Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
marer 
Wysłany: 2012-07-23, 19:22   Rupes skorpio 6 mm - sypie się ?
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
Witam
W kwietniu sprawiłem sobie 2 rupesy 3 i 6 mm .
3 mm śmiga bez problemu natomiast 6 mm dziś odmówiła mi posłuszeństwa.
Już wcześniej zwalniała itd , dziś podłączyłem do powietrza i nie bardzo chciała się kręcić , przez około 4 minuty pomagałem jej ręką i w końcu coś tam ruszyła.
Trzymając ją w ręku na pracującą bez docisku mam wrażenie że słabo śmiga, sama zwalnia przyspiesza i nie ma za dużych obrotów.
Pytam Was czy ktoś miał podobne problemy ?
Mam ja na gwarancji więc pewnie pojedzie na serwis.
Nadmieniam również że nie wiem czy ona przepracowała 3 godziny ciągłej pracy.
Z rupesem 3 mm nie zaobserwowałem takich ceregieli .
 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-07-23, 19:56   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
marer napisał/a:
nie wiem czy ona przepracowała 3 godziny ciągłej pracy.

Pewnie się zastała :help:
A na poważnie to mam te same objawy w mojej skorpio 6 mm i tak już mam od nowości.
Nigdy nie było czasu na serwis, więc sam sobie reanimuję zaworek regulujący powietrze napędzające szlifierkę.
Problem dotyczy bardziej szlifierki o skoku 6mm, ale ta o skoku 3mm też potrafi odmówić współpracy i też trzeba rozebrać i ..... nic takiego nie robię.
Luknę kuknę popieszczę zaworek i spręzynkę lekko rozciagnę (to jest problem - słabnie docisk i zaworek zamiast otwierać przepływ powietrza to sie stawia i szlifierka chodzi na pół gwizdka)
Czyzby to było tzw postarzanie narzędzi, czyli celowe wprowadzanie wady aby szlifierka nie była wieczna i zeby zarabiał serwis i fabryka.
Tak mocno mi sie wydaje.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-07-23, 21:13   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 377
Skąd: kuj-pom
Ja mam ten sam problem ze Scorpio 6mm, tylko, że mi zwalnianie powodowało zacierające się dolne łożysko. Nie wyobrażacie sobie jaki szajs pakują w maszyny za taką kasę. :sciana:
Sprzęt jest na gwarancji ale nawet go nie wysyłałem bo znam gościa, który to serwisuje i od razu mi powiedział, że nie uwzględnią reklamacji bo z góry założą, że powietrze do zasilania nie było właściwie uzdatnione i...ble, ble, ble....
Zakupiłem od razu wszystkie łożyska nowe i markowe i teraz Rupesik śmiga jak nowy albo nawet lepiej :D
 
 

jarbia
Wysłany: 2012-07-23, 21:46   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomógł: 2 razy
Posty: 426
Skąd: Wlkp.
grzechoo2008 napisał/a:
Ja mam ten sam problem ze Scorpio 6mm, tylko, że mi zwalnianie powodowało zacierające się dolne łożysko. Nie wyobrażacie sobie jaki szajs pakują w maszyny za taką kasę.


Witam
Parę miesięcy temu pisałem ,że pani w mieszalni nie będzie już polecała Rupesa ,może coś w tym jest, może .... aż boję się napisać .... c h i n a ? (aż gęsia skórka mi wyszła ) :mad:
ps . Moje Mirki elektryczne nadal bez zarzutu.
_________________
Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego.
- Lew Tołstoj
 

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-07-23, 22:36   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 377
Skąd: kuj-pom
marer napisał/a:
Z rupesem 3 mm nie zaobserwowałem takich ceregieli


Mniejszy skok mimośrodu powoduje mniejsze obciążenia łożysk i tyle filozofii.
W moim przypadku wymiana łożysk załatwiła sprawę całkowicie i zdecydowanie.
 
 

marer 
Wysłany: 2012-07-24, 06:33   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
Tak macie rację.
Tylko najgorsze w tym wszystkim jest to że moje maszynki pracowały od kwietnia max po 3 godziny.
Dziś zadzwonię do sklepu gdzie je kupiłem zobaczę co oni na to ?
 
 

jarbia
Wysłany: 2012-07-24, 08:00   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomógł: 2 razy
Posty: 426
Skąd: Wlkp.
Pewnie Ci powiedzą , że wilgotne powietrze,olej plus kurz i łopatki się zacinają i ''reklamacji nie uwzględnia się ''.
pozdr.
_________________
Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego.
- Lew Tołstoj
 

marer 
Wysłany: 2012-07-24, 09:48   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
Dzwoniłem do serwisu.
Pan kazał mi psiknąć WD40 tam gdzie powietrze wchodzi, jeśli to nie pomoże to mam dać znać oni na ich koszt kuriera wyślą i naprawią.
Nadmieniam że pan był bardzo miły.
 
 

936
Wysłany: 2012-07-25, 17:52   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 905
marer
czy zdajesz sobie sprawe, że narzędzia pneumatyczne mają smarowanie ? w powietrzu doprowadanym do urządzenia inaczej się zacierają i gwarancja nie pomaga :)
chociaż pare kropli rano przed pracą jak nie masz stacji przygotowania powietrza do wlotu maszynki załatwia sprawe.
Pozdrawiam
 

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-07-26, 08:14   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 377
Skąd: kuj-pom
936 napisał/a:
chociaż pare kropli rano przed pracą

Można i tak ale jak byś gdzieś przeczytał zalecenia producenta odnośnie smarowania tej maszyny to wiedziałbyś, że maszyna nie ma prawa zatrzeć się przy tak małym przebiegu jak pisał @marer.
 
 

marer 
Wysłany: 2012-07-26, 21:28   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
936,
Tak zdaję sobie sprawę że maszynki mają smarowanie.
W instalacji mam nawet smarownicę co widać na dołączonych zdjęciach.
Producent rupesa zaleca 2-3 krople na 50h pracy czyli te maszynki nie są bardzo wymagające w olej :)

24012011015.jpg
Plik ściągnięto 117 raz(y) 161,11 KB

24012011014.jpg
Plik ściągnięto 117 raz(y) 140,71 KB

 
 

Pneumatyka_NTS
Wysłany: 2012-07-27, 08:53   
0
UP DOWN

Posty: 30
Witam. Producent nakazuje również współpracę urządzenia z odsysaczem. Brak jakiegokolwiek odsysania to dopiero początek kłopotów, do tego dochodzi problem wody w powietrzu i jak wspomnieliście wcześniej suche powietrze bez oliwki do maszyn. To przyczyna najczęstszych awarii RH156.
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-07-27, 09:26   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Pneumatyka_NTS, Witam.
Od samego początku miałem takie wahania mocy w scorpio 6mm.
Tak to wygląda że nie pracuje na pełnym ciśnieniu.
Czy mozna kupić w Waszym serwisie jeden taki zestaw naprawczy, czyli sprężynkę i tą część którą ona dociska ?
Nie miałem czasu na wysyłanie w czasie gwarancji a miałem nadzieję że to jest chwilowa niemoc i przejdzie z czasem.
Pozdro.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-07-27, 09:35   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 377
Skąd: kuj-pom
Pneumatyka_NTS napisał/a:
Producent nakazuje również...


...wiele innych rzeczy.
Napiszę na swoim przykładzie:
- używam odsysacza (Rupes S235 EP),
- w instalacji maszyny mam zainstalowany naolejacz,
- powietrze względnie pozbawione wody(brak problemów z wodą przy lakierowaniu)
i.... oznacza to tylko tyle, że wirnik i łopatki działają nadal poprawnie i pewnie będa jeszcze przez kilka lat ale padło dolne ,OBUSTRONNIE ZAMKNIĘTE łożysko bo nie wytrzymało obciążeń.
Takie rzeczy jak może zauważyłeś nie dzieją się w Scorpio 3mm więc może wada leży jednak po stronie produktu a nie użytkownika :?:
 
 

marer 
Wysłany: 2012-07-27, 11:00   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
Pneumatyka_NTS,
Witam
U mnie też jest wszystko tak jak u grzechoo2008, .
Z 3 godzinną pracą mojej maszynki w swoim żywocie nie przesadziłem więc nie widzę tu winy u mnie.
Będę musiał ją wysłać do gwaranta niech przeglądnie i ewentualnie usunie usterkę .
Stawiam raczej na łożysko ponieważ każdej dłuższej przerwie szwankuje i jak się już rozrusza to jakoś działa , raz szybciej raz wolniej :)
Nadmieniam również że z maszynką o skoku 3 mm również nie zaobserwowałem do tej pory żadnych problemów.
 
 

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-08-24, 22:47   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 377
Skąd: kuj-pom
I co się rozwinęło w temacie reklamacji marer, ?
 
 

marer 
Wysłany: 2012-08-25, 12:26   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
grzechoo2008,
Zgłosiłem problem do NTS, wysłali kuriera zabrali , bardzo szybko naprawili i odesłali.
Zatarło się łożysko na mimośrodzie, zdarza się.
Bardzo miła obsługa zarówno w biurze jak i w servisie.
Jak dla mnie 5+.
Pozdrawiam
 
 

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-08-25, 14:47   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 377
Skąd: kuj-pom
Jak ci wstawili takie łożysko jak było w oryginale to nie pochodzi prawdopodobnie zbyt długo ponieważ jak walczyłem ze swoim to trochę dowiedziałem się o rodzajach łożysk i okazuje się , że na wirniku powinno być łożysko o "powiększonym luzie" o oznaczeniu chyba C3 bo inne nie wytrzymują takich obrotów więc jak następnym razem pojawi ci się taki problem (oby nie) to nie odsyłaj do serwisu tylko zadziałaj sam.
Pozdrawiam!
 
 

marer 
Wysłany: 2012-08-25, 15:31   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
grzechoo2008,
dokładnie tak zrobię jak mówisz.
Na tą chwilę wysłałem do serwisu ponieważ ja mam jeszcze gwarancję i to była naprawa gwarancyjna :)
Po gwarancji naprawiał będę sam .
 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2016-10-09, 20:55   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Powiedzcie mi jak się zabrać do tego łożyska.
Ściągacz czy bez niego się obędzie.
Moja od zawsze ciężko chodzi a to już druga taka sama.
Jak dziś ją przytrzymalem to się łożysko gorące zrobiło.
Osłona łożyska łatwo się poddaje, ale zapodanie kilku kropli oleju nic nie dało.
Kręci się ale czuć że ciężko.

Po odkreceniu talerza i przeciwwagi jak się zabrać za łożysko?
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group