Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów




Szukaj FAQ Album



Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomość
kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 21:08   Chmurki na srebrze - dupont konwencja
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Mam nowy gun - Devilbiss GTI HVLP. Nie ten sam ktory jest dostepny w Polsce. Wersja z USA. Parametry ma podobne, zalecane cisnienie wejsciowe 2,0 bar.

Robie nim srebro z Opla Z147 oraz EZR z Peugot / Citroen. Problem jest taki ze nie moge sie pozbyc malutkich ciemniejszych chmurek. Sa prawie nie widoczne ale jednak. Probowalem na rozne sposoby. Mocniej rozcienczalem lakier (normalnie daje 1:0,8), przyblizalem pistolet, oddalalem, delikatnie przepylalem, nakladalem grubsze warstwy. Ogolnie jak nalozylem cinka sucha warstwe to byly bardzo widoczne. jak przyblizylem pistolet i dalem bardziej mokra to zrobilo sie w miare ok. Chcialem sie ich pozbyc calkowicie, kombinowalem ostro ale sie nie udalo.

W ktora strone isc? Tj dodac wiecej rozcienczalnika czy trzymac sie zalecen producenta? Rozlewac grubsze warstwy czy raczej przepylac na sucho?
 

peter
Wysłany: 2008-08-03, 21:18   
0
UP DOWN

Posty: 133
z rozpusczalnikiem nie kombinuj.Daj tyle ile potrzeba.Chmury predzej zrobisz jak masz za duzo rozpusczalnika w bazie.
Gdzie ci sie to pojawia na bokach czy elementach lezacych?
Baze wylewaj a nie pyl na sucho bo bedziesz mial pozniej problem z pokryciem tego lakierem.

konwencja dupont to 3:1,chyba nze to nie centari 6000, to tak jak piszesz 1:0.8 (600,slabo kryje.Sprobuj 6000 to zobaczysz roznice.Na dwie warstwy srebro kladziesz)

jakie cisnienie wejsciowe 2bar?Zobacz jakim cisnieniem zaleca to robic dupont w danych technicznych

Ja pracuje na Centari 6000,jezeli chodzi o srebro nie spotkalem sie z lepiej kryjaca baza.
  
 

baqo 
Wysłany: 2008-08-03, 21:34   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
za wysokie ciśnienie , zbyt daleko pistolet od elementu ,rozp za szybki
 
 

peter
Wysłany: 2008-08-03, 21:45   
0
UP DOWN

Posty: 133
baqo napisał/a:
...rozp za szybki


jezeli uzywa rozpusczalnika dupont to i jednym i drugim ma prawo dac rade.
Ja na standardowym jezeli nie susze w komorze calosciowke lakieruje i jest dobrze.
 

baqo 
Wysłany: 2008-08-03, 21:48   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
peter napisał/a:
jezeli uzywa rozpusczalnika dupont
albo NOVOL :D :D
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-08-03, 21:52   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Baze trzeba WYLAC ma byc mokra i gładka po pomalowaniu. Rozcienczalnik jak producent przykazał. Pistolet fajny...ale cos robisz nei tak jak nalezy.
W konwencji raczej sie nie robi przepyłki (ja nie robie) tylko sie wylewa na 2,3 razy na mokro. jak wylejesz na sucho to masz ciene blaski i chmurki i klar sie nie rozkłada.
Jakiej firmy masz baze? Jaki rozcienczalnik?
_________________
Bart
 
 

peter
Wysłany: 2008-08-03, 22:10   
0
UP DOWN

Posty: 133
mebArth napisał/a:
...Jakiej firmy masz baze? Jaki rozcienczalnik?


przeciez pisal ze Dupont baza
 

baqo 
Wysłany: 2008-08-03, 22:12   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
peter napisał/a:
przeciez pisal ze Dupont
zaznaczone w tytule ,jakoś słabo widać :rotfl:
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 22:42   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Baza Dupont, rozcienczalnik AB380.
 

peter
Wysłany: 2008-08-03, 22:50   
0
UP DOWN

Posty: 133
centari 600?Rozpuszczalnik standart ale i tak powinienes dac rade.
Tak jak pisal @bago za duzy odstep od elementu lub cisnienie za duze.
Warstwy bazy wylewaj a nie prusz.
 

kpopis
Wysłany: 2008-08-03, 22:55   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Centari 600, wyleje jutro grubiej na nizszym cisnieniu.

Baqo, jakie ustawiasz cisnienie na wejsciu na swoim GTi'ku?

[ Dodano: 2008-08-04, 00:48 ]
http://www.autorefinishde...oducts.php?pg=2 - stad wynika ze moj gun do bazy powinien miec na wejsciu 1,3 do 1,7 bar a ja ustawialem na reduktorze na 2,0 do 2,2. Moze stad moje problemy.
 

baqo 
Wysłany: 2008-08-04, 07:01   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
kpopis napisał/a:
Baqo, jakie ustawiasz cisnienie na wejsciu na swoim GTi'ku?
teraz to ustawiam 2 atm ale na sata wsb i do wody :D :D . ale rozp to do 2 atm na gti to był max . nie oddalaj za daleko guna :spoko:
 
 

kpopis
Wysłany: 2008-08-04, 07:28   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 291
Przyznam ze przyzwyczajony do podrobek oddalalem guna dalej bo podroby tylko wtedy w miare rozpylaly. Obnize cisnienie, przyblize pistolet, zobacze co bedzie.

[ Dodano: 2008-08-04, 11:38 ]
baqo, jak wrazenia sata do devilbissa?
 

mebArth 
Wysłany: 2008-08-04, 22:11   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
@kpopis a próbowałes malowac na krzyz? Spotkałem sie taką metodą. 1 raz w poziom, 2 raz w pion 3 raz w poziom i przepyłka. Raz tak próbowałem i nie widziałem efektów ( tzn nic sie nie zepsuło) ale ja nie robie chmurek. Moze u Ciebie zadziała?
_________________
Bart
 
 

Joker_Paint
Wysłany: 2008-08-09, 11:18   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 64
Panowie pytanie do was...

Wyszły mi cienie na srebrze z powodu nie dopracowania podkładu (małe kropki wynikające z niedoszlifowania przy rantach i w załamaniach). Czy po przeszlifowaniu klaru moge się wpylać w te miejsca bez obawy o chmurki itp. Czy polecacie użyć żywicy do cieniowania?


Pistolet Sata 2000 hvlp
srebro max meyer konwencja, rozp. do baz max meyer
 

mebArth 
Wysłany: 2008-08-09, 13:42   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Joker_Paint napisał/a:
Panowie pytanie do was...

Wyszły mi cienie na srebrze z powodu nie dopracowania podkładu (małe kropki wynikające z niedoszlifowania przy rantach i w załamaniach). Czy po przeszlifowaniu klaru moge się wpylać w te miejsca bez obawy o chmurki itp. Czy polecacie użyć żywicy do cieniowania?


Pistolet Sata 2000 hvlp
srebro max meyer konwencja, rozp. do baz max meyer


Zauwaz ze na wpyłkach jest zawsze wiecej roboty. Po co sobie dodawac pracy jak mozesz wziac setke bazy, przylac te dziuri po wczesniejszym przeszlifowaniu klaru i reszte elemetu wypylic i całosc klar. Jesli masz zywice do cieniowania to jej uzyj...ja nie mam wiec nie uzywam i działa.
_________________
Bart
 
 

Joker_Paint
Wysłany: 2008-08-09, 14:07   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 64
Może inaczej to opisze... Od frontu lakierowane elementy wyglądają dobrze, ale patrząc pod światło z boku, ziarno błyszczy w tych dziurkach po podkładzie, a co najlepsze - szlif podkładu był dokładny (800 na mokro, poprawka 1000) lecz kilka placów świeci pod kątem.

Fakt wpyłka to dodatkowa robota, ale poza kilkoma miejscami srebro wyszło idealnie, więc nie chciałbym spieprzyc tego co jest OK.

Mebarth tylko jak to zrobić żeby wyszło ok?? podłożyć się pod baze żywicą żeby nie wyszły chmury ?

Postaram się zrobić zdjęcia dzisiaj jak podskocze do warsztatu ;)
 

mebArth 
Wysłany: 2008-08-09, 14:22   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Joker - chmury nie wychodza od BRAKU zywicy do cieniowania ale od błedów lakiernika lub ch**wego pistoletu. Ja bym proponował popylic te dziurki, potem przeleciec całosc 1.5 raza (raz wylanie i 2 przepyłka) i całosc w klar wrzucic. I syzbko i bez nerwów i mniej roboty a koszt taki sam jak z wpyłami.
_________________
Bart
 
 

jacklack 
Wysłany: 2008-09-13, 22:18   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 352
kpopis napisał/a:
Centari 600, wyleje jutro grubiej na nizszym cisnieniu.
Witam przecież podobno w Polsce się tym nie robi ;) Na wszelkie problemy z chmurkami na srebrze proponuję wodę CROMAX wtedy odpowiednia i nie trudna a zarazem szybka aplikacja spowoduje że nie będzie większych problemów z kolorami srebrnymi Przerabiałem te systemy C 600,C6000 ale nie uważam je już za przeżytki woda du pont i żadna inna da nam najlepszą kolorystyke,najszybszą aplikację,oszczędności eksploatacji kabiny i naszego czasu :spoko: :)
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-09-14, 09:01   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Potwierdzam zdanie JACKA...woda DP na silverku to az marzenie do malowania :) Jakbym sie nie starał - nie da sie spieprzyc :)
_________________
Bart
 
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiały

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group