Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów




Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
skwaros 
Wysłany: 2009-02-13, 18:10   Podkład reaktywny, epoksydowy i akrylowy
0
UP DOWN


Pomógł: 2 razy
Posty: 51
Skąd: zpm
Z tego co wyczytałem, to podkład reaktywny można kłaść na blachę z nie do końca oczyszczoną rdzą (wżery), bo wchodzi on w związek z rdza :cool: i dalej nic nie się będzie rdzewiało, ale trzeba go przykryć jakimś innym podkładem przed szpachlowanie, może to być np. zwykły podkład akrylowy czy musi to być epoksydowy?

Ten reaktywny to można nałożyć z pędzla żeby nie brudzić pistoletu dla paru malutkich miejsc, tak przynajmniej wyczytałem w książce o lakierowaniu samochodowym.


Jeżeli ktoś stosuje Corinę do zabezpieczenia gołej blachy to proszę o opinie na temat tego produkt. Wiem że można ją normalnie szpachlować i malować, sam sprawdzałem, szpachla trzyma się nie miłosiernie :rotfl: .
 
 

No-limit
Wysłany: 2009-02-13, 22:59   Re: Podkład reaktywny, epoksydowy i akrylowy
0
UP DOWN


Pomógł: 34 razy
Posty: 1103
skwaros napisał/a:
Z tego co wyczytałem, to podkład reaktywny można kłaść na blachę z nie do końca oczyszczoną rdzą (wżery), bo wchodzi on w związek z rdza :cool: i dalej nic nie się będzie rdzewiało, ale trzeba go przykryć jakimś innym podkładem przed szpachlowanie, może to być np. zwykły podkład akrylowy czy musi to być epoksydowy?

Ten reaktywny to można nałożyć z pędzla żeby nie brudzić pistoletu dla paru malutkich miejsc, tak przynajmniej wyczytałem w książce o lakierowaniu samochodowym.


Jeżeli ktoś stosuje Corinę do zabezpieczenia gołej blachy to proszę o opinie na temat tego produkt. Wiem że można ją normalnie szpachlować i malować, sam sprawdzałem, szpachla trzyma się nie miłosiernie :rotfl: .


Może być akrylowy,przed szpachlowaniem nie trzeba szlifować,po szpachlowniu jeszcze 2-ie warstwy,p800 na mokro po zwykły lakier akrylowy.A propo Coriny już Ci o tym pisałem.
 

skwaros 
Wysłany: 2009-02-15, 17:48   
0
UP DOWN


Pomógł: 2 razy
Posty: 51
Skąd: zpm
jaki czas schnięcia jest tego podkładu reaktywnego nim będę mógł położyć akrylowy czy tam epox. Reaktywny i epoksydowy można kupić na setki? Ten reaktywny to mogę kłaść na stary lakier, bo przecież nie muszę lakierować całego elementu, chyba tylko te miejsca gdzie jest goła blacha?
 
 

zdenek_zdenek
Wysłany: 2009-02-15, 17:52   
0
UP DOWN

Posty: 99
skwaros napisał/a:
Reaktywny i epoksydowy można kupić na setki?


Zależy od mieszalni

skwaros napisał/a:
Ten reaktywny to mogę kłaść na stary lakier, bo przecież nie muszę lakierować całego elementu, chyba tylko te miejsca gdzie jest goła blacha?


Tylko miejsca z gołą blachą, a co zaleci na lakier to jego
 

stek
Wysłany: 2009-02-15, 17:56   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 235
Skąd: ok kraków
[
Tylko miejsca z gołą blachą, a co zaleci na lakier to jego[/quote]

Zdenek jakiego podkładu reaktywnego używasz? chodzi mi o producenta i nazwę. Z góry dzieki.
 

zdenek_zdenek
Wysłany: 2009-02-15, 18:07   
0
UP DOWN

Posty: 99
Zwykle daje tylko epoksydowy (różne marki, ale dupont chyba 830 jak do tej pory był najlepszy, tego podkładu już chyba nie produkują)

Kiedyś miałem troche reaktywnego kupione na setki (z novola) jak robiłem maske od paldona (ta blacha to jak brat i siostra z rudą)
 

pawel2910
Wysłany: 2010-08-25, 19:01   
0
UP DOWN

Posty: 5
Odkopię trochę temat, panowie powiedzcie mi czy na Corinę mogę zastosować podkład akrylowy ? Chcę zabezpieczyć, bo wyszły małe purchelki, nie jest to rdza na wylot, a więc myślę, że po zastosowaniu coriny, rdza nie powinna wyjść. Nie mówcie tylko, abym kupił podkład reaktywny bo u mnie w mieście nie ma takiego do kupienia nigdzie na ten czas z resztą na corinie pisze, reaktywna farba do gruntowania a więc ?
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-08-26, 04:34   
0
UP DOWN


Pomógł: 39 razy
Posty: 2593
Skąd: Łódż
Kolego "takim podkładem" jaki chcesz zastosować w tym przypadku na swoim aucie to poleciłbym do malowania np. taczki ,bramy ,ewentualne metalowego ogrodzenia :tak: Kup kolego materiały zalecane do renowacji powłoki lakierniczej :tak: Jak u ciebie ich nie ma to możesz zakupić je w necie :tak: Pozdrawiam! :spoko:
 

gomez405
Wysłany: 2010-09-11, 11:18   
0
UP DOWN

Posty: 38
Witam. Mam pytanie odnośnie malowania rdzy. Mam w planie wyczyścić ile sie da slifierka kątową + krążek druciamy a później:
1. r-stop app na to co zostało z rdzy
2. podkład reatywny
3. podkład akrylowy
4. konserwacja podwozia app lub lakier akrylowy pod kolor i tu mam pytanie co zrobić bo są to miejsca nie widoczne???
Jeżeli macie coś do dodania to proszę wszystkie rady będą mile widziane
 

crystal
Wysłany: 2010-09-12, 20:49   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
Ostatnio jakaś inwazja wielbicieli r-stopa ^^
Usuń pierwszy punkt i jazda, na podkład daj baranek i smołę.
 

damian 
Wysłany: 2010-09-14, 09:25   
0
UP DOWN

Posty: 111
Skąd: Lublin
mam być może głupie pytanie. Czy reaktywny można położyć pędzelkiem? resztę położę normalnie pistoletem, tylko tego reaktywnego nie chcę pistoletem. ostatnio jak kładłem go pistoletem to mam niemiłe wspomnienia, jakoś dziwnie pylił, taki gruby pył, i później to było na wszystkim, i z oczami miałem też problemy, a maski pełnej nie posiadam i w pomieszczeniu w którym szlifuję rdzę i będę podkładował nie mam wentylacji.
 

plichciorhehe
Wysłany: 2010-09-14, 10:02   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 87
a może źle ustawiłes cisnienie algo bistolet ?? może pokombinuj z ustawieniami ??
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-09-14, 19:06   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1333
Skąd: Maków Mazowiecki
Reaktywny ma być nałożony cieniutko i równomiernie,więc przy większych powierzchniach odpada pędzel.Małe,punktowe naprawy można natomiast tak zaryzykować.Co do pylenia:a może źle rozrobiłeś?Ogólnie nigdy nie zdarzyło mi się ,,pylenie" reaktywnego.
 
 

plichciorhehe
Wysłany: 2010-09-15, 14:41   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 87
ja widziałem kiedyś koledze jak pyliło nic nie było widać ten reaktywny był wszędzie ale okazało się że za wysokie ciśnienie miał :)
 

damian 
Wysłany: 2010-09-15, 15:41   
0
UP DOWN

Posty: 111
Skąd: Lublin
już położyłem, jakoś nie pyliło tak jak ostatnio :) teraz mam jeszcze pytanie, czy akryl mam na to kłaść zaraz, czy można później? firma to max mayer, czy jakoś tak. ostatnio kładłem gdzieś tak po ok pół godz, ale zostało mi jeszcze parę ognisk rdzy do szlifowania, a dziś już mi się nie chce, i akryl położył bym na wszystko na jeden raz.
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-09-15, 15:45   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1333
Skąd: Maków Mazowiecki
Do 24 h,ale lepiej uporaj się wcześniej.
 
 

damian 
Wysłany: 2010-09-15, 15:58   
0
UP DOWN

Posty: 111
Skąd: Lublin
ok, dzięki, w takim razie zaraz to zrobię :)
 

młody19
Wysłany: 2010-09-19, 19:55   
0
UP DOWN
Ćwicz ćwicz ćwicz :D


Posty: 135
Ja jutro bede robił reaktywnym dx 1061 wypiaskowana rame ;) odrazu na to pojdzie akryl i kolor.
 

marcin9913
Wysłany: 2011-10-04, 14:10   
0
UP DOWN

Posty: 24
A podkład reaktywny trzeba matować?
Bo akrylowy trzeba jak dobrze pamiętam.
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-10-04, 14:24   
0
UP DOWN


Pomógł: 39 razy
Posty: 2593
Skąd: Łódż
Nie ,reaktywny nie matujesz tylko kładziesz podkład akrylowy :tak: Pozdrawiam! :spoko:
 

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-05, 06:20   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1837
Skąd: MODULAR - equipment
młody19 napisał/a:
Ja jutro bede robił reaktywnym dx 1061 wypiaskowana rame ;) odrazu na to pojdzie akryl i kolor.

... a ten akryl to po co ?
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 

wezuwiusz3 
Wysłany: 2011-10-06, 22:10   
0
UP DOWN

Posty: 55
Pod lakier akrylowy.Podkład reaktywny jest tylko do zabezpieczenia przed korozją i go nie matujesz,na to kładziesz podkład akrylowy ,a po wyschnięciu i przetarciu papierem 2000 kładziesz lakier akrylowy.1K,lub2K
 

jacenty 741
Wysłany: 2011-10-07, 03:45   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1333
Skąd: Maków Mazowiecki
wezuwiusz3 napisał/a:
Pod lakier akrylowy.Podkład reaktywny jest tylko do zabezpieczenia przed korozją i go nie matujesz,na to kładziesz podkład akrylowy ,a po wyschnięciu i przetarciu papierem 2000 kładziesz lakier akrylowy
Człowiek już czasami nie wie,czy się śmiać,czy płakać...
Widzę,że zaczynasz już doradzać na forum.
To fajnie.
Ale może najpierw łyknij trochę (dużo,bardzo dużo) wiedzy o materiałach,i dopiero nieśmiało zacznij popiskiwać.
DX 1061 jest podkładem reaktywnym,ale nie ma potrzeby nakładania na niego akrylu przy lakierowaniu ramy,tylko od razu można dawać środki ochrony podwozia,albo nałożyć w 2-3 warstwach,i potraktować go jak podkład akrylowy ze szlifowaniem.
No a to
wezuwiusz3 napisał/a:
po wyschnięciu i przetarciu papierem 2000 kładziesz lakier akrylowy
przewaliło mnie na plecy i wytarzało po klepisku.
 
 

gugun 
Wysłany: 2011-10-07, 09:25   
0
UP DOWN



Pomógł: 52 razy
Posty: 2814
Skąd: kuj-pom
kolega sobie chyba popala i to coraz czesciej...
 
 

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-07, 18:37   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1837
Skąd: MODULAR - equipment
wezuwiusz3 napisał/a:
Pod lakier akrylowy.Podkład reaktywny jest tylko do zabezpieczenia przed korozją i go nie matujesz,na to kładziesz podkład akrylowy ,a po wyschnięciu i przetarciu papierem 2000 kładziesz lakier akrylowy.1K,lub2K

aaaaaa to OK. Teraz już wiem.
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 

senior
Wysłany: 2011-10-07, 18:55   
0
UP DOWN

Pomógł: 8 razy
Posty: 415
gugun napisał/a:
kolega sobie chyba popala i to coraz czesciej...
I coraz mocniejszy TOWAR :D
 

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-11, 13:42   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1837
Skąd: MODULAR - equipment
Teraz po wyborach i z nową partią w sejmie ... będzie trend do legalizacji zioła więc na forum w każdy piątek i sobotę wieczorkiem ... przybędzie ciekawostek, ekstremalnych propozycji i odważnych rozwiązań technologicznych ^^ .
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 

Radi_ii
Wysłany: 2011-10-20, 20:32   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 25
witam,mam takie pytanie bo ciekawi mnie co by sie stalo jakby na reaktywny dac szpachle,a potem akrylowy podklad i lakier?
 

kalbi 
Wysłany: 2011-10-20, 20:35   
0
UP DOWN

Pomógł: 24 razy
Posty: 1131
Skąd: Warszawa
Radi_ii napisał/a:
witam,mam takie pytanie bo ciekawi mnie co by sie stalo jakby na reaktywny dac szpachle,a potem akrylowy podklad i lakier?
nic się nie stanie ale za jakiś czas może więc lepiej nie ryzykować jak w karcie technicznej większości produktów napisanej jest by na podkłady reaktywne nie dawać poliestrów
_________________

 
 

PROJEKTER
Wysłany: 2011-10-21, 16:52   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1837
Skąd: MODULAR - equipment
No nie mówiłem ??? :D :D :D
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 

Radi_ii
Wysłany: 2011-10-21, 18:28   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 25
tez tak zawsze robilem ale ostatnio dla testow dol blotnika po wyczyszczeniu rdzy dalem reaktywny i bezposrednio szpachle i lakier,tak z ciekawosci,jak bedzie pekal czy cos to dam znac,a to poprawie
_________________
Lubie to co kocham
 

wezuwiusz3 
Wysłany: 2011-10-21, 18:58   
0
UP DOWN

Posty: 55
gugun, Pajacu ,zamknij morde ,bo Ci ktoś ją przymknie i to na dobre i Twoim przygłupawym kolesiom też tak radzę.
 

kalbi 
Wysłany: 2011-10-21, 19:08   
0
UP DOWN

Pomógł: 24 razy
Posty: 1131
Skąd: Warszawa
wezuwiusz3 napisał/a:
gugun, Pajacu ,zamknij morde ,bo Ci ktoś ją przymknie i to na dobre i Twoim przygłupawym kolesiom też tak radzę.
o matko, wszyscy się boją, opanuj się i lepiej poczytaj coś o lakiernictwie, a dopiero potem udzielaj rad, bo to co piszesz to wiesz...
_________________

 
 

wezuwiusz3 
Wysłany: 2011-10-21, 20:39   
0
UP DOWN

Posty: 55
Radi_ii, Na reaktywny pod żadnym pozorem nie można dawać szpachli.Można dać na epoksydowy,ale nie odwrotnie.
 

kalbi 
Wysłany: 2011-10-21, 21:03   
0
UP DOWN

Pomógł: 24 razy
Posty: 1131
Skąd: Warszawa
wezuwiusz3 napisał/a:
Radi_ii, Na reaktywny pod żadnym pozorem nie można dawać szpachli.Można dać na epoksydowy,ale nie odwrotnie.
no proszę - widzisz -można :spoko:
_________________

 
 

senior
Wysłany: 2011-10-23, 18:42   
0
UP DOWN

Pomógł: 8 razy
Posty: 415
wezuwiusz3 napisał/a:
Można dać na epoksydowy,ale nie odwrotnie.
No widzisz a ja robię i tak i tak i co ma się stać :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Co więcej dziesiątki ludzi tak to robi a nawet technologie niektórych koncernów to w prost zalecają ^^ ^^ ^^ ^^
Ojjjj WOLCANO daj na luz i tyle razy Ci mówiono: najpierw sam się naucz a potem podpowiadaj.
 

piotrrtv 
Wysłany: 2011-11-04, 20:44   
0
UP DOWN


Posty: 30
Skąd: Beskidy
Podłącze się pod temat a mianowicie konserwuję cały spód swojego samochodu i prosiłbym o korektę kolejności ewentualnie co zmienić :

1. Po usunięciu luźnej rdzy tylko w tych miejscach maluję Fertanem .
2. Na całość także na Fertan podkład epoksydowy .
3. Baranek lub jakaś inna konserwacja .

I teraz mam problem czy na podkład epoksydowy można bezpośrednio położyć baranek a może na epoksyd podkład akrylowy i później baranek . :?:
 

senior
Wysłany: 2011-11-05, 23:36   
0
UP DOWN

Pomógł: 8 razy
Posty: 415
Witam. Nie wiem co to jest ten Fertan.
Ale jeśli chodzi o to:
piotrrtv napisał/a:
problem czy na podkład epoksydowy można bezpośrednio położyć baranek
Tak. Tylko jest jeszcze baranek i baranek. Jeśli chcesz to zrobić naprawdę dobrze to proponuje Ci baranki firmy np. TEROSON. Na podłogę może TEROSON Terotex 3000
Tanich niestety nie polecam.
 

piotrrtv 
Wysłany: 2011-11-06, 15:55   
0
UP DOWN


Posty: 30
Skąd: Beskidy
senior napisał/a:
Witam. Nie wiem co to jest ten Fertan.
Ale jeśli chodzi o to:
piotrrtv napisał/a:
problem czy na podkład epoksydowy można bezpośrednio położyć baranek
Tak. Tylko jest jeszcze baranek i baranek. Jeśli chcesz to zrobić naprawdę dobrze to proponuje Ci baranki firmy np. TEROSON. Na podłogę może TEROSON Terotex 3000
Tanich niestety nie polecam.


OK dzięki . Fertan jest środkiem wiążącym rdze stosuje się go pierwsza warstwa na mokrą rdze druga już na sucho , ma podobne działenie do Brunoxu ale nie jest na bazie epoksydu tyle tylko wiem .
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group