Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
damianwatracz
Wys³any: 2014-02-07, 17:56   Odebra³em motor z lakierowania - i jest problem... POMOCY
0
UP DOWN

Witam,

Kilka dni temu odebra³em motocykl od lakiernika i jest problem, mianowicie ca³a pow³oka jest strasznie miêkka, nietrwa³a, byle otarcie, delikatne stukniêcie, kamyczek, cokolwiek i odpada ca³a warstwa koloru, a pod spodem widaæ srebrny lakier bazowy... Raczej nie jest to normalne, poniewa¿ z poprzednim oryginalnym lakierem nic siê nie dzia³o takiego, i jestem bardzo zaskoczony (i wkur...*). Mam jeszcze star± jedna owiewkê bo j± wymienia³em przed malowaniem - jest ona z tym oryginalnym lakierem i tamten jest twardy i trwa³y, a ten nowy... jest tak miêkki, ¿e mo¿na paznokcia w niego w biæ i widaæ ¶lad. Przesy³am zdjêcie na którym widaæ ma³e oko³o 2mm odpryski, które pojawi³y siê - ... nawet nie wiem z jakiej przyczyny :/

Lakiernik odci±³ siê ju¿ od tematu - mówi ¿e to normalne, ¿e mo¿e to wina lakieru, ¿e on zrobi³ dobrze, i ju¿ telefonów nie odbiera...

Malowane by³o 3 warstwówk± - na spód srebrna baza, potem warstwy koloru, potem bezbarwny (podobno 2 warstwy, ¿eby nie rozlaæ) a potem polerka. Troche lipa, bo jeszcze motoru nie posk³ada³em a ju¿ lakier odpry¶niêty i nie wiadomo co z tym dalej zrobiæ....

Dodam jeszcze ¿e za us³ugê zap³aci³em sporo bo chcia³em mieæ dobrze zrobione - 2,5k za ca³y motocykl (oko³o 16 elementów, wraz z kuframi), z 300z³ za naklejki, z 1000z³ za materia³y i próbki koloru i je¶li nic z tym nie zrobiê to po miesi±cu je¿d¿enia odpry¶nie pó³ motoru i bêdzie kaszana jakich ma³o...

W ka¿dym razie je¶li mogliby¶cie co¶ pomóc, doradziæ, by³oby super.

Dziêki i pozdrawiam!

IMG_1923[1].JPG
Plik ¶ci±gniêto 353 raz(y) 1.56 MB

GMC
Wys³any: 2014-02-07, 19:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Co to za ranty widoczne wokó³ tego najwiêkszego odprysku?
Lakiernik sam kupowa³ lakier i pozosta³e materia³y czy ty dostarcza³e¶? Napisz co¶ wiêcej o materia³ach to mo¿e co¶ siê wyja¶ni. Ogólnie obecnie jest wiele miêkkich lakierów ale odpryskiwaæ nie powinno.

Nyguss 
Wys³any: 2014-02-07, 19:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Fuszerka jak nic! Co mamy pomóc? Lakiernik powinien byæ uczciwy i poprawiæ to. Jak mo¿na paznokieæ wbiæ to jakby utwardzacza nie da³. Odpryski jak widaæ srebrny to raczej za d³ugo baza srebrna sch³a i wysch³a :P Jak podk³ad to ¼le zmatowany, szed³ na skróty widocznie, a w lakiernictwie siê tak nie da :) Trójwarstwówka nie jest ciê¿kim tematem, je¶li kto¶ równo rozlewa lakier, ale dro¿szym i ³adniejszym na pewno :)

A ten ranty wokó³ odprysku to ta¶ma przezroczysta? ¿eby przy odklejaniu nie odesz³o z lakierem :P

damianwatracz
Wys³any: 2014-02-07, 22:03   
0
UP DOWN

Te ranty wokó³ najwiêkszego odprysku - mo¿e masz na my¶li krawêdzi przezroczystej folii któr± naklei³em ¿eby nic siê dalej z tym nie dzia³o? Bojê sie, ¿e dalej bêdzie od tego odpryskiwaæ i dlatego naklei³em.

Lakier kupowany by³ w lakierni któr± poleci³ lakiernik - s± to materia³y sikkensa. Nie wiem nic na temat utwardzacza, wiem, ¿e wcze¶niej dawa³ podk³ad epoxydowy czy co¶ takiego, bo poprzedni lakier przebija³ mu przez normalny podk³ad (co bardzo go zdziwi³o). Potem mówi³ ¿e na to dawa³ znowu normalny podk³ad, a potem kolor.

Mieli¶my malowaæ innym lakierem - jaki¶ szpic & hecker czy co¶ takiego, ale po zrobieniu próbki lakiernik powiedzia³, ¿e jest to za rzadkie i nie da siê tym malowaæ - pomalowa³ 5 warstw, p³yn by³ prawie przezroczysty i podobno dalej za jasne i bardzo ³atwo rozlaæ siê da - tzn nie pomaluje mi dobrze tym lakierem ca³ego motoru bo siê nie da. Wtedy poleci³ swojego go¶cia od lakierów i tam dobrali¶my lakiery (ja p³aci³em oczywi¶cie). Ten mu robi podobno lepsze lakiery, które lepiej kryj±, dodaje jakiej¶ ¿ywicy czy co¶ takiego (piszê co zas³ysza³em, pewno¶ci nie mam) i da 2-3 warstwy koloru i ca³y motor jest pokryty dobrze.

Ja nie chcia³em oszczêdzaæ ani na materia³ach ani na roboci¶nie - chcia³em tylko ¿eby by³o to porz±dnie zrobione, wiêc z mojej strony nie szed³em po kosztach - s³ucha³em rad profesjonalistów z bran¿y.

W jaki sposób lakiernik powinien to teraz poprawiæ, co da siê z tym zrobiæ? I co zrobiæ skoro wed³ug niego to jest normalne i wszystko dobrze zrobione? Skoro w lakier wbija siê paznokieæ i odpryskuje przy byle kontakcie z byle czym?

juny 
Wys³any: 2014-02-07, 22:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
damianwatracz napisa³/a:
ale po zrobieniu próbki lakiernik powiedzia³, ¿e jest to za rzadkie i nie da siê tym malowaæ - pomalowa³ 5 warstw, p³yn by³ prawie przezroczysty i podobno dalej za jasne i bardzo ³atwo rozlaæ siê da - tzn nie pomaluje mi dobrze tym lakierem ca³ego motoru bo siê nie da

Ku.rcze ale osio³
To pewnie by³a
Flegma, "sperma"

Nic z tym nie zrobi trzeba jeszcze raz pomalowaæ :/

damianwatracz
Wys³any: 2014-02-07, 22:20   
0
UP DOWN

juny napisa³/a:

Ku.rcze ale osio³
To pewnie by³a
Flegma, "sperma"

Nic z tym nie zrobi trzeba jeszcze raz pomalowaæ :/

Hej, a móg³by¶ co¶ z technicznego punktu widzenia wiêcej na ten temat powiedzieæ, tzn wiêcej konkretów - bêdê wdziêczny? Bo ¿e jest ¼le to ja wiem, tylko czemu tak siê mog³o staæ? I co powiedzieæ temu lakiernikowi który twierdzi, ¿e jest wszystko dobrze, i ¿e to normalne? Co siê robi w takich sprawach (mo¿e wiecie z do¶wiadczenia) skoro wiadomo ¿e jest ¼le zrobione, a lakiernik ma to gdzie¶? Bo na drugie malowanie, materia³y i kolejne próby to niestety kasy nie mam...

juny 
Wys³any: 2014-02-07, 22:27   
0
UP DOWN

Ciê¿ko jest tak napisaæ co mo¿e byæ przyczyn±, mo¿e nie dobór utwardzacza, zbyt gruba warstwa, albo jeszcze co¶ innego.

Jedno jest pewne lakiernik du..py da³ i musi poprawiæ.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-07, 23:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
damianwatracz napisa³/a:
a ten nowy... jest tak miêkki, ¿e mo¿na paznokcia w niego w biæ i widaæ ¶lad. Przesy³am zdjêcie na którym widaæ ma³e oko³o 2mm odpryski, które pojawi³y siê - ... nawet nie wiem z jakiej przyczyny

Proponujê wygrzaæ te elementy w odpowiedniej temperaturze.
W kabinie lakierniczej, lub promiennikiem podczerwieni.

Lakier jest miêkki, bo warstw bazy jest x2, do tego lakier bezbarwny aplikowany na niedoschniêt± bazê, niskie temperatury których to chemia nie lubi.... miêkki, bo proces utwardzania nie zosta³ zakoñczony.

juny 
Wys³any: 2014-02-07, 23:10   
0
UP DOWN

Ale co to da jak jest ju¿ ca³y podrapany i z odpryskami ;/

GMC
Wys³any: 2014-02-08, 07:52   
0
UP DOWN

damianwatracz napisa³/a:
Te ranty wokó³ najwiêkszego odprysku - mo¿e masz na my¶li krawêdzi przezroczystej folii któr± naklei³em ¿eby nic siê dalej z tym nie dzia³o? Bojê sie, ¿e dalej bêdzie od tego odpryskiwaæ i dlatego naklei³em.

Ta folia wygl±da lepiej ni¿ klar ;)
A na powa¿nie to napisz co wg ciebie widaæ w tym odprysku, bazê srebrn± czy podk³ad?
Napisa³e¶, ¿e lakiernik na podk³ad epoksydowy nak³ada³ jaki¶ "normalny" podk³ad.
Zagadka mo¿e byæ w tym podk³adzie bo lakiernik móg³ sobie u³atwiaæ sprawê robi±c tzw. mokre na mokre ¿eby nie docieraæ podk³adu na takich ma³ych i nieregularnych elementach jak s± w motocyklu, tylko ¿e mo¿e ten "normalny" podk³ad nie by³ przystosowany do tej metody. Nie do ka¿dego podk³adu baza trzyma siê dobrze bez matowania.
Kolejna sprawa, ¿e to mog³o byæ te¿ przyczyn± miêkko¶ci bezbarwnego - rozcieñczalniki z podk³adu i bazy nie odparowa³y dobrze i utrzymuj± klar w miêkko¶ci.
Lackdoktor dobrze sugeruje, ¿e powiniene¶ spróbowaæ wygrzaæ elementy promiennikiem, potem na tym najbardziej uszkodzonym zrobiæ próbê przyczepno¶ci i jak bêdzie ok to pomalowaæ jeszcze raz go.

damianwatracz
Wys³any: 2014-02-08, 08:52   
0
UP DOWN

GMC napisa³/a:

Ta folia wygl±da lepiej ni¿ klar ;)
A na powa¿nie to napisz co wg ciebie widaæ w tym odprysku, bazê srebrn± czy podk³ad?
Napisa³e¶, ¿e lakiernik na podk³ad epoksydowy nak³ada³ jaki¶ "normalny" podk³ad.
Zagadka mo¿e byæ w tym podk³adzie bo lakiernik móg³ sobie u³atwiaæ sprawê robi±c tzw. mokre na mokre ¿eby nie docieraæ podk³adu na takich ma³ych i nieregularnych elementach jak s± w motocyklu, tylko ¿e mo¿e ten "normalny" podk³ad nie by³ przystosowany do tej metody. Nie do ka¿dego podk³adu baza trzyma siê dobrze bez matowania.
Kolejna sprawa, ¿e to mog³o byæ te¿ przyczyn± miêkko¶ci bezbarwnego - rozcieñczalniki z podk³adu i bazy nie odparowa³y dobrze i utrzymuj± klar w miêkko¶ci.
Lackdoktor dobrze sugeruje, ¿e powiniene¶ spróbowaæ wygrzaæ elementy promiennikiem, potem na tym najbardziej uszkodzonym zrobiæ próbê przyczepno¶ci i jak bêdzie ok to pomalowaæ jeszcze raz go.

Ok, dziêki za info - wg mnie to widaæ na odprysku podk³ad, nie wiem za bardzo czy ten normalny czy ten epoxydowy bo ciêzko to stwierdziæ - najpierw by³ normalny, potem nie kry³ to epoxydowy, potem znowu normalny...

Odno¶nie tego wygrzewania - czy jest to co¶ co mogê zrobiæ w domu dla próby czy musze mieæ jaki¶ specjalny drogi sprzêt ¿eby to sprawdziæ? Ten lakiernik to w±tpiê ¿eby mia³ co¶ takiego, trzyma³ to w domu po pomalowaniu w wiêkszo¶ci (bak chyba nie) a tak to malowane by³o w gara¿u. Ja to ju¿ tydzieñ w domu w pokojowej temperaturze trzyma³em, ale to nic nie pomog³o.

Widzia³em takie ¿arówki ze ¶wiat³em UV do terariów - da siê mo¿e czym¶ takim to na¶wietliæ i sprawdziæ? Je¶li tak, to w jaki sposób, jaki czas, odleg³o¶æ itp?

Pozdrawiam,

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-08, 13:45   
0
UP DOWN

damianwatracz napisa³/a:
a tak to malowane by³o w gara¿u.

Skoro on nie ma warunków do napraw z niespodziankami.... mowa tu o dodatkowych warstwach podk³adów i warstwy wierzchniej w 3 warstwówce... to wszystko nieodparowane rozcieñczalniki uwiêzione wewn±trz pow³oki robi± t± tragediê.

Sam nie mam warunkow (patrz±c od strony technologicznej w prawid³owych instalacjach lakierniczych) ale podstawê, czyli temperaturê aplikacji i wygrzewanie promiennikiem przy takich komplikacjach jak pisales, zapewni³em sobie chc±c unikn±c takich w³asnie zimowych problemów z niedoschniêt± pow³ok± i reklamacjami klientów.

juny napisa³/a:
jest ju¿ ca³y podrapany i z odpryskami

Pokazany jest jeden odprysk i mowa o lakierze co pod paznokciem jest miêkki.... wiêc z tym (tymi) pojedyñczymi odpryskiem da sie ¿yæ, byle ca³o¶æ doprowadzic do stanu prawid³owego.

Tylko oby po wygrzaniu nie posiada³o tu i tam,,,, bo lakier zga¶nie, powloka sie pomarszczy jak blondynka po 10 latach solarium i bez polerki ju¿ pieknie nie bêdzie.

damianwatracz
Wys³any: 2014-02-08, 15:51   
0
UP DOWN

Na razie jest tylko ten jeden odprysk, jest to na baku w do¶æ widocznym miejscu, ale zgadza siê, da siê z tym ¿yæ, dlatego chcê resztê doprowadziæ do dobrego stanu. Czyli raczej nie ma szans, ¿eby ten lakier dosech³ i stwardnia³ w temperaturze domowej (odebra³em ponad tydzieñ temu), ani na samodzielne niskim kosztem na¶wietlenie tego jak±¶ ¿arówk± do terrarium? Mo¿e to brzmieæ ¶miesznie ale na jakim¶ forum czyta³em ¿e niektórzy robi± co¶ takiego, a na innym, ze lakier mo¿e i miesi±c schn±æ wiêc nie wiadomo do koñca w co wierzyæ.

Czyli rozwi±zania na razie widzê dwa:
1) Poczekaæ tydzieñ / kilka tygodni - mo¿e lakier esam jeszcze stwardnieje (ale nie ma gwarancji, ¿e stwardnieje)
2) Znale¼æ jak±¶ lakierniê z na¶wietlark± / kabin± (ale nie ma gwarancji, ¿e siê dobrze na¶wietli, mo¿e siê zrobiæ równie¿ skórka pomarañcza)
3) Nie przejmowaæ siê odpryskiem, bo ¿eby to poprawiæ, trzeba by by³o ca³y bak od nowa malowaæ (wtedy bak mo¿e mieæ inny odcieñ ni¿ reszta motoru która by³a malowana jednego dnia, i teraz raczej by to robi³ inny fachowiec...)

Rozwi±zania które odpadaj±:
1) Poprawienie tego przez lakiernika - wzi±³ pieni±dze i odci±³ siê od tematu, bez s±du by siê nie obesz³o... Nawiasem mówi±c to dzwoni³em tam i nie obesz³o siê bez gro¼b w moim kierunku ;) ca³kiem inny cz³owiek ni¿ jak przyjmowa³ zlecenie eheh
2) Pomalowanie wszystkiego od nowa - za du¿e koszty

Zgadza siê? Czy mo¿e s± jeszcze jakie¶ inne opcje?

kalbi 
Wys³any: 2014-02-08, 18:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
w³ó¿ do piekarnika :P

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-08, 18:34   
0
UP DOWN

damianwatracz napisa³/a:
Zgadza siê? Czy mo¿e s± jeszcze jakie¶ inne opcje?

Poczekac na pierwsze upa³y i wystawiaæ go na s³oñce lewa i prawa stron±.... ;)

G³upio to wyglada, ale to najtañsza i jedyna opcja na dzi¶.

KK 
Wys³any: 2014-02-08, 20:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Mia³em kiedy¶ tak jak doda³em stary utwardzacz do szpachli natryskowej, a odatkowo pod tym by³o z 3 cm kitu,

Lakier by³ miêkki ca³y czas, paznokcia mo¿na by³o wbijaæ. Po kilku miesi±cach bak by³ ca³y w g³êbokich rysach od zamka przy kurtce.
Ale to by³o na handelek :) i 100 lat temu.

Lackdoctor w tym przypadku mo¿e mieæ racjê. Wstaw motocykl do ciep³a na tydzieñ.

griszka 
Wys³any: 2014-02-08, 21:14   
0
UP DOWN

Sk±d: Warszawa
Je¶li jeste¶ z okolic Warszawy, spróbujê pomóc, ale "pacjenta" trzeba dotkn±æ. Proszê o info.Pzdr.

GMC
Wys³any: 2014-02-08, 22:06   
0
UP DOWN

Mnie siê wydaje ¿e obecnie tylko promiennik profesjonalny bo suszenie powierzchniowe (piekarnik, grzejnik typu s³oneczko czy kwoka) w tym przypadku mo¿e daæ jeszcze gorszy rezultat - pozamykaæ klar od góry. Lepiej chyba poczekaæ a¿ rozcieñczalniki same powoli wyparuj±, no chyba ¿e jest jeszcze inna przyczyna miêkko¶ci klaru - np. stary utwardzacz który "napi³ siê wilgoci", b³±d w dozowaniu utwardzacza lub w ogóle lakierowanie w du¿ej wilgotno¶ci przez co utwardzacz zamiast z lakierem reagowa³ z wilgoci±, tyle ¿e by³by zmleczony. no chyba ¿e lakiernik ju¿ go dosusza³ po fakcie jak zobaczy³ ¿e nie wi±¿e.

damianwatracz
Wys³any: 2014-02-09, 00:18   
0
UP DOWN

GMC napisa³/a:
Mnie siê wydaje ¿e obecnie tylko promiennik profesjonalny bo suszenie powierzchniowe (piekarnik, grzejnik typu s³oneczko czy kwoka) w tym przypadku mo¿e daæ jeszcze gorszy rezultat - pozamykaæ klar od góry. Lepiej chyba poczekaæ a¿ rozcieñczalniki same powoli wyparuj±, no chyba ¿e jest jeszcze inna przyczyna miêkko¶ci klaru - np. stary utwardzacz który "napi³ siê wilgoci", b³±d w dozowaniu utwardzacza lub w ogóle lakierowanie w du¿ej wilgotno¶ci przez co utwardzacz zamiast z lakierem reagowa³ z wilgoci±, tyle ¿e by³by zmleczony. no chyba ¿e lakiernik ju¿ go dosusza³ po fakcie jak zobaczy³ ¿e nie wi±¿e.

Ok, w takim razie zrobiê tak: jako ¿e s³oñca ani upa³ów raczej teraz nie ma, to spróbujê w tym tygodniu znale¼æ kogo¶ w okolicy z promiennikiem i powiedzieæ mu jak siê sprawa ma - mogê zrobiæ np próbê na jednym elemencie i zobaczyæ czy to sie sprawdzi - jak tak, to zrobiæ na wszystkich elementach. Ciekawe ile co¶ takiego kosztuje... Jestem z Krakowa, wiec do Warszawy, niestety mam trochê daleko :( Mam nadziejê, ¿e to pomo¿e i nie trzeba bêdzie robiæ z tym nic innego. W sprawie odprysku na razie nie wiem co za bardzo zrobiæ, bo nie wiadomo czy jakiekolwiek poprawki typu cieniowanie wyjd± na dobre, czy lepiej zostawiæ to w spokoju bo mo¿e wyj¶æ jeszcze gorzej. Niestety lakiernik odci±³ siê od tematu i nie chce o niczym s³yszeæ, w ¿aden sposób pomagaæ, zwracaæ kasy, poprawiaæ itp wiêc jestem ju¿ zdany tylko na siebie i na porady od Was.

GMC
Wys³any: 2014-02-09, 11:05   
0
UP DOWN

damianwatracz napisa³/a:
Ciekawe ile co¶ takiego kosztuje...

Raczej uznaniowo bo dosuszenie promiennikiem to kwestia 5-10 minut na element, a jak ma³y to mo¿na grzaæ kilka naraz.

lukasz509
Wys³any: 2014-02-09, 23:43   
0
UP DOWN

Tylko suszyæ plastik za pomoc± promiennika to troszkê ciê¿ko z tego co wiem plastik nie wysusza byle jakie promienniki za 400z³.Podobno podk³ada siê arkusz blachy ale ile w tym prawdy :/ Wie kto¶ mo¿e dok³adnie czy promiennik sie nada do suszenia plastików ??

juny 
Wys³any: 2014-02-09, 23:47   
0
UP DOWN

Ja mam co¶ takiego i siê nadaje :)

Kosz 100z³ i jest ogieñ :)

Godzinka i lakier suchy

2014-02-03 11.50.54.jpg
Plik ¶ci±gniêto 181 raz(y) 1.18 MB

Matix 
Wys³any: 2014-02-10, 00:01   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
juny napisa³/a:
Ja mam co¶ takiego i siê nadaje :)

Kosz 100z³ i jest ogieñ :)

Godzinka i lakier suchy

Co to je za ufok ^^

juny 
Wys³any: 2014-02-10, 00:02   
0
UP DOWN

Na kwoki..

Sie smiej to jest lepsze od chinola za 500z³ :)

Godzinka i lakier suchutki i mo¿na polerowaæ - sprawdza³em jutro znowy bêdê wygrzewa³ i mo¿e jakie¶ fotki z prac wrzuce :)

lukasz509
Wys³any: 2014-02-10, 01:54   
0
UP DOWN

w±tpiê ¿eby taka samoróbka dobrze suszy³a raczej wysuszy to tylko ostatni± warstwe a zablokuje droge suszenia innym warstwom lakieru(odparowanie roz.) po za tym godzina suszenia ??drogo wyjdzie :fiu:

KK 
Wys³any: 2014-02-10, 02:23   
0
UP DOWN

Ta drogo 60 groszy.

lukasz509
Wys³any: 2014-02-10, 12:12   
0
UP DOWN

Ok no to nie drogo ale czy skutecznie ???na drugim forum kiedy¶ by³ temat o tych kwokach i nie wynika³o z tego ¿eby to siê nadawa³o bo suszy tylko 1warstwe i zamyka drogê innym.Ale jak mu to chodzi to spoko ciekawe tylko czy potem nic z tym lakierem siê dziaæ nie bêdzie niechcianego.

juny 
Wys³any: 2014-02-10, 12:29   
0
UP DOWN

No to tak jak by¶ w kabinie suszy³ mierzy³em termometrem i mia³em 59 stopni na wygrzewanym elemencie

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-10, 14:29   
0
UP DOWN

lukasz509 napisa³/a:
na drugim forum kiedy¶ by³ temat o tych kwokach

Ale to pseudo profi forum czasem jest. :sciana: :sciana: :sciana:
Tak w³asnie robi wodê z mózgu cenzura±c bzdury i wmawiaj±c na si³ê takie teorie.
lukasz509 napisa³/a:
raczej wysuszy to tylko ostatni± warstwe a zablokuje droge suszenia innym warstwom lakieru

No jak widaæ na przyk³adzie kolegi naczyta³ siê profi bzdetów na tamtym forum.

lukasz509 napisa³/a:
ciekawe tylko czy potem nic z tym lakierem siê dziaæ nie bêdzie niechcianego.

Musisz sam sprawdziæ aby nie daæ sobie wmawiaæ dziwnych teorii.

Cytat:

Ja mam co¶ takiego i siê nadaje

Wierzê.

Siekiera
Wys³any: 2014-02-10, 15:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Zgadzam siê, z tym suszeniem od spodu to jest mocno naci±gana teoria marketingowa :cool:

Wg tej teorii ci wszyscy co maj± komory i susz± nimi powinni siê zastanowiæ czy nie zez³omowaæ palników bo przecie¿ ciep³e powietrze suszy nie od spodu a od wierzchu :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-10, 17:01   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
bo przecie¿ ciep³e powietrze suszy nie od spodu a od wierzchu

Dziêki ze to zauwa¿y³e¶, bo juz normalnie watpi³em czy ktos oprócz mnie widzi te przek³amania wielkich tego swiata lakierniczego.
Wiem, wiem,,,, kasa, kasa, kasa.
A % mar¿y sprzedawcy od 10 tys jest lepszy niz od 100 z³ a narobic sie trzeba jednakowo. ;)

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-10, 17:09   
0
UP DOWN

lukasz509 napisa³/a:
w±tpiê ¿eby taka samoróbka dobrze suszy³a raczej wysuszy to tylko ostatni± warstwe a zablokuje droge suszenia innym warstwom lakieru(odparowanie roz.

Jakie¶ 20 lat temu by³ to "standard" lakierników ale tych nazwijmy to do¶wiadczonych i dzia³a³o to bardzo skutecznie

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-10, 17:17   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
Wg tej teorii ci wszyscy co maj± komory i susz± nimi powinni siê zastanowiæ czy nie zez³omowaæ palników bo przecie¿ ciep³e powietrze suszy nie od spodu a od wierzchu

Mia³em pecha (a nie okazjê) troszeczkê popracowaæ na zepsutej kabinie w której nie by³o regulacji temperatury a tylko W£¡CZ - WY£¡CZ.
By³a zima wiêc chodzi³a na W£¡CZ.
W³a¶cicielom odpowiada³o - dla mnie tragedia.
Podk³ady kauczuk...
Lakier z zewn±trz skorupa a po trzech ruchach P2000 guma...
I ju¿ kiedy¶ powiedzia³em ¿e dla mnie suszenie kabinowe w podwy¿szonej temperaturze to gów...o.
Jestem za wersj± wypalenia ale na drugi dzieñ po lakierowaniu i wtedy wolê promiennik, a kabina to ewentualno¶æ.

Ale ka¿dy ma swoje wizje, wyobra¿enia i do¶wiadczenia.
A wielu klapki na oczach i ¶lep± wiarê w rzekome profi mantry.

³ysy73 
Wys³any: 2014-02-10, 17:26   
0
UP DOWN

A ogólnie co do tematu to tylko szybkie dwie kwestie:

1:
Lakier nie dosech³ ale nie wiadomo czy to tylko wina temperatur, samej jego aplikacji, u¿ytych materia³ów, warstw podczas lakierowania i czasów odparowañ, czy te¿ ca³ej "g³upiej kanapki" miêdzy lakierem a blach±.

2:
No i druga kwestia której jak widzê chyba nikt nie poruszy³:

- niedoschniêty lakier OKLEI£E¦ WINYLEM ! ????????????????????

Mam nadziejê ¿e ¼le doczyta³em.
Bo je¶li dobrze... to ¿yczê powodzenia w suszeniu, jeszcze wiêkszego w jego oderwaniu, i jeszcze wiêkszego w ponownym lakierowaniu po odparzonym niedoschniêtym i tak gównian...ym lakierze.

Matix 
Wys³any: 2014-02-10, 18:43   
0
UP DOWN

juny, Napisz co¶ wiêcej o tych lampach jaka moc i koszt.

A np. w przypadku malowaniu pojedynczego el. który mamy wyci±gniêty postawiæ taki promiennik od ty³u. Wtedy nagrzewa³ by siê el. i wszystko mog³o by spokojnie odparowaæ... :help:

juny 
Wys³any: 2014-02-10, 18:59   
0
UP DOWN

Jedna lampa ma 250W To wychodzi 1,5Kw

Koszt tamp 70z³ + oprawki,kable 40z³

Profile mia³em w domu

sebasmg5
Wys³any: 2014-02-10, 19:38   
0
UP DOWN

juny czemu te kwoki sa czarne?

Matix 
Wys³any: 2014-02-10, 19:49   
0
UP DOWN

A lampy kupi³e¶ na allegro czy w jakim¶ pobliskim sklepie??

lukasz509
Wys³any: 2014-02-10, 20:54   
0
UP DOWN

Ja tam nie wiem dlatego pytam. Ale jak chcia³em kupiæ promiennik to gdzie spyta³em to mówili ¿e do plastików sie nie nadajê.Ale trzeba bedzie te kwoki zakupiæ ;) i samemu sprawdziæ :spoko:

juny 
Wys³any: 2014-02-10, 20:57   
0
UP DOWN

Na tablicy 7z³ za sztuke :)

2014-02-03 11.51.01.jpg
Plik ¶ci±gniêto 364 raz(y) 1.25 MB

lukasz509
Wys³any: 2014-02-10, 20:58   
0
UP DOWN

Jaki¶ czasomierz czy co¶ masz??? jak± odleg³o¶æ dajesz od elementu ???

juny 
Wys³any: 2014-02-10, 21:19   
0
UP DOWN

Nie nie mam ustawiam jak popadnie i pilnuje temeratury :)

KK 
Wys³any: 2014-02-10, 21:48   
0
UP DOWN

Mam tak± kwokê na statywie obok halogenu 500 wat.
Te lampy pobieraja 175 wat a daja moc jak dawne 250wat. Tak pisa³o na mojej ¿arówce.
Co mogê powiedzieæ. Najlepiej jest mieæ pirometr. Do zderzaka te¿ siê takie suszenie nadaje. Suszy³em tym zaciek, utrzymuj±c oko³o 45-50 stopni w miejscu zacieku.
Wysuszy³em, zdrapa³em ¿yletk± i wypolerowa³em. Tak¿e da siê.

Wad± kwok jest to, ¿e jak siê wywróci taka konstrukcja to po imprezie. £atwo te¿ siê oparzyæ.

Moim zdaniem, nie popartym ¿adnym do¶wiadczeniem, te promienniki najdro¿sze susz± lepiej poniewa¿ lampy w nich u¿yte maj± po prostu lepsz± przenikliwo¶æ fal. Czyli lepsz± przenikliwo¶æ ciepln±. A te marketowe to a¿ tak mocno promienie nie przenikaj± i po prostu nagrzewaj± tak jakby¶my nakierowali na to grzejnik. Czy to jest z³e? Nie s±dzê. Mo¿e trochê wyd³u¿a czas, ale dzia³a.

Kwoki nie s± takie z³e. Pewnie lepszy grzejnik kwarcowy tani :D w tandemie lub trio i promiennik jak siê patrzy.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-10, 21:57   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Pewnie lepszy grzejnik kwarcowy tani

A na ebayu niemiecki taki grzejnik 1.8kW na statywie sprzedawany jest jako promiennik lakierniczy za ok 70 euro (jesli dobrze pamietam).
Taki sam grzejnik u nas na allegro koszt 70 z³ :tak: i dwa takie na statywie wygladaj± lepiej ni¿ kwoki i powierzchnia grzania jest odpowiednio wieksza.
I regulacja 600/1200/1800 W.

Daje radê.

KK 
Wys³any: 2014-02-10, 22:03   
0
UP DOWN

U mnie ponad 3kw na instalacji z gniazdka to bêdzie problem. Instalacja jeszcze jest starej daty.
Musia³bym z si³y poci±gn±æ zasilanie.
Masz jakie¶ konkretne grzejniki na my¶li Lacku?

damianwatracz
Wys³any: 2014-02-10, 22:04   
0
UP DOWN

Ok, dzi¶ plastiki by³y w kabinie i suszy³y siê jakie¶ 2-3h w temperaturze 60 stopni razem z jakim¶ samochodem. Lakiernicy powiedzieli, ¿e lakier jest wyschniety, bo jakby nie by³, to by by³o widaæ odcisk linii papilarnych, a nie widaæ, albo jakie¶ b±ble pod foli± któr± naklei³em (parowanie lakieru), albo co¶ by siê dzia³o z t± foli± po pobycie w kabinie. Widaæ tylko odcisk jak siê spróbuje wbiæ krawêd¼ paznokcia - ale wed³ug nich, to nie oznacza, ¿e lakier jest niedoschniêty i powinno jeszcze trochê stwardnieæ z czasem... Na odprysk powiedzieli mi, ¿ebym zrobi³ zaprawkê i nie bêdzie tego widaæ.

W ka¿dym razie, pe³en nadzieji i optymistycznego my¶lenia zabra³em siê za montowanie baku - ¿eby go zamontowaæ trzeba jedn± krawêdzi± delikatnie prze¶lizn±æ siê przez czarny odlewany element pó³ki ramy. Gdy zrobi³em to, pojawi³ siê nowy odprysk widoczny na zdjêciu. Lakier zszed³ ca³y, a to co widzê to raczej nie jest podk³ad tylko ta srebrna warstwa z ziarnem (lakier 3 warstwowy).

Stary bak zdejmowa³em i zak³ada³em niezliczon± ilo¶æ razy i nic takiego siê nie dzia³o. Teraz ju¿ nie wiem co z tym zrobiæ. Pojadê gdzie¶ to mi powiedz± ¿e przetar³em albo obi³em i nie ma mowy ¿eby nie odprys³o. Go¶cie tam gdzie zawioz³em na suszenie powiedzieli ¿e jest ³adnie pomalowane...

IMG_1938[1].JPG
Plik ¶ci±gniêto 99 raz(y) 1.89 MB

damianwatracz
Wys³any: 2014-02-10, 22:22   
0
UP DOWN

³ysy73 napisa³/a:
A ogólnie co do tematu to tylko szybkie dwie kwestie:

1:
Lakier nie dosech³ ale nie wiadomo czy to tylko wina temperatur, samej jego aplikacji, u¿ytych materia³ów, warstw podczas lakierowania i czasów odparowañ, czy te¿ ca³ej "g³upiej kanapki" miêdzy lakierem a blach±.

2:
No i druga kwestia której jak widzê chyba nikt nie poruszy³:

- niedoschniêty lakier OKLEI£E¦ WINYLEM ! ????????????????????

Mam nadziejê ¿e ¼le doczyta³em.
Bo je¶li dobrze... to ¿yczê powodzenia w suszeniu, jeszcze wiêkszego w jego oderwaniu, i jeszcze wiêkszego w ponownym lakierowaniu po odparzonym niedoschniêtym i tak gównian...ym lakierze.

Odno¶nie kwestii drugiej, to ja nie wiem czy lakier nie wysech³, czy tylko nie stwardnia³, bo siê nie lepi³, nie zostawa³y ¶lady po palcach, tylko zostawa³ ¶lad wg³êbienia po wbitym paznokciu. Ja siê na tym nie znam i przywioz³em owiewki do domu my¶l±c, ¿e wszystko jest dobrze. Poza tym, odebra³em owiewki ju¿ z naklejonymi naklejkami (3 na baku i 4 na owiewkach bocznych). Wiêc skoro tamte mog³y byæ na motocyklu, to uzna³em, ¿e folia winylowa mo¿e równie¿, poniewa¿ inne naklejki które naklei³ lakiernik te¿ s± czê¶ciowo przezroczyste. Dopiero po tygodniu zauwa¿y³em ten ma³y odprysk, ¿e lakier zbyt ³atwo odchodzi zamiast robiæ siê rysa na górnej warstwie to zdziera wszystko i ¿e dalej zostaje ¶lad po paznokciu.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-10, 22:24   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Masz jakie¶ konkretne grzejniki na my¶li Lacku?

Smart Spot Repair.... wersja DE.

http://www.ebay.de/itm/IR...=item3f0ab09d2c

Na moje to zwyk³y stojak od lamp halogenowych.

http://www.ebay.de/itm/In...=item3a7d8bb517

Tablica...

http://tablica.pl/oferta/...html#80e7deb16f

http://tablica.pl/oferta/...html#dee402cb51

To propozycje paneli ¿eby nie kombinowaæ z kwokami.

Zarêczam ¿e to dzia³a.
Mam taki pojedyñczy 1500W podrêczny gdy nie chce mi siê szarpaæ z promiennikiem 3 panelowym dla wygrzania jednego elementu .

Gdyby mi przysz³o robiæ promiennik z tych paneli to wybra³ bym 3 panele po 600W i umie¶ci³ je w podobny sposób jak ori promienniki s± zbudowane.

juny 
Wys³any: 2014-02-10, 22:28   
0
UP DOWN

Tylko to masz na ma³ej powierzchni by¶ musia³ taki 2 albo 3 kupic :/

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-02-10, 22:32   
0
UP DOWN

juny,
A je¶li chodzi o kwoki to 9 szt takich kwok potrafi spalic lakier jak nie pilnujesz i za blisko przystawisz je do elementu.
Wiêc bajki o nie :help: grzaniu kwok mo¿na olaæ.

Wiadomo ¿e lepiej i profesjonalnie jest pokazaæ siê z ori IRT za plecami w rozmowie z klientem, ale jak masz po oddaniu elementów przyjmowaæ reklamacje na siadanie pow³oki.... to ju¿ lepiej mieæ chocia¿ kwoki lub panele co ja pokaza³em.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Ten temat jest zablokowany bez mo¿liwo¶ci zmiany postów lub pisania odpowiedzi  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: