Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Felippe
Wys³any: 2014-02-09, 14:18   CBR 1100 XX
0
UP DOWN

Moje wypociny duuzy uk³on dla wszystkich lakierników my¶la³em ze to jest prostsze :sciana:
Pistolet Airgunsa
Kompresor Dwu t³okowy
Zero do¶wiadczenia

DSC_0835.jpg
Plik ¶ci±gniêto 95 raz(y) 226.27 KB

DSC_0822.jpg
takie kluski mi wysz³y
Plik ¶ci±gniêto 136 raz(y) 145.56 KB

Felippe
Wys³any: 2014-02-09, 14:30   
0
UP DOWN

Co dziwne lusterka wysz³y na szk³o.
Po wczorajszych kluskach przelecia³em papierem 1500 i do³o¿y³em materia³u ¿eby by³o z czego szlifowaæ.
Na pierwszym elemencie jaki dzi¶ próbowa³em dolaæ nie zauwa¿y³em» ze ¶ruba od powietrza mi siê wkrêci³a i posz³y firanki ten element ca³y zedrê i baza od nowa pytanie tylko czy podk³ad tez muszê po³o¿yæ?
Fajnie widaæ jak ponad zaciekiem pomarañcza a poni¿ej szk³o zastanawiam sie ile trzeba baboli zrobiæ ¿eby to wyczuæ.

DSC_0834.jpg
Plik ¶ci±gniêto 104 raz(y) 198.6 KB

diablo74 
Wys³any: 2014-02-09, 15:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
jak siê nie poprzecierasz do bazy to bez podk³adu ale daj elementowi dobrze doschn±æ bo bêdziesz mia³ inne kwiatki jak siê pospieszysz, jakiego u¿ywasz bezbarwnego i czy go rozciêczasz, jaka dysza w pistolu i ci¶nienie na wej¶ciu bo straszna mora Ci wysz³a albo masz problem z powietrzem albo z towarem bo guns± mo¿na ca³kiem fajnie lakier wylaæ, pozdrawiam :spoko:

KK 
Wys³any: 2014-02-09, 15:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Nie dolewaj bo nie zjemy :D

Lepiej skórka pomarañczy, ale z du¿± ilo¶ci± materia³u ni¿ zacieki.
Skórkê doprowadzisz do kultury, zacieki bez wprawy niekoniecznie.
Zaciek musi dobrze wyschn±æ zanim zaczniesz pi³owaæ.

Ma³e elementy zawsze lepiej wychodz±, lepiej wszystko widaæ, mo¿na w rêce trzymaæ no i jako¶ ³atwiej idzie przylaæ. Z baz± tak samo :) .
Wed³ug mnie najgorzej maski i dachy, tam gdzie pistolet musi byæ prowadzony ca³y czas z tak± sam± prêdko¶ci±, pod odpowiednim k±tem i zak³adem 50%/75%.

Nauczysz siê na tych owiewkach :) .
We¼ znajd¼ jak±¶ szybê ze starego okna i na tym trenuj. Baza, klar i cieniowanie.

Felippe
Wys³any: 2014-02-09, 20:27   
0
UP DOWN

W sumie to nie nauka zawodu tylko kaprys taki ¿eby w soboty z zona w domu nie siedzieæ :D
Choæ zarazie to ona siê zemnie ¶mieje ze wyda³em 1500 tyle co za lakiernika a i tak siê u profesjonalisty skoñczy czyli drugie tyle piec torebek w plecy. ;P
Dysza 1.3
Ci¶nienie 2.0 (na wci¶niêtym spu¶cie) kompresor utrzyma ci±g³e 4.0 wiec chyba ok
Mora siê rozla³a jeszcze bo fotki robi³em po 10 min.
ale i tak muszê dolaæ bo na rantach ledwo przyprószone, a przynajmniej bêdzie z czego lustro od¶wie¿aæ dwa razy w sezonie.
Czyli jak dobrze rozumie ten element z zaciekami mogê lakier papierem 400 i na to baza od nowa?
Bak mam metalowy czyszczê do metalu (chemicznie), na to epoksyd, szpachla, podk³ad, baza, klar czy tez szpachla, epoksyd, podk³ad, baza, klar?

KK 
Wys³any: 2014-02-09, 21:09   
0
UP DOWN

¯ona a¿ taka z³a... wspó³czuje :)

Na go³± blachê daj epoxyd, potem szpachluj. Choæ i na go³± blachê dasz szpachel i nic siê nie stanie. Za 5 lat to motocykla pewnie ju¿ mia³ nie bêdziesz.

mariann
Wys³any: 2014-02-10, 00:15   
0
UP DOWN

Kolego filipe piszesz ¿e bak masz metalowy i bêdziesz usuwa³ lakier chemicznie, dam ci dobr± radê, nie rób tak, bo bêdziesz za rok poprawiaæ od nowa.
Elementy metalowe takie jak np. bak to siê oddaje do piaskowania koszt ok. 20z³ a nie usuwa chemicznie. Chemia nie tylko usuwa stary lakier ale tak¿e wgryza siê w blachê, i choæ potem dok³adnie to odt³u¶cisz to i tak w niektórych miejscach ta chemia pozostanie, a po czasie zacznie korodowaæ. I nie pomo¿e tu ¿aden podk³ad epoksydowy,czy akrylowy.
Ja te¿ zajmujê siê renowacj± ale motocykli zabytkowych i te¿ pewnego razu wpad³em na taki pomys³ jak ty i usun±³em lakier z baku chemicznie potem na go³± blachê da³em epox ³adnie wyszpachlowa³em nastêpnie podk³ad akrylowy i zasta³a mnie zima, wiêc od³o¿y³em bak na pó³kê w kot³owni gdzie jest ciep³o. Na wiosnê chcê po³o¿yæ lakier a tu ku mojemu zdziwieniu bak w niektórych miejscach rudy od rdzy. Normalnie rdza przebi³a te dwa podk³ady.
Od tego czasu wszystkie elementy metalowe piaskujê k³adê reaktywny na to akrylowy i dopiero lakier i jest ok.
Zastanawiam siê tylko, jak by na t± blachê oczyszczon± chemicznie po³o¿y³ podk³ad reaktywny czy by to co¶ zmieni³o w sensie zatrzyma³o t± korozjê która powsta³a.
Tak czy inaczej lepiej piaskowaæ ni¿ stosowaæ chemiê.

Felippe
Wys³any: 2014-02-10, 14:39   
0
UP DOWN

Ok wlasnie jestem na szpachli i podkladzie to zmyje dobrze i reszte recznie doczyszcze.

Felippe
Wys³any: 2014-02-12, 22:50   
0
UP DOWN

Powiem wam ze czyta siê wasze dyskusje lepiej ni¿ krymina³y :D
Spodoba³o mi siê stwierdzenie ze nikt nie jest taki g³upi ¿eby wydaæ 2000 na sprzêt ¿eby pomalowaæ sobie jeden element (ka¿dy chce dorabiaæ).
Oto jest taki g³upi przed wami, pracuje jako pielêgniarka operacyjna w Szwecji i bym siê z wami na fuchy nie zamieni³ (siwucha przy lakierze). Tak sobie wymy¶li³em ze kupie sprzêt i spróbuje pomalowaæ motocykl bo takie przecie¿ proste :roll:
Cytat:
, jak nie wyjdzie to w kwietniu wyczyszczê plastiki i za tyle ile trzeba wy¶le do lakiernika w Polsce.
Czas na zabawê mam tylko w weekendy bo gara¿ u rodziców a w domku 3 miesiêczna córeczka.
Do rzeczy, czytam czytam i dochodzê do jednego wniosku: nie katuje wiêcej tych plastików, bo szkoda roboty dok³adaæ temu do kogo to wysle.
Mam w gara¿u jak±¶ klapê od samochodu biorê ja i zaczynam próby bo ilo¶æ czynników wp³ywaj±cych na cellulit jest ogromna. Tak jak ja to zrobi³em to siê boje ze trwa³o¶æ mo¿e byæ marna a naklejki i wyg³uszenia zmarnowaæ za 2000 to zal, bo za chwile do warto¶ci motocykla dobije jak to wszystko policzê.
Dziêkujê za porady, w sobotê w ramach relaksu atakuje klapê samochodowa w wy¿szej temperze i ci¶nieniu.
Pozdrawiam Maciek

KK 
Wys³any: 2014-02-13, 00:20   
0
UP DOWN

Pieni±¿ki s± to i na hobby staæ. :spoko:

Vesto43
Wys³any: 2014-02-13, 14:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Co¶ ty ch³opie zrobi³ z tym iksem. By³o najpierw poæwiczyæ, na doniczkach :D pewnie ¿ona by siê ucieszy³a :D
No ale, jak kasa jest to siê mo¿na bawiæ. Tylko iksa szkoda na takie eksperymenty.

Felippe
Wys³any: 2014-02-13, 20:08   
0
UP DOWN

Zartem ?
To wasza wina ^^ jak siê czyta parê postów to wydaje siê ze to ³atwe jest ka¿dy mo¿e.
A powa¿nie jak koñczy³em podstawówkê 15 lat temu i powiedzia³em ze chce i¶æ do zawodówki na lakiernika to wszyscy siê ¶miali ze do zawodówki id± mato³y a do liceum intelygenty, w 2004 ¶wiat siê otworzy³ i te "mato³y" wyje¿d¿a³y na zachód i zarabiali a ja bez zawodu na budowie, i tak trzeba by³o maj±c 25 zabraæ siê za studia daj±ce jakikolwiek konkretny zawód.
teraz powrót marzeñ jako hobby.
a co do ixa to tak jak napisa³em wiêcej go nie tykam, chyba ze przyrost umiejêtno¶ci bêdzie piorunuj±cy :rotfl: w co w±tpiê.

pawel1108 
Wys³any: 2014-02-13, 21:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Felippe napisa³/a:
pracuje jako pielêgniarka operacyjna w Szwecji i bym siê z wami na fuchy nie zamieni³

I có¿, ¿e ze Szwecji ;)
Masz ochotê to trenuj, nikt Ci nie zabroni :spoko:
Felippe napisa³/a:
chyba ze przyrost umiejêtno¶ci bêdzie piorunuj±cy w co w±tpiê.

nie ma co w±tpiæ, nabierzesz wprawy, dokupisz sprzetu i bêdzies lakierowaæ w kitlu ;)

barteek933
Wys³any: 2014-02-13, 22:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
moim zdaniem po prostu za ma³e ci¶nienie da³e¶ i tyle, jak wyczujesz pistolet i o co w tym wszystkim chodzi to bêdzie bana³. ze wszystkim tak jest. daj Ci¶nienie na 2.5-2.7 na wci¶niêtym spu¶cie i wtedy lakieruj. moim zdaniem do bezbarwnego lepiej zwiêkszyæ ci¶nienie. przynajmniej dla mnie :)

Felippe
Wys³any: 2014-02-24, 17:43   
0
UP DOWN

Zaczynam wymiêkaæ powoli :blee:
W weekend próba z polerka, napiszcie mi proszê ileby kosztowa³o lakierowanie u was i na jakich lakierach, bo to moje malowanie jest ¶rednie i sie waham co dalej.

KK 
Wys³any: 2014-02-24, 22:45   
0
UP DOWN

Tak d³ugo próbuj a¿ Ci wyjdzie.
Najlepiej uczyæ siê na kogo¶, a nie na swoim. Najpierw na ma³o wymagaj±cych klientach.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: