Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
Przemek 
Wysłany: 2014-05-16, 07:21   Filtr -nadmuch
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Koledzy jakich filtrów używacie na nadmuchu wentylacji ? Pełno syfu mi się pcha do lakierni.


Mam wentylator o wydajności 3 00 m3/h .Podpowiedzcie prosze jaką powierzchnię musimiec filtr aby wentylator osiowy przepchnął powietrze . Na wyciągu mam promieniowy .
 

Gandziorz
Wysłany: 2014-05-16, 18:01   Re: Filtr -nadmuch
0
UP DOWN


Posty: 217
Przemek napisał/a:
Koledzy jakich filtrów używacie na nadmuchu wentylacji ? Pełno syfu mi się pcha do lakierni.


Mam wentylator o wydajności 3 00 m3/h .Podpowiedzcie prosze jaką powierzchnię musimiec filtr aby wentylator osiowy przepchnął powietrze . Na wyciągu mam promieniowy .

Trochę słabo 300 m3.

Normalnie stosuje się filtry takie jak w przypadku kabin.
 

Przemek 
Wysłany: 2014-05-16, 18:22   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
3000 m3/h Gandziorz, Dzisiaj kupilem 1,5 m2 wkładu filtracyjnego zobaczymy jak się sprawdzi.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

Gandziorz
Wysłany: 2014-05-16, 19:27   
0
UP DOWN


Posty: 217
Przemek napisał/a:
3000 m3/h Gandziorz, Dzisiaj kupilem 1,5 m2 wkładu filtracyjnego zobaczymy jak się sprawdzi.

Tylko wiesz.
Wentylator osiowy się do tego słabo nadaje. Niby ma wydajność ale brak jakiejkolwiek siły.

Lepsze wentylatory promieniowe. Można też zastosować wentylatory Dospel Box ale wolałbym aby w tej kwestii wypowiedział się Projekter. Ja nie mam odpowiedniej wiedzy w dziedzinie adaptacji pomieszczeń i wyposażenia w zakresie wentylacji.
 

Przemek 
Wysłany: 2014-05-16, 19:32   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Projekter gdzieś pisał że do nadmuchu może być wentylator osiowy ,natomiast do wyciągu wentylator promieniowy .Po weekendzie dam znac czy jak przechodzi powietrze.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

PROJEKTER
Wysłany: 2014-05-16, 21:18   
+1
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1838
Skąd: MODULAR - equipment
Przemek napisał/a:
Projekter gdzieś pisał że do nadmuchu może być wentylator osiowy ,natomiast do wyciągu wentylator promieniowy .Po weekendzie dam znac czy jak przechodzi powietrze.


Nie wykluczam, że TAK napisałem, ale musiałem wtedy być ostro ujarany zielskiem, albo napełniony "Jasiem Wędrowniczkiem" bez lodu ;) i raczej kontekst wypowiedzi miał pewnie inny cel. :x:

Teraz jestem trzeźwy więc kompetentnie napiszę, że wentylator osiowy nie nadaje się ani do nadmuchu ani do wyciągu z lakierni. W przypadku nadmuchu ma on taką przewagę, że nie spowoduje wybuchu, pożaru i że nie stanie po kilkuset lakierowaniach oklejony syfem z lakierni.

Kolejna sprawa ... powierzchnia filtrów ma niewielki wpływ na ilość przepływającego przez niego powietrza ... jeżeli już to jego grubość a dokładnie to gramatura.

No i ta zatykająca dech w piersi wydajność wentylatora 300 m3 /h jest świetna, ale do lakierni modeli przy lakierowaniu sprayem. Tak dla jakiegoś porównania kubatura garażu odpowiada mniej więcej kubaturze kabiny ... a w kabinie średnia wydajność wentylatora nadmuchu to 26 000 m3/ h przy ciśnieniu 600 Pa a nawet 900 Pa. Jak wszytko gra w normalnej kabinie to prędkość opadu przy takiej wydajności wynosi 0,25 do 0,3 m/s.

To 0,3 to takie delikatne dmuchnięcie z ust ... bo takie żeby zdmuchnąć płomień świeczki to ma nawet 3 m/s. ;) kto ma anemometr szybko sobie to może sprawdzić. Większość z nich zaczyna się od pomiaru 0,5 m/s. Wniosek z tego jest taki że to co w idealnej komorze ... uzyskuje się z wentylatorów 100 razy wydajniejszych niż ten o którym piszesz kolego Przemku. :tak:
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
  
 

Matix 
Wysłany: 2014-05-16, 21:21   
0
UP DOWN


Posty: 316
Skąd: Rybnik
PROJEKTER napisał/a:
W przypadku nadmuchu ma on taką przewagę, że nie spowoduje wybuchu,


Ale posiada za mały spręż więc i tak się nie nadaje.....

Ja mam znowu problem że mi maty filtracyjne falują.... Co może być tego powodem??
 

PROJEKTER
Wysłany: 2014-05-16, 21:33   
0
UP DOWN


Pomógł: 15 razy
Posty: 1838
Skąd: MODULAR - equipment
Matix napisał/a:
Ja mam znowu problem że mi maty filtracyjne falują.... Co może być tego powodem??


Pulsuje ciśnienie. Trzeba naciągnąć mocno maty filtracyjne choć to połowiczne rozwiązanie. Żeby nie było problemu musi być lekkie i stałe nadciśnienie. Więcej nadmuchiwanego powietrza niż wyciąganego. Wtedy maty będą dociskane do siatki ... czy tam ramki.
_________________
Chcesz wiedzieć więcej ? ... projekter@projekter.pl
 

Matix 
Wysłany: 2014-05-16, 21:38   
0
UP DOWN


Posty: 316
Skąd: Rybnik
PROJEKTER napisał/a:
Więcej nadmuchiwanego powietrza niż wyciąganego.


Problem w tym że mam tylko nadmuch... Więc co zostaje mi tylko dać gęściejsze maty filtracyjne???
 

KK 
Wysłany: 2014-05-16, 21:46   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3322
Lub gęstą i mocną siatkę na to. Oczywiście bez przesady.
_________________

 
 

Gandziorz
Wysłany: 2014-05-17, 12:40   
0
UP DOWN


Posty: 217
Projekter czy mógłbyś się wypowiedzieć co sądzisz o wentylatorach serii Box z firmy Dospel?

Mógłbyś także mi powiedzieć czy mój pomysł ma jakieś sensowne pokrycie.

Otóż myślałem żeby nadmuch i ogrzewanie zrobić na zasadzie że wstawię nagrzewnicę a jako płyn będzie służył olej. Wiadomo że olej można dogrzać więcej niż 100C.

Więc mamy tak: wentylator -> nagrzewnica -> filtr sufitowy.

Brakuje mi wizji jaki wentylator będzie sensownie dmuchać.
 

ursus1992
Wysłany: 2014-07-20, 12:10   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 225
Witam, jaką wielkosc filtra musze zastosowac do pomieszczenie które ma 90m3 objetosci ?
 

chudson
Wysłany: 2014-07-21, 00:17   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 211
Cytat:
wstawię nagrzewnicę a jako płyn będzie służył olej.


palny olej jako nośnik ciepła ? Czym chcesz to ogrzewać ?
 

Przemek 
Wysłany: 2014-07-21, 22:24   
-1
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Chłopaki zamontowałem filtr kabinowy i niestety malutkie syfki niewidoczne dla oka wpadają do lakierni .Mata którą zastosowałem jest wykonana tak jak na zdjęciu ta z góry ,czy dobrze rozumiem ze powinny być jeszcze dwie frakcje zamontowane ?



Sprzedawca z mieszalni powiedział że będzie ok ale dużo brakuje do tego że by było tak jak bym chciał. :cool:
 

KK 
Wysłany: 2014-07-21, 23:16   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3322
Mnie też to ciekawi, chciałbym też zrobić nawiew na dniach. Jakie filtry, jak je zamocować na nadmuch. Mam wiatrak promieniowy z silnikiem wbudowanym.
_________________

 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-07-22, 10:31   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Tu macie filtry.
http://app.com.pl/products/?grid=19&gridn=3

Sam zpytam czy wystarczy eco560 czy tez tylko brac pod uwagę http://app.com.pl/product...ridn=3&prid=198
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

Przemek 
Wysłany: 2014-07-22, 11:19   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Jest mały problem z tego co się orientuję to sprzedają tylko w rolkach 20 mb .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-07-22, 11:54   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Mi sprzedadzą ile potrzebuje, więc zapytaj.
Na allegro są tez inne oferty sprzedawców i bez problemu znajdziesz ciety na metry.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

KK 
Wysłany: 2014-07-22, 19:19   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3322
Mata to chyba najmniejszy problem. Interesuje mnie jak zrobić ramkę z siatką podtrzymującą. Jak to macie rozwiązane. Nie skłamie jak powiem, że nie chce mi się zastanawiac i dukać jak to zrobić. Jak ktoś ma sprawdzone rozwiązanie to niech napisze. Użyjemy je u siebie.
_________________

 
 

Przemek 
Wysłany: 2014-07-22, 22:21   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Ale dalej nie wiemy czy stosujemy jedną czy trzy maty o różnych gęstościach ,czy ktoś się może wypowiedziec ? ;)
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-07-22, 23:09   
0
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Wstepny przed wentylatorem nadmuchowym.
Kabinowy za wentylatorem.
Mata filtracyjna przed wentylatorem wyciagowym.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

Przemek 
Wysłany: 2014-07-22, 23:16   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
No i wszystko jasne ,dzięku lacku :spoko:
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

ursus1992
Wysłany: 2014-07-27, 12:32   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 225
Lackodoctro wszystko spoko napisz jeszcze jaka wielkosc filtra m2 przekrój rury dolotowej powietrze zastosowac ? i jaki wentylator ?
 

KK 
Wysłany: 2014-07-27, 12:54   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3322
Jeśli mamy duże pomieszczenie... np 5 x 9m i wysokie na 3,5m/4m to lepiej zrobić wentylację w oparciu o nawiew czy wyciąg?
_________________

 
 

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-07-27, 14:30   
+1
UP DOWN

Pomógł: 40 razy
Posty: 3755
Nawiew.

Nigdy Ci z zakamarków i szpar nie pociągnie lewego powietrza z syfem tam zalegajacym.

Dodam że mam obok kotłownie i jak dobrze uszczelniłem wszystko i włączyłem wyciąg to mi cofkę zrobiło z komina i dym az poszedł do garażu.

A otwór którym miało zasysac powietrze był przytłumiony filtrem.... z kotłowni miało łatwiej. :D

Fajnie jak bedzie jednak wyciąg z mniejszym przeplywem niż nadmuch.

Mimo słabszego przeplywu niż w kabinie jakość pracy znacznie się poprawi.
_________________
Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo różne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
 

KK 
Wysłany: 2014-07-27, 15:36   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3322
Ramka nawiewowa 2x2m starczy?
Ramkę chciałbym umieścić na jednej ze ścian, na przeciw wjazdu.

Ma ktoś z Was kabinę? Może mi otworzyć ramkę i pokazać jak te filtry są zamocowane? Jak wygląda to po otwarciu ramki, bez filtrów.
_________________

 
 

ursus1992
Wysłany: 2014-07-28, 22:42   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 225
jakiej srednicy kanały zrobic do nadmuchu długosci ok 4m ?

a i jak z ogrzewaniem ? czy mozna by to podpiac pod piec nadmuchowy ? dało by to rade ktos testował ?
 

KK 
Wysłany: 2014-07-28, 22:44   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3322
Dałoby, tylko musiał byś mieć najlepiej jakiś falownik, który zmieniałby moc obroty nawiewu i jakieś sterowanie, które przymykałoby nadmuch z pieca. Żebyś się nie ugotował :D
_________________

 
 

ursus1992
Wysłany: 2014-07-28, 22:49   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 225
no ok sterowanie to nie problem , podpowiedz jeszcze jaką srednice kanału zastosowac ? 160-200mm ?
 

KK 
Wysłany: 2014-07-28, 23:23   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3322
Nie bardzo rozumiem. Ja nadmuch widzę tak, że mam wiatrak promieniowy i z niego wychodzę w kwadrat u mnie chyba 40x40cm, a dalej to jeszcze nie wiem, może wystarczy zrobić coś jak w rodzaju ścianek odciągowych, tylko działającej jako nadmuch. Żeby z wiatraka wchodziło w V. Żeby się mogło powietrze rozejść po całej powierzchni filtrów.

Jakbym z kolei musiał umiejscowić wiatrak dalej i pchać powietrze rurami to myślę, że 200mm to mało. 2x200 może:)
_________________

 
 

ursus1992
Wysłany: 2014-07-30, 22:07   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 225
no tak tylko ze ja chce to upchnac na suficie a powietrze doprowadzic z drugiego pomieszczenia i z pieca nadmuchowego , mam takie rury z blachy sr 40cm bede kabinował z tego, a ramke pod filtry mysle zrobic z profili stalowych tych co sie robi scianki pod plyty gk
 

Przemek 
Wysłany: 2014-07-30, 22:18   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Możecie polecić jakiś godny uwagi wentylator na nadmuch o wydajności 3-4 tyś m3/h który nie będzie kosztował 2000zł :)


Postanowiłem ruszyć z tematem .
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

KK 
Wysłany: 2014-07-30, 23:47   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3322
Przypomnij mi się na pw dam Ci namiar na gościa co ma takie 1,2 kw. Tylko myślę, że nanadamuch minimum 2 takie.
_________________

 
 

kamilbusko
Wysłany: 2014-07-31, 21:20   
0
UP DOWN

Posty: 349
mogę Ci sprzedać dwa wentylatory nicotra za 1000zl.dorzucę piec nadmuchowy. wszystko iepotrzebne bo składam inną kabinę
 

Przemek 
Wysłany: 2014-07-31, 21:37   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Wentylatory promieniowe ? Poszło pw.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

LuckyLuke1st 
Wysłany: 2017-09-16, 22:38   
0
UP DOWN
Dla przyjaciół Luke


Posty: 112
Skąd: Bydgoszcz
Nie chcąc otwierać kolejnego tematu chciałbym Was zapytać o nadmuch.

Zrobiłem coś takiego jak widać w załączniku zasilam to wentylatorem promieniowym 2400 m3/h, chyba powinien być wystarczający- potrzebuje do malowania drobnych elementów takich jak baki motocyklowe itp.

- nadmuch dmucha jak "ta lala" ale po założeniu filtra dławi go, a nawet mam wrażenie, że zaciąga niczym wyciąg.. Co prawda w mieszalni i sklepie lakierniczym podpowiedziano mi abym spróbował z filtrem do wyciągu, być może to jest przyczyną? Ale czy to możliwe, że ten może aż tak dusić przepływ? Wydaje się on delikatny. Może powinienem zatem odwrócić go zieloną stroną do zewnątrz? albo po prostu kupić filtr do nadmuchu jak "Bozia przykazała".

Czy to możliwe, że przy tym innym rodzaju filtra będzie lepiej dmuchać? Czy w ogóle nie trafiona akcja z tym nadmuchem i szkoda zachodu w dalszą zabawę

20170515_200605.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 557,98 KB

20170516_193212.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 621,15 KB

foto3.png
Plik ściągnięto 27 raz(y) 1,35 MB

_________________
...Well as you know. I'm faster than my own...
 

Przemek 
Wysłany: 2017-09-16, 22:41   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Musisz mieć dobrych kilka m2 tego filtra.Inaczej będzie się dlawił.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

LuckyLuke1st 
Wysłany: 2017-09-16, 22:44   
0
UP DOWN
Dla przyjaciół Luke


Posty: 112
Skąd: Bydgoszcz
Przemek napisał/a:
Musisz mieć dobrych kilka m2 tego filtra.Inaczej będzie się dlawił.


tzn.? Nadmuch jest zakryty na całej powierzchni filtrem. Tzn. ten powiedzmy "okap". Jak dam więcej m2 to wyjedzie poza niego, chyba, że kilka warstw? Ale to na moją logikę jeszcze gorzej będzie. Możesz wyjaśnic o co chodziło?
_________________
...Well as you know. I'm faster than my own...
 

Przemek 
Wysłany: 2017-09-16, 22:54   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Musi być duża powierzchnia.Na podobę nadmuchu komór lakierniczych .
Jest nawet przelicznik.Jak przypomnę sobię to ci napiszę.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

LuckyLuke1st 
Wysłany: 2017-09-16, 22:59   
0
UP DOWN
Dla przyjaciół Luke


Posty: 112
Skąd: Bydgoszcz
Hmm czyli powierzchnia może być za mała. On jest chyba 1,5 m x 0,5 m.
Większego nie potrzebuje, dziwne troche ze w mniejszej skali nie mógłbym tego zrobić.

Będę wdzięczny za przelicznik.
_________________
...Well as you know. I'm faster than my own...
 

Przemek 
Wysłany: 2017-09-16, 23:46   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
To co masz teraz to bardzo mało.To tak nie działa jak myślisz :spoko:
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

kzychu
Wysłany: 2017-09-17, 10:38   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 266
LuckyLuke1st napisał/a:
Hmm czyli powierzchnia może być za mała. On jest chyba 1,5 m x 0,5 m.
Większego nie potrzebuje, dziwne troche ze w mniejszej skali nie mógłbym tego zrobić.

Będę wdzięczny za przelicznik.


Kolego m2 takiego filtra ma określoną przepustowość i przy małej powierzchni będzie "wąskim gardłem" dla wentylatora, natomiast jak zwiększysz powierzchnie np. 4 krotnie wydajność wentylatora znacząco wzrośnie(i tak będzie mniejsza niż na tabliczce znamionowej bo tam jest podana bez oporów filtra).Powinieneś mieć jeszcze filtr wstępny na nadmuchu. Ale jak chcesz mieć szybko wyciągniętą mgłę lakierniczą to jeszcze drugi wentylator na wyciąg ,też z filtrem co by się nie oblepiał. Z samym nadmuchem będzie słabo, testowałem z minimalnie mocniejszym wentylatorem niż Twój , a przy dwóch jest znośnie np. po klarze na 3 elementach auta po ok. minucie jest czysto.
Jak planujesz tylko takie małe elementy malować i nie chcesz więcej inwestować to zrób sam
wyciąg,coś na wzór ścianki lakierniczej, będzie lepszy efekt.
Jakbyś miał zamienione przewody i silnik chodzi w drugą stronę to wentylator dmucha może
na 1/4 mocy.
 

LuckyLuke1st 
Wysłany: 2017-09-17, 22:31   
0
UP DOWN
Dla przyjaciół Luke


Posty: 112
Skąd: Bydgoszcz
Zrobiłem ten nadmuch ze względu na paproszki na lakierze.
Często się to zdarzało, poczytałem na forum, że ważniejszy jest nadmuch niż wyciąg, ponieważ sam wyciąg będzie ciągnął brudy z zewnątrz.

Więc zastanawiam się czy warto to przerabiać na wyciąg. Wąskie gardło owszem, aczkolwiek bez filtra ostro dmucha, być może warto by jednak spróbować zmienić filtr?

Jeśli nie pomoże to pewnie faktycznie warto by przerobić na wyciąg aby się nie marnowało..
No nic człowiek nieświadomy ze musiała być taka powierzchnia. - a przy malowaniu małych elementów nie planował wielkiego nadmuchu.

Bo jak teraz rozumiem, silnik okazuje się za duży na taką małą powierzchnię wylotową.

Zauważyłem nawet , że na silniku osadziła się farba tak jakby faktycznie zasysało to powietrze z powrotem.
_________________
...Well as you know. I'm faster than my own...
 

Przemek 
Wysłany: 2017-09-17, 22:59   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 514
Skąd: Szczecin
Wyciąg jest najważniejszy.
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

LuckyLuke1st 
Wysłany: 2017-09-20, 22:02   
0
UP DOWN
Dla przyjaciół Luke


Posty: 112
Skąd: Bydgoszcz
Zastanawiam sie jeszcze nad podłączeniem dodatkowo nagrzewnicy elektrycznej- dodatkowy ciąg. Co prawda mniejszy, ale zawsze troche dodatkowo. + ogrzewanie.

Chociaż nie wiem jaka jest wydajność sieci elektrycznej- czy jak podłącze taka 5kW nagrzewnice to czy korki nie wyskoczą.. + kompresor + ten nadmuch który mam..

Zastanawiam się czy nie lepiej bedzie podłaczyć mi webasto pod ten nadmuch co mam, wbudowałem tam chłodnicę od auta (tak w razie czego).

Wiem, że tematów sporo, ale nigdzie nie mogę znaleźć czy ktoś wykorzystuje webasto, albo nagrzewnicę elektryczną. Dodam ze webasto wodne- czyli komora spalania zamknięta.
_________________
...Well as you know. I'm faster than my own...
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - opowiadania