Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
2sazi2 
Wys³any: 2011-07-05, 21:56   Pompa sprê¿arkowa ??
0
UP DOWN

Sk±d: Posada Górna
Witam jestem nowy na forum i od razu prosze was o pomoc licz±c ¿e pomozecie
troche to nie po bozemu no ale do ¿eczy

Dzis dosta³em pompê do sprê¿arki (podobno) od znajomego bo moja konstrukcja z fiata 126p okaza³a siê za slaba i panewki podziêkowa³y za wspó³pracê wiêc pasuje zmieniæ pompê

Ca³o¶æ wa¿y pewno ok 70-80kg bo samemu bardzo ciê¿ko podnie¶æ i jest wysoka na ok 60-70cm
ko³o pasowe ma ze 40cm o ile nie wiêcej

A wiêc pytanie brzmi tak z czego pochodzi ta sprê¿arka i czy to nie jest czasem jaki¶ agregat z ch³odni jakiej¶ przemys³owej

kropen16 
Wys³any: 2011-07-06, 07:45   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
Na allegro widzialem taka niedawno z JELCZA ale nie wiem czy to ta. <jelczowskie mialy smarowanie tylko z silnika a nie same z siebie wiec dlatego nei jestem pewien> niech sie inni wypowiedza :)

2sazi2 
Wys³any: 2011-07-06, 07:54   
0
UP DOWN

Moim zdaniem nie jest to z ¿adnego auta jelczañsk± mam do porównania u sasiada jest troszke podobna ale jest niewielka w porównaniu do tej. Chyba ¿e, istnia³ jaki¶ jelcz monster truck :)
dodam ze ko³o pasowe jest wywa¿ane co widaæ po dokrêconych obci±¿nikach na piórkach wiatraka i otworach w rowku paska :)

gugun 
Wys³any: 2011-07-06, 09:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
jakiego tam jelcza...jest to porzadny stary agregat...proponuje podlaczyc do tego zbiornik z 200l i silnik z 3kw i bedzie smigac jak marzenie...

2sazi2 
Wys³any: 2011-07-06, 14:50   
0
UP DOWN

a jakie obroty mu dyktowac mniej wiecej ??

gugun 
Wys³any: 2011-07-06, 15:56   
0
UP DOWN

Cytat:
a jakie obroty mu dyktowac mniej wiecej ??
nie mam pojecia ale sprobuj zalozyc na silnik cos podobnego niz na agregacie ,jak nie bedzie dawac rady to mniejsze...bo tabliczki rozumiem nie masz zadnej??

2sazi2 
Wys³any: 2011-07-06, 16:26   
0
UP DOWN

nie ma nic w³¶nie i za to pytam

klimeq 
Wys³any: 2011-07-06, 19:57   
0
UP DOWN

Sk±d: Stryków
Daj mu tak oko³o 1000obr. 800-1000obr/min i zobacz co siê bedzie dzia³o. Tylko silnik to tak z 4-5kW musi mieæ bo galanty "klocek" z tej sprê¿arki ;)

2sazi2 
Wys³any: 2011-07-06, 22:50   
0
UP DOWN

I teraz jeszcze pytanie o olej jaki mu zalaæ jaki¶ stary z auta czy kupiæ ze 3 litry profi sprê¿arkowegoi laæ mu metod± prób i bledów co do ilo¶ci bo zadnej miarki nie ma chyba ¿e czego¶ jescze nie odkry³em

Jeszcze mam ptanie odno¶nie g³owicy no bo od do³u jest blok potem cylindry potem blacha z zaworami gruba blacha z wyj¶ciem sprê¿onego powietrza a nad ni± jest jeszcze przestrzeñ która jak stwierdzi³em jest to do ch³odzienia z 2 wyj¶ciami na 1/2" i nie wiem czy jest do tego konieczna osobna pompa wody ch³odnica itd itd czy wystarczy ¿e puszcze tamtêdy zasysanie powietrza z zewn±trz budynku (bêdzie ch³odniejsze) i to bedzie ca³e ch³odzenie czy robic ch³odzenie wodne

a i poprawka co do ¶rednicy ko³a zamachowego ma dok³adnie 450mm

klimeq 
Wys³any: 2011-07-07, 09:13   
0
UP DOWN

5 zdjêcie od góry. To jest w³a¶nie okienko do sprawdzania poziomu oleju. Wlej tak ¿eby by³o prawie pe³ne okienko :spoko: a którêdy ona zasysa powietrze ? bo te zawory w g³owicy to wygl±daj± jak by oby dwa by³y wydechowe :?:

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-07-07, 13:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kropenek16 widzia³e¶ kiedykolwiek sprê¿arke od Jelcza ? :rotfl: Ona ma napêd przez ko³a zêbate i jest zupe³nie inna :tak: Pozdrawiam! :spoko:

kropen16 
Wys³any: 2011-07-07, 18:11   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
Robertlodz09, napisalem ze ''chyba od jelcza'' :D czytaj uwaznie. u mnie w okolicy przerabiali sprezarke od jelcza na smarowanie rozbryzgowe i jakos to im dzialalo i ciagalo guny

2sazi2 
Wys³any: 2011-07-07, 20:21   
0
UP DOWN

nad okienkiem jest otwór co ssie powietrze a te w g³owicy to tak jak mówisz 2 wydechowe

dziêki za pomoc wkrótce wkleje foto gotowego bo dzi¶ posadzi³em t± sprê¿arkê na butli za pare dni powinna byc gotowa :D

jeszcze oczekuje od was odpowiedzi na to pytanie odno¶nie ch³odzenia g³owicy czy robiæ wodne czy nie ?? tzn wygl±da³o by tak ze dopad³ bym gdzie¶ jak±¶ nie wielk± ch³odnice np z motoru pompka wody z jakiej¶ pralki i trochê wê¿y i zbiorniczek wyrównawczy

klimeq 
Wys³any: 2011-07-07, 20:41   
0
UP DOWN

Odpal bez ch³odzenia i zobacz co siê bêdzie dzia³o. Jak g³owica zrobi siê czerwona to znak ¿e ch³odzenie musi byæ :D

2sazi2 
Wys³any: 2011-07-07, 23:08   
0
UP DOWN

no to jescze wracam do pytania o olej sprê¿arkowy laæ czy jaki¶ przepracowany samochoawy bo tego u mnie pe³no (mam jakies 50l oleju z koparki ma³o chodzonego ale troche brei czarnej w nim jest wiec mo¿e by tym zalaæ podobno jest to mineralny)

klimeq 
Wys³any: 2011-07-07, 23:18   
0
UP DOWN

to juz lepiej kup nowy jaki¶ tani tylko nie za rzadki. tego syfu nie lej :!:

gugun 
Wys³any: 2011-07-08, 09:36   
0
UP DOWN

chlodzenie ma w kole tylko musi w odpowiednia strone chodzic...

2sazi2 
Wys³any: 2011-07-08, 17:16   
0
UP DOWN

obawiam ¿e nie wystarczy bo ko³o ³apie jakie¶ 5cm cylindrów na wysoko¶æ

klimeq 
Wys³any: 2011-07-08, 17:16   
0
UP DOWN

Nie zauwa¿y³em ;) 2sazi2, to jak bêdziesz montowa³ ch³odzenie ciecz± to ch³odnice wstaw przed ko³o :spoko:

foni-r
Wys³any: 2011-07-08, 20:27   
0
UP DOWN

Zajebisty agregat!!
Czy sprawdza³e¶ pier¶cienie??
Je¶li ju¿ masz to co¶ uruchomiæ to zainwestuj troszkê pracy.
Wymyj ja dok³adnie w ¶rodku.
Czy ma miskê olejow±?
Je¶li tak to rozkrêæ j± i zobacz jak to w ¶rodku wygl±da i przy okazji czy korbowody nie maj± luzu.
Jak ju¿ wszystko dok³adnie umyjesz to zalej NOWY,¦WIERZY olej.
Je¶li chcesz oczywi¶cie ¿eby to troszkê jeszcze pochodzi³o efektownie.

Pozdrawiam.

P.S. Kiedy¶ z³o¿y³em kompresor ze sprê¿ark± kamaza czy jako¶ tak.
Sprê¿arka ch³odzona by³a wod±.
Zamiast instalacji wodnej zamontowa³em du¿y wiatrak przy cylindrach.
Wia³ non stop i pewnie dalej tak wieje u kolegi który odkupi³ j± odemnie.
Zda³o to egzamin.
Zobacz jak uruchomisz czy mocno siê grzeje i jak co¶ to zadecyduj czy starczy takie rozwi±zanie ale podejrzewam,¿e tak.

2sazi2 
Wys³any: 2011-07-08, 22:11   
0
UP DOWN

inwestuje inwestuje pierscionków nie sprawdzia³em bo uzna³em ¿e nie ma sensu ¶ci±gaæ cylindrów zepsuje siê albo bêdzie s³ychaæ ¿e ju¿ szumi± to wtedy rozbiorê jeszcze raz góre z reszt± nie wiem czy do tego jakiekolwiek czê¶ci dostanê a do³u jeszcze nie rozbiera³em zrobie to jutro przed przyspawaniem mocowañ do ramy srodek do czyszczenia silników samochodowych szmata skrobak i troszke wody potem na s³oñce i bêdzie jak nowy potem odrazu w olej :D

Co do tego ch³odzenia to mam zamiar w³a¶nie tak zrobiæ tak jak mówisz przed ko³em pasowym w os³onie paska z mo¿na tak to nazwaæ "oczkiem w obudowie" od strony agregatu na wielko¶æ ko³a pasowego o ile wogóle bêdzie konieczne ch³odzenie za to wyj¶cie powietrza bêdze wêdrowaæ wê¿ownic± miedzian± pomiêdzy ko³em pasowym agregatu a aregatem potem do odstojnika poni¿ej wej¶cia do butli i potem dopiero do butli taki patent na wode zeby nie lecia³a do zbiornika :D tylko nie wiem z czego zrobiæ ten odstojnik jak myslicie czy ga¶nica ma³a chyba 1.5kg siê na to nada czy przy planowanych 6barach mo¿e j± rozerwaæ a i oczywi¶cie pomiêdzy odstojnikiem a butl± bêdzie jeszcze zawór zwotny oczywi¶cie z mosiê¿nym grzybkiem bo te plasykowe podobno lubi wypchaæ w 2 strone co o tym s±dzicie ???? ;D

dzi¶ zamontowa³em silnik do ramy i jestem zadowolony w miarê z tego jak to wysz³o silnik jest ustawiony na ramce ma³ej i na zawiasie do ramy g³ównej
parametry silnika ruski bo ruski ale podobno dzia³a :) wyci±gniêty zpod szafy po wieloletnim zapomnieniu 3.0kw 220/380v 2870obr/min wiêc przy kole o ¶rednicy ok 141mm uzyskuje ok 900obrotów na sprê¿arce (chyba ¿e co¶ zle policzy³em)

za chwile zdjêcia bo siê dodaj±

ADD

domyslam ¿e zaraz pojawi± siê komenta¿e odno¶nie 2 elementów
1. odno¶nie wielko¶ci butli
2. napisu na skrzynce elektryki

a wiêc sprostowania

1 butla ma ok 100l jest podobno z wagonu kolejowego :cool: :cool: :cool: w zale¿no¶ci jaka wydajno¶c osi±gne to bêde mostkowa³ kolejna bute obok b±dz grdzies z boku po plg
2 sam siê z tego ¶mieje ... jak robi³em poprzedni± sprê¿arkêto tak te strza³ki da³em rzez czysty przypadek i pomy³kê :sciana: :/ prosze o wyroumia³o¶æ :D :D

klimeq 
Wys³any: 2011-07-09, 10:01   
0
UP DOWN

ogólnie spoko :spoko: a w³±cznik ci¶nieniowy jest w tej skrzynce czy bêdzie gdzie¶ na wierzchu ? Jak bêdziesz mia³ problemy z pier¶cieniami czy t³okami to wal ¶mia³o :D mam dobrego machera w ³odzi do takich spraw :cool:

gugun 
Wys³any: 2011-07-09, 10:02   
0
UP DOWN

przy takich gabarytach mysle ze smialo mozna by podlaczyc ok 400l butle co by sie ne wlanczala co chwile..a co do chlodzenia to jak kolo bedzie chodzilo w prawo i dmuchalo w to to mysle ze spokojnie wystarczy,oryginalnie tez tak bylo zapewne.no ale od przybytku glowa nie boli..no a ze sprzetu mysle ze sie nacieszysz...zapewne stara konstrukcja z lat 70 tych a nie jedna nowa jeszcze przezyje

foni-r
Wys³any: 2011-07-09, 10:13   
0
UP DOWN

Tak,nacieszy siê zw³aszcza ,¿e odpu¶ci³ sobie choæ by wymycie wnêtrza sprê¿arki.
Sprzêt nie wiadomo kiedy i czy w ogóle by³ wymyty.
Widaæ ,¿e dawno nikt tego nie czy¶ci³ .
Wystarczy zdj±æ cylindry i pod ci¶nieniem rop± choæ by wymyæ syf który nagromadzi³ siê przez wszystkie lata.
Potem zalaæ nowym olejem i ma siê pewno¶æ,¿e bêdzie gra³o.

No ale ¿yczê powodzenia.

klimeq 
Wys³any: 2011-07-09, 10:28   
0
UP DOWN

foni-r, widzê ¿e koniecznie chcesz obejrzeæ wnêtrzno¶ci tej sprê¿arki :D

foni-r
Wys³any: 2011-07-09, 10:47   
0
UP DOWN

:D :D :D
Ha!
O to w³a¶nie mi chodzi. ;)

Po za tym naprawdê ³adny agregat!!

2sazi2 
Wys³any: 2011-07-09, 15:06   
0
UP DOWN

srodek ju¿ umyty tak jak mówi³e¶ ropa i szmata pêdzle itd czysto jest ju¿ w ¶rodku wszystko wygl±da identycznie jak w maluchu tylko ¿e panewki na korbowodach s± wiêksze i s± chyba z mosi±dzu i ³o¿yska z boku tyle ró¿nic ;D

ale powiem wam ¿e tak czystego wnêtrza silnika jeszcze nie widzia³em olej ten który zosta³ jescze po ¶ciankach by³ z³oty prawie jak nowy a na dnie sladowe ilo¶ci syfu by³y ale ju¿ jest czysto :cool:

dobra ide robiæ dalej przy tym ;d;d wieczorem bêd± zdjêcia :roll:

[ Dodano: 2011-07-10, 09:50 ]

no wszystko ³adne wszystko piêknie odpalone narazie bez pod³±czeñ w instalacje ale pojawi³ siê jeden bardzo powa¿ny problem ...

sprê¿arka strasznie pluje olejem co polecacie ??? ten odsotojnik tak jak pisa³em parê postów wy¿ej wy³apie ten olej ???? a potem filtr na ¶cienny resztê do koñca ?? czy bêdzie plu³o to dalej w pistolet ... obawiam siê zaolejenia du¿ego i ¿e bêd± mi wychodziæ oczka na lakie¿e ...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: