Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
Majcinekk
Wysłany: 2008-06-25, 17:23   BiaÂła PerÂła - PodkÂład? RozcieĂączalnik?
0
UP DOWN

Siema, proszê was o pomoc bo kompletnie nie wiem jak siê zabraÌ do pomalowania ramy rowerowej. Wiec, lakier to akryl bia³a per³a, jaki podk³ad zastosowaÌ? chcia³em zrobiÌ czerwony pasek pod bial¹ per³¹ tzn. podk³ad potem na czerwono(ca³y element czy tylko w miejscu paska) zaklejam pasek i bia³a per³a, dobrze mówiê ?
CzytajÂąc artykuÂły nie tylko na tym forum, raz sÂłyszĂŞ Âże trzeba dawaĂŚ bezbarwny na perÂłe a raz nie jak to jest?
i ostatni problem dotyczy rozcieĂączalnika, koleÂś sprzedajÂąc lakier mĂłwiÂł Âże potrzebny jest rozcieĂączalnik organiczy, pomyÂślaÂłem Âże moÂżna zastosowaĂŚ aceton, kselyn albo nitro, co wy o tym sÂądzicie... bede robiÂł kilka testĂłw... Âżeby nie byÂło tak Âże po rozcieĂączeniu lakier moÂżna zdrapaĂŚ paznokciem :)

Z gĂłry dziĂŞki za pomoc:)
Pozdrawiam Serdecznie miÂłego dnia ;)

Bisuside14 
Wysłany: 2008-06-25, 18:16   
0
UP DOWN

1. Jak masz per³ê to nie akryl.
2. Maluj na czerwono caÂły element, tam gdzie bĂŞdzie pasek. DuÂżo lakieru Ci nie pĂłjdzie.

Co do akryli:
Bisuside14 napisał/a:
-Lakier akrylowy ( do tego lakieru dodaje siĂŞ utwardzacz i ewentualnie rozcieĂącza, a na niego nie kÂładzie siĂŞ lakieru bezbarwnego)
- Baza akrylowa- ( jÂą siĂŞ rozcieĂącza i po "wyschniĂŞciu" [okoÂło 20 minut po poÂłoÂżeniu ostatniej warstwy] kÂładziesz lakier bezbarwny.

PerÂła, metalik to teÂż baza i na kaÂżdÂą bazĂŞ dajĂŞ siĂŞ lakier bezbarwny.

A teraz moje pytanie. Masz per³ê, lakier akrylowy czy bazê akrylow¹? Bo widzê ¿e lakierów nie rozró¿niasz i nawet nie wiesz co masz.

PS. Jak coœ chcesz to wal. Kto pyta nie b³¹dzi........ :wink:

PS.2 Jakby nie b³¹dzi³ to by nie pyta³. :mrgreen:

Majcinekk
Wysłany: 2008-06-25, 18:51   
0
UP DOWN

mam per³ê (jedno sk³adnikowa) w takim razie:D
a co z rozcieĂączalnikiem ? facet w sklepie mĂłwiÂł Âże rozcieĂączalnikiem organicznym? 1:1
jaki podkÂład?:D
aa jak pomaluje na czerwono to po wyschniĂŞciu maskowaĂŚ czy przeszlifowaĂŚ to jeszcze?
dziĂŞki za pomoc:)

adams90-90 
Wysłany: 2008-06-25, 20:10   
0
UP DOWN

Wszystkie informacje sa na forum!! A jaka to baza wodna czy konwencjonalna(rozpuszczalnikowa) zapewne wodna jak organiczny rozcienczalnik. Podkla akrylowy. Malujesz na czrewono dajesz tasme na to perla i odklejasz tasme. Nic nie matujesz

Majcinekk
Wysłany: 2008-06-25, 20:22   
0
UP DOWN

dobra jakoœ sobie poradze:D jakby co jest papier œcierny hehe:D dziêki wam za pomoc:D ale dalej nie wiem czym to rozcieùczyÌ :D mam iœÌ do sklepu i powiedzieÌ ¿e chce rozcieùczalnik organiczny?

adams90-90 
Wysłany: 2008-06-25, 20:31   
0
UP DOWN

Idz do mieszalni i zapytaj czy to konwencja czy woda jesli wodana baza to mona rozciencszyc woda destylowana bodajrze (nie mialem doczynienia z woda)

mebArth 
Wysłany: 2008-06-25, 21:25   
0
UP DOWN

Jesli lakier bazowy jest DUPONT'a to NIE DODAJE sie rozcienczalnika. Gotowy z mieszalnika wychodzi lakier.
Najpierw sie dowiedz CO TO ZA FARBE masz...jaka firma...konwencja czy woda? POtem si epomysli.

A jescze........baza akrylowa...jak 16 lat maluje auta tak pierwszy raz u was sie spotykam z takim terminem...Jest (byÂł) albo akryl...albo baza (mat 5 minut schniecia + klar) baza jest albo z ziarnem (perÂła, metallic) albo BEZ ziarna. Y...ktos sie myli? tak samo sie maluje... Nie ma bazy akrylowej...ktos myli pojecia.

peter
Wysłany: 2008-06-25, 23:44   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Jesli lakier bazowy jest DUPONT'a to NIE DODAJE sie rozcienczalnika. Gotowy z mieszalnika wychodzi lakier.
Najpierw sie dowiedz CO TO ZA FARBE masz...jaka firma...konwencja czy woda? POtem si epomysli.

pewny jestes ze sie nie dodaje?
Jezeli to woda to tak ale jezeli konwencjonalna to sie nie zgodze ze nie dodaje sie rozcienczalnika.
A tego nie wiemy.Najpierw trzeba to okreslic co to za ustrojstwo...

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu