Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
Przemek 
Wysłany: 2016-11-11, 21:22   Pistolet wali wodę .Ckd już nie działą jak wczśniej .
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Dopadł mnie problem przedostawania się wody do lakieru podczas aplikacji.

Normalnie woda wyłazi z pod nakrętki mocowania pistoletu na gwincie przy wężu .


Kompresor abac z wydajności 420 lit rzeczywistą . Zbiornik 300 litrów.
Nad kompresorem separator cykolonowy.

Woda regularnie spuszczana .W lakierni zamontowany CKD .

Zamówiłem 3 korpusy narurowe . Umieszczę w nich wkłądy węglowe . Zobaczę jak będzie uzdatniać to powietrze.

Mam to na wężu w piaskarni i mi się sprawdza.

Coś koledzy poradzicie od siebie?
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

sawmaster 
Wysłany: 2016-11-11, 21:38   
0
UP DOWN

Posty: 467
Skąd: Białystok
a łabędzie szyje masz?
_________________
Inni mówią że są lepsi a ja skupiam się na swojej pracy.
 

Przemek 
Wysłany: 2016-11-11, 21:53   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Nigdy nie miałem.Wody również.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

Przemek 
Wysłany: 2016-11-11, 22:45   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
U mnie zbiorniki mają elektrozawory i czasówki . Filtrów ckd jeszcze nie wymieniałem .
Może ktoś podpowiedzieć jak często powinno wymieniać się wkłady ?
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2016-11-12, 02:48   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Co tu dużo mówić, rozkręć obudowy filtrów, a szczególnie zerknij na ten olejowy i zobacz czy jest mokry... jak jest mokry to już nie działa. Czyli olej wali dalej z wodą.
Możesz wymienić wkład filtra odwadniacza, kosztuje parę złotych, filtr olejowy jest drogi i raczej weź go wymyj w nieagresywnym zmywaczu i w wodzie z ludwikiem jeszcze no i wysusz na grzejniku.
Jeśli masz wodę przed pistoletem to wszystko włącznie z ckd bym rozebrał i wymył. Wąż nowy i sprawdził jeszcze raz co się stanie. Jeśli dalej będzie ten problem to może komresor szwankuje.
Odwadniacz cyklonowy daje tyle co umarłemu kadzidło, mam taki przerobiony na filtr od Saty.

Jeśli nie będzie problemów z wodą typowo np przy pistolecie do przedmuchiwania, a dalej po podłączeniu pistoletu lakierniczego to do rozbiórki i dokładnego mycia gun. Mówię tutaj o rozbiórce w mak.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2016-11-16, 19:27   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Zamontował potrójny korpus narurowy,nowy wąż za nim. Jak ręką odjął .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2016-11-16, 20:08   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Z filtrami węglowymi czy jakimi?
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2016-11-16, 22:28   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Kamil dałem dwa piankowe i jeden węglowy .Kupiłem ogólnie lepszej jakości korpusy .
Z mosiężnymi złaczkami łączącymi trzy narurowce .Z dwoma po karzdej z stron krućiec na wąż 12,5 mm wew.

Subunek w korpusie 1 cal Robiłem próby wydajność bardzo dobra nawet dmuchając płucami .

Zobaczymy jak długo będzie zatrzymywać syf. Na razie jest piękni :spoko:

Kompresor ustawiony na 8 bar.Korpusy są na 6 bar.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2016-11-17, 17:11   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Są takie korpusy co mają 8 bar i nawet 10 ciśnienie pracy.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2016-11-17, 19:06   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Tak wiem .Pamiętam jak kiedyś jak o tym pisałeś. Pomysł z korpusami Ty mi podsunąłeś .Jak narazie się spisują .

Bardzo duża powierzchnia filtracji powietrza za smieszną kwotę .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

Ari29
Wysłany: 2016-11-17, 20:44   
0
UP DOWN

Posty: 79
A gdzie kupic takie korpusy czy to takie jak do wody? a taki filtr da rade
http://allegro.pl/landrek...2,2&bi_c=168897 lub
http://allegro.pl/ckd-pro...5264306129.html
 

KK 
Wysłany: 2016-11-17, 21:12   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Jakbym mógł cofnąć czas to lepiej kupić od razu osuszacz ziębniczy i ckd i zapomnieć o problemach, a nie ciągle kombinować.

Dla kogoś co ma mało kasy na początek mogą być te korpusy od wody w sztukach 3 + ckd na 3/8" i jak się będzie sprawdzać tak może zostać.

U siebie mam 1m za kompresorem przerobiony separator cyklonowy, za tym CKD odwadniacz na 1/2" i za tym zaraz Sata 100 prerp + filtr węglowy Omia.
Połączenie wspaniałe. Teoretycznie za Satą prep nie powinno być już nic wody i oleju...
W praktyce natomiast CKD pierwsze przepuszcza wodę, która się znajduje w pierwszym odwadniaczo/odolejaczu Saty, ta woda też znajduje się w następnym filtrze dokładnym Saty...a nawet w ostatnim filtrze Omia z wkładem węglowym.
Także na wodę nie ma mocnych. Jak kompresor pompuje rozgrzane powietrze, a w otoczeniu jest bardzo zimno to normalne, że musi się coś wytrącić, choćby miał 10 filtrów.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2016-11-23, 18:00   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Przy ponad 2 h lakierowania wróciła woda . Zostawię te filtry ładnie wyłapią olej .Nie będę już się dalej oszukiwał i odkładał zakup osuszacza ziębniczego .

Chwalcie się jakie macie .Jak wam się spisują .Muszę coś kupić.Nie będę walczył dalej z wiatrakami .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

hematol 
Wysłany: 2016-11-23, 18:54   
0
UP DOWN


Pomógł: 10 razy
Posty: 975
Skąd: Śląsk
Długo walczyłem z wodą,napisze Tobie jak ja mam zrobione,a więc kompresor nowy abac a39b na butli 90L ,dalej -wyżej pod sufitem dodatkowa butla 60L jako seperator i większy bufor ,zaraz za nią odwadniacz wstępny 40micronów Rectus (RQS),dalej na dół leci wąż,szyja gęsia,potem do bloku filtracyjnego RQS reduktor i odwadniacz 5 micronów,wszystko na 1/2 cala,nie mam żadnych oczek,filtry są cały czas czyste,nie ma w nich wody,w tym dodatkowym buforze takze nie ma wody,jedynie w kompresorze -butli tam mi sie zbiera woda.Myslę takze aby profilaktycznie na koncu dołożyć jakiś filtr węglowy.Jedynie na niektórych klarach miałem oczka w ekstremalnych temperaturach ale to już wynikało z gazowania lakieru.Dodam,że wzorowałem sie schemacie Krzysztofa Mulcana "jak to zrobiłem w garażu".
 

KK 
Wysłany: 2016-11-23, 21:38   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Myślę, że zakup osuszacza to trafna decyzja. Można kombinować, ale jakbym miał jeszcze raz robić tą moją instalację i pakować kasę w drogie filtry to było lepiej kupić osuszacz i mieć spokój.
Wydatek 3000, a jaki spokój.

Hematol nie masz odolejacza?
_________________

 
 

hematol 
Wysłany: 2016-11-23, 23:35   
0
UP DOWN


Pomógł: 10 razy
Posty: 975
Skąd: Śląsk
KK napisał/a:
Hematol nie masz odolejacza?

Nie mam,właśnie napisałem o filtrze węglowym a miałem na myśli odolejacz ^^ ,ciezko cos kupić na 1/2 cala,mowa tu o odolejaczu.Jedynie CKD ale ceny tych wkładów tyle co cały filter ^^
 

lebied2 
Wysłany: 2016-11-24, 10:14   
0
UP DOWN
Lebi


Posty: 2
Kup sobie osuszacz ziębniczy i brak z wody w układzie :)
 

c64club 
Wysłany: 2017-02-14, 13:53   
0
UP DOWN
MacGyver


Posty: 35
Odkopuję po dwoch latach używania niezawodnego i prostego (wręcz prostackiego) patentu, nie wiedzieć czemu pogardzanego.

Ktoś tu na forum sto lat temu polecał osuszacz silikażelowy. Podobno Amerykańce stosują taki powszechnie a nie ziębnicze. Z wbudowanej oszczędności uczyniłem taki i nie żałuję. Banalny do skonstruowania, tani w utrzymaniu, skuteczny jak mało co. Kompresor Abac a39 na butli 65+50, 10m węża fi 20, to wlatuje na DIY cyklon+silikażel nad cyklonem. Za nim mam już tylko zblokowany odwadniacz/odolejacz 10um z reduktorem (staaaara konstrukcja Premy) i jeszcze mi się nie zdarzyło znaleźć choćby kropelkę w odwadniaczu czy na wyjściu a robię tym kompresorem wszystko. Spod kompresora spuszczam "wiadra" wody, z cyklonu jakieś pomijalne ilości, a silikażel pochłania resztę. Silikażelu 1.8 litra, specjalnie tak dobrana wielkość, bo zazwyczaj jest sprzedawany w paczkach po 3,6l (żwirek dla kota). Dobrze go przesiac przez sito, żeby nie pylił w końcowy filtr, bo może trochę pozalepiać. Przy dużym przerobie można regenerować gorącym powietrzem, zasyp zaszyć w woreczku z firanki lub kupić filtry gotowe i kupować wkłady zaszyte w fabryce. Info o tym sposobie znalazłem też w książce "Sprężarki tłokowe" z 1958 roku.

Aha, kompresor pracuje u mnie w pomieszczeniu klimatyzowanym poniżej poziomu gruntu (czyt. piwnica, 8-16 stopni przez cały rok).
 

KK 
Wysłany: 2017-02-15, 00:57   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Pokaż jakieś zdjęcia swojej konstrukcji filtra opartego na żwirku dla kota.
_________________

 
 

c64club 
Wysłany: 2017-02-15, 14:19   
0
UP DOWN
MacGyver


Posty: 35
Fotka z montażu:


Schemat zamieściłem u siebie na stronie. Nie umiem tu na forum wstawić miniaturki, ( parametry do taga IMG nie działają) a gdybym wstawił pełnej rozdzielczości obrazek, to by się cała strona tematu rozjechała na bok.

Jakby ktoś chciał zbudować, to link do artykułu: http://grzegorski.net/wik...resor_akcesoria

Kosztowało mnie to parę dych, bo reduktor z filtrem 10um na 1/2" dostałem za darmo.

Przy okazji zrobię fotki gotowego działającego "Zespołu przygotowania powietrza".
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiały

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group