Bedzie profi.

A gdyby tak zrobiæ stela¿ w wymiarach kabiny... ³obci±gn±æ to wko³o moskitier± to by by³o mega i baz wentylacj, bez odkurzu.
Pod wiat±.. wiadomo, bo by nam siê podczas deszczu baza wodna rozp³ynê³a........

No i prognoza pogody jest wa¿na .... min 0.3 m/s musi byc wiatr .. i to nie w porywach :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: