Przesuniêty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:39 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
|
Wys³any: 2008-11-12, 18:45 Cromax- co jest?
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
Dzis dostalem Cromaxa. Metalik, VW paleta. Srebro.
W poniedzialek mi to umieszali, mialem odebrac o 13 a o 12 zamkneli chuje sklep. Dzis dopiero odebra³em, poszedlem lakowac. 2 warstwy m/m tak jak pisz± w kartach. minê³y 4 godziny, baza jak by³a mokra zaraz po na³o¿eniu tak jest i teraz. ani trochê nie wysch³a. Mo¿ecie mi podac przyczynê? W warsztacie 18 stopni. Dmuchalem opalar± i powietrzem z kompresora. Zero efektu.
Jaki jest czas wykorzyst pigmentu od umieszania? |
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-11-12, 18:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
nie stosuje sie zywotnosci czyli tak jak z konwencja,jezeli jest przechowywana prawidlowo to jest oki.
Nie susz tego opalarka,bo to nic nie da,w pomieszczeniu w ktorym lakierujesz ma byc sucho i cieplo. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-11-12, 19:00
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
nie chce mi sie ju¿ isc na warsztat bo mnie krew zalewa... zobacze jutro.
jeszcze lepsze jest to, ¿e wybuch³ mi przewód z instalacji na ¶cianie i pozamatalo ca³y gara¿. tak sie przestraszy³em, ¿e przyklei³em siê do b³otnika i jestem ca³y srebrny po ³apach, bo w kombi mia³em podwiniete rêkawy |
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-11-12, 19:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 352
|
online napisa³/a: | W warsztacie 18 stopni. Dmuchalem opalar± i powietrzem z kompresora. Zero efektu. |
Mo¿e byæ ciep³o w warsztacie.. ale jak bêdzie du¿a wilgotno¶æ powietrza to woda nie wyschnie tzn bêdzie sch³a ca³y dzieñ
Przy wodzie wa¿ne jest ..temperatura (czyli zmniejszenie wilgotno¶ci )a jeszcze wa¿niejszym czynnikiem jest przep³yw powietrza (woda schnie wiatrem) tak to siê potocznie mówi |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-11-12, 21:19
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
pieprze ta ca³± wode. ju¿ doszedlem co i jak.
wole dalej sobie jechac na konwencji. nie mam kompresora odpowiedniego, zeby tak dmuchac tr±bkami. do tego za d³ugo to wszystko schnie. a konwencja 10 minut...
konwencj± to siê nie raz malowalo w 10 stopniach jak ogrzewanie sie zwalilo
Co prawda, to pasowlano¶c ¶wietna, nie powiem. Krycie równie¿, ale co mi po tym, jak woda w cenie konwencji, a lakuj±c konwencj± zu¿yjê mo¿e lakieru za 10z³ wiêcej na elemencie... A szybciej.
Na wodê przesi±de siê jak dojde do odp. oprzyrzadowania |
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-12, 21:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
gola napisa³/a: | Nie susz tego opalarka,bo to nic nie da, | da,da. 5-10 minut i suche.a jak by¶ jeszcze mia³ tzw. farelkê?bez takiego suszenia to istna masakra. dysza venturiego te¿ za bardzo siê nie przyda. dobra w kabinie jak zasysa 20 st.C. i jak masz tak zimno to lepiej daj wpierw pierwsz± warstwê cieñsz±,wysusz a potem z grubej rury.
[ Dodano: 2008-11-12, 21:31 ]
online napisa³/a: | Na wodê przesi±de siê jak dojde do odp. oprzyrzadowania | kabina!!!na przyk³ad taka osobny pistolet do wody. jak hvlp to do tego kompresor i lecisz.[img][/img]24000m3/h |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-11-12, 21:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Nie potrzeba kabiny do wody. Starcza trabki albo 2h pauzy na kawe. HVLP nie jest wymaganay tym bardziej ze hvlp potzrebuje duzo wiatru co sadze ze wiekszosc ma gówniane kompresory i nie wydoli hvlp. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-11-12, 22:26
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Dajcie 17sto latkowi 20 tysia na kabine... Jeszcze nie teraz. Narazie mam sympatyczne pomieszczenie do lakierowania o ¶wietnych wymiarach
Opalarka daje, u¿ywam jej zawsze przy lakierce. Mam bardzo mocn±, w jednej pistolet w drugiej opalarka- tak zaczynalem kiedy¶, ale to dawno
HVLP- tylko jak dobry kompresor- z tym narazie mam problem, a mam pistolet HVLP ;/ Nie ciekawie niekiedy jest. A ja jestem zwolennikiem HP, lepiej mi sie na tym pracuje.
Jutro przeszlifuje co trzeba, wp³y³e zrobiê i klar. Pozdro |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-11-12, 22:41
|
0
|
|
|
|
@online robisz bucówe z ta opalark± - gotujesz lakier a nie suszysz. Z wierzchu zagotujesz a od spodu jest mokry, potem to zalewasz i po czasie wychdozi SCHNIECIE tego niezagotowanego. I co? mapa rysy..i inne dziadostwa. Oj online...nie przyznawaj sie nawet. JAk juz tak rrobisz to przemilcz. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-11-12, 23:11
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Ale teraz fandzolisz. Nigdzie nie pisze, ¿e robie cos innego, jak podsuszanie lakieru opalark±!! To dziala tak samo jak grzanie powietrza w pomieszczeniu. Przecie¿ nie trzymam opalarki w jednym miejscu tylko latam wokó³ elementu i susze goc ieplym powietrzem. Tak jak normalnie by siê wszystko suszy³o.
Nic nie bêdê milcza³, bo ¿adnej bucuwy nie robie. Nie widzia³e¶ to nie gadaj
A co siê dzieje z lakierem je¶li przygrzeje go, to wiem. Odparza zazwyczaj.
Wydaje mi sie, ze sprobowa³es tak raz czy dwa razy i [...]³es sprawê, my¶l±c, ¿e jak uzywac opalarki, to tylko po to by od razu wysch³o i dlatego takie wysywasz wnioski
[ Dodano: 2008-11-12, 23:14 ]
A i co do tego ze w jednej rece pistol w drugiej opalarka- to tka w³a¶nie zaczyna³em, gdy nie by³o w budzie ogrzewania. Temp bliska zeru pewnie, a lakowac trzeba by³o. To tak sie grza³o i zeby element osi±gn±l 10 stopnia, to trzeba bylo by grzac z godzine, nie mówi±c o zagotowaniu laku.
A dzis uzywam na codzien opalarki, w sumie to jest to bardziej taka nagrzewnica. 2kW, dmucha jak oszala³a ¦wietna sprawa, ¿eby wsadziæ w dysze Venturiego. |
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-11-12, 23:19
|
0
|
|
|
|
online napisa³/a: | Ale teraz fandzolisz. Nigdzie nie pisze, ¿e robie cos innego, jak podsuszanie lakieru opalark±!! To dziala tak samo jak grzanie powietrza w pomieszczeniu. Przecie¿ nie trzymam opalarki w jednym miejscu tylko latam wokó³ elementu i susze goc ieplym powietrzem. Tak jak normalnie by siê wszystko suszy³o.
Nic nie bêdê milcza³, bo ¿adnej bucuwy nie robie. Nie widzia³e¶ to nie gadaj
A co siê dzieje z lakierem je¶li przygrzeje go, to wiem. Odparza zazwyczaj.
Wydaje mi sie, ze sprobowa³es tak raz czy dwa razy i [...] sprawê, my¶l±c, ¿e jak uzywac opalarki, to tylko po to by od razu wysch³o i dlatego takie wysywasz wnioski |
Opalarka to nie promiennik fal krótkich ..i nie suszy materia³u lakierniczego od wewn±trz..opalark± zasklepiasz pow³okê z zewn±trz ..a wewn±trz jest mokre i nie mo¿e odparowaæ ..wtedy po jakim¶ czasie nastêpuje tak zwane.gazowanie lakieru
Ps .opalark± mo¿esz w skrajnym przypadku posuszyæ jedynie bazê czy to wodn± czy konwencjonaln± |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-11-13, 16:46
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
jacklack napisa³/a: |
Opalarka to nie promiennik fal krótkich ..i nie suszy materia³u lakierniczego od wewn±trz..opalark± zasklepiasz pow³okê z zewn±trz ..a wewn±trz jest mokre i nie mo¿e odparowaæ ..wtedy po jakim¶ czasie nastêpuje tak zwane.gazowanie lakieru
Ps .opalark± mo¿esz w skrajnym przypadku posuszyæ jedynie bazê czy to wodn± czy konwencjonaln± |
No okej, to ja doskonale wiem. Ale nie rozumie Waszego oburzenia, co do tego ze uzywam nagrzewnicy. To dzia³a na zasadzie 30 stopni w lakierni. chodzi o dmuchanie z daleka cieplejszym powietrzem w element, jesli w pomieszczeniu mam nioska temperature, tzn gdy nie grzeje. |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-11-13, 17:16
|
0
|
|
|
|
Kod: | w jednej pistolet w drugiej opalarka | Fandzole? Przeczytaj Siebie
Promiennik grzeje blache a nie lakier!! DZia³a jak mikrofala ze grzeje makaron a nie talez.
Opalarka grzeje z wierzchu akurat jej uzywam do zdejmowania kratek ze zderzaka...i napraw zderzaków.
Czuje czy wychodzi nastepna bucówa jak kpopisa. A ia³o byc tak pieknie |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-11-13, 21:51
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Ale Wy mnie dalej nie rozuemiecie
Cytat: | w jednej pistolet w drugiej opalarka |
tak bylo jak zaczyna³em, zima, mia³em ze 13 lat w budzie bez ogrzewania.
Ile razy moge t³umaczyc nie grzeje lakieru, grzeje powietrze. po co mi tlumaczycie jak dziala promiennik, skoro doskonale wiem.
Cytat: | DZia³a jak mikrofala ze grzeje makaron a nie talez |
te¿ grzeje mikrofalówka a promiennik to calkiem co innego.
Cytat: | Opalarka grzeje z wierzchu |
Tak samo jak powietrze w pomieszczeniu o danej temp. ile razy moge pisaæ, ¿e nie lece 15 cm od elementu z opalarka i jebie, az bedzie suche, jak Wam sie wydaje.
Cytat: | Czuje czy wychodzi nastepna bucówa jak kpopisa. A ia³o byc tak pieknie |
Wypraszam sobie, mów mi jeszcze.
Móg³bym rownie dobrze przytoczyæ tu Twoje s³owa, kiedy piszesz, ¿e nie wiesz jak wash primera czy epo u¿ywac... Jednak tego nie robie, bo ka¿dy orze jak mo¿e. |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-11-14, 12:02
|
0
|
|
|
|
Cytat: | ¿e nie wiesz jak wash primera czy epo u¿ywa | bo nie stosowa³em i NIE WIEM.. a ja tylko Twoje zdania cytujê co sam powiedzia³es i KOMUS poradzi³es. Zreszta ma³o kto stad uzywa³ epox i wash i ma³o kto sie chce przyznac do tego.
A po 2 - zacytowa³em tyko 3 Twoje s³owa...a w jakich warunkach i kiedy robiêm to mnie wiesz... (..) Tez robi³êm w budach dziurach itp ale...no jakbym napisa³ jak sie robi³o to by³o by mi wstyd. Komora. -5 bo GAZ DROGI, baza na nitrze, klar chjowaty jakis gold czy inne badziewie, pistolet po scansolu bo inaczej nie malowa³, w±¿ puscza bo nie ma OPASEK w sklepie kuwra, sitek nie ma...linijek nie...drewianka sobnie uskrob z brzozy! na parkingu. Leje sie? trudno....niech sie zleje bo nie ma czym dolac bo brak³o klaru a materia³ w sklepie! Wa³ki przy polerowaniu? Masz pecha...szlifuj tak zeby by³o bez wa³ków.
g±bka bije? trudno...trzymaj mocniej.
pasty brakuje? dolej se wody
COs jescze dodac?
EDIT dodam...
CO najciekawsze te warunki powyzsze to sa w firmie gdzie maja VW i AUDI z ASO jako podwykonawca. I we¼ tu daj A6 do ASO. Nic nie wyolbrzymiam bo tam robi³em i czasem na nadgodziny skocze. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-11-14, 12:54
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
nikomu nie poradzi³em u¿ywania opalarki pisa³em, ¿e ja tak robie.
I dalej jestem przy swoim, u¿ywam opalarki do podsuszania bazy, gdy nie mam odp. temp w warsztacie. robie to w sposób cieplejsze powietrze wokó³ elementu
Dzi¶ wymyslilem paten, mianowicie pol±czylem ciep³e powietrze z nagrzewnicy z dysz± V. Wsadzam opalarke w dysze i tak z ok 50cm sobie dmucha.
Cytat: | robi³o to by³o by mi wstyd |
kiedy to nie Twoja wina. wiadomo, praca na poziomie satysfakcjonuje i ka¿dy Ci mo¿e powiedzieæ "zmieniæ bude"... Ale w dzisiejszych czasach... |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-11-14, 13:46
|
0
|
|
|
|
@ online temperature zrobisz olejakami.. takei przywieszane 2kw i dzia³a
A co do wiatru z opaarki przez V... za gorace jest. sprawdzone na pasie lanosa - branek sie rozp³yn±³ po opalarce z venturim |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 15:33
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | Cytat:
¿e nie wiesz jak wash primera czy epo u¿ywa
bo nie stosowa³em i NIE WIEM.. a ja tylko Twoje zdania cytujê co sam powiedzia³es i KOMUS poradzi³es. Zreszta ma³o kto stad uzywa³ epox i wash i ma³o kto sie chce przyznac do tego. | jak ty nie wiesz co to jest ,to z ciebie lakiernik jak??? mebArth napisa³/a: | Zreszta ma³o kto stad uzywa³ epox i wash | mów za siebie!! kolejny raz piszesz za kogo¶ online napisa³/a: | I dalej jestem przy swoim, u¿ywam opalarki do podsuszania bazy, gdy nie mam odp. temp w warsztacie. robie to w sposób cieplejsze powietrze wokó³ elementu | mebArth, ciekawe czym ty suszysz w swojej kabinie???cromaxa
[ Dodano: 2008-11-14, 15:35 ]
mebArth napisa³/a: | Promiennik grzeje blache a nie lakier!! DZia³a jak mikrofala ze grzeje makaron a nie talez. | super porównanie |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-11-14, 18:03
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
. Cytat: | online temperature zrobisz olejakami.. takei przywieszane 2kw i dzia³a |
to musze nagrzaæ ca³e pomieszczenie. strasznie mi sie to nie widzi pod wzglêdem ekonomicznym przy robiebiu jednego elementu, gdzie mam pomieszczenie wiêksze od niejednej kabiny... wtedy to juz wole rozgrzac przez caly dzien.
Cytat: | A co do wiatru z opaarki przez V... za gorace jest. sprawdzone na pasie lanosa - branek sie rozp³yn±³ po opalarce z venturim |
Nie jest. w rêke ani nie parzy, tylko czuæ letni wiaterek. pieknie mi sie tak suszy. co ma baranek do rzeczy, jak ja bazy susze, a je sie rozlewa tak czy siak...
[ Dodano: 2008-11-14, 18:03 ]
koniec z mojej strony na ten temat |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-11-14, 18:18
|
0
|
|
|
|
Cytat: | strasznie mi sie to nie widzi pod wzglêdem ekonomicznym |
No to webasto tylko uwazaj na spalinki Nagrzeje ci bude w minute osiem
baQ susze tr±bkami vent. ale zanim wejde na kabine smiechu to j± grzeje do 20 stopni wiec po 20 minutach malowania mam 30 i przez tr±bki leci juz 20 stopni (wiadomo wiater to mniejsza temp)
2 rzecz - nie krzycz na mnie....bo zrobie sie nemi³y apo co? Nie kazdy uzywa³ epox i wash. NIE ZAWSZE SA POTRZEBNE a tym bardziej nie uzywane w budach gdzie robi³em.
Zaraz powiesz ze w dziurach robi³em... NAWET w serwisie Forda nie uzwyaj± epox i wash - wiem bo pracuje z kumplem co tam robi. (po godzinach) czas czas czas. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 18:27
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | nie krzycz na mnie | no dobra .spoko ale ja z tymi trzema razami terz ¶wirowa³em ,a ty zacz±³e¶ mi praeiæ. wg mnie DP cromax jest najlepsz± wod±. teraz wstawi³em kabinê 24000 m3/h . w 20 stopniach cromax schnie ¿e ledwo zd±¿ê bezbarwny dorobiæ, a w tym deberku go¶ciu musia³ jeszcze pruszyæ ,suszyæ i dopiero lakier. a bia³y s³abo kryje,to ujmij ¿ywicy. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-11-14, 18:36
|
0
|
|
|
|
a kabina masz z trabkami czy bez bo cos mi sie wierzyc nie chce ze ci szybko schnie. Jak otwierasz drzwiczki to cie wyrzuca z kabiny czy zero zamulenia? Na rope czy gaz? Jak na GAZ to rzeczywisce ekonomia jak sQrw.....
Czy cromax jest najlepszy tego nie powiedzia³em bo nie robi³em standohyd'em i innymi wynalazkami prócz autocoloru co jest wielk± pora¿k±. Jesli standohyd jest taki jak konwencja to DP sie umywa.
A co do debeera z filmów...czy zrozumia³es co PAN mówi? ze dla uzyskania odpowieniego odcienia sie przesusza gotowca i popy³ke robi o której ty piszesz.Jest pokazane jak wygada farba bez popy³ki i Z popy³ka Baq...ucz siê jêzyków a nie gnij w kabinie smiechu.
pzdr |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:27
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | ze dla uzyskania odpowieniego odcienia sie przesusza gotowca i popy³ke robi o której ty piszesz.Jest pokazane jak wygada farba bez popy³ki i Z popy³ka | no tak. ale w dp tego robiæ nie trzeba. mia³em wpierw palinala wodê i tam by³a taka sama zabawa, a jak zobaczy³em na pokazie DP to mi kopara opad³a. mebArth napisa³/a: | Jesli standohyd | znam kolesia co ma stand./.. woda sta³a a robi³ dalej na rozpie,mia³ znacznie mniej natrysków,brak osobno ¿ywic i trzeba pilnowaæ lepko¶ci. standox to koncern DP.my¶lê ¿e jednak ni¿sza pó³ka. mebArth napisa³/a: | a kabina masz z trabkami czy bez | bez. jedn± na pó³ce. mebArth napisa³/a: | Jak otwierasz drzwiczki to cie wyrzuca z kabiny | jest 7 kW na nadmuchu i tyle samo na wyci±gu ,kabina ma 6,6x3,96x 2,8 h mebArth napisa³/a: | Na rope czy gaz? | opa³. 10-15 l/lakierowanie+ suszenie.dym z fajki przy 10 stopniach leci ostro do do³u. |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:33
|
0
|
|
|
|
Cytat: | jest 7 kW na nadmuchu i tyle samo na wyci±gu ,kabina ma 6,6x3,96x 2,8 h |
Trochê du¿a moc silników jak do tych gabarytów kabiny za energiê trochê zap³acisz |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:36
|
0
|
|
|
|
jakie ty masz parametry w 8? |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:38
|
0
|
|
|
|
10 kw przy 8x4x2,90 28000m3/h opad wew.0,3-0,4 |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:38
|
0
|
|
|
|
5 kW a 7kW,par,e wat ró¿nicy. a to ¿e jest 7 kw ,to nie znaczy ¿e motor tyle bierze,zale¿y od obci±¿enia,tyle we¿mie ile potrzebuje,a 24000 m3/h to 0,25 opad
[ Dodano: 2008-11-14, 19:40 ]
jacklack napisa³/a: | 10 kw przy 8x4x2,90 28000m3/h opad wew.0,3-0,4 | no to te¿ dobrze,wiêc co ciê tak zdziwi³o przy mojej? |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:42
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | 5 kW a 7kW,par,e wat ró¿nicy. a to ¿e jest 7 kw ,to nie znaczy ¿e motor tyle bierze,zale¿y od obci±¿enia,tyle we¿mie ile potrzebuje,a 24000 m3/h to 0,25 opad |
No niby tak 5 kw to nie wiele ..ale jak policzy³em to u mnie na rok ok 6000 mniej za pr±d w stosunku do kabiny 14kw |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:43
|
0
|
|
|
|
jacklack napisa³/a: | 8x4x2,90 28000m3/h opad wew.0,3-0,4 | jak to podzielisz przez przekruj x3600 ,wychodzi 0,24
[ Dodano: 2008-11-14, 19:45 ]
w³osi podaj± moc wentylatora,a rzeczywi¶cie jest mniej bo filtry os³abiaj±.
[ Dodano: 2008-11-14, 19:46 ]
podstawa to nadmuch i wyci±g aby uzyskaæ odp. opad. |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:48
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | jacklack napisa³/a: | 8x4x2,90 28000m3/h opad wew.0,3-0,4 | jak to podzielisz przez przekruj x3600 ,wychodzi 0,24
[ Dodano: 2008-11-14, 19:45 ]
w³osi podaj± moc wentylatora,a rzeczywi¶cie jest mniej bo filtry os³abiaj±.
[ Dodano: 2008-11-14, 19:46 ]
podstawa to nadmuch i wyci±g aby uzyskaæ odp. opad. |
Tak mam napisane w dokumentacji a przy pomiarach opadu by³em i widzia³em odczyt
Moj± robili hiszpanie |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:49
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
Panowie,a macie jakie¶ namiary na kabiny?? czy za oko³o 60k da rade co¶ kupiæ nowego?? |
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:51
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | nova verta to w³ochy |
Kto¶ siê kiedy¶ pomyli³ w swoim po¶cie
A Lagos to hiszpania |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:52
|
0
|
|
|
|
czyli masz lagos
[ Dodano: 2008-11-14, 19:53 ]
kalbi napisa³/a: | Panowie,a macie jakie¶ namiary na kabiny?? | 14000oiro |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:54
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | Panowie,a macie jakie¶ namiary na kabiny?? czy za oko³o 60k da rade co¶ kupiæ nowego?? |
Jest kilku producentów w Polsce popatrz w necie np.
http://cameoline.pl/ |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:54
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | czyli masz lagos
[ Dodano: 2008-11-14, 19:53 ]
kalbi napisa³/a: | Panowie,a macie jakie¶ namiary na kabiny?? | 14000oiro |
Bago ty zmienia³e¶ chyba ostatnio to co¶ dorad¼... |
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 19:56
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-11-14, 20:03
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | saima model beta |
a jakie¶ namiary masz? |
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-11-14, 20:06
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | a jakie¶ namiary masz? | ca³y czas |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-11-14, 20:36
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | kalbi napisa³/a: | a jakie¶ namiary masz? | ca³y czas | jak to nie tajemnica to siê podziel....
[ Dodano: 2008-11-16, 11:46 ]
jednak tajemnica.... |
|