Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
K-mal
Wysłany: 2008-07-16, 20:42   Jaki kompresor wybrac do warsztatu?
0
UP DOWN

Posty: 22
Skąd: Bieruń
Czesc wszyskim jestem tu nowy i poczytalem tu troche o was wiec mam nadzieje ze fachowcy potrafia doradzic a mianowicie jestem takim se amatorem lakierowania i pomalowalem juz co nieco i skarg nie bylo choc robilem na dupiatych za przeproszeniem kompresorach. dla tego wiec chce poskladac wlasny sprzet od zera praktycznie. najwazniejszy wg mnie jest kompresor. i prosze was o doradzenie mi jaka firma ile litrow i jaka wydajnosc l/min a pozniej jaki pistolet. czytalem sporo o pistoletach sata bo takie by mnie interesowaly i czy hvlp czy rp lub moze cos tanszego?
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-16, 20:44   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
napisz jaki budzet
 

K-mal
Wysłany: 2008-07-16, 20:47   
0
UP DOWN

Posty: 22
Skąd: Bieruń
rbfm napisał/a:
napisz jaki budzet

na kompresor do 3 tys
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-16, 20:49   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
a czy planujesz uzywac z nim pistoletow sata ?
 

K-mal
Wysłany: 2008-07-16, 20:50   
0
UP DOWN

Posty: 22
Skąd: Bieruń
rbfm napisał/a:
napisz jaki budzet

dopiero chce zbierac po leku ale zeby tez juz cos przyrabiac bo mialbym paru chetnych na robote

[ Dodano: 2008-07-16, 20:51 ]
rbfm napisał/a:
a czy planujesz uzywac z nim pistoletow sata ?

tak ale moze znasz jakiesz lepsze rozwiazania?
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-16, 20:52   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
jezeli planujesz uzywac w przyszlosci pistoletow hvlp, w tym saty, to musisz miec kompresor ktory da ci te 500l/min na wydechu. jezeli bedziesz uzywal tylko zwyklych HP to nie ma sensu wydawac na kompresor tyle kasy.
 

K-mal
Wysłany: 2008-07-16, 20:53   
0
UP DOWN

Posty: 22
Skąd: Bieruń
rbfm napisał/a:
a czy planujesz uzywac z nim pistoletow sata ?

i moze wiesz czy lepszy jest hvlp czy rp? lub cos w miare solidnego bo przykladam sie do swoich prac i chce zeby klienci byli z nich rownie zadowoleni jak ja.

[ Dodano: 2008-07-16, 20:55 ]
rbfm napisał/a:
jezeli planujesz uzywac w przyszlosci pistoletow hvlp, w tym saty, to musisz miec kompresor ktory da ci te 500l/min na wydechu. jezeli bedziesz uzywal tylko zwyklych HP to nie ma sensu wydawac na kompresor tyle kasy.

a jakie znaczenie ma pojemnosc kompresora skoro jedna 50-ka daje 200/min a 200/ka jak twojego kolegi :wink: 170/min?
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-16, 20:57   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
hvlp jest do baz, rp jest do bezbarwnych i akryli.

a co do kompresora to moj ma takie parametry:

Wydajność na ssaniu l/min 550
Wydajność rzeczywista l/min 435
Ciśnienie Bar 8
Moc silnika kW 3,75
Zbiornik l 46

uciaga on Sate 3000 HVLP jednak ledwo ledwo, mozna powiedziec ze na granicy wydajnosci. za to kazdy inny dostepny pistolet w handlu uciaga bez najmniejszego problemu. wlacza sie dosc czesto przy sacie, mozna pracowac na tak malej butli jednak ja mam podlaczana dodatkowo butle 60l. jest maly, mocny i tani (1800) i co najwazniejsze na 230v.

[ Dodano: 2008-07-16, 20:58 ]
K-mal napisał/a:
a jakie znaczenie ma pojemnosc kompresora skoro jedna 50-ka daje 200/min a 200/ka jak twojego kolegi :wink: 170/min?


nie ma zadnego znaczenia pojemnosc butli. wydajnosc daje sprezarka a nie butla.
 

K-mal
Wysłany: 2008-07-16, 21:00   
0
UP DOWN

Posty: 22
Skąd: Bieruń
rbfm napisał/a:
jezeli planujesz uzywac w przyszlosci pistoletow hvlp, w tym saty, to musisz miec kompresor ktory da ci te 500l/min na wydechu. jezeli bedziesz uzywal tylko zwyklych HP to nie ma sensu wydawac na kompresor tyle kasy.

No i chcialbym zaczynac od dobrego sprzetu i nie wydawac kasy na prozno.
Aha ten SATA 3000 rp potrzebuje tylko 295l/min.
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-16, 21:03   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
Cytat:
Aha ten SATA 3000 rp potrzebuje tylko 295l/min.


zgadza sie, niestety hvlp bierze prawie drugie tyle
 

K-mal
Wysłany: 2008-07-16, 21:07   
0
UP DOWN

Posty: 22
Skąd: Bieruń
rbfm napisał/a:
hvlp jest do baz, rp jest do bezbarwnych i akryli.

a co do kompresora to moj ma takie parametry:

Wydajność na ssaniu l/min 550
Wydajność rzeczywista l/min 435
Ciśnienie Bar 8
Moc silnika kW 3,75
Zbiornik l 46

uciaga on Sate 3000 HVLP jednak ledwo ledwo, mozna powiedziec ze na granicy wydajnosci. za to kazdy inny dostepny pistolet w handlu uciaga bez najmniejszego problemu. wlacza sie dosc czesto przy sacie, mozna pracowac na tak malej butli jednak ja mam podlaczana dodatkowo butle 60l. jest maly, mocny i tani (1800) i co najwazniejsze na 230v.

[ Dodano: 2008-07-16, 20:58 ]
K-mal napisał/a:
a jakie znaczenie ma pojemnosc kompresora skoro jedna 50-ka daje 200/min a 200/ka jak twojego kolegi :wink: 170/min?


nie ma zadnego znaczenia pojemnosc butli. wydajnosc daje sprezarka a nie butla.

ale im wieksza butla tym zadziej sie bedzie wlaczal nie?
bardzo mi pomogles tymi parametrami bo zastanawialem sie czy wystarczy 150-ka teraz wiem ze starczy ale z mocnym silnikiem.
A jaka powinien miec dysze pistolet do lakierowania?
  
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-16, 21:11   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
K-mal napisał/a:
ale im wieksza butla tym zadziej sie bedzie wlaczal nie?


bedzie sie rzadziejwlaczal oczywiscie, za to dluzej bedziesz czekal na doladowanie do max :)
w zasadzie jest to bez znaczenia bo w czasie lakierowania i tak bedzie chodzil non stop przez jakis czas. n chyba ze to bedzie potwor ktory laduje 1000l/min to jeszcze zdazy nabic butle w tym samym czasie co ty bedziesz psikal pistoletem :) ale tto juz kompresory za drugie tyle kasy i lepiej.

generalnie sa dwie szkoly:
1. slaby kompresor z duza butla
2. mocny kompresor z butla obojetne jakiej wielkosci

przy wersji 1 ladujesz na max, lakierujesz chwile, czekasz az znowu naladuje na max i tak w kolko.
w wersji drugiej lakierujesz i nie przejmujesz sie niczym.
 

K-mal
Wysłany: 2008-07-16, 21:19   
0
UP DOWN

Posty: 22
Skąd: Bieruń
rbfm napisał/a:
K-mal napisał/a:
ale im wieksza butla tym zadziej sie bedzie wlaczal nie?


bedzie sie rzadziejwlaczal oczywiscie, za to dluzej bedziesz czekal na doladowanie do max :)
w zasadzie jest to bez znaczenia bo w czasie lakierowania i tak bedzie chodzil non stop przez jakis czas. n chyba ze to bedzie potwor ktory laduje 1000l/min to jeszcze zdazy nabic butle w tym samym czasie co ty bedziesz psikal pistoletem :) ale tto juz kompresory za drugie tyle kasy i lepiej.

generalnie sa dwie szkoly:
1. slaby kompresor z duza butla
2. mocny kompresor z butla obojetne jakiej wielkosci

przy wersji 1 ladujesz na max, lakierujesz chwile, czekasz az znowu naladuje na max i tak w kolko.
w wersji drugiej lakierujesz i nie przejmujesz sie niczym.

moze wiesz gdzie mozna zobaczyc takie kompresory? gdzie ty kupiles bo ja znajduje okropnie drogie i maja slabe silniki.
a no i jakie powinny byc de dysze i do czego?
  
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-16, 21:19   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
http://www.sprezarki-tlokowe.spawsc.pl/
 

K-mal
Wysłany: 2008-07-16, 21:25   
0
UP DOWN

Posty: 22
Skąd: Bieruń
rbfm napisał/a:
http://www.sprezarki-tlokowe.spawsc.pl/

dzieki i do nastepnego razu
 

Johny Bravo
Wysłany: 2008-07-17, 00:34   
0
UP DOWN

Posty: 41
RBFM wytłumacz mi dlaczego sprężarka 24l.+20l dołożone i wydajności ok 190-200l. uciągnie pistolet o poborze 260l pracujący na 1.8bar. Uciągnie czyli mam na myśli że podczas lakierowania daje rade napełnić zbiornik bez czekania na to. Ciśnienie pod pistoletem max 2.5bar. węże 20m 8mm.
 

online 
Wysłany: 2008-07-17, 12:21   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
jak niby uciagnie? co to za cisnienie 1.8 bara? wcisniesz cyngiel i masz 0.5 bara :lol:
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-17, 13:56   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
Johny Bravo napisał/a:
RBFM wytłumacz mi dlaczego sprężarka 24l.+20l dołożone i wydajności ok 190-200l. uciągnie pistolet o poborze 260l pracujący na 1.8bar.


"uciagnie" przez kilka sekund. cisnienie spadnie, czekasz az nabije na max i znowu "uciagnie" :mrgreen:
 

Johny Bravo
Wysłany: 2008-07-17, 14:13   
0
UP DOWN

Posty: 41
Nie, malowałem właśnie na takim kompresorze dołożonej butli i tym pistolecie busa. Nie czekałem nigdy żeby nabił zbiornik. Na 4.5bar się włącza, na 8.5bar wyłącza.
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-17, 14:16   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
to ze nie czekales nie znaczy ze byla odpowiednia wydajnosc. kompresory 24litrowe maja mizerna wydajnosc i w pracy ciaglej moga zasilic jedynie aerograf lub od biedy pistolet zaprawkowy.
 

Johny Bravo
Wysłany: 2008-07-17, 20:24   
0
UP DOWN

Posty: 41
Hmm. Raz zrobiłem eksperyment i podłączyłem komp 24l. do zbiornika 100l. czyli łącznie było 124l. I zajęło mu tyle samo czasu napełnienie go co oryginalnemu 100l trzy tłokowego. Jakoś nie mogę zrozumieć tego. Niby 24l. ma jeden tłok, ale ma dużo wyższe obroty.
 

ksenonn 
Wysłany: 2008-07-17, 20:26   
0
UP DOWN


Pomógł: 7 razy
Posty: 279
Skąd: Częstochowa
niemozliwe
_________________
Blacharstwo/Lakiernictwo
 

kpopis
Wysłany: 2008-07-17, 22:36   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
http://allegro.pl/item397...ie_okazja_.html , jesli sie tylko u ciebie zmiesci... Wydajnosc powyzej 1000l/min.
 

rbfm 
Wysłany: 2008-07-17, 22:41   
0
UP DOWN

Pomógł: 21 razy
Posty: 1890
Skąd: Kraków
kpopis napisał/a:
http://allegro.pl/item397913479_kompresor_sprezarka_wan_aw_po_remoncie_okazja_.html , jesli sie tylko u ciebie zmiesci... Wydajnosc powyzej 1000l/min.


ja bym uwazal na ten kompresor. podejrzane to jest.
 

kpopis
Wysłany: 2008-07-18, 10:14   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
To znany WAN "gwiazda" 11kW. Bardzo popularny kompresor swego czasu. Nie ma problemu z dostepnoscia do czesci zamiennych - wszystko mozna zamowic z gdyni. Ogolnie WAN to naprawde porzadny sprzet, o niebo lepszy od wroclawskiej Aspy.
 

mebArth 
Wysłany: 2008-07-19, 20:06   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Nieuzywany slilnik a cały kolorowy jak reszta (smigło czerwone..skad? z atmosfery?)
_________________
Bart
 
 

Lykus
Wysłany: 2008-07-19, 23:21   
0
UP DOWN

Posty: 9
Jakie ciśnienie ustawić przy lakierowaniu ? przy wciśniętym spuście pistoletu
 

mebArth 
Wysłany: 2008-07-20, 14:30   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Lykus napisał/a:
Jakie ciśnienie ustawić przy lakierowaniu ? przy wciśniętym spuście pistoletu


Jaki pistolet? HP HVLP ? Reduktor jest pod pistoletem?
_________________
Bart
 
 

tajmus 
Wysłany: 2008-08-16, 14:25   
0
UP DOWN


Posty: 71
Skąd: Gorlice i okolice
hej... to moj 1 post tutaj... poczytalem troszke tutaj...
bardzo chcialbym jakby ktos dal mi konkretna i prawdziwa odp
wiec tak: mam 1000 zl na kompresor (malo troche ale nie jest to na duze malowanie)
chcialbym za to kupic kompresor, niech mieszczac sie w tej cenie bedzie jak najbardziej wydajny a zarazem zeby nie byla to jakas chinska kupa (chodzi o to zebym mial dostep do czesci potem)...
bardzo prosze o podanie modeli i najlepiej linkow w necie...
nie mysle malowac calego auta takim
bedzie narazie sluzyl do nauki i malowania elementow np w aucie np blotkik czy klapa
chcialbym tez zakupic pistolet do 300 zl... tez nie wiem jaki za bardzo bo tego tyle
pistolet zeby uciagnal go kompresor...
prosze o jakie info :help:
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-08-16, 14:48   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
tajmus napisał/a:
hej... to moj 1 post tutaj... poczytalem troszke tutaj...
bardzo chcialbym jakby ktos dal mi konkretna i prawdziwa odp
wiec tak: mam 1000 zl na kompresor (malo troche ale nie jest to na duze malowanie)
chcialbym za to kupic kompresor, niech mieszczac sie w tej cenie bedzie jak najbardziej wydajny a zarazem zeby nie byla to jakas chinska kupa (chodzi o to zebym mial dostep do czesci potem)...
bardzo prosze o podanie modeli i najlepiej linkow w necie...
nie mysle malowac calego auta takim
bedzie narazie sluzyl do nauki i malowania elementow np w aucie np blotkik czy klapa
chcialbym tez zakupic pistolet do 300 zl... tez nie wiem jaki za bardzo bo tego tyle
pistolet zeby uciagnal go kompresor...
prosze o jakie info :help:


No hej..za 1000zł kupisz uzywke kompresor w miare jako taki ale nie rewelacyjny. A pisstolet do 300zł kupisz chinola co sie rozleci po pól roku. Mozesz tak zacząc....ale jesli planujesz dłuzsza przygode z malowaniem to zainwestuj w kompresor i DOBRY markowy pistolet wróci cie sie to tak , ze NIC nie dołozysz do tego co kupiłes. To co kupisz do 1000zł to sie albo rozleci albo bedziesz co chwile naprawiał. Jesli malujesz 2,3 elementy na tydzien to taki cos ci starczy ale przy max robocie to niestety szybko sie sie tani sprzet wysypie.
_________________
Bart
 
 

tajmus 
Wysłany: 2008-08-16, 14:57   
0
UP DOWN


Posty: 71
Skąd: Gorlice i okolice
spojrz na te aukcje:
http://allegro.pl/item416...olmo_lodz_.html

http://allegro.pl/item412...v_365_50_8.html

http://allegro.pl/item416...esor_100_l.html

wiesz nie chodzi i o zakladanie warsztatu lakierniczego i napier... codzienie kilka godz... kompresor na wlasne potrzeby do samochodu...
podaj przyklad jakiegos pistoletu z allegro
bede wdzieczny za pomoc...
nie chce wpakowac tysiaca w gowno co mi padnie po kilku godz malowania dlatego tez z dystansem podchodze do tego zakupu i chce zasiegnac opini jaknajwiekszej liczbie ludzi co kumaja cos na ten temat
 
 

Bodzio 
Wysłany: 2008-08-16, 20:31   
0
UP DOWN
--B_C_G--


Pomógł: 9 razy
Posty: 405
Skąd: lubuskie
Jeśli masz 380V w garażu, to ja bym wziął polski kompresor 3 tłokowy VAN (taka gwiazda) czy jakoś tak. Części są, wydajnośc ok. Na pewno posłuży kilka lat bez remontu.
_________________
http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg
 
 

ksenonn 
Wysłany: 2008-08-17, 08:58   
0
UP DOWN


Pomógł: 7 razy
Posty: 279
Skąd: Częstochowa
polecam takie cos

http://www.allegro.pl/ite...fv2lg_pajm.html

mam taki i daje rade, tylko cena cos wysoka, kosztowal mnie z rok/2 temu ok 850-900zl z przesylka
_________________
Blacharstwo/Lakiernictwo
 

adams90-90 
Wysłany: 2008-08-17, 10:41   
0
UP DOWN


Pomógł: 7 razy
Posty: 400
Skąd: Krasiniec
Zgadza sie ja placilem 770 z przesylka ostatnio patrzylem i az mi galy wyszly na wierzch
 
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania