Autor |
Wiadomo¶æ |
|
zip09
|
Wys³any: 2010-04-10, 13:41 pomalowalem akrylem - brak polysku
|
0
|
|
|
|
witajcie, pomalowa³em w³a¶nie akrylem drzwi b³otnik i maskê oczywi¶cie akryl na³o¿y³em na podk³ad, jednak po malowaniu i wyschniêciu lakieru nie ma w ogóle po³ysku. Czy to trzeba polerowaæ ? i jak tak to jakim sposobem ? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-04-10, 14:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Wyjasnij dok³adniej.
Czy ten akryl??? by³ w komplecie z utwardzaczem czy tylko rozcienczalnik?
Bo nie widz±c twojej roboty to ¶miem twierdzic ze jest to baza solidowa (czyli tak jak metalik tyle ze bez metalu - sam kolor) i by³o to bez utwardzacza.
Na to przychodzi dopiero klar czyli bezbarwny lakier 2K czyli z utwardzaczem.
Jak by³o , znaczy jest naprawde????
Napisz. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
zip09
|
Wys³any: 2010-04-10, 15:18
|
0
|
|
|
|
da³em klapkê od baku kolesiowi z mieszalni, dobrali mi kolor akrylowy taki jaki mam na aucie oryginalnie i dodatkowo dal mi utwardzacz na 0,5l akrylu da³em 0,25l utwardzacza. 1sze co zrobi³em to zeszlifowa³em stary lakier z elementów, potem pomalowa³em podk³adem, podk³ad wysech³, to papierem ¶ciernym spolerowa³em i odt³u¶ci³em powierzchnie i pomalowa³em akrylem = zero polysku tylko taki mat. A mo¿e wystarczy teraz zrobiæ polerkê ? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-04-10, 16:14
|
0
|
|
|
|
Ciekawa sprawa.
Zrob probke polerki na jakims ma³ym kawa³ku.
Bo jesli WCALE po³ysku niema to raczej solid.
No jesli jest drobna kasza i ma jak±s tam b³yszcz±ca pow³oke to polerka pomoze.
Da³bys foto to by by³o bardziej wymowne niz opisy. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
zip09
|
Wys³any: 2010-04-10, 16:28
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
gizbern
|
Wys³any: 2010-04-11, 06:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 99 Sk±d: Czêstochowa-Poland
|
Byæ mo¿e dosta³e¶ baze zamiast akrylu,albo podk³ad nie wysech³. |
|
|
walo
|
Wys³any: 2010-04-11, 13:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 12
|
Mi te¿ to wygl±da na solid a nie na akryl. A to 0.25 to pewnie rozpuch. Co kole¶ z mieszalni n apisa³ na buteleczkach co Ci dawa³ komplet |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-04-11, 13:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
Cytat: | Mi te¿ to wygl±da na solid a nie na akryl. |
Masz na my¶li ¿e baza systemu 2 warstwowego a nie akryl czyli system 1 warstwowy. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-04-11, 14:12
|
0
|
|
|
|
crystal napisa³/a: |
Masz na my¶li ¿e baza systemu 2 warstwowego | |
|
|
|
|
zip09
|
Wys³any: 2010-04-11, 19:40
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
zip09
|
Wys³any: 2010-04-12, 13:25
|
0
|
|
|
|
zrobi³em zdjêcia. podk³ad "chyba" by³ wyschniêty, czeka³em 2h a¿ wyschnie, nie wiem mo¿ne ¼le spolerowa³em podk³ad
|
|
|
|
|
walo
|
Wys³any: 2010-04-12, 18:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 12
|
crystal napisa³/a: |
Masz na my¶li ¿e baza systemu 2 warstwowego a nie akryl czyli system 1 warstwowy. |
Chodzi³o mi o dwu warstwowy.
Ale po tych zdjêciach moim zdaniem to akryl tylko nie wylany bo miejscami jest ma³y po³ysk ale jest. Jak masz t± farbê rozrób jej troszkê w takich proporcjach jak robi³e¶ i pomaluj kawa³ek pêdzelkiem i zobaczysz czy bêdzie po³ysk (wed³ug mnie bêdzie).
Czeka Cie powtórne malowanie. |
|
|
|
|
zip09
|
Wys³any: 2010-04-12, 19:46
|
0
|
|
|
|
najgorsze jest to ze tej farby ju¿ nie mam - rozcieñczy³em go z rozcieñczalnikiem jakim¶ i zrobi³ siê momentalnie glut , bêdê musia³ zamówiæ nowa, czy 90zl za 0,5l + utwardzacz to dobra cena ? czy na necie lepiej zamówiæ podaj±c numer koloru. Czy jak bêdê siê od nowa zabiera³ za to, to zeszlifowaæ wszystko jak tak to jakim papierem. Wydaje mi siê ze moja wina by³a w podk³adzie. Nie zeszlifowa³em dok³adnie, bo jak pomalowa³em pas przedni pod maska to siê idealnie b³yszczy |
|
|
|
|
marcpol
|
Wys³any: 2010-04-12, 20:59
|
0
|
|
|
|
To z³a cena - dzisiaj pyta³em o czarny akryl - 106 z³ za litr z utwardzaczem Deeber. Na allegro s± akryle po 40 z³ za litr bia³e na dostawczaki. |
|
|
|
|
zip09
|
Wys³any: 2010-04-12, 21:10
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-04-13, 07:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
walo napisa³/a: | Mi te¿ to wygl±da na solid a nie na akryl.... |
Panowie
solid to zasadniczo typ / rodzaj efektu optycznego. Kontrefekt to per³a metalic lakier zmiennooptyczny itd. Ka¿dy z tych efektów mo¿e wystêpowaæ w jedno lub dwu a nawet trójwarstwowych lakierach z ro¿n± substancj± b³onotwórcz± w lakierze ( czasami te¿ z ró¿n± substancj± b³onotwórcz± w bazie ).
Ostatnio coraz czê¶ciej bran¿owy ¿argon .... pozycjonuje okre¶lenie "solid" przy jednopow³okowych lakierach ( systemu 2 K ) bez efektu zimennooptycznego. Dlatego lakier typu ... Akryl, Poliuretan, ¯elkot, Epoksyd, Syntetyk itp. w jednym kolorze to SILID ... baza jednorodna i jednobarwna pokryta bezbarwnym to te¿ solid ...
.... choæ tu ju¿ niektórzy mog± siê spieraæ, ale tylko dlatego, ¿e faktycznie to okre¶lenie ( solid ) towarzyszy³o akrylom systemu 2K, a kiedy powszechnie pojawi³y siê bazy wodorozcieñczalne i wszystkie kolory s± ju¿ dwupow³okowe z bezbarwnym na wierzchu to okre¶lenie solid ... lekko ewaluowa³o i bardziej dotycz lakieru barwnego systemu 2K tj.. popularnych akryli z utwardzaczem ... ale nazwanie czerwonej bazy ( nie wa¿ne czy wodnej, czy konwencjonalnej ) pokrytej klarem .... - solidem - zgodnie z pierwotnym znaczeniem tego okre¶lenia - jest poprawne !!! Natomiast sformu³owanie :
.... wygl±da na solid, a nie na akryl ! ... to ju¿ ogromne pokrêcenie znaczeñ ....
to tak jakby kto¶ napisa³ ... wygl±da na metalic, a nie na bazê wodorozcieñczaln± !
to tak .... w ramach sprostowania |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
zbovid
|
Wys³any: 2010-04-13, 15:05
|
0
|
|
|
|
Ja mam podobny problem z uzyskanie polysku.
Ale zauwazylem ze gdy napsikiam aerografem wieksza ilosc farby w jedno miejsce wtedy polysk jest, gdy jednak psikam mgielka polysku nie cholery nie ma.
Niestety jest to trudna sprawa bo cholernie latwo zrobic zacieki.
W weekend sprobuje pomalowac mniej rozcienczona farba nie wiem tylko ze kompresor pociagnie |
|
|
|
|
aut
|
Wys³any: 2010-04-13, 16:40
|
0
|
|
|
|
To chyba normalne, ze trzeba lakier rozlaæ, ¿eby mia³ po³ysk. |
|
|
|
|
slavok
|
Wys³any: 2010-04-13, 16:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 28
|
Piêknie ¿e¶ to pomalowa³, razem z uszczelkami i szyb± masakra |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-04-13, 17:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
Czepiasz siê, zip09 z pewno¶ci± widzi niedoci±gniêcia i nastêpnym razem bêdzie lepiej. |
|
|
|
|
slavok
|
Wys³any: 2010-04-13, 17:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 28
|
no racja lekkie niedoci±gniêcia, wybacz nie lubiê smyrania po jajach. |
|
|
|
|
zip09
|
Wys³any: 2010-04-13, 17:52
|
0
|
|
|
|
to by³o moje pierwsze malowanie, ale olaæ to... bêdê siê przyk³ada³ przy drugim malowaniu, tylko muszê jeszcze raz zamówiæ lakier. Czy mo¿ecie opisaæ co bêdzie mi potrzebne ¿eby tym razem wysz³o ok? czy mam zeszlifowaæ ten lakier i na³o¿yæ podk³ad ? jakich rozcieñczalników mam u¿ywaæ itp, jaki papier ¶cierny, i gdzie mogê tanio dobraæ lakier z okolic Gliwic - ¦l±skie i czy lakier ma byæ dwu czy jedno sk³adnikowy. Proszê bardzo o rade i rozpiskê co muszê kupiæ ¿eby by³o OK |
_________________ Pomoc Drogowa Katowice Pomoc Drogowa Gliwice Pomoc Drogowa Zabrze |
|
|
|
|
Dawidowski
|
Wys³any: 2010-05-02, 19:11
|
0
|
|
|
|
Hej mam ten sam problem tylko ¿e u mnie dodatkowo wystêpuje, jak rek± przejade wyczówalna chropowato¶æ i nie ma po³ysku a podobnie jak u Ciebie jak pomaluje mniejszy element to jest ok. czy poradzi³e¶ sobie z tym problemem ??? |
|
|
|
|
gizbern
|
Wys³any: 2010-05-03, 12:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 99 Sk±d: Czêstochowa-Poland
|
Dawidowski napisa³/a: | Hej mam ten sam problem tylko ¿e u mnie dodatkowo wystêpuje, jak rek± przejade wyczówalna chropowato¶æ i nie ma po³ysku a podobnie jak u Ciebie jak pomaluje mniejszy element to jest ok. czy poradzi³e¶ sobie z tym problemem ??? |
Lakier trzeba rozlaæ a nie popruszyæ. |
|