Autor |
Wiadomo¶æ |
|
veiled
|
Wys³any: 2016-03-22, 20:04 Pozbyciu siê rdzy i naprawa zderzaka
|
0
|
|
|
|
Witam,
mam taki problem, ¿e na klapie baga¿nika zrobi³ mi siê odprysk i widaæ oznakê rdzy. W celu jej usuniêcia zakupi³em zaprawkê w kolorze samochodu, odt³uszczacz, lakier bezbarwny, oraz odrdzewiacz. Chcia³bym siê dowiedzieæ, czy po starciu lakieru i pozbyciu siê papierem ¶ciernym rdzy koniecznie bêdzie po³o¿enie szpachli, oraz czy móg³by kto¶ oznajmiony z tematem wyt³umaczyæ mi krok, po kroku jak nale¿y siê za wszystko zabraæ.
Dodatkowo, chcia³em siê dowiedzieæ czy mogê t± zaprawk± pomalowaæ, lub w jakim¶ stopniu zamaskowaæ zdarty lakier i rysê na zderzaku.
Za³±czam zdjêcia w linkach:
Pozdrawiam |
|
|
|
|
tom cio
|
Wys³any: 2016-03-22, 21:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 179
|
Ten purchel to jak ma byæ dobrze to szyba do wyciêcia, co i jak potem znajdziesz na forum bo by³o du¿o razy omawiane. Zderzak do czê¶ciowego lakierowania czyli do listwy, a na tym w±skim pasku pod kratk± centraln± zrobiæ przej¶cie. |
|
|
|
|
veiled
|
Wys³any: 2016-03-22, 22:14
|
0
|
|
|
|
Ju¿ siê w³a¶nie dowiedzia³em z t± szyb±, a mam pytanie czy jest sens bez ¶ci±gania szyby, zeskrobaæ rdzê do blachy, na³o¿yæ srodek na odrdzewienia, zaszpachlowaæ i na³o¿yæ zaprawkê na okres ok. 5 msc, czy rdza po miesi±cu znowu zrobi odprysk i przebije siê przez lakier? Bo w okolicach lipca-sierpnia wzi±³bym siê za porz±dn± naprawê z wyciêciem szyby, a póki co chcia³bym ¿eby rdza siê nie powiêkszy³a i wygl±da³o to estetycznie.
I co do zderzaka, to da siê chocia¿ zamaskowaæ miejsce gdzie odszed³ lakier zaprawk± 100 ml? |
|
|
|
|
Wasili
|
Wys³any: 2016-03-23, 15:29
|
+1
|
|
|
|
Co do szyby jak masz w lipcu robiæ to porz±dnie to sobie odpu¶æ ja póki co. Szkoda roboty czasu. Pó¼niej bêdziesz musia³ znowu robiæ wszystko od nowa.
Co do zderzaka ja bym to ³adnie zrówna³ i zmatowi³ przy pomocy p240 na sucho, podk³ad akrylowy a pó¼niej cieniowanie baz± w te w±skie miejsce pod kratkami. Je¿eli lakier odpada i ³uszczy siê nale¿y to zawsze zetrzeæ do warstwy która jest "stabilna". Inaczej robota nie ma sensu.
Ale to tylko moja opinia |
|
|
|
|
veiled
|
Wys³any: 2016-03-24, 11:19
|
0
|
|
|
|
A ca³y zderzak malowaæ sprayem czy pêdzelkiem? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2016-03-24, 11:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
veiled napisa³/a: | A ca³y zderzak malowaæ sprayem czy pêdzelkiem? | pistoletem |
|
|
veiled
|
Wys³any: 2016-03-25, 11:57
|
0
|
|
|
|
A podk³ad akrylowy mo¿e byæ w sprayu? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2016-03-25, 13:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
mo¿e byæ spray ale 2k, czyli taki który ma w sobie utwardzaczi po zmieszaniu 2 sk³adników masz kilkadziesi±t minut na wykorzystanie mieszanki, |
|
|
kamilbusko
|
Wys³any: 2016-03-25, 17:06
|
0
|
|
|
|
veiled napisa³/a: | A ca³y zderzak malowaæ sprayem czy pêdzelkiem? |