Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
kefir200
|
Wysłany: 2008-09-05, 16:50 Jest moÂżliwe po³¹czenie dwĂłch metod-epoksyd i i reaktywny?
|
0
|
|
|
|
Pewien sprzedawca poleci³ mi po³¹czenie dwóch metod zabezpieczenia antykorozyjnego. Doradzi³ pokrycie go³ej blachy Podk³adem reaktywnym (Wash Primer Novola) i na to podk³ad epoksydowy (równie¿ Novola). Problem jeden to to, ¿e w karcie podk³adu reaktywnego jest napisane, ¿e nie mo¿na go pokryÌ szpachlówkami,... i podk³adami epoksydowymi. Podobno metoda siê sprawdza - podk³ad reaktywny zabezpiecza wszystkie mikro pory i ewentualne ogniska korozji których nie uda³o siê doczyœciÌ, a epoksyd jako, ¿e dobrze wszystko wype³nia, poprawia efekt. Co o tym myœlicie?
[ Dodano: 2008-09-05, 17:27 ]
Wybaczcie, Âże sam odpowiadam na swĂłj post...ale znalazÂłem kilka ostrych wymian zdaĂą na temat, ktĂłry poruszyÂłem. Ale jednak proszĂŞ o odpowiedÂź na postawione pytanie i jakieÂś argumenty.
Dodam, Âże blacha jest w wielu miejscach spawana, w wielu miejscach korozja byÂła bardzo zaawansowana i martwiĂŞ siĂŞ o korozjĂŞ w mikroporach. ZaleÂży mi na dobrym zabezpieczeniu samochodu i na dÂługiej wytrzymaÂłoÂści antykorozyjnej.
Czy jest jakiœ produkt, który ³¹czy zalety dwóch metod? |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-09-05, 20:37
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
kefir200
|
Wysłany: 2008-09-05, 22:44
|
0
|
|
|
|
Tylko czy odciĂŞcie reaktywnego akrylem nie zaprzepaÂści dziaÂłania podkÂładu epoksydowego? |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-09-05, 23:35
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-06, 19:17
|
0
|
|
|
|
kefir200 napisał/a: | Tylko czy odciĂŞcie reaktywnego akrylem nie zaprzepaÂści dziaÂłania podkÂładu epoksydowego? |
najwieksza role w tym przypadku gra reaktywny. |
|
|
|
 |
krzysztof66
|
Wysłany: 2008-09-07, 20:53
|
0
|
|
|
|
CzoÂłem wszystkim! ZajmujĂŞ siĂŞ renowacjÂą pojazdĂłw zabytkowych.StosujĂŞ dÂługi czas reaktywny na wypiaskowane blachy i na to epoksyd.Oba produkty z Novola.JeÂśli blachy sÂą wypiaskowane idealnie i nie ma na nich nawet Âśladowych iloÂści korozji,wtedy dajĂŞ sam epoksyd.Wszystko jest ok i nic siĂŞ nie dzieje.Na to idÂą szpachlĂłwki ktĂłre z kolei odcinam epoksydem i potem podkÂład akrylowy. |
|
|
|
 |
kefir200
|
Wysłany: 2008-09-08, 23:59
|
0
|
|
|
|
A co robisz w przypadku gdy pierwszy bĂŞdzie reaktywny? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-09, 00:10
|
0
|
|
|
|
krzysztof66 napisał/a: | ...StosujĂŞ dÂługi czas reaktywny na wypiaskowane blachy i na to epoksyd... |
przeciez juz napisal |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2008-09-10, 11:45
|
0
|
|
|

|
Bodzio napisał/a: | Daj reaktywny, póŸniej akrylowy, nastĂŞpnie epoksyd, szpachlowanie, podkÂład akrylowy, baza/bezbarwny lub akryl JeÂśli juÂż tak chcesz zrobic |
To co poda³ Bodzio to dobry uk³ad i zdecydowanie bardziej bezpieczny ni¿ epoksyd na wash primer. Bez rozdzielenia akrylem tych dwóch gruntów mo¿e w skrajnie niekorzystnym przypadku dojœÌ do rozwarstwiania. |
|
|
|
 |
Benos77
|
Wysłany: 2008-09-10, 22:56
|
0
|
|
|
|
lukas napisał/a: | w skrajnie niekorzystnym przypadku dojœÌ do rozwarstwiania |
W skrajnie niekorzystnym przypadku-czyli 1:1000 napraw Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³aœÌ.Jakieœ tam pewnie ryzyko istnieje ale myœle ¿e bardzo,bardzo niewielkie.Jeœli nie robisz unikatowego rarytasu z lat piêÌdziesi¹tych to ja bym ryzykowa³.ChoÌ moim zdaniem ryzyko jest minimalne. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-10, 23:19
|
0
|
|
|
|
Benos77 napisał/a: | ... Mi technik z Novola powiedziaÂł Âże spokojnie moÂżna epoksyd na reaktywny kÂłaœÌ... |
wiec po jakiego grzyba w kartach technicznych na swojej stronie pisza ze nie wolno.
Reaktywny to jest podklad kwasny wiec ja bym uwazal z tym :
Cytat: | ... Mi technik z Novola powiedzia³ ¿e spokojnie mo¿na epoksyd na reaktywny k³aœÌ... |
|
|
|
|
 |
Benos77
|
Wysłany: 2008-09-11, 07:53
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | wiec po jakiego grzyba w kartach technicznych na swojej stronie pisza ze nie wolno. |
Ja mam taka teoriĂŞ Âże raz kiedyÂś, gdzieÂś,w skrajnie niekorzystnych warunkach to siĂŞ jakoÂś pogryzÂły te dwa podkÂłady i teraz tak piszÂą Âżeby ewentualnie uniknÂąc odpowiedzialnoÂści, ale to jest moja teoria i nikt mi jej oficjalnie nie potwierdziÂł i chyba nie potwierdzi |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-09-11, 20:24
|
0
|
|
|
|
Benos77 napisał/a: | Ja mam taka teoriĂŞ Âże raz kiedyÂś, gdzieÂś,w skrajnie niekorzystnych warunkach to siĂŞ jakoÂś pogryzÂły te dwa podkÂłady i teraz tak piszÂą Âżeby ewentualnie uniknÂąc odpowiedzialnoÂści, ale to jest moja teoria i nikt mi jej oficjalnie nie potwierdziÂł i chyba nie potwierdzi |
i u innych producentow tez tak bylo,co?.
Nie tylko novol nie zaleca na reaktywny zywic epoxydowych,dupont rowniez,standox i inni... |
|
|
|