Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
KK 
Wysłany: 2015-03-08, 20:56   
0
UP DOWN

Tu pytanie do Roberta, które pewnie ju¿ spróbowa³ jak wygl¹da sytuacja z czasami po aplikacji 2 warstw epoxydu. Do jakiego czasu powi¹¿¹ siê chemicznie pow³oki?
Pewnie przy aplikacji 1 warstwy i temperaturze rzĂŞdu 15 stopni spokojnie moÂżna po 20h jeszcze naÂłoÂżyĂŚ mm coÂś na wierzch.

SamSobieSzefem
Wysłany: 2015-03-08, 20:59   
0
UP DOWN

widzĂŞ wy nadal z novol 360
panowie nie jkest zawsze mokro na mokro

sÂą do niego 2 utwardzacze

5950 stosowany 1:1 mokro na mokro do 12 h

oraz 5960 stosowany mieszany 4:1 i z tego co wiem nie jest MM

musicie na to uwaÂżac

gadula85
Wysłany: 2015-03-08, 21:38   
0
UP DOWN

stosuje jedynie utwardzacz dedykowany

gadula85
Wysłany: 2015-03-08, 21:43   
0
UP DOWN

stosuje go z utwardzaczem 1:30 i do tego 10 % nitro ok?

KK 
Wysłany: 2015-03-08, 21:45   
0
UP DOWN

Nitro siĂŞ nie stosuje.

gadula85
Wysłany: 2015-03-08, 21:49   
0
UP DOWN

A co??

kzychu
Wysłany: 2015-03-08, 22:39   
0
UP DOWN

THIN 860

KK 
Wysłany: 2015-03-08, 23:46   
0
UP DOWN

https://www.youtube.com/watch?v=__7e3sJt-Cg

SamSobieSzefem
Wysłany: 2015-03-09, 20:12   
0
UP DOWN

gadula85 napisał/a:
stosuje go z utwardzaczem 1:30 i do tego 10 % nitro ok?

nie wiem teraz czy pope³niasz b³¹d i nie jesteœ œwiadomy tego co piszesz czy po prostu prowokujesz jakieœ perwersyjne ^^ sytuacje

hematol 
Wysłany: 2015-03-09, 22:41   
0
UP DOWN

^^

zbiluk
Wysłany: 2015-04-26, 12:42   
0
UP DOWN

Hmmm ! Koledzy , nie jestem zawodowcem . Mam do zrobienia wyprawki w swoim passaciku z 1993 r . Oczywiœcie trochê korozji . W zwi¹zku z tym wyczyœci³em skorodowane miejsca do Go³ej blachy . Pozosta³y bardzo drobne w¿ery , których nie jestem w stanie zlikwidowaÌ , dlatego postanowi³em potraktowaÌ to podk³adem reaktywnym . I tu pojawi³ siê problem . Przeczyta³em ca³¹ dyskusjê od pocz¹tku i nie wiem co dalej . Podk³ad akrylowy nie , bo potem nie mo¿na szpachlowaÌ . Epoksydowy nie , bo to bez sensu . Wiêc jak ?
Na razie mam taki plan :
Na reaktywny epoksyd , potem szpachel , potem podkÂład akrylowy , baza i klar . MoÂże tak byĂŚ ?
Reaktywny , po ok dwu godzinach epoksyd , dwanaÂście godzin suszenia , matowanie , szpachel itd

spray painter
Wysłany: 2015-06-23, 09:22   
0
UP DOWN

witammjestem nowym uzytkownikiem tego forum,lecz od jakiegos czasu sledze rozne ciekawe tematy tutaj,przyznam szczerze,ze jestem troche do tylu z dzisiejszymi technologiami lakierniczymi :) Lakierowaniem zajmuje sie od dobrych 15lat...
Moje pytanie:powiedzmy,ze zdarlem lakier z maski do golej blachy,potem epoxyd na to,nastepnie szpachla na nierownosci,szlif,no i teraz w miejscach w ktorych sie przetarlem do golej blachy,daje znow epoxyd,czekam az wyschnie i znow szpachla i tak az do uzyskania zamierzonego efektu?dodam,ze tam gdzie przetarlem sie do blachy przez warstwe epoxy to bywa,ze sa to dosc duze place golej blachy,no i jeszcze wspomne,ze nie zalerzy mi na tym aby zrobic to szybko,wiec moge sobie odczekac az po kolejnym nalozeniu kitu podklad musi wyschnac.

KK 
Wysłany: 2015-06-23, 22:55   
0
UP DOWN

Cytat:
Lakierowaniem zajmuje sie od dobrych 15lat...

Zarobkowo czy 1 auto raz na rok?

spray painter
Wysłany: 2015-06-23, 23:19   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Cytat:
Lakierowaniem zajmuje sie od dobrych 15lat...

Zarobkowo czy 1 auto raz na rok?

Zarobkowo,jezeli nie masz nic przeciwko to spytam ,co to za roznica?

KK 
Wysłany: 2015-06-23, 23:47   
0
UP DOWN

15 lat w zawodzie jesteÂś i nie wiesz podstaw?

spray painter
Wysłany: 2015-06-24, 00:52   
0
UP DOWN

tak jak pisalem,jestem troche do tylu z technologia,gdyz nigdy nie bylo jakis reklamacji ani potrzeby zmieniania systemu,zobacz np. na szpachle fifmy "evercoat"tam wala ja na gola blache i to nie tylko amatorzy z youtuba,ale nawet sam producent na filmach instruktarzowych,ja tez tak robilem przez wiele lat i nigdy nie bylo zadnych reklamacji,niemiej jednak wolalbym postepowac wedlug zasad,duzo mi sie rozjasnilo chocby po przeczytaniu tego tematu,ale nikt jakos nie wspomina co nalezy polozyc na miejsca przetarte do golej blachy POMIEDZY kolejnymi warstwami szpachlowki,chyba,ze gdzies to przeoczylem?ale jezeli nie masz zamiaru udzielic odpowiedzi na moje pytanie to po co wogole sie wysilasz,aby cokolwiek pisac?

KK 
Wysłany: 2015-06-24, 01:08   
0
UP DOWN

Dopuszczalne jest po³o¿enie szpachli na go³¹ blachê. Jest to zgodne z technologi¹ naprawy.
Produkty evercoat sam mam i wiem, ¿e to nie jest syf typu boll czy troton, a na filmach instrukta¿owych blacha jest rozszlifowana prawie do go³ego. Na filmie lektor ³adnie mówi, ¿e zosta³y jeszcze resztki oryginalnej pow³oki ochronnej/antykorozyjnej i tak ma zostaÌ. Jeœli tyle lat robisz szpachel na go³¹ blachê i nie masz reklamacji, to po co zaprz¹taÌ sobie g³owê epoxydem pod szpachl¹?

spray painter
Wysłany: 2015-06-24, 17:36   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Dopuszczalne jest po³o¿enie szpachli na go³¹ blachê. Jest to zgodne z technologi¹ naprawy.

sory,ze jeszcze spytam,skoro jest to dopuszczalne to jak wyjasnic to,ze przeciez szpachla jest jak gabka i chlonie wilgoc,wode itp. a pod nia nie ma zadnej ochrony tylko blacha,nic sie tam nie bedzie dzial po powiedzmy kilku latach,pytam bo zaczynam wlasnie odrestaurowywanie auta,ktore mam zamiar potrzymac ladnych pare lat,wiec chcialbym zeby nic nie wyszlo potem,naprawy,ktore dotychczas wykonywalem na autach pokolizyjnych byly wykonywane tak,ze na gola blache szla szpachlowka i nie mam pojecia czy cos tam potem wychodzilo czy nie bo juz nigdy pozniej tych aut nie widzialem,na swoim wole jednak zrobic jak powinno byc...
co do szpachli evercoat to bede niedlugo mial okazje sie przekonac jak sie z nimi pracuje,4 galony zamowione z USA.
Widzialem inny filmik na ktorym lakier byl usuniety do golej blachy i tez nakladali bezposrednio evercoat-a...
byloby super gdyby ktos mogl rozwiac ten dylemat :spoko:

Robertlodz09 
Wysłany: 2015-06-24, 21:10   
0
UP DOWN

spray painter napisał/a:
pytam bo zaczynam wlasnie odrestaurowywanie auta,ktore mam zamiar potrzymac ladnych pare lat,

To zapraszam do poczytania tego tematu
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=8178

KK 
Wysłany: 2015-06-24, 21:27   
0
UP DOWN

Temat restaurowania aut, a napraw standardowych z gwarancjÂą np 48 miesiĂŞcy to inna sprawa. Dlatego w jednym przypadku warto piaskowaĂŚ, stosowaĂŚ fertan, epoxyd i szpachlĂŞ, a w innym nikt nie piaskuje i nie cuduje z fertanem oraz epoxydem pod szpachel.

spray painter
Wysłany: 2015-06-29, 00:20   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Temat restaurowania aut, a napraw standardowych z gwarancjÂą np 48 miesiĂŞcy to inna sprawa. Dlatego w jednym przypadku warto piaskowaĂŚ, stosowaĂŚ fertan, epoxyd i szpachlĂŞ, a w innym nikt nie piaskuje i nie cuduje z fertanem oraz epoxydem pod szpachel.

czyli czy dam epoxyd pod szpachel czy nie to bedzie dobrze tak?np John Kosmoski na jednym ze swoich filmikow pokazuje proces naprawy auta od podstaw,czyli gola blacha-lakier i trudno tam sie doszukac jakiegokolwiek podkladu na gola blache zanim polozyl szpachlowke,troche nie rozumiem o co to cale ''hallo' z tym epoxydem skoro i tak nikt go nie stosuje przed szpachlowaniem?

Robertlodz09 
Wysłany: 2015-06-29, 10:42   
0
UP DOWN

spray painter napisał/a:
czyli czy dam epoxyd pod szpachel czy nie to bedzie dobrze tak?

spray painter napisał/a:
pytam bo zaczynam wlasnie odrestaurowywanie auta,ktore mam zamiar potrzymac ladnych pare lat,wiec chcialbym zeby nic nie wyszlo potem,

OczywiÂście Âże moÂżesz nakÂładaĂŚ szpachlĂłwkĂŞ poliestrowÂą na goÂła blachĂŞ nadwozia ...
zapewniam CiĂŞ Âże bĂŞdzie siĂŞ bardzo dobrze trzymaĂŚ goÂłej blachy ...

Kolega KK napisaÂł juÂż Âże inaczej naleÂży podchodziĂŚ do naprawy auta "zabytkowego" tzw. Oldtimera a inaczej traktujemy normalne naprawy aut uÂżytkowych (osobowych dostawczych itd.)

W tym jednym jest kategoryczny zakaz nakÂładania gipsu na goÂły metal natomiast w tym drugim jest to dopuszczalna technologia naprawy nadwozia.

spray painter napisał/a:
np John Kosmoski na jednym ze swoich filmikow pokazuje proces naprawy auta od podstaw,czyli gola blacha-lakier i trudno tam sie doszukac jakiegokolwiek podkladu na gola blache zanim polozyl szpachlowke

Tak szczerze to nie oglÂądam Âżadnych "filmikĂłw" i nie interesuje siĂŞ zawartÂą w nich treÂściÂą co kto jak i czym robi sobie naprawy ....

NapiszĂŞ Ci krĂłtko .... - "Twoje maÂłpy i TwĂłj cyrk kolego ..." takÂże zrobisz jak chcesz ;)

OsobiÂście trzymam siĂŞ technologi naprawy jaka jest zalecana w systemie na ktĂłrym pracuje przy wsparciu i pomocy technika

spray painter napisał/a:
troche nie rozumiem o co to cale ''hallo' z tym epoxydem skoro i tak nikt go nie stosuje przed szpachlowaniem?

Zapewniam Ciê ¿e u nas w kraju wiêkszoœÌ zak³adów które odbudowuj¹ stare auta nie szpachluje na go³a blachê .... nie wszyscy stosuj¹ podk³ad epoksydowy jako zabezpieczenie ale nikt nie k³adzie gipsu na go³¹ blachê podczas prac przy zabytku

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu