Autor |
Wiadomo¶æ |
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-04-11, 06:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
spoko ... to analogowe fotki i bêd± na pierwsz± rocznicê tego postu |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
Scooby
|
Wys³any: 2011-05-26, 17:02
|
0
|
|
|
|
witam.
podepnê siê pod temat.
Mam gara¿ 3x6 m. Jest to gara¿ na osiedlu (obok 100 innych gara¿y). Jest to szereg.
Czy móg³by mi kto¶ podpowiedzieæ jakich wentylatorów u¿yæ? Jak ogrzewaæ takie pomieszczenie w zimie?
Jestem raczkuj±cy, praktycznie nie mia³em jeszcze pistoletu w rêku
ale chcia³bym siê w to pobawiæ. Zaznaczam, ¿e nie planujê malowaæ samochodów. Tylko felgi oraz skutery.
pozdrawiam |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-26, 19:50
|
0
|
|
|
|
Formalno - prawnie nie do za³atwienia. Pierwsza niemi³a uwaga ze strony innych u¿ytkowników gara¿y i ju¿ po firmie, czy nawet amatorskim malowaniu. Pomijaj±c ten fakt ka¿da rada dotycz±ca wentylacji czy ogrzewania bêdzie siê wi±zaæ z mniejsz±,lub wiêksz± przeróbka obiektu ... i tu pytanie do kogo nale¿y ten budynek i teren i czy na to pozwoli ? |
|
|
|
|
|
Scooby
|
Wys³any: 2011-05-27, 06:46
|
0
|
|
|
|
mo¿esz podaæ wiêcej szczegó³ów? Dlaczego nie do za³atwienia?
Proszê o konkretne porady, jakich nawiewów u¿yæ i jakiego ogrzewania.
S±siadów zostawmy w spokoju
gara¿ jest mój (mojego ojca), teren pewnie miasta. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-27, 09:30
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Scooby
|
Wys³any: 2011-05-27, 10:23
|
0
|
|
|
|
to dziêki.
[ Dodano: 2011-05-27, 14:33 ]
to mo¿e kto¶ inny, kto podobnie jak ja przystosowa³ gara¿? |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2011-05-27, 17:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 423 Sk±d: Okolice
|
to by³a jedyna osoba która mog³a Ci co¶ doradziæ rzetelnego .
jak teren jest miasta i s± tam gara¿e inne ( Np. przy blokach ) to jak Ty to sobie wyobra¿asz ?
tu nie chodzi o nawiewy czy ogrzewanie tylko o pozwolenia.
jak masz swoj± dzia³kê czy jaki¶ plac to tam mo¿esz co¶ my¶leæ o jakim¶ warsztacie czy lakierni . |
_________________ Mieszalnia Lakierów
Frostt.pl |
|
|
|
|
Scooby
|
Wys³any: 2011-05-27, 20:24
|
0
|
|
|
|
nastêpny...
dobra. Jest to wolno stoj±cy gara¿ na dzia³ce moich rodziców. W okolicy nie ma ani jednego domku. Rodzice pozwolili mi zrobiæ tam "lakierniê".
Proszê o pomoc w zrobieniu odpowiedniej wentylacji i ogrzewania.
pozdrawiam |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-27, 20:50
|
0
|
|
|
|
Nie da siê .... kolego. To nie mo¿liwe !
We¼ Ty siê powa¿nie zastanów My¶lisz ¿e zanim kto¶ udzieli ci rady to nie czyta twoich postów ??? ... Gara¿ 6 x 3 i do tego pewnie 2,3 wysoko¶ci . Co ty chcesz tam robiæ ? Jak± wentylacjê i ogrzewanie ??? Poczytaj trochê informacji na tym forum i na tym drugim gdzie te¿ pytasz o to samo .... a za³apiesz dlaczego ten twój pomys³ nie trzyma siê kupy.
18 m2 ... w ko³o s±siedzi z wyglancowanymi samochodzikami, a TY chcesz lakierowaæ i to do tego us³ugowo .... felgi i skutery. Brawo ! Genialny pomys³
Chcesz porady ... dobra ... Wyrzutnia emitera na wysoko¶æ 6 metrów. Wentylator nawiewu 5,5 kW, wyci±gu 4,0 kW, wymiennik ciep³a z palnikiem 260 kW zbiornik na olej 200 litrów. ... przy³±cze pr±du 15 KW. 10 lamp fluorescencyjnych 2 x 58 Watt ( wskazane 4 x 58 W ) dwa pistolety lakiernicze, system uzdatniania powietrza. Dwie szlifierki jedna polerka.
... i jak ju¿ to sobie kupisz i zainstalujesz to zajmij drugi gara¿ obok na sprê¿arkê, rega³, stó³, i stojaki do lakierowania ... a potem trzeci ... do lakierowania |
|
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-27, 21:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego ,ten "swój" gara¿ to masz taki "mobilny"? "Przenosisz go" ,tak z miejsca na miejsce? Mo¿na "powiedzieæ" ¿e to jest "wspó³czesny"- Wóz Drzyma³y Powodzenia w realizacji zamiarów Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Scooby
|
Wys³any: 2011-05-27, 21:01
|
0
|
|
|
|
dlaczego ty projekter nie potrafisz napisaæ posta po ludzku?
Napisz normalnie dlaczego nie wtedy bêdzie mi ³atwiej to zrozumieæ - nie jestem projektantem ani lakiernikiem, wiêc wyt³umacz mi to. Dlaczego nie da siê wentylowaæ, ani ogrzaæ?
Uwa¿asz, ¿e w gara¿u 3x6 nie zmieszczê skutera czy felg?
Ja nie pytam o Wasze zdanie w temacie: czy wypada, czy mo¿na i czy siê op³aca.
PS. piszê na drugim forum, bo na tym (w tym temacie) 0 rzetelnych informacji jak na razie. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-27, 21:08
|
0
|
|
|
|
Odpowiedz powy¿ej ! ... post po ludzku. |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-05-27, 21:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Scooby napisa³/a: | PS. piszê na drugim forum, bo na tym (w tym temacie) 0 rzetelnych informacji jak na razie. |
Tam ponoæ temat juz jest zablokowany. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Scooby
|
Wys³any: 2011-05-27, 21:19
|
0
|
|
|
|
Co wnosi twój post do tematu?
Sprawd¼ najpierw swoje informacje, a jak masz pisaæ bzdury to lepiej siê nie wypowiadaj. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-28, 09:12
|
0
|
|
|
|
Scooby napisa³/a: | Co wnosi twój post do tematu?
Sprawd¼ najpierw swoje informacje, a jak masz pisaæ bzdury to lepiej siê nie wypowiadaj. |
... najwiêksza wad± i zalet± ka¿dego forum internetowego jest to ... ¿e tak naprawdê nie wiesz kto jest po drugiej stronie "kabala" ... mo¿e Dureñ ... mo¿e Specjalista .... mo¿e twój s±siad
... Jak naprawdê chcesz siê czego¶ dowiedzieæ o tej bran¿y ... to :
- wiêcej pokory
- czytaj archiwalne tematy bo to mega wkurzaj±ce ci±gle pisaæ to samo
- s³uchaj rad osób które siê na tym znaj± ... bez ci±g³ego ¿±dania dowodów
... i nabierz dystansu do swoich pomys³ów bo jeste¶ ju¿ tysiêczn± osob± która ma tak± idee
Twój pomys³ jest nierealny. Tyle. Zapomnij o nim i skoncentruj siê na takim które ma choæby minimalne szanse realizacji i przetrwania. Jak chcesz sobie polakierowaæ felgi w samochodzie i swój skuter to otwórz drzwi w tym gara¿u i maluj ... nie zawracaj±c ludziom g³owy na forum jednorazowym wyczynem.
Jak chcesz to robiæ us³ugowo, to czytaj uwa¿nie posty na forum, a¿ wreszcie z³apiesz sam dlaczego ta twoja koncepcja jest nie powa¿na i dlaczego szkoda czasu na prostowanie twojego pogl±du. |
|
|
|
|
|
Scooby
|
Wys³any: 2011-05-28, 12:30
|
0
|
|
|
|
no to ja ci tu i teraz gwarantuje, ¿e takie us³ugi sobie bêdê ¶wiadczy³.
Stworze co¶ z tego gara¿u i bez waszej pomocy. |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-05-28, 12:49
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
to sobie rob tylko jak ktos cie podpieprzy to do konca zycia bedziesz splacal mandaty i nie wracaj na to forum zeby kogokolwiek obwiniac o to a na nasza pomoc nie licz w zadnym temacie na tym forum. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-28, 12:50
|
0
|
|
|
|
Scooby napisa³/a: | no to ja ci tu i teraz gwarantuje, ¿e takie us³ugi sobie bêdê ¶wiadczy³.
Stworze co¶ z tego gara¿u i bez waszej pomocy. |
... Jasne .... Zrób mi na z³o¶æ - wpieeeeerdziel siê w k³opoty i problemy tylko po to ¿eby siê osobi¶cie przekonaæ, ¿e gówno z tego bêdzie.
Mam nadziejê @Scooby, ¿e zdajesz sobie choæ troszkê sprawê z tego, ¿e absolutni mi to wisi ? ... Zm±drzej ch³opaku póki jeszcze masz na to czas i jakie¶ szanse ... albo nie m±drzej. W realu nie ma lito¶ci ... tu zawsze obowi±zuje zasada "¦mieræ Frajerom" ! ... a Ty na si³ê w takim kierunku. Brawo |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-05-28, 13:04
|
0
|
|
|
|
Scooby napisa³/a: | jak masz pisaæ bzdury to lepiej siê nie wypowiadaj. |
Chyba jestem jedyna osob± która mog³a by w sposób prosty i jasny pokazaæ ró¿nicê pomiêdzy wizj± prawid³owej lakierni któr± przedstawia Projekter a gara¿ow± instalacj± przy której dzia³aj± wszystkie legalne inaczej ma³e lakiernie.
Ale có¿, zakaz to zakaz. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-28, 14:48
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Scooby napisa³/a: | jak masz pisaæ bzdury to lepiej siê nie wypowiadaj. |
Chyba jestem jedyna osob± która mog³a by w sposób prosty i jasny pokazaæ ró¿nicê pomiêdzy wizj± prawid³owej lakierni któr± przedstawia Projekter a gara¿ow± instalacj± przy której dzia³aj± wszystkie legalne inaczej ma³e lakiernie. |
Tyle tylko, ¿e w tym temacie to bez znaczenia. Czym innym jest modernizacja budynku pod lakierniê nawet jak jest ona nie legalna, a czym innym robienie lakierni us³ugowej w gara¿u szeregowym o powierzchni 18 m/kw. Tu wszytko jest nie tak . Wiêc jak udzielaæ porad ¿eby cokolwiek z tego by³o ? |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-05-28, 15:13
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Wiêc jak udzielaæ porad ¿eby cokolwiek z tego by³o ? |
Lepiej wcale nie udzielac, bo ona obróci sie przeciwko radz±cemu. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-28, 23:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego Scoob.se.zrob proponuje ci w pierwszej kolejno¶ci (na "och³oniêcie") sprawdziæ akt notarialny od tego gara¿u Z pewno¶ci± jest tam zapis ¿e "nieruchomo¶æ" nie mo¿e byæ przeznaczona i wykorzystywana do dzia³alno¶ci gospodarczej Tak maja wszystkie gara¿e w zabudowie segmentowej Pozdrawiam! |
|
|
|
|
davvvid
|
Wys³any: 2011-06-22, 13:15
|
0
|
|
|
|
Na pocz±tek chcia³bym siê przywitaæ , poniewa¿ jestem nowy na forum. Jak wielu z was chcia³bym przystosowaæ pomieszczenie aby móc malowaæ auta , napisze ,,nieco lepiej'' niz w warunkach jakie zapewni nam osiedlowy blaszak , i zdaje sobie sprawê ze nigdy nasza konstrukcja nie bêdzie zapewnia³a w³a¶ciwo¶ci profesjonalnej kabiny lakierniczej.A wiec tak posiadam zarejestrowana DG KRS sprzeda¿ , napawa i regeneracja czê¶ci samochodowych. Nic nie wspomnia³em o lakierowaniu czy blacharce wiec wiadomo - nie mogê sie reklamowaæ i musze uwa¿ac na s±siadow a szczególnie na zapach który towarzyszy procesowi malowania .Posiadam warsztat sk³adaj±cy sie z kilku pomieszczeñ jedno 10mx8 w ktrorym chcia³bym przygotowywaæ auta przed malowaniem , o obok drugie o wymiarach 4.80 x 6.20 z mo¿liwo¶ci± przed³o¿enia do 8m wysoko¶æ skos jedna strona 2.5 druga wyzsza dok 3.50m i to wlasnie pomieszczenie mam zamiar przystosowac do malowania.Na spe¿arke przeznacze inne pomieszczenie , poniewaz jest dosyæ du¿a wydajnosc 1200 l/min zbiornik 500 litrow .. Obecnie jestem na etapie zrywania posadzki wiec kolej na rozplanowanie wyci±gu dolnego. Czy byli byscie tak uprzejmi i podzielili sie wlasnymi do¶wiadczeniami w budowie wentylacji takiego pomieszczenia?Konkretnie chodzi mi o sednice kana³ów wentylacyjnych i jak to wszystko zgrac. Dodam ze ogrzewanie bedzie odbywa³o sie za pomoca pieca na zuzyty olej z zamontowanym p³aszczem wodnym i radiatorem cos w stylu ch³odnicy na kanale dolotowym gornym do pomieszczenia.Za wszelkie porady z góry dziekuje |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-06-23, 07:57
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
davvvid
|
Wys³any: 2011-06-23, 10:45
|
0
|
|
|
|
Dzieki PROJEKTER za zainteresowanie tematem. Przejrza³em du¿o wcze¶niej wiele twoich publikacji i gdybym budowa³ profesjonalny zak³ad napewno skorzystal bym z twego do¶wiadczenia i napewno zaoszczêdzi³ bym czasu na ci±g³ym przerabianiu czego¶ lecz niestety ograniczaj± mnie finanse. Powadze zak³ad 6 miesiêcy i nie jest lekko. Musze zacz±æ niestety od gara¿owej pracy , jesli przyniesie dochód to kupie komore . |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-06-23, 10:55
|
0
|
|
|
|
Komora to inwestycja dosyæ spora jak na pocz±tek dzia³alno¶ci ( nawet u¿ywana ) a i tak nie za³atwia sprawy bo gdzie¶ trzeba te samochody przygotowaæ a potem wykoñczyæ. Po kilku latach udzielania rad na forum ... powiem tylko tyle ¿e s± gotowe i sprawdzone sposoby na to ¿eby taka ma³a lakiernia dzia³a³a sprawnie i skutecznie. Niestety nie da siê tego zrobiæ zupe³nie bez inwestycji ... ale mo¿na je bardzo ograniczyæ i dzia³aæ skutecznie latami ... do tego zgodnie z przepisami. |
|
|
|
|
|
Masa
|
Wys³any: 2013-09-18, 20:12
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER, potrzebowa³bym ma³ej porady.
Opiszê moj± sytuacjê:
Jako ¿e najlepiej jest robiæ to co siê lubi, postanowi³em zaj±æ siê renowacj± pojazdów zabytkowych- g³ównie polskich. Wiadomo jednak ¿e takie przedsiêwziêcie musi byæ zorganizowane z innymi us³ugodawcami- nie jestem w stanie na pocz±tku stworzyæ sobie warunków do wszystkich etapów prac.
Piaskowanie karoserii- jest w okolicy dobra i rzetelna firma, a dla mnie transport na lawecie to nie problem
Tapicerka-jak wy¿ej, porz±dny tapicer jest
Pomy¶la³em ¿e najlepiej dla mnie jest kupiæ dom z zabudowaniami po gospodarstwie ( potrzebujê te¿ du¿o gara¿y na swoje auta).Chcia³bym wykorzystaæ stodo³ê która jest na dzia³ce- 25m x 12m bodaj¿e.Oczywi¶cie dwuspadowy wysoki dach wylatuje bo kto ogrzeje zim± tak± powierzchniê, dach bêdzie przerobiony na 1 albo dwuspadowy ale taki ,,bli¿ej p³askiego" - pokrycie w p³yt warstwowych.Wysoko¶æ w ¶rodku my¶lê ¿e ok 4-5 metrów uda³oby siê osi±gn±æ.W ¶rodku chcia³bym wydzieliæ pomieszczenia- conajmniej 2 (na prace blacharskie i przygotowanie pod lakier) + pomieszczenia socjalne( ale te mogê zrobiæ w budynku dobudowanym do ex-stodo³y) no i oczywi¶cie pomieszczenie do lakierowania- i tutaj moje pytanie do kolegiPROJEKTER,.
Czy lepiej i taniej jest takie pomieszczenie wydzieliæ i przystosowaæ z istniej±cego czy po prostu wstawiæ komorê lakiernicz± np.u¿ywan±?
Chcia³bym dzia³aæ legalnie, w jak najwiêkszym stopniu, bo raz ¿e chcê sobie ¿yæ spokojnie wiedz±c ¿e emerytura jako¶ tam ro¶nie, a po drugie wiem ¿e akurat dziedzina renowacji zabytków niezbyt lubi us³ugodawców z szarej strefy
Z góry dziêki za poradê
Mam nadziejê ¿e bêdê mia³ okazjê skorzystaæ z twoich us³ug jak zacznê prace nad warsztatem |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-09-18, 21:04
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Masa
|
Wys³any: 2013-09-18, 21:42 d
|
0
|
|
|
|
W takim razie zabieram siê do lektury, najpierw sobie poczytam ¿eby wiedzieæ czego siê trzymaæ.
Wszed³em na stronê gminy ale dla tej wsi nie ma miejscowego planu zagospodarowania- to dobrze?
Wiadomym jest ¿e nie bêdzie to za³atwiane na szybcika, bo najpierw muszê siê dogadaæ z domem.Ale przynajmniej mogê zacz±æ przygotowywaæ siê mentalnie na du¿e wydatki
Niemniej jednak dziêki wielkie za pomoc- przy okazji masz u mnie chocia¿ dobre piwko |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-09-18, 21:59 Re: d
|
0
|
|
|
|
Masa napisa³/a: | Wszed³em na stronê gminy ale dla tej wsi nie ma miejscowego planu zagospodarowania- to dobrze? |
Generalnie to ¼le ..... bo najpierw musisz wydaæ kasê ... ok 7 / 8 ty¶ a dopiero potem siê dowiesz czy gmina pozwoli ci zrobiæ warsztat wydaj±c dla niego Warunki Zabudowy ( WZiZT ) .... to ¼le bo z pewno¶ci± czeka ciê zlecenie Raportu, a nie samej Karty informacyjnej ( Raport jest dro¿szy ) i procedura potrwa ok 5 miesiêcy.
.... ¼le bo nie wiem te¿ dlaczego nie ma tu planu ... albo wygas³ , a tzn. ¿e jest uchwalany nowy ... albo ten teren nie wymaga Planu Zagospodarowania bo jest rolny, a nie inwestycyjny i wtedy Dupa Blada ... "trza na sam pierw odrolniæ" ... a to nie takie proste na terenach wiejskich
... dobra wiadomo¶æ jest taka ¿e jak nie ma Planu to Gmina ma mo¿liwo¶ci wydania zgody na twoje plany przez korzystne dla Ciebie WZiZT .... a to czy tak zrobi to ju¿ zale¿y od wójta ... wiêc sam rozumiesz ¿e masz wiêksz± szansê na realizacjê inwestycji ... ni¿ jakby by³ PLAN ( Uchwa³a Rady Gminy ), a w nim ZAKAZ. |
|
|
|
|
|
bieniak
|
Wys³any: 2013-11-04, 11:37
|
0
|
|
|
|
Witam to mo¿e teraz ja zadam pytanie.
Prowadzê dzia³alno¶c naprawa i konserwacja samochodów osobowych.
Mam zamiar trochê to rozszerzyæ bo coraz czê¶ciej zdarzaj± siê naprawy blacharskie.
obecnie dzia³am w ma³ym pomieszczeniu przystosowanym g³ównie w mechanikê samochodow±.
Mam ju¿ wykoñczony budynek poza miastem 240m2 z czego 200 (40 to socjal biuro itp) na tak zwan± dzia³alno¶æ.
Jest to daleko od zabudowañ najbli¿sze jakie¶ 500m odemnie
ogrzewanie ( w zimê utrzymujê 22"C) ¦CIEKI woda jest
wysoko¶c to w najni¿szym punkcie 3m w najwy¿szym 5,5
na miejscu do malowania mam 4,5mx7,5
Jeszcze nie rozpracowana wentylacja
pozwolenie na dzia³alno¶c mam a jak teraz za³atwiæ sprawy prawne??? z lakierowaniem |
|
|
|
|
cobi
|
Wys³any: 2013-11-06, 23:55
|
0
|
|
|
|
Malujesz i tyle. W razie co to przygotowyjesz tylko do lakierowania (szpachlowanie i nak³adanie podk³adu).
W naszym prawie jest luka gdzie nak³adanie podk³adu nie jest w ¶wietle obowiuj±cego prawa rozumiane jako lakierowania wiêc co za tym idzie nie musisz miec pozwoleñ od ochrony ¶rodowiska itp itd. |
|
|
|
|
bieniak
|
Wys³any: 2013-11-07, 12:07
|
0
|
|
|
|
zobaczymy:) na razie trwa przenoszenie wszystkiego:) Nie ukrywam ze znajomym albo jak ktos poprosi³ to samochód siê pomalowa³o wygl±da³o to bdb najgorzej zawsze dach tam zawsze siê syfy trafia³y.
sprzêt jest nowy spotter 3 pistolety Iwata w400 do bezbarwnego lare sti do bazy i jonnesway ja6111 do podk³adu.Sprê¿arka samoróba ale daje 570l na wyj¶ciu
O mechanice to nie mowie bo tam to mam wszystko pocz±wszy od komputera podno¶nika itp.
Tak wiêc zabiorê siê za kratownice na ziemi kafelki i jaki¶ odci±g.Na razie bez kredytowania ale pewnie co¶ trzeba bêdzie pomy¶leæ |
|
|
|