Szukaj FAQ Album



Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:39
Autor Wiadomość
online 
Wysłany: 2008-11-12, 18:45   Cromax- co jest?
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
Dzis dostalem Cromaxa. Metalik, VW paleta. Srebro.
W poniedzialek mi to umieszali, mialem odebrac o 13 a o 12 zamkneli chuje sklep. Dzis dopiero odebrałem, poszedlem lakowac. 2 warstwy m/m tak jak piszą w kartach. minęły 4 godziny, baza jak była mokra zaraz po nałożeniu tak jest i teraz. ani trochę nie wyschła. Możecie mi podac przyczynę? W warsztacie 18 stopni. Dmuchalem opalarą i powietrzem z kompresora. Zero efektu.

Jaki jest czas wykorzyst pigmentu od umieszania?
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

gola 
Wysłany: 2008-11-12, 18:54   
0
UP DOWN

Pomógł: 23 razy
Posty: 855
nie stosuje sie zywotnosci czyli tak jak z konwencja,jezeli jest przechowywana prawidlowo to jest oki.
Nie susz tego opalarka,bo to nic nie da,w pomieszczeniu w ktorym lakierujesz ma byc sucho i cieplo.
 

online 
Wysłany: 2008-11-12, 19:00   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
nie chce mi sie już isc na warsztat bo mnie krew zalewa... zobacze jutro.

jeszcze lepsze jest to, że wybuchł mi przewód z instalacji na ścianie i pozamatalo cały garaż. tak sie przestraszyłem, że przykleiłem się do błotnika i jestem cały srebrny po łapach, bo w kombi miałem podwiniete rękawy :help:
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

jacklack 
Wysłany: 2008-11-12, 19:22   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 352
online napisał/a:
W warsztacie 18 stopni. Dmuchalem opalarą i powietrzem z kompresora. Zero efektu.


Może być ciepło w warsztacie.. ale jak będzie duża wilgotność powietrza to woda nie wyschnie tzn będzie schła cały dzień

Przy wodzie ważne jest ..temperatura (czyli zmniejszenie wilgotności )a jeszcze ważniejszym czynnikiem jest przepływ powietrza (woda schnie wiatrem) ;) tak to się potocznie mówi
 
 

online 
Wysłany: 2008-11-12, 21:19   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
pieprze ta całą wode. już doszedlem co i jak.

wole dalej sobie jechac na konwencji. nie mam kompresora odpowiedniego, zeby tak dmuchac trąbkami. do tego za długo to wszystko schnie. a konwencja 10 minut...

konwencją to się nie raz malowalo w 10 stopniach jak ogrzewanie sie zwalilo ^^

Co prawda, to pasowlanośc świetna, nie powiem. Krycie również, ale co mi po tym, jak woda w cenie konwencji, a lakując konwencją zużyję może lakieru za 10zł więcej na elemencie... A szybciej.

Na wodę przesiąde się jak dojde do odp. oprzyrzadowania :)
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-12, 21:27   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
gola napisał/a:
Nie susz tego opalarka,bo to nic nie da,
da,da. :spoko: 5-10 minut i suche.a jak byś jeszcze miał tzw. farelkę?bez takiego suszenia to istna masakra. dysza venturiego też za bardzo się nie przyda. dobra w kabinie jak zasysa 20 st.C. i jak masz tak zimno to lepiej daj wpierw pierwszą warstwę cieńszą,wysusz a potem z grubej rury.

[ Dodano: 2008-11-12, 21:31 ]
online napisał/a:
Na wodę przesiąde się jak dojde do odp. oprzyrzadowania
kabina!!!na przykład taka osobny pistolet do wody. jak hvlp to do tego kompresor i lecisz.[img][/img]24000m3/h
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-11-12, 21:53   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Nie potrzeba kabiny do wody. Starcza trabki albo 2h pauzy na kawe. HVLP nie jest wymaganay tym bardziej ze hvlp potzrebuje duzo wiatru co sadze ze wiekszosc ma gówniane kompresory i nie wydoli hvlp.
_________________
Bart
 
 

online 
Wysłany: 2008-11-12, 22:26   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
Dajcie 17sto latkowi 20 tysia na kabine... Jeszcze nie teraz. Narazie mam sympatyczne pomieszczenie do lakierowania o świetnych wymiarach :)

Opalarka daje, używam jej zawsze przy lakierce. Mam bardzo mocną, w jednej pistolet w drugiej opalarka- tak zaczynalem kiedyś, ale to dawno ^^

HVLP- tylko jak dobry kompresor- z tym narazie mam problem, a mam pistolet HVLP ;/ Nie ciekawie niekiedy jest. A ja jestem zwolennikiem HP, lepiej mi sie na tym pracuje.

Jutro przeszlifuje co trzeba, wpłyłe zrobię i klar. Pozdro
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-11-12, 22:41   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
@online robisz bucówe z ta opalarką - gotujesz lakier a nie suszysz. Z wierzchu zagotujesz a od spodu jest mokry, potem to zalewasz i po czasie wychdozi SCHNIECIE tego niezagotowanego. I co? mapa rysy..i inne dziadostwa. Oj online...nie przyznawaj sie nawet. JAk juz tak rrobisz to przemilcz.
_________________
Bart
 
 

online 
Wysłany: 2008-11-12, 23:11   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
Ale teraz fandzolisz. Nigdzie nie pisze, że robie cos innego, jak podsuszanie lakieru opalarką!! To dziala tak samo jak grzanie powietrza w pomieszczeniu. :shock: Przecież nie trzymam opalarki w jednym miejscu tylko latam wokół elementu i susze goc ieplym powietrzem. Tak jak normalnie by się wszystko suszyło.

Nic nie będę milczał, bo żadnej bucuwy nie robie. Nie widziałeś to nie gadaj :)

A co się dzieje z lakierem jeśli przygrzeje go, to wiem. Odparza zazwyczaj.

Wydaje mi sie, ze sprobowałes tak raz czy dwa razy i [...] sprawę, myśląc, że jak uzywac opalarki, to tylko po to by od razu wyschło i dlatego takie wysywasz wnioski ;)

[ Dodano: 2008-11-12, 23:14 ]
A i co do tego ze w jednej rece pistol w drugiej opalarka- to tka właśnie zaczynałem, gdy nie było w budzie ogrzewania. Temp bliska zeru pewnie, a lakowac trzeba było. To tak sie grzało i zeby element osiągnąl 10 stopnia, to trzeba bylo by grzac z godzine, nie mówiąc o zagotowaniu laku.

A dzis uzywam na codzien opalarki, w sumie to jest to bardziej taka nagrzewnica. 2kW, dmucha jak oszalała :) Świetna sprawa, żeby wsadzić w dysze Venturiego.
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

jacklack 
Wysłany: 2008-11-12, 23:19   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 352
online napisał/a:
Ale teraz fandzolisz. Nigdzie nie pisze, że robie cos innego, jak podsuszanie lakieru opalarką!! To dziala tak samo jak grzanie powietrza w pomieszczeniu. :shock: Przecież nie trzymam opalarki w jednym miejscu tylko latam wokół elementu i susze goc ieplym powietrzem. Tak jak normalnie by się wszystko suszyło.

Nic nie będę milczał, bo żadnej bucuwy nie robie. Nie widziałeś to nie gadaj :)

A co się dzieje z lakierem jeśli przygrzeje go, to wiem. Odparza zazwyczaj.

Wydaje mi sie, ze sprobowałes tak raz czy dwa razy i [...] sprawę, myśląc, że jak uzywac opalarki, to tylko po to by od razu wyschło i dlatego takie wysywasz wnioski ;)


Opalarka to nie promiennik fal krótkich ..i nie suszy materiału lakierniczego od wewnątrz..opalarką zasklepiasz powłokę z zewnątrz ..a wewnątrz jest mokre i nie może odparować ..wtedy po jakimś czasie następuje tak zwane.gazowanie lakieru

Ps .opalarką możesz w skrajnym przypadku posuszyć jedynie bazę czy to wodną czy konwencjonalną :)
 
 

online 
Wysłany: 2008-11-13, 16:46   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
jacklack napisał/a:

Opalarka to nie promiennik fal krótkich ..i nie suszy materiału lakierniczego od wewnątrz..opalarką zasklepiasz powłokę z zewnątrz ..a wewnątrz jest mokre i nie może odparować ..wtedy po jakimś czasie następuje tak zwane.gazowanie lakieru

Ps .opalarką możesz w skrajnym przypadku posuszyć jedynie bazę czy to wodną czy konwencjonalną :)


No okej, to ja doskonale wiem. Ale nie rozumie Waszego oburzenia, co do tego ze uzywam nagrzewnicy. To działa na zasadzie 30 stopni w lakierni. :blee: chodzi o dmuchanie z daleka cieplejszym powietrzem w element, jesli w pomieszczeniu mam nioska temperature, tzn gdy nie grzeje.
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-11-13, 17:16   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Kod:
 w jednej pistolet w drugiej opalarka
Fandzole? Przeczytaj Siebie
Promiennik grzeje blache a nie lakier!! DZiała jak mikrofala ze grzeje makaron a nie talez.
Opalarka grzeje z wierzchu akurat jej uzywam do zdejmowania kratek ze zderzaka...i napraw zderzaków.
Czuje czy wychodzi nastepna bucówa jak kpopisa. A iało byc tak pieknie :D
_________________
Bart
 
 

online 
Wysłany: 2008-11-13, 21:51   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
Ale Wy mnie dalej nie rozuemiecie :)

Cytat:
w jednej pistolet w drugiej opalarka

tak bylo jak zaczynałem, zima, miałem ze 13 lat w budzie bez ogrzewania.

Ile razy moge tłumaczyc nie grzeje lakieru, grzeje powietrze. po co mi tlumaczycie jak dziala promiennik, skoro doskonale wiem.

Cytat:
DZiała jak mikrofala ze grzeje makaron a nie talez

też grzeje ^^ mikrofalówka a promiennik to calkiem co innego.

Cytat:
Opalarka grzeje z wierzchu

Tak samo jak powietrze w pomieszczeniu o danej temp. ile razy moge pisać, że nie lece 15 cm od elementu z opalarka i jebie, az bedzie suche, jak Wam sie wydaje.

Cytat:
Czuje czy wychodzi nastepna bucówa jak kpopisa. A iało byc tak pieknie

Wypraszam sobie, mów mi jeszcze.
Mógłbym rownie dobrze przytoczyć tu Twoje słowa, kiedy piszesz, że nie wiesz jak wash primera czy epo używac... Jednak tego nie robie, bo każdy orze jak może.
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-11-14, 12:02   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Cytat:
że nie wiesz jak wash primera czy epo używa
bo nie stosowałem i NIE WIEM.. a ja tylko Twoje zdania cytuję co sam powiedziałes i KOMUS poradziłes. Zreszta mało kto stad uzywał epox i wash i mało kto sie chce przyznac do tego.

A po 2 - zacytowałem tyko 3 Twoje słowa...a w jakich warunkach i kiedy robięm to mnie wiesz... (..) Tez robiłęm w budach dziurach itp ale...no jakbym napisał jak sie robiło to było by mi wstyd. Komora. -5 bo GAZ DROGI, baza na nitrze, klar chjowaty jakis gold czy inne badziewie, pistolet po scansolu bo inaczej nie malował, wąż puscza bo nie ma OPASEK w sklepie kuwra, sitek nie ma...linijek nie...drewianka sobnie uskrob z brzozy! na parkingu. Leje sie? trudno....niech sie zleje bo nie ma czym dolac bo brakło klaru a materiał w sklepie! Wałki przy polerowaniu? Masz pecha...szlifuj tak zeby było bez wałków.
gąbka bije? trudno...trzymaj mocniej.
pasty brakuje? dolej se wody

COs jescze dodac?

EDIT dodam...
CO najciekawsze te warunki powyzsze to sa w firmie gdzie maja VW i AUDI z ASO :) jako podwykonawca. I weź tu daj A6 do ASO. Nic nie wyolbrzymiam bo tam robiłem i czasem na nadgodziny skocze.
_________________
Bart
 
 

online 
Wysłany: 2008-11-14, 12:54   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
Cytat:
KOMUS poradziłes
nikomu nie poradziłem używania opalarki ;) pisałem, że ja tak robie.

I dalej jestem przy swoim, używam opalarki do podsuszania bazy, gdy nie mam odp. temp w warsztacie. robie to w sposób cieplejsze powietrze wokół elementu ;)

Dziś wymyslilem paten, mianowicie polączylem ciepłe powietrze z nagrzewnicy z dyszą V. Wsadzam opalarke w dysze i tak z ok 50cm sobie dmucha.

Cytat:
robiło to było by mi wstyd


kiedy to nie Twoja wina. wiadomo, praca na poziomie satysfakcjonuje i każdy Ci może powiedzieć "zmienić bude"... Ale w dzisiejszych czasach...
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-11-14, 13:46   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
@ online temperature zrobisz olejakami.. takei przywieszane 2kw i działa
A co do wiatru z opaarki przez V... za gorace jest. sprawdzone na pasie lanosa - branek sie rozpłynął po opalarce z venturim
_________________
Bart
 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 15:33   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
mebArth napisał/a:
Cytat:
że nie wiesz jak wash primera czy epo używa
bo nie stosowałem i NIE WIEM.. a ja tylko Twoje zdania cytuję co sam powiedziałes i KOMUS poradziłes. Zreszta mało kto stad uzywał epox i wash i mało kto sie chce przyznac do tego.
jak ty nie wiesz co to jest ,to z ciebie lakiernik jak???
mebArth napisał/a:
Zreszta mało kto stad uzywał epox i wash
mów za siebie!! kolejny raz piszesz za kogoś :!:
online napisał/a:
I dalej jestem przy swoim, używam opalarki do podsuszania bazy, gdy nie mam odp. temp w warsztacie. robie to w sposób cieplejsze powietrze wokół elementu
mebArth, ciekawe czym ty suszysz w swojej kabinie???cromaxa :D :D

[ Dodano: 2008-11-14, 15:35 ]
mebArth napisał/a:
Promiennik grzeje blache a nie lakier!! DZiała jak mikrofala ze grzeje makaron a nie talez.
super porównanie :lol:
 
 

online 
Wysłany: 2008-11-14, 18:03   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
.
Cytat:
online temperature zrobisz olejakami.. takei przywieszane 2kw i działa

to musze nagrzać całe pomieszczenie. strasznie mi sie to nie widzi pod względem ekonomicznym przy robiebiu jednego elementu, gdzie mam pomieszczenie większe od niejednej kabiny... wtedy to juz wole rozgrzac przez caly dzien.

Cytat:
A co do wiatru z opaarki przez V... za gorace jest. sprawdzone na pasie lanosa - branek sie rozpłynął po opalarce z venturim


Nie jest. w ręke ani nie parzy, tylko czuć letni wiaterek. pieknie mi sie tak suszy. co ma baranek do rzeczy, jak ja bazy susze, a je sie rozlewa tak czy siak...

[ Dodano: 2008-11-14, 18:03 ]
koniec z mojej strony na ten temat :)
_________________


Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-11-14, 18:18   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
Cytat:
strasznie mi sie to nie widzi pod względem ekonomicznym

No to webasto tylko uwazaj na spalinki :D Nagrzeje ci bude w minute osiem

baQ susze trąbkami vent. ale zanim wejde na kabine smiechu to ją grzeje do 20 stopni wiec po 20 minutach malowania mam 30 i przez trąbki leci juz 20 stopni (wiadomo wiater to mniejsza temp)

2 rzecz - nie krzycz na mnie....bo zrobie sie nemiły apo co? Nie kazdy uzywał epox i wash. NIE ZAWSZE SA POTRZEBNE a tym bardziej nie uzywane w budach gdzie robiłem.
Zaraz powiesz ze w dziurach robiłem... NAWET w serwisie Forda nie uzwyają epox i wash - wiem bo pracuje z kumplem co tam robi. (po godzinach) czas czas czas.
_________________
Bart
 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 18:27   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
mebArth napisał/a:
nie krzycz na mnie
no dobra .spoko :spoko: ale ja z tymi trzema razami terz świrowałem ,a ty zacząłeś mi praeić. wg mnie DP cromax jest najlepszą wodą. teraz wstawiłem kabinę 24000 m3/h . w 20 stopniach cromax schnie że ledwo zdążę bezbarwny dorobić, a w tym deberku gościu musiał jeszcze pruszyć ,suszyć i dopiero lakier. a biały słabo kryje,to ujmij żywicy.
 
 

mebArth 
Wysłany: 2008-11-14, 18:36   
0
UP DOWN

Pomógł: 42 razy
Posty: 1796
Skąd: Kraków
a kabina masz z trabkami czy bez bo cos mi sie wierzyc nie chce ze ci szybko schnie. Jak otwierasz drzwiczki to cie wyrzuca z kabiny czy zero zamulenia? Na rope czy gaz? Jak na GAZ to rzeczywisce ekonomia jak sQrw.....
Czy cromax jest najlepszy tego nie powiedziałem bo nie robiłem standohyd'em i innymi wynalazkami prócz autocoloru co jest wielką porażką. Jesli standohyd jest taki jak konwencja to DP sie umywa.
A co do debeera z filmów...czy zrozumiałes co PAN mówi? ze dla uzyskania odpowieniego odcienia sie przesusza gotowca i popyłke robi o której ty piszesz.Jest pokazane jak wygada farba bez popyłki i Z popyłka Baq...ucz się języków a nie gnij w kabinie smiechu.

pzdr :rotfl:
_________________
Bart
 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 19:27   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
mebArth napisał/a:
ze dla uzyskania odpowieniego odcienia sie przesusza gotowca i popyłke robi o której ty piszesz.Jest pokazane jak wygada farba bez popyłki i Z popyłka
no tak. ale w dp tego robić nie trzeba. miałem wpierw palinala wodę i tam była taka sama zabawa, a jak zobaczyłem na pokazie DP to mi kopara opadła.
mebArth napisał/a:
Jesli standohyd
znam kolesia co ma stand./.. woda stała a robił dalej na rozpie,miał znacznie mniej natrysków,brak osobno żywic i trzeba pilnować lepkości. standox to koncern DP.myślę że jednak niższa półka.
mebArth napisał/a:
a kabina masz z trabkami czy bez
bez. jedną na półce.
mebArth napisał/a:
Jak otwierasz drzwiczki to cie wyrzuca z kabiny
jest 7 kW na nadmuchu i tyle samo na wyciągu ,kabina ma 6,6x3,96x 2,8 h
mebArth napisał/a:
Na rope czy gaz?
opał. 10-15 l/lakierowanie+ suszenie.dym z fajki przy 10 stopniach leci ostro do dołu.
 
 

jacklack 
Wysłany: 2008-11-14, 19:33   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 352
Cytat:
jest 7 kW na nadmuchu i tyle samo na wyciągu ,kabina ma 6,6x3,96x 2,8 h


Trochę duża moc silników jak do tych gabarytów kabiny za energię trochę zapłacisz ;)
 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 19:36   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
jakie ty masz parametry w 8?
 
 

jacklack 
Wysłany: 2008-11-14, 19:38   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 352
10 kw przy 8x4x2,90 28000m3/h opad wew.0,3-0,4
 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 19:38   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
5 kW a 7kW,par,e wat różnicy. a to że jest 7 kw ,to nie znaczy że motor tyle bierze,zależy od obciążenia,tyle weżmie ile potrzebuje,a 24000 m3/h to 0,25 opad :)

[ Dodano: 2008-11-14, 19:40 ]
jacklack napisał/a:
10 kw przy 8x4x2,90 28000m3/h opad wew.0,3-0,4
no to też dobrze,więc co cię tak zdziwiło przy mojej?
 
 

jacklack 
Wysłany: 2008-11-14, 19:42   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 352
baqo napisał/a:
5 kW a 7kW,par,e wat różnicy. a to że jest 7 kw ,to nie znaczy że motor tyle bierze,zależy od obciążenia,tyle weżmie ile potrzebuje,a 24000 m3/h to 0,25 opad :)


No niby tak :) 5 kw to nie wiele ..ale jak policzyłem to u mnie na rok ok 6000 mniej za prąd w stosunku do kabiny 14kw ;)
 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 19:43   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
jacklack napisał/a:
8x4x2,90 28000m3/h opad wew.0,3-0,4
jak to podzielisz przez przekruj x3600 ,wychodzi 0,24

[ Dodano: 2008-11-14, 19:45 ]
włosi podają moc wentylatora,a rzeczywiście jest mniej bo filtry osłabiają.

[ Dodano: 2008-11-14, 19:46 ]
podstawa to nadmuch i wyciąg aby uzyskać odp. opad.
 
 

jacklack 
Wysłany: 2008-11-14, 19:48   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 352
baqo napisał/a:
jacklack napisał/a:
8x4x2,90 28000m3/h opad wew.0,3-0,4
jak to podzielisz przez przekruj x3600 ,wychodzi 0,24

[ Dodano: 2008-11-14, 19:45 ]
włosi podają moc wentylatora,a rzeczywiście jest mniej bo filtry osłabiają.

[ Dodano: 2008-11-14, 19:46 ]
podstawa to nadmuch i wyciąg aby uzyskać odp. opad.


Tak mam napisane w dokumentacji a przy pomiarach opadu byłem i widziałem odczyt :)

Moją robili hiszpanie
 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 19:49   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
nova verta to włochy
 
 

kalbi 
Wysłany: 2008-11-14, 19:51   
0
UP DOWN

Pomógł: 32 razy
Posty: 1665
Skąd: Warszawa
Panowie,a macie jakieś namiary na kabiny?? czy za około 60k da rade coś kupić nowego??
_________________

 
 

jacklack 
Wysłany: 2008-11-14, 19:51   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 352
baqo napisał/a:
nova verta to włochy


Ktoś się kiedyś pomylił w swoim poście ;)

A Lagos to hiszpania :)
 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 19:52   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
czyli masz lagos

[ Dodano: 2008-11-14, 19:53 ]
kalbi napisał/a:
Panowie,a macie jakieś namiary na kabiny??
14000oiro
 
 

jacklack 
Wysłany: 2008-11-14, 19:54   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 352
kalbi napisał/a:
Panowie,a macie jakieś namiary na kabiny?? czy za około 60k da rade coś kupić nowego??


Jest kilku producentów w Polsce popatrz w necie :) np.

http://cameoline.pl/
 
 

kalbi 
Wysłany: 2008-11-14, 19:54   
0
UP DOWN

Pomógł: 32 razy
Posty: 1665
Skąd: Warszawa
baqo napisał/a:
czyli masz lagos

[ Dodano: 2008-11-14, 19:53 ]
kalbi napisał/a:
Panowie,a macie jakieś namiary na kabiny??
14000oiro

Bago ty zmieniałeś chyba ostatnio to coś doradź...
_________________

 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 19:56   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
saima model beta
 
 

kalbi 
Wysłany: 2008-11-14, 20:03   
0
UP DOWN

Pomógł: 32 razy
Posty: 1665
Skąd: Warszawa
baqo napisał/a:
saima model beta

a jakieś namiary masz?
_________________

 
 

baqo 
Wysłany: 2008-11-14, 20:06   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1553
Skąd: kołobrzeg
kalbi napisał/a:
a jakieś namiary masz?
cały czas
 
 

kalbi 
Wysłany: 2008-11-14, 20:36   
0
UP DOWN

Pomógł: 32 razy
Posty: 1665
Skąd: Warszawa
baqo napisał/a:
kalbi napisał/a:
a jakieś namiary masz?
cały czas
jak to nie tajemnica to się podziel....

[ Dodano: 2008-11-16, 11:46 ]
jednak tajemnica....
_________________

 
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group