Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów




Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
Ryba 
Wysłany: 2009-09-29, 22:06   Lakier akrylowy na podkład reaktywny - bezpośrednio
0
UP DOWN


Pomógł: 5 razy
Posty: 430
Skąd: Radomsko
Mam do zrobienia wzmocnienie zderzaka. Ma już trochę wżerów (oczyściłem wszystko dzisiaj) i zastanawiam się czy można pominąć podkład akrylowy przy tego typu naprawie. To jest wzmocnienie więc jest pod zderzkaiem, wyglądać nie musi, ale zabezpieczyć by się je przydało.
Stąd też mój pomysł - na podkłąd reaktywny od razu nakładam czarny lakier akrylowy - żeby nie szlifować tego znowu tak jak w wypadku użycia podkłądu akrylowego. Czy tak można ??
Bo teoretycznie lakier akrylowy i podkład akrylowy to Akryl i tyle ...
A jak będzie w praktyce ? :D

Reaktywny mam z novola; w karcie napisane jest, zeby po 15 min lub całkowitym odparowaniu nakładać do razu podkład, bez szlifowania.
 
 

lysy_22
Wysłany: 2009-09-29, 22:15   
0
UP DOWN

Posty: 26
Na reaktywny musisz da podkład bo sie zmarszczy.i nie bedzie wtedy zabezpieczone.Jak nie chcesz malowac to daj barankiem i tak nie widac.
 

baqo 
Wysłany: 2009-09-30, 08:08   
0
UP DOWN

Pomógł: 20 razy
Posty: 1554
Skąd: kołobrzeg
Ryba napisał/a:
Czy tak można ??
można @ Ryba.
 
 

Ryba 
Wysłany: 2009-09-30, 08:11   
0
UP DOWN


Pomógł: 5 razy
Posty: 430
Skąd: Radomsko
No to spoko :D
Dziś spawanko (jak dojdzie drut) a w piątek malowanie ;)
 
 

glover
Wysłany: 2009-09-30, 17:30   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 169
tak jak pisze baqo, kiedyś się dowiadywałem w novolu i potwierdzili że można jak nie zależy na efekcie. Mojemu klientowi nie zależało bo to była robiona jakaś kratownica i chodziło tylko o antykorozję pod poliuretan.
 

wojtek1 
Wysłany: 2010-05-22, 20:05   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 27
a czy można na reaktywny położyć epoksydowy?
z tego co czytałem to musi być między nimi podkład akrylowy? :help:
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-22, 22:47   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1335
Skąd: Maków Mazowiecki
Nie,nie można.
 
 

wojtek1 
Wysłany: 2010-05-23, 13:32   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 27
no to d...a bo już położyłem.
dzięki jacenty741 za odpowiedż chociaż mnie nie pocieszyłeś.
 

Benos77
Wysłany: 2010-05-23, 14:57   
0
UP DOWN

Posty: 133
Skąd: Szczecin
nie pękaj @wojtek1 bo można. Pytałem mailem między innymi o to technika z Novola.
Cytuję część odpowiedzi "... Nie zalecamy obecnie technologii :Podkład Reaktywny + Epoksydowy
Dwa warianty albo 1. P.R.+ AKRYLOWY albo sam P.Epoksydowy.
Mieliśmy przypadki,że -jeśli ktoś za wcześnie zaczął obrabiać epoksyd na reaktywnym ,,,zadarł" powłokę ,to był kłopot z przyczepnością.
Jeśli Pan nic specjalnie nie robił i podkłady dobrze wyschły, to problemów nie będzie.Jak to się wszystko porządnie utwardziło (2-3dni w temp. 20stp)to będzie ekstra efekt,spokojnie."
Ja często kładę epoksyd na reaktywny. Pytajcie techników mailowo albo telefonicznie.Naprawdę chętnie odpowiadają zawsze fachowo i rzeczowo.
 

wojtek1 
Wysłany: 2010-05-23, 18:34   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 27
a już miałem to wszystko zdzierać i kłaść od nowa.
dlatego dzięki Benos77
na razie wszystko trzyma się kupy i czeka na bazę.
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-23, 21:16   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1335
Skąd: Maków Mazowiecki
Nawet Novol wycofuje się cichcem z tego zestawienia reaktywny+epoksydowy.Nikt inny na to nie pozwala,a Novol liczy,że może się uda.Oby...Ja bym zdarł,koszt niewielki,a pewność skutecznej naprawy o wiele większa.
 
 

lukas
Wysłany: 2010-05-23, 21:56   
0
UP DOWN


Pomógł: 5 razy
Posty: 281
Jeżeli nie będziesz szpachlował na ten epoksyd to nie zdzieraj.
Jak będziesz kładł bazę to dawaj jej maksymalnie długie czasy odparowania, tylko nie przesusz i powinno być OK.

Jak będziesz szpachlował to po szpachlowaniu poczekaj z obróbką np. dwa dni. Później cienko podkład akrylowy i baza.
 

PROJEKTER
Wysłany: 2010-05-24, 08:14   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1835
Skąd: MODULAR - equipment
jacenty 741 napisał/a:
Nawet Novol wycofuje się cichcem z tego zestawienia reaktywny+epoksydowy.Nikt inny na to nie pozwala,a Novol liczy,że może się uda.Oby...Ja bym zdarł,koszt niewielki,a pewność skutecznej naprawy o wiele większa.


Z tym podkładem z utwardzaczem kwasowym i epoksydem to jest tak, że każdy WASH PRIMER ma utwardzacz z 1% kwasem fosforowym ( czyli każdy jest prawie takiej samej budowy ) ... a Epoksyd jest zawsze w każdej firmie inny. Inny do tego stopnia, że w niektórych jest tylko gruntem, w innych wypełniaczem gruntującym, a w innych już wypełniaczem epoksydowym. Sam epoksyd ma wiele zastosowań ... od żywicy do produkcji łodzi i żelkotu po substancje ochronne antykorozyjne.

W wielu przypadkach w branży motoryzacyjnej podkład epoksydowy jest modyfikowany poliuretanem i nadaje się do nakładania na niego lakieru nawierzchniowego ... bez warstwy podkładu akrylowego. W naprawach samochodów ciężarowych i autobusów to podstawowy grunto-wypełniacz. Tu Akryl to rzadkość.

Z powodu tych różnic w budowie chemicznej i właściwościach materiału, który lakiernicy samochodowi nazywają epoksydowym ... jedne można kłaść na reaktywny podkład utwardzany z kwasem fosforowym ... a innych absolutnie - nie można. Dlatego jeszcze długo będzie wiele opinii, że można to robić i wiele absolutnie przeciwstawnych.

W wypowiedziach tego typu popierających łącznie tych dwóch materiałów nakładaniem ich na siebie trzeba już być precyzyjnym i podać jakiego producenta materiału dotyczy to przyzwolenie. W większości przypadków w tych czołowych koncernach lakierniczych nie stosuje się takiego połączenia i tu nakładanie epoksydu na wash primer jest niewskazane.... ale zauważcie na razie nikt stanowczo tego nie zabrania ... jak np. nakładania bazy wodorozcieńczalnej na gołą stal, czy mokry lakier bezbarwny !!!

... a co do kolejności WASH PRIMER i na to lakier akrylowy ... to jak najbardziej można tak zrobić . Nie wolno tylko kłaść na to bazy ... ale tylko wodorozcieńczalnej lub takiej która zawiera dużo rozcieńczalnika organicznego ( w praktyce najlepiej żadnej ).
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 

lakar
Wysłany: 2010-07-22, 10:44   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 51
na reaktywny na tysiac procent mozesz dac lakier akrylowy.nie bazowy.podklady reaktywne trzeba izolowac produktem 2 k zazwyczaj podkladem.ale nic sie nie stanie absolutnie nic jezeli polozysz akrylowy lakier na reaktywny.jezeli chodzi o antykorozje to lepiej reaktywny sprawdza sie w troj warstwie tzn grunt podklad 2 k i dopiero lakier.ale na belke smialo mozna tak zrobic.nie zaden baranek!!!!!!!!!! nagrunt nie wolno poodpada po pewnym czasie.
 

obcy_69
Wysłany: 2010-07-22, 13:49   
0
UP DOWN

Pomógł: 24 razy
Posty: 704
A co powiecie na taki przypadek...REAKTYWNY NOVOL - AKRYLOWY DP wysuszone przez noc w 30*...rano na to szpachlowka DP...Podczas obrobki szpachli AKRYLOWY schodzi z REAKTYWNEGO..Co moze byc przyczyna..??
 

camel
Wysłany: 2010-07-22, 14:39   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 96
Skąd: Kraków
obcy_69 a ile czekałeś na odparowanie reaktywnego? Może za szybko akryl poszedł na niedoschnięty reaktywny ?

a co do wcześniejszej dyskusji w karcie reaktywnego z novola jest:

karta rektywnego

Uwaga:
Szpachlówek poliestrowych, podkładów epoksydowych oraz lakierów akrylowych nie nakładac bezpośrednio na podkład reaktywny.
 

obcy_69
Wysłany: 2010-07-22, 20:42   
0
UP DOWN

Pomógł: 24 razy
Posty: 704
Okolo 30 minut...w dodatku przy tak duzej tem. 30*. To chyba dwa razy dluzej jak w karcie technicznej..?
 

camel
Wysłany: 2010-07-23, 11:40   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 96
Skąd: Kraków
no to nie mam pojęcia, u mnie raz się zdarło więcej jak w rogu wylałem za duzo reaktywnego, a po za tym zero problemów, zawsze reaktywny na to podkład akryl dwie warstwy i trzyma ...
Jedyne co mi przychodzi do głowy to pomylony utwardzacz, albo umyty pistol w nitro i nie wysuszony dokładnie przed natryskiem ...
_________________
amator
 

obcy_69
Wysłany: 2010-07-24, 17:41   
0
UP DOWN

Pomógł: 24 razy
Posty: 704
Nie nie...o pomylce utwardzacza nie ma mowy..a pistolety po myciu wycieram do sucha..
W pierwszym przypadku tez tak sie stalo...myslalem jednak , ze za krotko suszylem akrylowy (okolo 2 godz.)..Dlatego usunalem wszystko i zrobilem od nowa, jednak nic sie nie zmienilo nawey po calonocnym suszeniu jak wyzej opisalem..

Mysle, ze przyczna moze lezec w pomieszaniu systemow..a mianowicie REAKTYW NOVOLA...AKRYL DP....
I jeszcze jedna rzecz...dysza postoletu 1.8 - moze za duza srednica, a co za tym idzie za gruba warstwa REAKTYWNEGO...??
 

łysy73 
Wysłany: 2010-07-24, 19:33   
0
UP DOWN

Pomógł: 18 razy
Posty: 537
Siema.
Obcy.... nie wiem jaka jest przyczyna ale ja staram się już uciekać na jedną linię jednej firmy.
I nic mnie przed tym już nie powstrzyma.
Szczególnie po ostatnim przypadku:
Dwa takie same auta i takie same elementy a dokładnie tylne klapy z doklejonymi spoilerami. I na jednej klapie spoiler i klej się trzymają klaru, a na drugiej nie bo klej odłazi płatami razem z klarem i bazą z podkładu.
Materiały: te same klary DP 1120 bez rozpuchu, te same bazy Debera z tymi samymi rozpuchami Cara, podkłady matowane i odtłuszczane takimi samymi materiałami i gradacjami, co więcej 400 na gąbce na sucho, więc o rysy nie ma co się martwić, a z jednego podkładu złazi, a z drugiego nie.
Podkłady oczywiście inne: NOVOL i IWAT
Z IWAT-a złazi, a z NOVOL-a nie
Dlatego to był gwóźdź do trumny i ostatnie auto z mieszanymi firmami materiałów.
Ja to pitolę i wpadam na całą linię DP.
Mam gdzieś czytanie jakichś głupich kart i domyślanie się co z czymś się powarzy, a co nie.
Olać to. Biorę teraz to co zaleca jeden producent i MUSI DO SIEBIE PASOWAĆ.
I wcale nie wyjdzie drożej.
A spokojna głowa jest.
Pzdr
 

obcy_69
Wysłany: 2010-07-24, 19:59   
0
UP DOWN

Pomógł: 24 razy
Posty: 704
Tak jak piszesz...

Zaopatrzylem sie juz w pare produktow...
jednak w mojej okolicy nie mam mieszalnika DP...bede musial wybrac sie do Lublina..
Z neta jakos nie mam wiary...szczegolnie rozlewane materialy..
 

łysy73 
Wysłany: 2010-07-24, 20:09   
0
UP DOWN

Pomógł: 18 razy
Posty: 537
obcy_69 napisał/a:
Z neta jakos nie mam wiary...szczegolnie rozlewane materialy..

No nikogo nie obrażając ja też.
Tu u mnie chwalą niby produkty IWAT-y.
Ale czy ze względu na jakość czy na cenę to ciężko mi powiedzieć.
DP ma pewną małą wadę: otóż wiele produktów jest tylko w wielkich opakowaniach.
Np. epoksydowy tylko w 3, czy 3,5 kg a to jest troszkę uciążliwe.
Iwat ma wszystko w opakowaniach kilogramowych i to jest duży plus. Ale z kolei bazy nie mają pełnej gamy kolorów -tak mi mówili w mieszalniach.
Więc sam się waham, bo mam dość przypałów. Kiedyś bywały one naprawdę baaaaaaaardzo sporadyczne, ale od jakiegoś czasu......... :sciana: :sciana:

CZY KTOŚ UŻYWA LINII IWAT-y ???
I może coś o niej powiedzieć?
 

lakar
Wysłany: 2010-07-25, 17:35   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 51
probowalem podkladow iwaty i lakierow bazowych cenowo jest niedrogo jakosc taka sobie.na starsze auta typu golf 3 jakis tam deewo tico mozna uzyc.na lepsze auta lepiej wziac lepszy towar.podklad siada z baza nie jest tak zle dobre krycie.
 

crystal
Wysłany: 2010-07-25, 20:36   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
IVAT.
Nie IWATA.
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiały

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje mang