Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
mezotr 
Wysłany: 2010-05-16, 19:53   
0
UP DOWN


Pomógł: 3 razy
Posty: 172
mlodymalarztapeciarz, wpisz na allegro kontrast novol
to taki sprey którym psikasz zapylasz podklad na elemencie do szlifowania i od razu mozesz szlifowac bo schnie bardzo szybko. On jest koloru czarnego
 
 

Lozek 
Wysłany: 2010-05-16, 20:10   
0
UP DOWN

Posty: 9
Mam problem:

skompletowałem "zestawik" zaprawkowy - podkład antykorozyjny, dobrałem lakier (srebrny metalic), kupiłem bezbarwny (wszystko kupione w sklepie z lakierami).

Robiłem ostatnio próg, miałem mały kawałek pokryty rdzą (przetarty lakier). Starłem rdzę, pomalowałem podkładem, zmatowiłem klar naokoło tego miejsca.

Czemu gdy malowałem to był inny odcień na klarze a inny na podkładzie mimo położenia nawet 3 warstw... Rozumiem, że może być delikatnie inny odcień na początku, bo podłoża mają inne odcienie, ale przeraziła mnie ilość warstw lakieru jaką musiałem wylać na to by nie było widać różnicy między wypodkładowanym fragmentem a tym co go otacza.

Czy to przez kolor lakieru czy co? (podkład był biały)

Ktoś jest mi w stanie pomóc? Mam jeszcze pare miejsc do zrobienia, a nie chce wylewać tyle warstw lakieru, bo wg. mnie te ilości nie są normalne
  
 

mlodymalarztapeciarz
Wysłany: 2010-05-16, 20:16   
0
UP DOWN

Posty: 28
chodzimilo jak zalesc dołki gdy element nie jest jeszcze w podkladzie.
 

mezotr 
Wysłany: 2010-05-16, 20:19   
0
UP DOWN


Pomógł: 3 razy
Posty: 172
mlodymalarztapeciarz, to daj kontrast na szpachlówke, na stary lakier, na co chcesz :cool:
 
 

mlodymalarztapeciarz
Wysłany: 2010-05-16, 21:28   
0
UP DOWN

Posty: 28
mi nie chodzi o male dziureczki doleczki na podkladzie czy szpachli tylko o doły na elemencie wgniecenia po gradobiciu itp
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-16, 21:31   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
Ale dzisiaj męczysz,tyle Ci podpowiedziałem,a Ty ciągle to samo...Jeśli tych odpowiedzi Ci mało,to może po prost idź i ciągaj paluszkami po masce,masz czucie,to wyczujesz.No nie wiem,co innego Ci poradzić.
 
 

pio_len
Wysłany: 2010-05-16, 21:39   
0
UP DOWN

Posty: 88
Może nie palcami ale lepiej całą powierzchnia dłoni w górę i w duł a dołki i fale powinieneś wyczuć .
 

mezotr 
Wysłany: 2010-05-16, 21:41   
0
UP DOWN


Pomógł: 3 razy
Posty: 172
jak masz dolki po np. gradobiciu, to szpachlówke docieraj dlugim heblem, daj kontrast i hebluj i bedziesz widzial czy dolki sa czy ich niema
 
 

crystal
Wysłany: 2010-05-16, 22:02   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
Odnośnie tego przeliczania obrotów to mam nadzieje że się rozjaśni jak to powiem w ten sposób:
Przy połączeniu przez pasek w zasadzie znaczenie ma droga na obwodzie ale ponieważ zależność pomiędzy obwodem a średnicą jest pierwszego stopnia(liniowa) to można liczyć wszystko na bazie średnic, a więc:
szukamy średnicy koła na silniku więc obliczamy stosunek sprężarka/silnik
1100[rpm]/1400[rpm]=0,785
następnie obliczoną wartość mnożymy przez znaną średnicę koła sprężarki
0,785*32[cm]=25,12[cm]
dla pewności warto pamiętać że skoro prędkość paska jest jednakowa na obu kołach(pomijając poślizg) to większe koło będzie kręcić się wolniej(bo obrót koła to dłuższa droga dla paska).
Jak się coś pomyli i to czego się spodziewamy nie zgadza się(zgodnie z powyższą reguła "większe koło wolniej") to wystarczy przeliczyć stosunek na odwrót.
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-16, 22:18   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
mezotr napisał/a:
ak masz dolki po np. gradobiciu, to szpachlówke docieraj dlugim heblem, daj kontrast i hebluj i bedziesz widzial czy dolki sa czy ich niema
Tłumaczyłem mu to od południa na gg,ale widać szuka innego sposobu.Jest taki:szrot z anglikami i szukanie maski w tym samym kolorze.Nic więcej nie przychodzi mi do głowy(no,może poza oddaniem auta do warsztatu,ale to za trudne).
 
 

mlodymalarztapeciarz
Wysłany: 2010-05-16, 23:04   
0
UP DOWN

Posty: 28
mezotr czy ty rozumiesz czlowieku o co mi chodzi? Ja niechce szukac dziureczek na szpachli tylko chce znalesc doly i wgniecenia przed szpachlowaniem zeby zaszpachlowac
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-16, 23:19   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
Człowieku,Ty jesteś niewidomy,czy nie masz czucia w rękach?Bo jak któraś z tych wersji,to naprawdę,daj sobie spokój.Jak nie widzisz dołków po gradobiciu,to może po prostu ich nie ma?Jak doradzają Ci ludzie,którzy trochę się na tym znają lepiej od Ciebie,to szanuj ich,bo korzystasz z wiedzy niejednokrotnie przez lata zbieranej,i nie bądź taki napastliwy,bo możesz następnym razem odbić się od ściany,nikt Ci nie pomoże.
 
 

mlodymalarztapeciarz
Wysłany: 2010-05-16, 23:28   
0
UP DOWN

Posty: 28
dobra nie kozakuj podalem przyklad tylko dolkow po gradobiciu chodzi mi o dolki roznego rodzaju ktorych czasem nie widac albo gdy jest sie jeszcze poczatkujacycm nie zawsze sie zauwazy a pozniej beda widoczne po lakierowaniu. Szukam sposoby niewiem zeby lepiej sie rzucaly w oczy ggy sie spojrzy z boku np przemycie czyms itp o to mi chodzi
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-16, 23:33   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
Radź sobie sam w takim razie,wody dzisiaj pod dostatkiem.
 
 

maybe 
Wysłany: 2010-05-17, 13:27   
0
UP DOWN
Samouk

Posty: 3
Szpachla z włóknem szklanym, Obawiam sie ze dalem mało utwardzacza- wyschnie czy nie wyschnie? Mam nadzieje, że wyschnie ale trzeba bedzie dłużej czekać?! Ciężko tak na oko określić ile sie tego utwardzacza wycisneło :/
 

Boni 
Wysłany: 2010-05-17, 14:20   
0
UP DOWN

Posty: 14
Skąd: Grodzisk Maz.
Może utwardzi a może jednak nie do końca, to loteria niestety. Możesz nieco ogrzać to miejsce jak niewielkie, to trochę pomaga, ale z kolei jak niewielkie to lepiej zedrzeć, bo jak ci potem wylezie to będzie płacz. Na przyszłość - zamiast na oko dobrze jest posłużyć się wagą, co lepsze kuchenne, nawet 1g, są moim zdaniem znacznie lepsze niż na oko...
_________________
http://boni.smutek.pl/auto/
 

Lozek 
Wysłany: 2010-05-17, 19:22   
0
UP DOWN

Posty: 9
Ponawiam pytanie (jest mi potrzebna dość szybka pomoc, niedługo będę wykonywał resztę prac)

Mam problem:

skompletowałem "zestawik" zaprawkowy - podkład antykorozyjny, dobrałem lakier (srebrny metalic), kupiłem bezbarwny (wszystko kupione w sklepie z lakierami).

Robiłem ostatnio próg, miałem mały kawałek pokryty rdzą (przetarty lakier). Starłem rdzę, pomalowałem podkładem, zmatowiłem klar naokoło tego miejsca.

Czemu gdy malowałem to był inny odcień na klarze a inny na podkładzie mimo położenia nawet 3 warstw... Rozumiem, że może być delikatnie inny odcień na początku, bo podłoża mają inne odcienie, ale przeraziła mnie ilość warstw lakieru jaką musiałem wylać na to by nie było widać różnicy między wypodkładowanym fragmentem a tym co go otacza.

Czy to przez kolor lakieru czy co? (podkład był biały)

Ktoś jest mi w stanie pomóc? Mam jeszcze pare miejsc do zrobienia, a nie chce wylewać tyle warstw lakieru, bo wg. mnie te ilości nie są normalne
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-17, 20:36   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
Pod srebrny kolor należałoby dać szary podkład,może to jest przyczyną .A czym lakierujesz,pistoletem,czy sprayem?Jak pistoletem,to może dostałeś rozcieńczoną za mocno bazę i ona nie kryje.Chociaż kiepski spray też może być do d..py.
 
 

Lozek 
Wysłany: 2010-05-17, 22:18   
0
UP DOWN

Posty: 9
na zderzaku pękł i odprysł lakier ( spotkanie z psem) i widzę, że był podkład koloru białego, na przetartym do podkładu błotniku widzę taki sam kolor podkładu.

Ja mam podkład może nie biały, ale baaardzo jasny szary.

Maluje sprayem. Kupiłem go w sklepie z lakierami gdzie sprzedają farby dupont, więc to zapewne także dupont. Znajomy, który pracuje w warsztacie gdzie maja także lakiernika, mówił mi że tylko w tym sklepie zaopatrują się w lakiery, bo jest dobry, do tego słyszałem o owym sklepie wiele pochlebnych opinii od znajomych.

Wątpię, aby facet odwalił pańszczyznę.

Tak czy siak denerwuje mnie, że muszę lać od groma lakieru by nie było widać różnicy między miejscami gdzie lakier poszedł na zmatowiony klar a tymi gdzie był podkład.
Myślałem, że może ja coś robię.

Będę jeszcze raz pobierał od niego puchę na zrobienie paru delikatnych przecierek/odprysków to mu powiem, że lakier słabo krył i czy da rade coś z tym zrobić. Jeżeli nie będzie lepiej krył to będę dalej myślał co z tym fantem zrobić.
 

misiek707
Wysłany: 2010-05-17, 22:43   
0
UP DOWN

Posty: 126
Podkład epoksydowy mogę kłaść tylko na całe elementy bez lakieru czy mogę położyć na miejsca gdzie przy docieraniu szpachli przetarło mi się do blachy?? Tzn na stary lakier (oczewiscie zmatowiony)
 

mezotr 
Wysłany: 2010-05-18, 18:49   
0
UP DOWN


Pomógł: 3 razy
Posty: 172
misiek707, podklad epoksydowy mozna uzywac we wszystkich przypadkach, nawet na plastik
 
 

misiek707
Wysłany: 2010-05-18, 22:30   
0
UP DOWN

Posty: 126
Dzięki chciałem się upewnić. Ale reaktywny już chyba tylko na gołą blachę?
 

Boni 
Wysłany: 2010-05-18, 23:53   
0
UP DOWN

Posty: 14
Skąd: Grodzisk Maz.
Na gołą blachę.

A oświećcie mnie przy okazji z praktyki, czy sam epoksydowy na plastikach, ale takich większych typu spory zderzak ze sporą dostawką, nie ma tendencji pękać czy coś, czy może plastyfikuje się go? Bo czeka mnie takie coś i mam pewne wątpliwości, może dlatego że nigdy epoksydem z pistoletu nie robiłem ("za moich czasów..." ;) ).
_________________
http://boni.smutek.pl/auto/
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-05-19, 07:53   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
Można,Novol pozwala np na dodanie swojego Plus 770 do epoksydu Protect 360.Ale epoksyd jest sam w sobie elastyczny,więc raczej nie jest to konieczne.
 
 

Boni 
Wysłany: 2010-05-19, 09:45   
0
UP DOWN

Posty: 14
Skąd: Grodzisk Maz.
Dzięki wielkie. Ja epoxy to dotychczas tylko w żywicy robiłem i tam to elastyczne samo z siebie nie było, stąd lekkich wątów dostałem wczoraj jak ślifowałem te dwa zderzaki co muszę niebawem epoxy mocno trysnąć, bo dołem i przy nadkolach strasznie podziobane.
_________________
http://boni.smutek.pl/auto/
 

kubazjan
Wysłany: 2010-05-19, 19:06   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 246
Witam.Mam szybkie pytanko.Czy jesli dzisiaj połozyłem baze i mam zamiar połozyc reszte bazy jutro to czy musze jakos specjalnie matowac tę baze? :blee: Nigdy wczesniej nie miałem takiej sytuacji i dlatego pytam..Kładłem dzisiaj baze na Megane taka jasna,zielona i cholernie słaba w kryciu.Gbybym tylko polozył na zderzaki to było by gitara ale okzało sie ze jeszcze jakies plastiki na te zderzaki i na progi no i porostu brakło.Dajcie znac co z tym zrobic.Moze przeszurac włókninką i bedzie git ale moze nie trzeba... :D
 

misiek707
Wysłany: 2010-05-19, 23:21   
0
UP DOWN

Posty: 126
Ja bym nic nie matował. Terazj a znowu mam pytanko ;/ Miałem do zrobienia dwa duże błotniki wyszpachlowałem dotarłem niby. Po położeniu podkładu widać lekko obrys dokąd sięga szpachla. Czy jak to przeszlifuje 400 na szlifierce i puźniej przykryje szpachlą natryskową to wyrównam to przejście?
 

PROJEKTER
Wysłany: 2010-05-22, 12:43   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1838
Skąd: MODULAR - equipment
misiek707 napisał/a:
Ja bym nic nie matował. Terazj a znowu mam pytanko ;/ Miałem do zrobienia dwa duże błotniki wyszpachlowałem dotarłem niby. Po położeniu podkładu widać lekko obrys dokąd sięga szpachla. Czy jak to przeszlifuje 400 na szlifierce i puźniej przykryje szpachlą natryskową to wyrównam to przejście?


Jeżeli najpierw wygrzejesz promiennikiem, lub bardzo mocno suszarko opalarką ... to może ci się udać. Jak nie wygrzejesz to też wyrównasz na kolejnych warstwach wypełniacza ( tj zamaskujesz ) i problem wylezie już na połysku ... dla zmyłki dopiero za kilka tygodni !
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 

eskobarr6
Wysłany: 2010-05-23, 10:46   
0
UP DOWN

Posty: 23
nie musisz natryskowej wystarczy podklad szkoda materialu zeby na podklad szla natryskowa a jak ci sie jeszcze pokaza "mapki" to jeszcze raz maszynka 400 i wio za kazdym nastepnym razem beda mniej widoczne ale na to trzeba czasu,nastepnym razem podsusz bardziej szpachel zeby ci nie wciagal podkladu
 

Bodzio 
Wysłany: 2010-05-25, 00:31   
0
UP DOWN
--B_C_G--


Pomógł: 9 razy
Posty: 405
Skąd: lubuskie
Jak dla mnie, to zerwać podkład tam gdzie "mapki" są i dobrze zmatować podłoże na którym szpachel jest, zwłaszcza na obwodzie
_________________
http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg
 
 

arbuz92
Wysłany: 2010-05-25, 20:25   
0
UP DOWN

Posty: 13
Mam pytanko odnośnie chodzi o lakier.
1.Kupując lakier JAPANROT z palety bmw w bazie moge sobie wybrać czy chce metalic czy perłe czy cos innego czy kazdy kolor posiada własny system ??
2. Na kazdą bazę kładzie sie klar ??
Pozdrawiam
Arbuz92
 

crystal
Wysłany: 2010-05-25, 20:45   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
1. Nie, chyba że czegoś nie wiem ale jeśli nazwa jest skojarzona z recepturą to nie.
2. Tak bo baza to składowa systemu dwuwarstwowego więc jeśli proces ma być kompletny to konieczny jest klar.
 

misiek707
Wysłany: 2010-05-25, 22:37   
0
UP DOWN

Posty: 126
Ile rozcieńczalnika dajecie do bazy solidowej tak mniej więcej :) I powiedzcie jakim papierkiem szlifować pod tą baze? 400 na maszyne wystarczy czy dodatkowo jeszcze 800 ręcznie na wode pojechać auto?
 

nolan
Wysłany: 2010-05-27, 17:10   
0
UP DOWN

Posty: 5
A zadam po raz n-ty to pytanie,w sobote biore sie za malowanie swojego auta akrylem i na to bezbarwny,czy oprocz modlitwy jakies pomocne sugestie moge prosic?
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-05-27, 17:59   
0
UP DOWN


Pomógł: 55 razy
Posty: 3285
Skąd: Łódż
Kolego jak jesteś bez doświadczenia to i modlitwa nie pomoże! :nie: Pozdrawiam! :spoko:
Kto koledze doradził: akryl a na to bezbarwny?
 

przemo1972 
Wysłany: 2010-05-27, 19:09   
0
UP DOWN


Pomógł: 11 razy
Posty: 551
Skąd: SC
Cytat:
Kto koledze doradził: akryl a na to bezbarwny?

A co to przeszkadza?Na ten temat juz bylo...
http://lakierowanko.info/...hp?t=1695#15761
_________________
Wyrywanie chwastow
 

resko
Wysłany: 2010-06-01, 18:13   
0
UP DOWN

Posty: 150
hej,jaki mogę użyć rozcieńczalnik do podkładu epoksydowego?jaki polecicie?
 

crystal
Wysłany: 2010-06-01, 19:17   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
Do nakładania powłoki taki jak zaleca producent, do mycia pędzli po epoxydzie używam dragona :D
 

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-01, 22:39   
0
UP DOWN

Pomógł: 39 razy
Posty: 1343
Skąd: Maków Mazowiecki
resko napisał/a:
jaki mogę użyć rozcieńczalnik do podkładu epoksydowego?
Rozcieńczalnik do wyrobów epoksydowych.A tak wogóle,to niektóre epoksy są wystarczająco rzadkie bez dodawania rozcieńczalnika,novol 360,Ranal,inne pewnie też.Ostatecznie epoks może być m/m.
 
 

misiek707
Wysłany: 2010-06-01, 23:06   
0
UP DOWN

Posty: 126
Czy na miejsca gdzie po szlifowaniu przetarłem do podkładu reaktywnego mogę dać epoksydowy podkład? Czy tylko akrylowy?
 

pio_len
Wysłany: 2010-06-03, 18:56   
0
UP DOWN

Posty: 88
Ile potrzeba akrylu (akryl+utwardzacz) na taki element zaznaczony na obrazku . 400ml + 200 utw + 15% rozpuszczalnika wystarczy .

ducato 2_2.jpeg
Plik ściągnięto 61 raz(y) 70,25 KB

 

misiek707
Wysłany: 2010-06-03, 19:33   
0
UP DOWN

Posty: 126
Ja bym powiedział, że 300ml akrylu + utw. + 10-20 rozcienczalnika powinno wystarczyc. ale nigdy nie malowalem takiego busika. takze to tylko domysl
 

pio_len
Wysłany: 2010-06-03, 20:43   
0
UP DOWN

Posty: 88
czekam na dalsze sugestie
 

misiek707
Wysłany: 2010-06-03, 20:47   
0
UP DOWN

Posty: 126
Ale ten ze zdjęcia to raczej akryl nie jest ;]
 

pio_len
Wysłany: 2010-06-03, 21:33   
0
UP DOWN

Posty: 88
misiek707 napisał/a:
Ale ten ze zdjęcia to raczej akryl nie jest ;]

to zdjęcie poglądowe na moim jest akryl
 

PROJEKTER
Wysłany: 2010-06-03, 22:24   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1838
Skąd: MODULAR - equipment
0,5 lita + utwardzacz ... to minimum i to pod warunkiem, że podkład będzie zabarwiony na podobny kolor.
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 

pio_len
Wysłany: 2010-06-03, 22:27   
0
UP DOWN

Posty: 88
PROJEKTER napisał/a:
0,5 lita + utwardzacz ... to minimum i to pod warunkiem, że podkład będzie zabarwiony na podobny kolor.

PROJEKTER a podkład czym można zabarwić baza może być ?
 

PROJEKTER
Wysłany: 2010-06-05, 12:11   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1838
Skąd: MODULAR - equipment
Możesz kupić taki gotowy na mieszalniku. Możesz do jasnego podkładu akrylowego dolać tego akrylu którym będziesz lakierować i cienką warstwą pokryć przygotowaną już do malowania powierzchnię. Możesz polakierować najpierw konwencjonalną bazą w podobnym kolorze i na to jak tylko zmatowieje nałożyć akryl.

Dolewania bazy nie zalecam bo nie wiem jaką masz bazę ? Teoretycznie bazy konwencjonalne to w 80 % pigment ale różni producenci stosują różne spoiwa .... może tak ... jak się nie zważy w trakcie łączenia ... to na pewno nie odpadnie taki podkład od powierzchni i nie odpadnie od niego też lakier ... w konwencji oczywiście !
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 

crystal
Wysłany: 2010-06-05, 21:18   
0
UP DOWN


Pomógł: 9 razy
Posty: 611
Czy rozpuszczalniki zawarte w DX1064+DX1024 rozpuszczają suchą powłokę DX1061?
 

misiek707
Wysłany: 2010-06-06, 18:41   
0
UP DOWN

Posty: 126
Ile dać rozcienczalnika do bazy solidowej??
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - recenzje mang