Lakiernictwo samochodowe dla profesjonalistów i amatorów




Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
Grzesiek_1981 
Wysłany: 2010-02-10, 13:49   kompresor expo czy kompresor 3jw60
0
UP DOWN

Posty: 45
witam ktory wybarac ktory lepszy podaje linki
http://www.allegro.pl/ite...esor_3jw60.html
http://www.allegro.pl/ite...min_gratis.html
bo słyszałem ze polski lepszy ale chyba nie bo cos zaworami maja niedopracowane mi tam wsumie ten expo by wystarczył bo jest na 220V i mugłbym sobie jego przemieszczac a tyle co bym miał malowania to 1 na rok.prosze o rade
 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-02-10, 15:49   
0
UP DOWN

Pomógł: 37 razy
Posty: 3511
Zapomnij o tym starym padle.
Jaką masz gwarancje ze on jest na tyle sprawny zeby nim cos zrobic.
One są bardzo awaryjne.
Nie polecam.
Kup expo.
Gwarantuje ze wystarczy nie tylko na początek.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-02-10, 17:05   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1333
Skąd: Maków Mazowiecki
Używałem ASPĘ przez rok,zrobiła kilka całościówek,jej jedyną zaletą jest 180-litrowy zbiornik i w miarę cicha (w porównaniu do WAN-a :D )praca.Ale często zacinają się zaworki w głowicy,co może w trakcie lakierowania doprowadzić do białej gorączki!I nagle zamiast 3 masz 2 albo tylko 1 cylinder,który nie chce dać więcej niż 2 atmosfery.A ten zawór bezpieczeństwa-bezcenne doświadczenie!
 
 

Grzesiek_1981 
Wysłany: 2010-02-10, 17:37   
0
UP DOWN

Posty: 45
jednak chyba właśnie wezne tego expo 50 l tyle mi będzie potrzebny ze prawie nic ale tatko chce kupić żeby był potrzebny w gospodarstwie rolnym bo jest ciągnik coś pod pompować i nawet można pomalować sprzęt uprawny rozrzutnik ,ciągnik itp a jeszcze mi się przyda bo chce opelka zrobić progi reperaturki jak to się mówi jak potrzeba to niema a tu będzie i nie będę musiał od kogoś pożyczać jak to się mówi jest swoje i git.jeszcze zostanie zakup pistoletów do malowania (do bazy ,lakieru ,bezbarwnego) kupić do tego sprzętu taki w małej średniej cenie tak dla początkujacego polecicie????pozdrawiam dzięki za pomoc
 
 

zibi86
Wysłany: 2010-02-13, 13:12   
0
UP DOWN

Posty: 54
Cytat:
jednak chyba właśnie wezne tego expo 50 l tyle mi będzie potrzebny ze prawie nic ale tatko chce kupić żeby był potrzebny w gospodarstwie rolnym

I to bedzie twoj njakwiększy bład uwierz mi mam taka spręzarke i spisuje sie bez zarzutów, fakt często siadają zaworki ale jesli przechowujesz ją w osobnym pomieszczeniu gdzie sie nie pyli i zaworki beda latać. Tą chińszczyzne przerabiałem juz szajs ze nie chce tego widziec zobaczysz zreszta sam jak kupisz, 3jw60 mam 6lat i mnie nie zawiodła.
 

caci 
Wysłany: 2010-02-13, 16:57   
0
UP DOWN


Posty: 156
Tyle że ten expo ma sporo ludzi, także na tym forum i jakoś nic nikomu się nie psuje. Nawet zaworki jak w tym drugim modelu. Do tego masz 24m gwary door2door.
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-02-13, 20:04   
0
UP DOWN

Pomógł: 37 razy
Posty: 3511
Bierz expo.
Wydajnosc praktyczna bedzie okolo 250 l/min cokolwiek by nie pisało na niej innego.
Ale to starcza.
Mam taką(z jednym cylindrem) juz 7 lat i nic.
Poza oczywistą sprawą z regulatorem cisnienia ktory jest do d..y.
I nie trzeba 3 faz.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

kamilbusko
Wysłany: 2010-02-14, 20:42   
0
UP DOWN

Posty: 312
ja mam 3jw60 jakieś 1,5 roku i możecie mi wierzyć lub nie ale lakieruje satą 3000 HVLP właśnie na tej sprężarce.
 

asharot
Wysłany: 2010-02-14, 21:03   
0
UP DOWN

Posty: 3
Zdecydowanie wybierz EXPO,te 3jw60 to dosłownie kupy złomu.
Jak już ktoś wcześniej napisał jedyną zaletą jest zbiornik 180litr.
 

gizbern 
Wysłany: 2010-02-14, 21:05   
0
UP DOWN


Pomógł: 4 razy
Posty: 99
Skąd: Częstochowa-Poland
Kup Expo napewno bedziesz zadowolony.
_________________

 
 

kamilbusko
Wysłany: 2010-02-14, 21:09   
0
UP DOWN

Posty: 312
to dziwne że ta kupa złomu pociągnie sate
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-02-14, 21:53   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1333
Skąd: Maków Mazowiecki
Jak jest w dobrym stanie,to warto.Ja pomalowałem kilka całościówek,fakt,że EVO STAR-em T2,LVLP.Ma mniejsze zapotrzebowanie na powietrze niż HVLP.
 
 

Nurglepl 
Wysłany: 2010-02-15, 13:38   
0
UP DOWN

Pomógł: 9 razy
Posty: 305
Skąd: Gryfino
kamilbusko napisał/a:
ja mam 3jw60 jakieś 1,5 roku i możecie mi wierzyć lub nie ale lakieruje satą 3000 HVLP właśnie na tej sprężarce.


EXPO też pociągnie SATE, do czasu gdy ciśnienie w zbiorniku nie spadnie :p.
U Ciebie jest tak samo, tylko że masz zbiornik 180 L, więc dłużej będziesz miał ciśnienie.

Zrób test taki jak Ja zrobiłem swojej EXPO
http://lakierowanko.info/...light=test+expo
i wtedy się zobaczy czy faktycznie warto i czy faktycznie daje radę z SATĄ.


Potwierdzam, zrób proszę Kamilu jakieś pomiary, wyślij mi na PW to jakoś to zamieszczę na forum jeśli czasu na pisanie długich postów nie masz :) Pozdro Bodzio
 

online 
Wysłany: 2010-02-15, 16:49   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomógł: 10 razy
Posty: 722
Skąd: Śląsk - Świerklaniec
Nurglepl napisał/a:
Zrób test taki jak Ja zrobiłem swojej EXPO


Ja zrobie, bo mam dwie sprężarki aspa, do piaskowania mam je sprezone razem, do lakierowania spokojnie jedna styka.
Tylko nie mam nic do krecenia, ale postaram się skombinować, nie wiem tylko, kiedy znajde czas ;)
 
 

kamilbusko
Wysłany: 2010-02-15, 21:51   
0
UP DOWN

Posty: 312
kolego nie muszę robić żadnych testów. polakierowałem całego busa satą 3000 HVLP i ciśnienie nie spadło na tyle aby zmienić parametry lakierowania. po co mi lepszy test
 

crystal
Wysłany: 2010-02-15, 22:01   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
Po to żebyś Ty i wszyscy zainteresowani znali wartość, "czym i co się da" to nie jest żadna jednostka.
Ile busów satą 3000HVLP to będzie traktor ursus walcomem HTE?
 

mezotr 
Wysłany: 2010-02-16, 15:23   
0
UP DOWN


Pomógł: 3 razy
Posty: 167
ile lat ma ta aspa ? 15 a moze i 20lat co
a ten twój EXPO jak bedzie miał chociaz połowe tego to bedzie dobrze(i tak tyle nie wytrzyma i sie rozleci)
 
 

Grzesiek_1981 
Wysłany: 2010-02-16, 23:44   
0
UP DOWN

Posty: 45
koledzy juz zamowiłem tego expo 50l w czwartek bedzie co mam zrobic przed jego odpaleniem "właczeniem" prosze o rady.dzieki
 
 

crystal
Wysłany: 2010-02-16, 23:50   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
Dobre pytanie.
Sprawdź czy coś nie goni - czy śruby dokręcone, jak w nowych pilarkach Husqvarna i Stihl :blee:
albo wywlecz na przedłużaczu za mur na pierwsze odpalenie :rotfl:
I najważniejsze sprawdź poziom oleju.
 

Grzesiek_1981 
Wysłany: 2010-02-17, 00:21   
0
UP DOWN

Posty: 45
a moze jeszcze cos kolego "crystal"nie wywlecze jego za mur bo jest w ciul sniegu
co to ma zczyc mam wkrecic ten zołta miarke UWAGA !
Dopiero po wkręceniu bagnetu olejowego ( jest w zestawie )
urządzenie jest gotowe do pracy .
http://www.allegro.pl/ite...min_gratis.html
 
 

crystal
Wysłany: 2010-02-17, 00:31   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
Oj żarcik taki z wywlekaniem z garażu, chociaż czasami warto wziąć pod uwagę.
Co z bagnetem? przeczytaj instrukcję i zastosuj się, myślałem że pytasz o jakieś niestandardowe rzeczy.
 

Grzesiek_1981 
Wysłany: 2010-02-17, 00:43   
0
UP DOWN

Posty: 45
oki spoko trzeba bedzie po sprawdzac srubki,olej itp bede miał czas.pozdrawiam
 
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-02-17, 06:07   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1333
Skąd: Maków Mazowiecki
Prawdopodobnie ma wykręcony bagnet,jak go uruchomisz w takim stanie,to wydmuchnie olej.
 
 

tomek1983
Wysłany: 2010-02-17, 06:45   
0
UP DOWN

Posty: 5
witam.
Srubki sa na bank nie dokrecone i telepia sie jak flaga na wietrze.
Olej dostaniesz w buteleczce zeby sobie wlac.
Ogolnie fajny kompresor,mam taki sam.

Pozdrawiam ;)
 

Nurglepl 
Wysłany: 2010-02-17, 10:11   
0
UP DOWN

Pomógł: 9 razy
Posty: 305
Skąd: Gryfino
Zakładasz koła
Filterki przykręcasz
Olej w buteleczce (wlałem prawie całą butelkę)
Na starcie masz zakręcone szczelnie, ale po wlaniu oleju musisz założyć to coś żółte w którym jest kuleczka.
Odkręć śrubkę na tej białej pokrywce, znajdziesz tam śrubkę i przekręć ją w stronę + aby załączała się od 6 bar i działała do 8.
Odkręć reduktor i wkręć tam samą szybkozłączkę.
Kup reduktor i zaczep go na ścianie :)

mezotr napisał/a:
ile lat ma ta aspa ? 15 a moze i 20lat co
a ten twój EXPO jak bedzie miał chociaz połowe tego to będzie dobrze (i tak tyle nie wytrzyma i sie rozleci)

No to jak już ma 15 lat to się niedługo całkowicie rozleci :p
Ogólnie Ci powiem że ja nie kupuje takich sprzętów na wieki, one nie mają służyć mi 20 lat :p, no chyba że chcę aby TVN Turbo do mnie przyjechało z nakręceniem odcinka Legendy PRL.
To nie jest profesjonalny sprzęt, więc sądzę że 20 lat też wytrzyma, bo nie jest on używany codziennie po kilkanaście godzin.
A jak będzie tak używany to w jakimś celu i to zapewne zarobkowym, a jak zarobkowym to trzeba się liczyć z tym że nie kupuje się amatorskich sprzętów do pracy 24/h. To tak jak by mieć firmę transportową i wszystko przewozić samochodem typu kombi (niby ma spory bagażnik ale to i tak mało).
Ale też taka sprężarka wystarczy dla kogoś kto zaczyna działalność i nie ma kolejki klientów. Z czasem się dorobi lepszej, a te parę lat wytrzyma.
 

rafalb
Wysłany: 2012-11-26, 23:07   
0
UP DOWN

Posty: 1
witam

pierwszy post więc może się przedstawię, na imie mi rafał,jestem biednym studentem polskim w wolnych chwilach zajmującym się struganiem łady 2107 pod kątem kjs-ów.

podczas wymiany progów podjąłem decyzję, że muszę mieć kompresor. budrzet jaki zdecydowałem się przeznaczyć to około 1000 zł. mam do wyboru jakiegoś chińczyka lub polską ASPA 3jw60.
Dzisiaj takową oglądałem i pomimo, że wyglądała jak trup i podczas pracy myślałem, że zaraz się rozleci to nabiła 180 litrów od 0 do 6 atm w 3 min i 50 s więc całkiem nieźle. Mam na oku inny egzemplaż, po remoncie więc powinien być minimum tak samo wydajny i teoretycznie bardziej żywotny.

na drugim biegunie moich rozważań są wszelkiego rodzaju expo, bassy, euroteki i inne chińczyki. np coś takiego :

http://pl.balagana.net/pa...=28225649-11122

kompresor ma być do konserwacji oraz malowania samochdu

[ Dodano: 2012-11-26, 23:10 ]
naturalnie co wybrać ;)

ponć w aspa padają zawory ( wiele źródeł twierdzi, że można to ograniczyć stosując doprowadzenie powietrza z zewnątrz )

w chińczykach pewnie pada wszystko a jak już padnie to pewnie nic z tym się nie da zrobić, pozatym są tandetnie wykonane.

[ Dodano: 2012-11-29, 16:54 ]
sorry za ten link, musiałem go wkleić przez przypadek

oto kompresor który rozważam w konfrontacji z aspa:

http://allegro.pl/profesj...2807170093.html

[ Dodano: 2012-11-29, 16:58 ]
albo to , choć już zalatuje straszną tandetą

http://tablica.pl/oferta/...#a3fdda2c;r:;s:
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group