Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Agravka
|
Wys³any: 2007-02-01, 03:25 Jaki to lakier
|
0
|
|
|
|
witam serdecznie,
mam pytanie, czy kto¶ wie jak uzyskaæ taki efekt jaki widaæ na aucie na zdjêciu?
jaki to mo¿e byæ kod lakieru? jaki podk³ad baza bezbarwny...
ps. uprzejmie proszê o powa¿ne potraktowanie tematu, pomimo ¿e jestem nowym u¿ytkownikiem na forum
pozdrawiam:)
http://img01.picoodle.com...23m_e7fa8b8.jpg |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2007-02-01, 10:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 206 Sk±d: Bieszczady
|
ca³kiem powa¿nie... ja nie wiem, ale podoba mi siê |
|
|
|
|
darXo
|
Wys³any: 2007-02-01, 10:42
|
0
|
|
|
darXo
Pomóg³: 1 raz Posty: 29 Sk±d: Wlkp.
|
Hmm, trzeba by to z bliska zobaczyæ
Wygl±da jak ciemnografitowa baza (co¶ ko³o 85L) pokryta lakierem bezbarwnym z dodatkiem matuj±cym, ale mo¿e to byæ bardziej skomplikowane. Jak na baze metaliczn± troche za ma³o sie b³yszczy.
Jednak gdybym mia³ podrobiæ efekt lakieru ze zdjêcia, to tak bym zrobi³. |
|
|
|
|
Agravka
|
Wys³any: 2007-02-02, 17:14
|
0
|
|
|
|
rozumiem, ¿e trudno jest tak oceniæ ze zdjêcia
ciê¿ka sprawa z tym kolorem, a raczej z tym ile taka baza pokryta cienk± warstw± p³aszczu by wytrzyma³a
dziêkujê bardzo za pomoc |
|
|
|
|
darXo
|
Wys³any: 2007-02-02, 19:18
|
0
|
|
|
darXo
Pomóg³: 1 raz Posty: 29 Sk±d: Wlkp.
|
"P³aszczu" potrzeba tyle ile producent danego "p³aszcza" podaje
Lakier bezbarwny nanosi siê w zale¿no¶ci od gêsto¶ci i rodzaju 1,5 - 3 warstw.
Trudno powiedzieæ ile wytrzyma lakier bezbarwny, nikt tego nie zmierzy³ bo tak d³ugo ludzie nie ¿yj±.
A tak na powa¿nie, widze ¿e jeste¶ kompletnie zielona(y). Baza to "farba" daj±ca tylko kolor, ew. efekt metaliczny. Dopiero na baze daje siê lakier bezbarwny bêd±cy w³a¶ciw± pow³ok±. Im lepszy, tym lepiej. Dobrej jako¶ci lakier bezbarwny wygl±da dobrze kilka lat. Po tym czasie nale¿y go polerowaæ w celu odnowienia po³yski i usuniêcia rys i zmatowieñ. Tak mo¿na najpro¶ciej po laicku wyja¶niæ.
Je¶li chodzi o zdjêcie, tak jak mowi³êm wygl±da mi to na bezbarwny pó³mat, wiêc du¿o bardziej podatny na powstawanie rys, kompletnie niepraktyczny; ale efekt - rewelacja. |
|
|
|
|
Agravka
|
Wys³any: 2007-02-03, 04:01
|
0
|
|
|
|
przyznajê, jestem zielona..
pyta³am o lakier w czyim¶ imieniu
je¿eli uda siê uzyskaæ taki czy te¿ równie ciekawy efekt to zamieszczê info i zdjêcia auta na forum
jeszcze raz dziêkujê za wyt³umaczenie, je¿eli w przysz³o¶ci bêdê mia³a lakiernicze problemy to na pewno tu wrócê, pozdrawiam |
|
|
|
|
picior
|
Wys³any: 2007-04-12, 09:03
|
0
|
|
|
|
to jest 100% pe³ny mat... albo czarny albo bardzo ciemny grafit...
mam co¶ takeigo na smochodzie i to tylko ³asnie wyglada na tym zdjeciu... w praktyce to samochód jest nie do wyczyszczenia... od czasu jak pomalowa³em samochód niewyczysci³em go nigdy ¿eby by³o ³adny jak po pomalowaniu... najbardziej zbi¿ona czystosæ by³a po PLAKu, ale sie dziwnie b³yszcza³... |
|
|
|
|
venoGw
|
Wys³any: 2008-05-23, 14:37
|
0
|
|
|
|
nie jestem lakiernikiem ale to auto nie jest matowe
ten kolor ma nazwe "s2 black stealth" jest to mixtura ze stajni tuningowej skunk2
to tak zwana satyna , czyli klar + pasta matujaca baza jest czarna !
mam tak pomalowane duze elementy w aucie i niemam zadnego problemu z czystoscia ! |
|
|
|
|
pearlaga
|
Wys³any: 2008-11-03, 20:24
|
0
|
|
|
|
zgadzam sie z venoGw
to auto to na kliku zdjeciach to poprostu majstersztyk photoshopa
tak jak wiekszosc modelek [retusz]
i dlatego takie zludne odbicia widac
pozdrawiam |
|
|
Lukas1
|
Wys³any: 2009-02-09, 06:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 10
|
Samochody pokryte matowym czy polmatowym bezbarwnym od jakiegos czasu pojawiaja sie czesto na targach tuningowych. Ten tez to chyba jednak cos takiego, a nie tylko photoshop. Jak chcecie poogladac dziwne wynalazki lakiernicze do tuningu, to zajrzyjcie na www.alsacorp.com to amerykanska firma specjalizujaca sie w takich lakierach. |
|
|
|
|
acidhouse
|
Wys³any: 2009-02-15, 10:34
|
0
|
|
|
Kustom Kulture
Pomóg³: 10 razy Posty: 267
|
zgadzam sie duzo jest takich specjali, polecam i dozucam do ALSY jeszcze www.houseofcolor.com , jakby ktos otwieral mieszalnie z tymi produktami to ja chetnie do roboty przyjde |
_________________ Training all life
|
|
|
|
|
ma³ek
|
Wys³any: 2009-03-06, 22:32
|
0
|
|
|
Amator lakiernik
|
No wiêc zaprezentuje swoj± próbkê któr± wykona³em bo chcê pomalowaæ auto w³a¶nie w macie
Malowano na sztukê ¿e tak powiem g³ównie aby odczuæ efekt matu na ¿ywo ale ¿e jestem amator to i bêdê mia³ kilka pytañ.
Oto efekt baza orak klar z palety Palinala:
wysz³a delikatna morka która przy macie za bardzo nie rzuca siê w oczy lecz nie jestem pewien czy gdybym da³ 3 warstwê byæ mo¿e by jej nie by³o. Zastanawiam siê jak dalej postêpowaæ z takim lakierem taki ma pozostaæ czy jakies polerowanko. Jednak po brubach z G3 zaczyna³ siê po³ysk wic odpada taka opcja.
Co Wy na to jakie porady? |
|
|
bartek
|
Wys³any: 2009-03-07, 08:58
|
0
|
|
|
|
elegancko.
tylko utrzymanie tego w czystosci bedzie wyzwaniem.
tym bardziej ze jak zostawisz auto na ulicy to zaraz znajdzie kilku ciekawskich do pomacania
tudziez sprawdzenia czy zostana slady po paznokciu - a zostana |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-03-07, 10:24 Re: Jaki to lakier
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
prawdopodobnie jest to lakier Honda RP29P/New Raisin Perl.Met./ lub RP29P-3/Raisin Prl.Met./,Na który po³o¿ony jest klar z 60% matem. |
|
|
|
|
ma³ek
|
Wys³any: 2009-03-07, 11:10
|
0
|
|
|
Amator lakiernik
|
dlaczego ma pozostaæ rysa po paznokciu jak jest to klar tylko ¿e w wersji mat - za kilka dni poddam element testom na wytrzyma³o¶æ oraz zabrudzeniu i utrzymaniu w czysto¶ci. |
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-03-07, 11:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
ma³ek napisa³/a: | dlaczego ma pozostaæ rysa po paznokciu jak jest to klar tylko ¿e w wersji mat - za kilka dni poddam element testom na wytrzyma³o¶æ oraz zabrudzeniu i utrzymaniu w czysto¶ci. |
Dlatego.¿e inna jest faktura powierzchni lakieru.Np. po przejechaniu po powierzchni lakieru bezbarwnego paznokciem wystarczy zapolerowaæ,a na tego typu powierzni zostanie B£YSZCZ¡CY ¦LAD,którego nie usuniesz przez polerowanie,bo zgubisz efekt pó³matu.Tak± powirzchniê /w extra klarze mo¿na tylo utrzymywaæ w czysto¶ci,czyli myæ ¶rodkami bez wosku,jak lakier bezbarwny jest OK nie kombinowaæ z kosmetykami. |
|
|
|
|
yermek
|
Wys³any: 2009-06-01, 20:33
|
0
|
|
|
|
Moim zdaniem jest to baza dwu fazowa zwyk³y czarny pokryty klarem z dodatkiem matingu |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-06-01, 21:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
yermek napisa³/a: | Moim zdaniem jest to baza dwu fazowa zwyk³y czarny pokryty klarem z dodatkiem matingu |
a co to takiego ta baza dwu fazowa |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-06-01, 21:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
gola napisa³/a: | a co to takiego ta baza dwu fazowa | my¶lê ¿e chodzi o lakier solid, dwuwarstwowy,matowy |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-06-01, 21:23
|
0
|
|
|