Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
KK 
Wysłany: 2015-01-19, 23:05   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Kamilbusko super.
Masz dwa wentylatory nie? Sufit kuty i wstawiona ramka czy to jest coś podwieszone na całym suficie?

Jaki koszt całkowity takiej inwestycji?
_________________

 
 

kamilbusko
Wysłany: 2015-01-20, 09:12   
0
UP DOWN

Posty: 349
sufit podwieszany. koszt łącznie z kłuciem wylewki [ kopałem sam prze...bane] to kilkanaście tys dokładnie nie pamiętam. trochę oszczędzilem bo wszystko sam
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-20, 20:02   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 226
kamilbusko napisał/a:
sufit podwieszany. koszt łącznie z kłuciem wylewki [ kopałem sam prze...bane] to kilkanaście tys dokładnie nie pamiętam. trochę oszczędzilem bo wszystko sam


witam, jaka odległosc miedzy stropem a filtrami ? nie za malo na foto wyglada ok20cm?

ogrzewanie jakie tam masz bo zima to chyba szybko cieple powietrze wypcha
 

kamilbusko
Wysłany: 2015-01-20, 21:18   
0
UP DOWN

Posty: 349
gdzie widzisz te 20 cm skoro wszystko jest zabudowane . powietrze nagrzewa sie w wymienniku ktory z kolei nagrzewany jest palnikiem olejowym chyba 120 kw
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-20, 21:45   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 226
na foto tak wyglada, napisz jak mozesz z czego mam zrobione obudowe tego plenum
 

unek
Wysłany: 2015-01-20, 22:29   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
kamilbusko, Masz od Rafała cały zestaw ??

ursus1992, Aż tak nie skupiaj się nad tą wysokością .Przecież to wolny kraj ...
Można powielić co to jest - ja tak zrobiłem ..Lub zrobić inaczej ..........

ursus1992 napisał/a:
napisz jak mozesz z czego tego plenum mam zrobione obudowe
Tego nie wie nikt jeszcze :cool:
 

KK 
Wysłany: 2015-01-21, 01:34   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Mnie interesuje ten wymiennik ciepła. Jakbyś mógł podesłać jakieś fotki jak masz to rozwiązane. Gdzie zdobyłeś wymiennik itd?

Uruchomiłem dzisiaj ściankę. Wentylator promieniowy ma dokładnie 780 obrotów + - 5.
Silnik ma 1450. Wentylator jest już bardzo wydajny, przy 1450 obrotów to byłaby masakra !. Taki wentylator byłby idealny na nawiew + falownik. Mam nadzieję, że w ciągu 2 tyg zamieszczę zdjęcia finalne.
_________________

 
 

kamilbusko
Wysłany: 2015-01-21, 11:24   
0
UP DOWN

Posty: 349
http://lakiernik.info.pl/viewtopic.php?t=3203
 

kamilbusko
Wysłany: 2015-01-21, 11:26   
0
UP DOWN

Posty: 349
zrobie foto jak na gotowo wygląda
 

KK 
Wysłany: 2015-01-21, 23:48   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Sam zbudowałeś wymiennik? Czytałem temat, który wrzuciłeś, wymiennik nie jest aż tak skomplikowany, tylko dobrze byłoby zobaczyć i dotknąć jak to wygląda.

Może mi podpowiecie, czy falownik można zastosować do każdego silnika siłowego?
_________________

 
 

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-22, 07:01   
0
UP DOWN


Pomógł: 11 razy
Posty: 923
Skąd: WZ
Wystarczy dobrać do mocy silnika.
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-22, 09:36   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
KK, Byłem wczoraj oglądać wymiennik z kabinki ogólnie w porównaniu do mojej nagrzewnicy to jakaś 1/4 tego .. ale wiadomo po co aż taki duży ..

Falownik hymm fajna cena .. :D
Może poszukaj taki przełącznik który montuje się w wentylatorach do zboża :D ma on 2 albo 3 zakresy mocy .......
 

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-22, 09:46   
0
UP DOWN


Pomógł: 11 razy
Posty: 923
Skąd: WZ
ja kupiłem do swojego silnika samą płytkę z potencjometrem (do dostania na alledrogo) montujesz to w jakiejś obudowie, łączysz przewodami z silnikiem zgodnie z instrukcją i tyle. Cena mojego nie przekroczyła 200zł
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-22, 09:49   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
mariusz80, A ile kw masz silnik ? Może link wrzuć?
 

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-22, 10:20   
0
UP DOWN


Pomógł: 11 razy
Posty: 923
Skąd: WZ
teraz nie mogę znaleść jakoś tych do 3-fazowych silników, poniżej załączyłem link jak to wygląda. Ten mój ma znacznie bardziej rozbudowaną płytke.


http://allegro.pl/regulat...4963553646.html


niepamiętam dokładnie, ale chyba od kogoś z tych linków poniżej kupiłem. Musiałbym odnaleść dowód zakupu
http://avotechnika.pl/sklep.php
http://oferia.pl/usluga/i...elektroniki-pcb
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-22, 10:38   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
Chyba najtańszy ten http://www.allegromat.pl/aukcja169579
Za 490 w jego sklepie ...
Jak rok temu szukałem to powyżej 1tyś były :sciana:
 

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-22, 10:51   
0
UP DOWN


Pomógł: 11 razy
Posty: 923
Skąd: WZ
zadzwoń, zapytaj czy same płytki mają. To na ich stronie taniej wychodzi za kompletny 492zł ;)
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-22, 18:55   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
mariusz80, Nie potrzebuję już ;)
 

mariusz80 
Wysłany: 2015-01-22, 19:03   
0
UP DOWN


Pomógł: 11 razy
Posty: 923
Skąd: WZ
Co wykombinowałeś?
_________________

 
 

KK 
Wysłany: 2015-01-22, 20:28   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Pochwal się. Ogólnie myślałem, że tylko falownik się nadaje do regulacji obrotów w silnikach 3 fazowych.
_________________

 
 

KK 
Wysłany: 2015-01-22, 20:59   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
W jakich kosztach można zmieścić się z palnikiem i wymiennikiem + sterowanie? 4 tyś wystarczy? Taki palnik ze 120kw.

P.s.
Mam możliwość zakupu nagrzewnicy stacjonarnej na ON 35kw, przeznaczonej do pracy ciągłej, przemysłowej i się zastanawiam czy nie wpakować jej na dojście ciepłego powietrza z rekuperacji na halę. W obiegu zamkniętym może by zdała egzamin. Jako dogrzanie.
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-22, 21:53   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
Okazał się zbędny po zastosowaniu przepustnicy :D

KK, JEDYNIE UŻYWKA. TZN nagrzewnica wymiennikowa ... chyba, że składak ..
 

KK 
Wysłany: 2015-01-22, 22:37   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Aaaa to to samo o czym pisałem w swoim P.S.
Właśnie taką nagrzewnice ma kolega na sprzedanie. Czyli całą nagrzewnicę jak Ty masz.
Tylko, że 35kw no, tylko to jest mało. Łyknął bym taki palniczek choć 75kw z wymiennikiem i sterowaniem.
Jest jeszcze 90kw w podobnej cenie, ale bez odprowadzenia spalin.
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-23, 00:09   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
Możesz zastosować żaluzje za filtrami w tej twojej ściance i zawsze to tańsze niż falownik ...


http://www.allegromat.pl/aukcja169596 zmienić silnik i podkręcić obroty :D
 

KK 
Wysłany: 2015-01-23, 02:04   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
To chyba nie ma odprowadzenia spalin nie? Chyba, że ten korek to zaślepka, aby się woda nie lała.

Nie mam miejsca na żalujze. I tak będzie ten regulator, kwestia czasu i pieniędzy.
_________________

 
 

KK 
Wysłany: 2015-01-23, 23:09   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Powiedzcie mi jeszcze czy piec nadmuchowy mógłby być zamiast tej nagrzewnicy olejowej? Będę kupował duży piec nadmuchowy na halę i może by to za jednym zamachem ugryzł?
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-25, 16:29   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
Tak..taka sama wydajność powietrza musi być w tym piecu co twój wentylator .. najlepiej z podajnikiem i sterowaniem ..
 

KK 
Wysłany: 2015-01-25, 23:53   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Pomoże mi jeszcze ktoś z plenum nawiewowym? Chciałbym to zrobić puki mam giętarkę. Stało by sobie gdzieś do czasu zrobienia pomieszczenia.
Chodzi mi głównie o mocowanie filtrów. Chciałbym to jak najprościej wykonać. Tak, aby dobrze dociskało filtry i było sztywne. Wysokość skrzynki zrobię sobie z 60cm.
Jakie jeszcze filtry są zastosowane na nadmuchu na plenum? wstępny? Przed turbiną czy za nią?

@unek, przy twojej nagrzewnicy masz włącznik prądu i jeszcze dwa ustrojstwa z lewej strony(białe). Jakiś licznik i bezpieczniki czy co tam się znajduje?
_________________

 
 

unek
Wysłany: 2015-01-26, 08:57   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
Przed wentylatorem są wstępne czyli włóknina filtrująca .

Miało być ,, skrzynka,, w tym opisie ale już mi się nie chce poprawiać :D

DSC03179.JPG
Plik ściągnięto 89 raz(y) 108,04 KB

217198673_4_1000x700_komora-lakiernicza-przelot-spraykleen-saima-duza-mala-uslugi-i-firmy.jpg
Mocowanie zrób tak - chyba najprościej :D
Plik ściągnięto 114 raz(y) 57,74 KB

 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-28, 22:25   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 226
KK i jak tam prace :D
 

KK 
Wysłany: 2015-01-28, 22:35   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Cały czas do przodu. :) Jak na razie strzeliło 60h. Jak zrobię, wrzucę fotki.
_________________

 
 

ursus1992
Wysłany: 2015-01-28, 22:47   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 226
nad plenum tez cos działasz ? bo bym conieco odgapił :D
 

KK 
Wysłany: 2015-01-29, 02:17   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Do plenum jeszcze bardzo daleka droga. Minimum 30h.
_________________

 
 

KK 
Wysłany: 2015-02-24, 00:42   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
https://plus.google.com/118242770762777721553/posts/1bxJiB2e4RK

Coś tam już zrobiłem. Aczkolwiek żałuję dzisiaj, że wykorzystałem ocynk odpadowy. Około 70% ścianki jest z niego zrobione. Sąsiad miał tego sporo, odsprzedał mi za pół ceny. Za długo leżał na wilgoci. Myślę, że po kilku lakierowaniach i tak nic nie będzie widać. :D
Blacha 0,5 czyli cieniutka. Proste sterowanie. Teraz będą jeszcze dwie przepustnice, więc może będzie wszystko bez falownika. Poważnie myślę, o założeniu skrzynki za włącznikiem L 0 P, w skrzynce wrzucił bym jakieś zabezpieczenie silnika, przycisk start, grzybek stop, oraz takie czary, aby po zaniku prądu, ścianka sama się nie włączyła. Skrzynka może ip65, choć i tak włączniki i gniazdka są pewnie ip44. Z boku miejsce do mycia pistoletu i robienia natrysków próbnych. Jest tam też miejsce do podłącznie elektronarzędzi, czy np Cerosa, można coś podszlifować z detali. Regulowane oświetlenie, góra, dół i same lampy 180 stopni. Osobne włączniki na każdą lampę, tą od kabiny do natrysków próbnych też.
Szpachlując jakiś element można lampy położyć praktycznie na filtrach i jak na dłoni widać wszystko.
Cała konstrukcja sklejona klejem pu i znitowa/skręcona. Wszystko łącznie z ramkami na filtry.

Przy użyciu narzędzi jakie miałem czyli giętarki(starej), jakichś szczypiec kwadratowych i nożyc, które były jednym słowem zdezelowane zdziałałem takie coś. Wiele szczegółów bym dzisiaj poprawił, ba nawet bym tego nie wyginał na tej giętarce, ponieważ wygląd i detal nie ten. Ocynk byłby też inny. Nie potrzebnie dawałem tyle profila w środek...spawania od groma(choć blacha tego wymagała). Kółka są duże, ale i tak za małe jak na ta ściankę, jest ciężka.
Silnik na razie zamknięty w środku. Zobaczę po lakierowaniu jak to będzie wyglądało, jak coś będzie na wierzchu z tyłu. Jakbym eksplodował to Cerosa oddaje Junemu.

Aha, mam jeszcze rączki do pchania zrobione, tylko muszę sprzęt kupić do nitonakrętek.

Jakieś konkluzje? Tak... następnym razem blacha 1mm i inna giętarka.
Czas pracy... 200h z pomocnikiem jak do tej pory, z czego z 20h myślenia.
Koszty materiał i moja praca 7 tyś zł polskich + z 300zł za prąd pewnie.
Do tego jeszcze powrót/plenum...czy się to opłacało...nie lepiej było kupić używaną strefę przygotowawczą. Jednak do wszystkiego dochodzi się na własnych błędach.
_________________

 
 

grzechoo2008 
Wysłany: 2015-02-24, 09:20   
0
UP DOWN

Pomógł: 4 razy
Posty: 377
Skąd: kuj-pom
Całkiem spoko to wygląda natomiast
KK napisał/a:
..czy się to opłacało...nie lepiej było kupić używaną strefę przygotowawczą. Jednak do wszystkiego dochodzi się na własnych błędach.

Do tego
KK napisał/a:
Czas pracy... 200h z pomocnikiem jak do tej pory, z czego z 20h myślenia.

A ile można w tym czasie zarobić przy normalnej robocie dla klienta.
Niestety prawie każdy z nas popełnia w swoim życiu kilka takich głupot ale co zrobiłeś i co się nauczyłeś to twoje.
Pozdro!
 
 

unek
Wysłany: 2015-02-24, 09:53   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 205
grzechoo2008, W 100% zgadzam się z tym co napisałeś ... nie będę opisywał ile u mnie to wyszło i ile zbędnych rzeczy na kupowałem :blee:

KK, Jak masz styki z tym silnikiem to obudowę zrób mu z blach .. ściągnij koło pasowe dorób blaszkę z otworem na wałek a dalej to tylko twoja inwencja twórcza .. z dołu parę dziurek ..( ursus1992, patent dla ciebie ;) )
 

KK 
Wysłany: 2015-02-24, 11:01   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3323
Te dziurki z dołu - dobry pomysł. Mogą być zamiast wężą z doprowadzeniem powietrza, jak Nestro ma.
O obudowie silnika to myślałem, ale zapał minął jak zobaczyłem ile to zachodu i, że pójdzie następny arkusz blachy, a zostało mi tylko połowę.

Ten silnik jak i wentylator mają super koła pasowe, ze stożkami w środku. Odkręcasz dwa imbulsy. Pukasz lekko w koło pasowe, koło spada do środka i tuleję stożkową w środku sobie przesuwasz jak chcesz. Bardzo łatwe do zdejmowania, przesówania na wałkach.

Grzechoo2008 trzeba jeszcze pamiętać, że nie każdy robi za stawkę rzędu 40-50zł/h lub 80-100. Ogólnie nie jestem jakoś mocno zdruzgotany tym, że się podjąłem zrobienia tej ścianki.

Ide do roboty. :D
_________________

 
 

ursus1992
Wysłany: 2018-09-02, 22:28   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 226
witam, czy ten wentylator nadaje sie do plenum nawiewowego ?

https://allegro.pl/wentylator-promieniowy-adh-11500-m3-h-3-7-kw-i6759162010.html#thumb/1


lub

https://allegro.pl/wentylator-promieniowy-ziehl-abegg-rd31p-8000-m3-h-i6993297010.html#thumb/7
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - mangi