Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
gall
Wys³any: 2011-08-24, 10:20   Jakim fi druta i przy jakich nast. MIGa spawaæ reperaturki?
0
UP DOWN

Witam,

Przymierzam siê do spawania reperaturek MIGiem na 230V i nie chcê wywarzaæ otwartych drzwi dlatego mam kilka pytañ... :roll:

1. Jakiej ¶rednicy powinien byæ drut do spawania w os³onie CO2 :?:
2. Jakim pr±dem spawaæ :?:
3. Ile drutu idzie na jedn± reperaturkê b³otnika :?:

Sorki za tak podstawowe pytania, ale mam okazjê po¿yczyæ MIGa, a nie chcia³bym podczas nauki zu¿yæ ca³ej szpuli i butli CO2. :idea:

gugun 
Wys³any: 2011-08-24, 11:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
^^ ^^ ^^ ^^ ^^ z meter drutu moze starczy w porywach do 5m :spoko: i kg gazu :D :D :D i nie pytaj o bzdury..bierz i spawaj,prad i amp ustaw wg uznania,zeby spawalo a dziur nie robilo...

ignac2004 
Wys³any: 2011-08-25, 09:42   
0
UP DOWN

To je¶li masz siê kolego dopiero uczyæ miga, to zalecam kupiæ kilka k±towników i najpierw spawaæ na grubym materiale.
Blacha samochodowa ma 0,8mm. Dajê sobie rêkê uci±æ, ¿e nie maj±c do¶wiadczenia narobisz wiêcej szkód (wypalone dziury) ni¿ poprawek.
Albo wybierasz siê na z³om.
Kupujesz star± maskê z malucha, wycinacz otwór i probujesz wspawaæ ;)
Powodzenia, bo ujarzmiæ miga to nie tak ³atwo.

Ja mia³em drut 0,8mke i najmniejszy pr±d mo¿liwy w moim Mig/magu. :spoko:

ignac2004 
Wys³any: 2011-08-25, 09:44   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
prad i amp

To¿ to to samo ;)
Chyba, ¿e chodzi³o Ci o ustawienie pr±du i prêdko¶ci wysuwu drutu? ;P ;P ;P

gall
Wys³any: 2011-08-25, 09:49   
0
UP DOWN

Có¿, nauka kosztuje... :blee: niestety... :/

...a ile to by³o amperów :?: 40A :?:

PS.
Mam zamiar spawaæ punktowo przez przygotowane wcze¶niej otwory.

ignac2004 
Wys³any: 2011-08-25, 10:14   
0
UP DOWN

Ja uczy³em siê na starej klapie ;)
Dok³adnie punktowo, bo inaczej to jest prawdopodobieñstwo, ¿e powygina Ci blachê.
Najpierw ³apa³em ¶rodek, potem dwa skrajne i powoli zagêszcza³em na przemian. Raz z lewej strony, raz z prawej i tak a¿ by³em na ¶rodku :)
Kwestia wyczucia, kilka minut i dasz sobie radê :spoko:
Chyba oko³o 35-40A.
Spawa³em Besterem 1501 na 230V :spoko:

kocer
Wys³any: 2011-08-25, 10:21   
0
UP DOWN

To ja te¿ zadam jedno pytanie, poniewa¿ zabieram siê do ujarzmiania bestera 1501.
Do czego s³u¿y spray spawalniczy? Nigdzie nie mogê wyczytaæ. Wiem tylko, ¿e psika siê nim w dyszê migomatu, ale nie mam pojêcia czy przed, w trakcie, czy po zakoñczeniu spawania?

gugun 
Wys³any: 2011-08-25, 11:55   
0
UP DOWN

kocer napisa³/a:
To ja te¿ zadam jedno pytanie, poniewa¿ zabieram siê do ujarzmiania bestera 1501.
Do czego s³u¿y spray spawalniczy? Nigdzie nie mogê wyczytaæ. Wiem tylko, ¿e psika siê nim w dyszê migomatu, ale nie mam pojêcia czy przed, w trakcie, czy po zakoñczeniu spawania?
moge sie mylic ale nie strzela a jesli chodzi o koncowke to sie nie zalepia
ignac2004 napisa³/a:
Chyba, ¿e chodzi³o Ci o ustawienie pr±du i prêdko¶ci wysuwu drutu?
dokladnie...nie jestem orlem w blacharce wiec pomylic sie moge:)

ignac2004 
Wys³any: 2011-08-26, 07:43   
0
UP DOWN

kocer, Dok³adnie tak jak pisze gugun, Zanim zaczniesz spawaæ to psikasz sprayem. Zwiêksza to znacznie ¿ywotno¶æ koñcóweczki :) Jest to spray przeciw odpryskom, ale odpryski i tak bêd±, chodzi o to, ¿eby nie przykleja³y siê do dyszy.

Cytat:
dokladnie...nie jestem orlem w blacharce wiec pomylic sie moge:)

Ani ja or³em nie jestem ^^
:spoko:

memol 
Wys³any: 2011-08-26, 08:38   
0
UP DOWN

A u mnie problemu nie ma ze spawanie,brat jest spawaczem zawodowym ;P ;P ;P ;P

gugun 
Wys³any: 2011-08-26, 09:45   
0
UP DOWN

kurs spawacz to ja tez moge sobie zrobic za darmo w urzedzie pracy :D :D :D
ignac2004 napisa³/a:
Ani ja or³em nie jestem
ale ja sie musze pochwalic ze oprocz paru reperaturek postpawalem sobie konstrukcje garazu i do dzisiaj 3ma i dziadkowi przyczepke :D :D :D :D z tym ze ja spawalem na 4-5 pradzie a mi palilo gruby profil bo dobry migomat,u kolegi co zalozyl temat na 4-5 moze da sie reperaturki spawac bo ma kiepski mig.a drut i ta cala reszta to sprawa inwidualna...spawa sie jak najlepiej pasuje i nie ma na to okreslonej regoly

gall
Wys³any: 2011-08-26, 13:42   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
...4-5 moze da sie reperaturki spawac bo ma kiepski mig.a drut i ta cala reszta to sprawa inwidualna...spawa sie jak najlepiej pasuje i nie ma na to okreslonej regoly

...znaczy ga³ka by³ ustawiona na pozycjê 4 lub 5 :?:

No w³a¶nie, nie wszystkie migi maj± opis w amperach na cyferblacie i tak trudno oceniæ nastawy pr±du. :/ :sciana:

gugun 
Wys³any: 2011-08-26, 15:10   
0
UP DOWN

gall napisa³/a:
...znaczy ga³ka by³ ustawiona na pozycjê 4 lub 5
:tak:

Radi_ii
Wys³any: 2011-10-21, 20:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
migomat sobie trzeba wyczuc.wujek jest zawodowym spawaczem,kupilem miga uzywke,dalem mu pospawc i mowi ze tym sie nie da spawac.Ma 140A,ale da sie spawac,spawam nim drugi rok,trzeba wyczuc swoj sprzet,wujek spawal mocnymi i pewnie dlatego mial z tym problem.Stara jest rekojesc i czasem drut sie zawiesza i lapie w dyszy,zalezy jak sie trzyma,musze wyczuc. Trzeba uwazac zeby nie zagniesc przewodu,przy spawaniu zeby byl mozliwie jak najbardziej prosty. Gaz musi wychodzic wczesniej niz drut. Do spawania cienkich blach wystarczy spokojnie drut 0.6mm. Nie ma co za duzo ludzi sluchac tylko spawac,praktyka jest najwazniejsza i podstawowa teoria,ale kazdy sprzet jest inny,rozne blachy itd,wazne zebys staral sie w miare dobrze czyscic blachy bo beda duze odpryski i bedzie lapalo... Kupilem auto sito od spodu i juz go koncze,spawa sie ok,a to tylko 230v,a mowili mi ze 230 sie nie da spawac,a to dlatego ze sa lewi,do samochodowki wystarcza spokojnie na 230,nie spawasz blach grubosci 10mm,Spawaj i ucz sie na swoich bledach,te bledy to najlepszy doradca,powodzenia...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: