Autor |
Wiadomo¶æ |
|
bobik96
|
Wys³any: 2014-06-18, 19:44 Zawód lakiernik samochodowy
|
0
|
|
|
|
Witam. Z góry przepraszam, ze pisze moze nie w tym dziale, ale zupe³nie nie wiem gdzie to napisaæ, a chcia³bym sie zapytaæ doswiadczonych osób.
Tak wiêc koncze gimnazjum-staje przed wyborem szkoly. Zastanawiam sie nad zawodówk± lakiernik/mechanik. Wiêcej mia³em do czynienia z mechanikiem, ale bardziej do mnie przemawia lakiernik. Teraz takie pytanie, czy lakiernik jest op³acalnym zawodem? Moze lepiej mechanik? Nie wiem czy poradze sobie w lakiernictwie, nie mia³em z tym do czynienia nigdy, a chyba nie ma czegos gorszego od pracowania w zawodzie ktorego sie nie lubi. Moze kto¶ z forum mial podobe wachania i chcia³by sie podzieliæ z tym a mi to napewno pomoze.
Bardzo prosze osob ktore nie wnios± nic do tematu o niewypowiadanie siê.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-06-18, 20:42
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
bobik96 napisa³/a: | czy lakiernik jest op³acalnym zawodem? | W pe³ni legalnie, z normalnym wyposa¿eniem, w normalnych warunkach, a na dodatek bez ¿adnego do¶wiadczenia i ze startem od kompletnego zera: ABSOLUTNIE NIE !!!
Wielka inwestycja, wielka konkurencja, du¿a mo¿liwo¶æ ró¿nego rodzaju potkniêæ, ...... |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2014-06-18, 20:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
dobra rada id¼ na mechanika |
|
|
sebasmg5
|
Wys³any: 2014-06-18, 21:55
|
+1
|
|
|
|
Ja mam uprzedzenie do systemu edukacji w Polsce. Skonczylem dwa lata temu technikum mechaniczne i powiem szczerze, ze gdyby nie to, ze mocno interesuje sie mechanika, lakiernictwem i dzialalem w czasie szkoly na wlasna reke to poza mnóstwem historii pe³nych humoru i kilku wiertel z warsztatów, nie wyniós³bym ze szkoly nic. Nauczyciele nie z powolania, a z przymusu, warsztaty szkolne z epoki PRL gdzie ustawia sie aparat zaplonowy od 126p przez ca³y rok szkolny, totalna klapa.
Wybierz to czym sie interesujesz, pomysl nad wlasnym biznesem, zacznijjuz teraz odkladac kase a bedziesz mial dobry start.
Co do tych dwoch zawodów praktyka to podstawa, zaczalem lakierowac jako samouk, marnowalem mnostwo czasu na oklejanie, robilem du¿o b³edów, praktyka u prywaciarza du¿o mi pomogla rady fachowców pracujacych w zawodzie sa bezcenne |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2014-06-18, 22:12
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
[quote="bobik96"]Teraz takie pytanie, czy lakiernik jest op³acalnym zawodem? Moze lepiej mechanik?
bobik96 napisa³/a: | nie ma czegos gorszego od pracowania w zawodzie ktorego sie nie lubi. |
W³a¶nie!Od razu czytaj±c Twój post zauwa¿y³em,¿e nie wiesz czy cchesz zarabiaæ czy spe³niaæ swoj± pasjê Zada³e¶ i zarazem odpowiedzia³e¶ sobie na to pytanie.
Zamieñ pasjê w zawód (pracê) a bêdziesz tak tym poch³oniêty,¿e nie zauwa¿ysz jak szybko pieni±dze sie ko³o Ciebie zakrêc± |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-18, 22:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Moj± pasj± jest lenistwo. |
|
|
hematol
|
Wys³any: 2014-06-18, 22:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
KK napisa³/a: | Moj± pasj± jest lenistwo. |
To jest stwierdzenie |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-19, 09:17
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Boobik --> pomysl czy chcesz byc na poczatku brudny tylko od py³u od szpachli czy uj*** po ³okcie w smarach itd. Jak ja zabieram sie za mechanike dla samego siebie to mnie uj strzela. Cos sie ukreci cos zapieczone i tak w kolko.
W lakiernictwie jak nie masz idenalnych warunków to lepiej robic mniejsze zlecenia a czesto jak ca³e auta
W aucie wymienisz np przegób no i co ? wymienione a jak wylakierujesz to cieszy oko ten blask lakieru to jak by³o pogniecione zardzewia³e itp a jest docelowo jak nowe
W lakiernictwie zatrudnisz pomocnika co zrobi calosc za Ciebie bez lakierowania a Ty wpadasz i lakierujesz na gotowo. Dojsc do tego stopnia i miec z tego sama przyjemnosc |
|
|
|
|
SamSobieSzefem
|
Wys³any: 2014-06-19, 09:47
|
0
|
|
|
|
rób to co lubisz bez wzglêdu na to jak jest to op³acalne i jaka jest konkurencja |
|
|
Pogromca mitów
|
Wys³any: 2014-06-19, 10:59
|
0
|
|
|
|
SamSobieSzefem, idealne i jedyna w³a¶ciwa propozycja. Jak to mówi³ kto¶ kiedy¶.. Trzeba odpowiedzieæ sobie na jedno zajebi¶cie wa¿ne pytanie, co chce w ¿yciu robiæ, i zacznij to robiæ |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-19, 11:18
|
+1
|
|
|
|
Powiem tak, pracy nigdy jeszcze dla nikogo nie brak³o. Jak jeste¶ w czym¶ dobry to bêdziesz mia³ klientów zawsze i kasa te¿ bêdzie odpowiednia. Tylko przez pierwsze 10 lat trzeba cenzuraæ za grosze. Jako mechanik to na pewno.
Na pewno ³atwiej znale¼æ i wyæwiczyæ kogo¶ jako pomocnika na stanowisko wulkanizatora, czy kogo¶ kto ustawi geometrie.
Natomiast pomocnik lakiernika to cz³owiek, który musi umieæ wszystko. Je¶li nie bêdzie umia³ lakierowaæ to nie bêdzie wiedzia³ jak ma dojechaæ podk³ad, aby by³o dobrze.
Tak¿e pomocnik to nie raz ma takie same obowi±zki jak lakiernik. Wyuczyæ pomocnika do lakierni to dopiero wyzwanie.
Patrz na takie specjalizacje, w których nie potrzebujesz du¿o miejsca, ma³y pokoik i np turbiny mo¿esz robiæ. Mo¿esz te¿ tokarkê sobie kupiæ i spokojnie wy¿yjesz. Mam znajomego co na tokarce z 5-7 wychodzi na miesi±c.
Jaka¶ naprawa skrzyñ biegów, od ci±gników siod³owych, samochodów osobowych. Tylko skrzynie wyjête niech Ci dostarczaj±.
Prawdziwa mechanika jak i lakierowanie to niestety droga zabawa. Bêdziesz mia³ gara¿, kabinê, stwierdzisz, dlaczego nie robiê ciê¿kiego sprzêtu. Niekoñcz±ce siê wydatki.
p.s. je¼dziæ na desce i jaraæ blanty. |
|
|
bobik96
|
Wys³any: 2014-06-19, 11:36
|
0
|
|
|
|
Dziêkuje za odpowiedzi Chyba wybiore tego mechanika. Od ma³ego interesowa³em sie tym, kupowa³em stare wski, jawy, kiedys nawet malucha tylko po to by w nich podlubaæ.
Na praktykach w wolnym czasie bede podgl±da³ lakierników, jak mi sie to spodoba to kupie jaki¶ sprzêt za 2 ko³a i sie bedê uczy³ w domu najwyzej.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziêkuje |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-19, 11:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
SamSobieSzefem napisa³/a: | rób to co lubisz bez wzglêdu na to jak jest to op³acalne i jaka jest konkurencja |
Bzdura.
Np lubie dlubac w nosie a jest to srednio dochodowe zajecie i mam du¿± konkurencjê.... co na to rodzina jak bedziesz chodzi³ zachwycony praca ale z futrem w kieszeni???
Lakiernictwo.... w dzisiejszych czasach skazany jestes na pracê najemn±... fuchy w nielegalnej norze po godzinach.
Warsztat legalny to olbrzymi kredyt od 200.000z³ i mocno w góre.... pomocnik zrobi za ciebie wszystko? A ty po czasie z w³asnej kasy ka¿da reklamacjê bedziesz poprawial.
Samochody ....co¶ sie sta³o (zepsu³o, wgniot³o, porysowa³o, nie odpala...)
Kasa powiedzmy ograniczona zgodnie z zasobno¶cia portfela spoleczeñstwa.
Która usterka bedzie MUSIA£A zostac usunieta a z która da siê ¿yæ i na potem ja odlo¿yæ?
Diagnostyka samochodowa.... tu le¿y kasa do zebrania.
idz w tym kierunku (ja bym poszed³) ucz siê i rozwijaj, kup odpowiedni (drogi) sprzet i firma w przysz³osci mo¿e mie¶ciæ sie w ... laptopie.
Drugi to mechanik, ale i tu ju¿ wiecej jest roboty fizycznej a i odpowiedzialno¶æ za naprawe wieksza....
Lakiernik.... fajnie, fajnie... tylko obok w szopie Heniu po godzinach to samo zrobi za pó³ stawki... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-19, 12:13
|
0
|
|
|
|
Diagnostyka samochodowa to nie taka bajka. Jak zdiagnozujesz usterkê, to trzeba j± te¿ naprawiæ. Mam kilku znajomych co tym siê zajmuj±. Osobówki i ci±gniki siod³owe. Niekiedy to ca³y dzieñ chodz± nad usterk± i jej szukaj±, poniewa¿ interfejsy siê czêsto myl±, czujniki przek³amuj± itd. Bez wiedzy mechanicznej to mo¿esz b³êdy skasowaæ, no a i wtedy mo¿na co¶ uwaliæ.
Jak co¶ spie... w diagnostyce to 5-10ty¶ z³ przy nowym aucie, klient wku... itd itp.
Ci co uwa¿aj±, ¿e b³±d odczytasz, dasz karteczke klientowi, skasujesz 100z³ i ode¶lesz do jakiego¶ mechanika to chyba, ¿yj± w czasach sf.
Tu musi byæ ogromna wiedza, elektroniczna i mechaniczna. |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-06-19, 14:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
KK napisa³/a: | Tu musi byæ ogromna wiedza, elektroniczna i mechaniczna. |
Elektromechanik... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2014-06-19, 14:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
KK --> Zgodze sie z Toba. Nie raz czlowiek ma 3 z³acza diagnostyczne dwa programy i z zadnym nie idzie sie polaczyc. To nie takie ³atwe A prawdziwy sprzet do diagnostyki do kilkanascie klocków.
Sa tacy co oddadza do henia i zrobi im auto za klocka i bedzie ki³a i mogila a sa acy co dadza troszke wiecej ale beda wymagac duzo wiecej.
Co do turbinek to trzeba jescze wywazarke miec do wa³ków co tanie nie jest.
A z tokark± zgodze sie. Wydac na tokarke z 18 klocków jescze z 12 na frezarke miec dojscie do CNC i laserów i robic mozna ogromne PINi±dze ;D |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-19, 14:45
|
0
|
|
|
|
Tak przy turbinkach potrzebna wywarzarka, ale wszêdzie potrzebny jest jaki¶ wk³ad. Turbiny by³y s± i bêd± tak¿e robota te¿ bêdzie.
Co do tokarki to robota jest prosta. W domu, bez stresu. To jest du¿y plus. |
|
|
bobik96
|
Wys³any: 2014-06-19, 14:48
|
0
|
|
|
|
Nie piszcie mi o tokarkach i turbinach, bo to tego moge sie nauczyc z kazdym zawodem. Narazie sie zastanawiam na co i¶æ dalej. Tak¿e lakiernika nie polecacie? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-19, 18:48
|
0
|
|
|
|
Przecie¿ to Ty decyduj. Za i przeciw wszystko wiesz. |
|
|
Matix
|
Wys³any: 2014-06-19, 20:49
|
0
|
|
|
|
Z do¶wiadczenia wiem ¿e szko³a niczego ciê nie nauczy No jedynie ¿e zawodówka bo tam ciê praktyki ratuj± bo s± w warsztatach W technikum uczysz siê na warsztatach szkolnych na których s± aparaty zap³onowe ze 126p i mo¿e jaki¶ silnik z ¿uka siê trafi
Ty najlepiej wiesz co ciê ci±gnie i w czym masz bardziej mo¿liwo¶æ siê rozwin±æ w domu ¿eby sobie poæwiczyæ |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-06-19, 20:59
|
0
|
|
|
|
Jak nie bêdziesz chcia³ siê nauczyæ to nigdzie siê nie nauczysz. Jak bêdziesz chcia³ natomiast to wszêdzie. Szko³a nie jest po to, aby edukowaæ m³ode masy. Kiedy¶ co¶ siê ludzie uczyli, teraz to licz± siê wyniki zdawalno¶ci w szko³ach, kogo obchodzi Twoja, nasz edukacja.
UE ju¿ dopilnuje, ¿eby wyedukowaæ stado baranów, niezdolnych do samodzielnego funkcjonowania. |
|
|
SamSobieSzefem
|
Wys³any: 2014-06-20, 19:47
|
0
|
|
|
|
KK napisa³/a: | UE ju¿ dopilnuje, ¿eby wyedukowaæ stado baranów, niezdolnych do samodzielnego funkcjonowania. |
popieram |
|