Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
kefir200 
Wysłany: 2008-09-05, 16:50   Jest moÂżliwe po³¹czenie dwĂłch metod-epoksyd i i reaktywny?
0
UP DOWN

Pewien sprzedawca poleci³ mi po³¹czenie dwóch metod zabezpieczenia antykorozyjnego. Doradzi³ pokrycie go³ej blachy Podk³adem reaktywnym (Wash Primer Novola) i na to podk³ad epoksydowy (równie¿ Novola). Problem jeden to to, ¿e w karcie podk³adu reaktywnego jest napisane, ¿e nie mo¿na go pokryÌ szpachlówkami,... i podk³adami epoksydowymi. Podobno metoda siê sprawdza - podk³ad reaktywny zabezpiecza wszystkie mikro pory i ewentualne ogniska korozji których nie uda³o siê doczyœciÌ, a epoksyd jako, ¿e dobrze wszystko wype³nia, poprawia efekt. Co o tym myœlicie?

[ Dodano: 2008-09-05, 17:27 ]
Wybaczcie, Âże sam odpowiadam na swĂłj post...ale znalazÂłem kilka ostrych wymian zdaĂą na temat, ktĂłry poruszyÂłem. Ale jednak proszĂŞ o odpowiedÂź na postawione pytanie i jakieÂś argumenty.

Dodam, Âże blacha jest w wielu miejscach spawana, w wielu miejscach korozja byÂła bardzo zaawansowana i martwiĂŞ siĂŞ o korozjĂŞ w mikroporach. ZaleÂży mi na dobrym zabezpieczeniu samochodu i na dÂługiej wytrzymaÂłoÂści antykorozyjnej.

Czy jest jakiœ produkt, który ³¹czy zalety dwóch metod?

Bodzio 
Wysłany: 2008-09-05, 20:37   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Daj reaktywny, póŸniej akrylowy, nastêpnie epoksyd, szpachlowanie, podk³ad akrylowy, baza/bezbarwny lub akryl Jeœli ju¿ tak chcesz zrobic

kefir200 
Wysłany: 2008-09-05, 22:44   
0
UP DOWN

Tylko czy odciĂŞcie reaktywnego akrylem nie zaprzepaÂści dziaÂłania podkÂładu epoksydowego?

Bodzio 
Wysłany: 2008-09-05, 23:35   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Tego nie wiem, technikiem nie jestem. Jeœli bêdziesz u¿ywa³ dobrych materia³ów, to reaktywny i podk³¹d akrylowy ca³kowicie wystarczy.

gola 
Wysłany: 2008-09-06, 19:17   
0
UP DOWN

kefir200 napisał/a:
Tylko czy odciĂŞcie reaktywnego akrylem nie zaprzepaÂści dziaÂłania podkÂładu epoksydowego?

najwieksza role w tym przypadku gra reaktywny.

krzysztof66
Wysłany: 2008-09-07, 20:53   
0
UP DOWN

CzoÂłem wszystkim! ZajmujĂŞ siĂŞ renowacjÂą pojazdĂłw zabytkowych.StosujĂŞ dÂługi czas reaktywny na wypiaskowane blachy i na to epoksyd.Oba produkty z Novola.JeÂśli blachy sÂą wypiaskowane idealnie i nie ma na nich nawet Âśladowych iloÂści korozji,wtedy dajĂŞ sam epoksyd.Wszystko jest ok i nic siĂŞ nie dzieje.Na to idÂą szpachlĂłwki ktĂłre z kolei odcinam epoksydem i potem podkÂład akrylowy.

kefir200 
Wysłany: 2008-09-08, 23:59   
0
UP DOWN

A co robisz w przypadku gdy pierwszy bĂŞdzie reaktywny?

gola 
Wysłany: 2008-09-09, 00:10   
0
UP DOWN

krzysztof66 napisał/a:
...StosujĂŞ dÂługi czas reaktywny na wypiaskowane blachy i na to epoksyd...

przeciez juz napisal ;)

lukas
Wysłany: 2008-09-10, 11:45   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
Daj reaktywny, póŸniej akrylowy, nastêpnie epoksyd, szpachlowanie, podk³ad akrylowy, baza/bezbarwny lub akryl Jeœli ju¿ tak chcesz zrobic

To co poda³ Bodzio to dobry uk³ad i zdecydowanie bardziej bezpieczny ni¿ epoksyd na wash primer. Bez rozdzielenia akrylem tych dwóch gruntów mo¿e w skrajnie niekorzystnym przypadku dojœÌ do rozwarstwiania.

Benos77
Wysłany: 2008-09-10, 22:56   
0
UP DOWN

lukas napisał/a:
w skrajnie niekorzystnym przypadku dojœÌ do rozwarstwiania

W skrajnie niekorzystnym przypadku-czyli 1:1000 napraw ;) Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³aœÌ.Jakieœ tam pewnie ryzyko istnieje ale myœle ¿e bardzo,bardzo niewielkie.Jeœli nie robisz unikatowego rarytasu z lat piêÌdziesi¹tych to ja bym ryzykowa³.ChoÌ moim zdaniem ryzyko jest minimalne.

gola 
Wysłany: 2008-09-10, 23:19   
0
UP DOWN

Benos77 napisał/a:
... Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³aœÌ...

wiec po jakiego grzyba w kartach technicznych na swojej stronie pisza ze nie wolno.
Reaktywny to jest podklad kwasny wiec ja bym uwazal z tym :
Cytat:
... Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³aœÌ...

Benos77
Wysłany: 2008-09-11, 07:53   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
wiec po jakiego grzyba w kartach technicznych na swojej stronie pisza ze nie wolno.

Ja mam taka teoriĂŞ Âże raz kiedyÂś, gdzieÂś,w skrajnie niekorzystnych warunkach to siĂŞ jakoÂś pogryzÂły te dwa podkÂłady i teraz tak piszÂą Âżeby ewentualnie uniknÂąc odpowiedzialnoÂści, ale to jest moja teoria i nikt mi jej oficjalnie nie potwierdziÂł i chyba nie potwierdzi :)

gola 
Wysłany: 2008-09-11, 20:24   
0
UP DOWN

Benos77 napisał/a:
Ja mam taka teoriĂŞ Âże raz kiedyÂś, gdzieÂś,w skrajnie niekorzystnych warunkach to siĂŞ jakoÂś pogryzÂły te dwa podkÂłady i teraz tak piszÂą Âżeby ewentualnie uniknÂąc odpowiedzialnoÂści, ale to jest moja teoria i nikt mi jej oficjalnie nie potwierdziÂł i chyba nie potwierdzi :)

i u innych producentow tez tak bylo,co?.
Nie tylko novol nie zaleca na reaktywny zywic epoxydowych,dupont rowniez,standox i inni...

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu