Autor |
Wiadomość |
 |
bobik96
|
Wysłany: 2014-06-18, 20:44 ZawĂłd lakiernik samochodowy
|
0
|
|
|
|
Witam. Z gĂłry przepraszam, ze pisze moze nie w tym dziale, ale zupeÂłnie nie wiem gdzie to napisaĂŚ, a chciaÂłbym sie zapytaĂŚ doswiadczonych osĂłb.
Tak wiĂŞc koncze gimnazjum-staje przed wyborem szkoly. Zastanawiam sie nad zawodĂłwkÂą lakiernik/mechanik. WiĂŞcej miaÂłem do czynienia z mechanikiem, ale bardziej do mnie przemawia lakiernik. Teraz takie pytanie, czy lakiernik jest opÂłacalnym zawodem? Moze lepiej mechanik? Nie wiem czy poradze sobie w lakiernictwie, nie miaÂłem z tym do czynienia nigdy, a chyba nie ma czegos gorszego od pracowania w zawodzie ktorego sie nie lubi. Moze ktoÂś z forum mial podobe wachania i chciaÂłby sie podzieliĂŚ z tym a mi to napewno pomoze.
Bardzo prosze osob ktore nie wniosÂą nic do tematu o niewypowiadanie siĂŞ.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-06-18, 21:42
|
+1
|
|
|
|
bobik96 napisał/a: | czy lakiernik jest opÂłacalnym zawodem? | W peÂłni legalnie, z normalnym wyposaÂżeniem, w normalnych warunkach, a na dodatek bez Âżadnego doÂświadczenia i ze startem od kompletnego zera: ABSOLUTNIE NIE !!!
Wielka inwestycja, wielka konkurencja, du¿a mo¿liwoœÌ ró¿nego rodzaju potkniêÌ, ...... |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2014-06-18, 21:45
|
0
|
|
|
|
dobra rada idÂź na mechanika |
|
 |
sebasmg5
|
Wysłany: 2014-06-18, 22:55
|
+1
|
|
|
|
Ja mam uprzedzenie do systemu edukacji w Polsce. Skonczylem dwa lata temu technikum mechaniczne i powiem szczerze, ze gdyby nie to, ze mocno interesuje sie mechanika, lakiernictwem i dzialalem w czasie szkoly na wlasna reke to poza mnĂłstwem historii peÂłnych humoru i kilku wiertel z warsztatĂłw, nie wyniĂłsÂłbym ze szkoly nic. Nauczyciele nie z powolania, a z przymusu, warsztaty szkolne z epoki PRL gdzie ustawia sie aparat zaplonowy od 126p przez caÂły rok szkolny, totalna klapa.
Wybierz to czym sie interesujesz, pomysl nad wlasnym biznesem, zacznijjuz teraz odkladac kase a bedziesz mial dobry start.
Co do tych dwoch zawodĂłw praktyka to podstawa, zaczalem lakierowac jako samouk, marnowalem mnostwo czasu na oklejanie, robilem duÂżo bÂłedĂłw, praktyka u prywaciarza duÂżo mi pomogla rady fachowcĂłw pracujacych w zawodzie sa bezcenne |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-06-18, 23:12
|
+1
|
|
|

|
[quote="bobik96"]Teraz takie pytanie, czy lakiernik jest opÂłacalnym zawodem? Moze lepiej mechanik?
bobik96 napisał/a: | nie ma czegos gorszego od pracowania w zawodzie ktorego sie nie lubi. |
WÂłaÂśnie!Od razu czytajÂąc TwĂłj post zauwaÂżyÂłem,Âże nie wiesz czy cchesz zarabiaĂŚ czy speÂłniaĂŚ swojÂą pasjĂŞ ZadaÂłeÂś i zarazem odpowiedziaÂłeÂś sobie na to pytanie.
ZamieĂą pasjĂŞ w zawĂłd (pracĂŞ) a bĂŞdziesz tak tym pochÂłoniĂŞty,Âże nie zauwaÂżysz jak szybko pieniÂądze sie koÂło Ciebie zakrĂŞcÂą |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-18, 23:14
|
0
|
|
|

|
MojÂą pasjÂą jest lenistwo. |
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2014-06-18, 23:25
|
0
|
|
|

|
KK napisał/a: | MojÂą pasjÂą jest lenistwo. |
To jest stwierdzenie |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-19, 10:17
|
+1
|
|
|

|
Boobik --> pomysl czy chcesz byc na poczatku brudny tylko od pyÂłu od szpachli czy uj*** po Âłokcie w smarach itd. Jak ja zabieram sie za mechanike dla samego siebie to mnie uj strzela. Cos sie ukreci cos zapieczone i tak w kolko.
W lakiernictwie jak nie masz idenalnych warunkĂłw to lepiej robic mniejsze zlecenia a czesto jak caÂłe auta
W aucie wymienisz np przegĂłb no i co ? wymienione a jak wylakierujesz to cieszy oko ten blask lakieru to jak byÂło pogniecione zardzewiaÂłe itp a jest docelowo jak nowe
W lakiernictwie zatrudnisz pomocnika co zrobi calosc za Ciebie bez lakierowania a Ty wpadasz i lakierujesz na gotowo. Dojsc do tego stopnia i miec z tego sama przyjemnosc |
|
|
|
 |
SamSobieSzefem
|
Wysłany: 2014-06-19, 10:47
|
0
|
|
|

|
rĂłb to co lubisz bez wzglĂŞdu na to jak jest to opÂłacalne i jaka jest konkurencja |
|
 |
Pogromca mitĂłw
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:59
|
0
|
|
|
|
SamSobieSzefem, idealne i jedyna wÂłaÂściwa propozycja. Jak to mĂłwiÂł ktoÂś kiedyÂś.. Trzeba odpowiedzieĂŚ sobie na jedno zajebiÂście waÂżne pytanie, co chce w Âżyciu robiĂŚ, i zacznij to robiĂŚ |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-19, 12:18
|
+1
|
|
|

|
Powiem tak, pracy nigdy jeszcze dla nikogo nie brakÂło. Jak jesteÂś w czymÂś dobry to bĂŞdziesz miaÂł klientĂłw zawsze i kasa teÂż bĂŞdzie odpowiednia. Tylko przez pierwsze 10 lat trzeba cenzuraĂŚ za grosze. Jako mechanik to na pewno.
Na pewno ³atwiej znaleŸÌ i wyÌwiczyÌ kogoœ jako pomocnika na stanowisko wulkanizatora, czy kogoœ kto ustawi geometrie.
Natomiast pomocnik lakiernika to czÂłowiek, ktĂłry musi umieĂŚ wszystko. JeÂśli nie bĂŞdzie umiaÂł lakierowaĂŚ to nie bĂŞdzie wiedziaÂł jak ma dojechaĂŚ podkÂład, aby byÂło dobrze.
TakÂże pomocnik to nie raz ma takie same obowiÂązki jak lakiernik. WyuczyĂŚ pomocnika do lakierni to dopiero wyzwanie.
Patrz na takie specjalizacje, w ktĂłrych nie potrzebujesz duÂżo miejsca, maÂły pokoik i np turbiny moÂżesz robiĂŚ. MoÂżesz teÂż tokarkĂŞ sobie kupiĂŚ i spokojnie wyÂżyjesz. Mam znajomego co na tokarce z 5-7 wychodzi na miesiÂąc.
JakaÂś naprawa skrzyĂą biegĂłw, od ciÂągnikĂłw siodÂłowych, samochodĂłw osobowych. Tylko skrzynie wyjĂŞte niech Ci dostarczajÂą.
Prawdziwa mechanika jak i lakierowanie to niestety droga zabawa. BĂŞdziesz miaÂł garaÂż, kabinĂŞ, stwierdzisz, dlaczego nie robiĂŞ ciĂŞÂżkiego sprzĂŞtu. NiekoĂączÂące siĂŞ wydatki.
p.s. jeÂździĂŚ na desce i jaraĂŚ blanty. |
|
 |
bobik96
|
Wysłany: 2014-06-19, 12:36
|
0
|
|
|
|
DziĂŞkuje za odpowiedzi Chyba wybiore tego mechanika. Od maÂłego interesowaÂłem sie tym, kupowaÂłem stare wski, jawy, kiedys nawet malucha tylko po to by w nich podlubaĂŚ.
Na praktykach w wolnym czasie bede podglÂądaÂł lakiernikĂłw, jak mi sie to spodoba to kupie jakiÂś sprzĂŞt za 2 koÂła i sie bedĂŞ uczyÂł w domu najwyzej.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziĂŞkuje |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-19, 12:40
|
0
|
|
|
|
SamSobieSzefem napisał/a: | rĂłb to co lubisz bez wzglĂŞdu na to jak jest to opÂłacalne i jaka jest konkurencja |
Bzdura.
Np lubie dlubac w nosie a jest to srednio dochodowe zajecie i mam du¿¹ konkurencjê.... co na to rodzina jak bedziesz chodzi³ zachwycony praca ale z futrem w kieszeni???
Lakiernictwo.... w dzisiejszych czasach skazany jestes na pracĂŞ najemnÂą... fuchy w nielegalnej norze po godzinach.
Warsztat legalny to olbrzymi kredyt od 200.000zÂł i mocno w gĂłre.... pomocnik zrobi za ciebie wszystko? A ty po czasie z wÂłasnej kasy kaÂżda reklamacjĂŞ bedziesz poprawial.
Samochody ....coÂś sie staÂło (zepsuÂło, wgniotÂło, porysowaÂło, nie odpala...)
Kasa powiedzmy ograniczona zgodnie z zasobnoÂścia portfela spoleczeĂąstwa.
KtĂłra usterka bedzie MUSIAÂŁA zostac usunieta a z ktĂłra da siĂŞ ÂżyĂŚ i na potem ja odloÂżyĂŚ?
Diagnostyka samochodowa.... tu leÂży kasa do zebrania.
idz w tym kierunku (ja bym poszedÂł) ucz siĂŞ i rozwijaj, kup odpowiedni (drogi) sprzet i firma w przyszÂłosci moÂże mieÂściĂŚ sie w ... laptopie.
Drugi to mechanik, ale i tu ju¿ wiecej jest roboty fizycznej a i odpowiedzialnoœÌ za naprawe wieksza....
Lakiernik.... fajnie, fajnie... tylko obok w szopie Heniu po godzinach to samo zrobi za pó³ stawki... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-19, 13:13
|
0
|
|
|

|
Diagnostyka samochodowa to nie taka bajka. Jak zdiagnozujesz usterkê, to trzeba j¹ te¿ naprawiÌ. Mam kilku znajomych co tym siê zajmuj¹. Osobówki i ci¹gniki siod³owe. Niekiedy to ca³y dzieù chodz¹ nad usterk¹ i jej szukaj¹, poniewa¿ interfejsy siê czêsto myl¹, czujniki przek³amuj¹ itd. Bez wiedzy mechanicznej to mo¿esz b³êdy skasowaÌ, no a i wtedy mo¿na coœ uwaliÌ.
Jak coÂś spie... w diagnostyce to 5-10tyÂś zÂł przy nowym aucie, klient wku... itd itp.
Ci co uwa¿aj¹, ¿e b³¹d odczytasz, dasz karteczke klientowi, skasujesz 100z³ i odeœlesz do jakiegoœ mechanika to chyba, ¿yj¹ w czasach sf.
Tu musi byĂŚ ogromna wiedza, elektroniczna i mechaniczna. |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-06-19, 15:09
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | Tu musi byĂŚ ogromna wiedza, elektroniczna i mechaniczna. |
Elektromechanik... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2014-06-19, 15:14
|
0
|
|
|

|
KK --> Zgodze sie z Toba. Nie raz czlowiek ma 3 zÂłacza diagnostyczne dwa programy i z zadnym nie idzie sie polaczyc. To nie takie Âłatwe A prawdziwy sprzet do diagnostyki do kilkanascie klockĂłw.
Sa tacy co oddadza do henia i zrobi im auto za klocka i bedzie kiÂła i mogila a sa acy co dadza troszke wiecej ale beda wymagac duzo wiecej.
Co do turbinek to trzeba jescze wywazarke miec do waÂłkĂłw co tanie nie jest.
A z tokarkÂą zgodze sie. Wydac na tokarke z 18 klockĂłw jescze z 12 na frezarke miec dojscie do CNC i laserĂłw i robic mozna ogromne PINiÂądze ;D |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-19, 15:45
|
0
|
|
|

|
Tak przy turbinkach potrzebna wywarzarka, ale wszĂŞdzie potrzebny jest jakiÂś wkÂład. Turbiny byÂły sÂą i bĂŞdÂą takÂże robota teÂż bĂŞdzie.
Co do tokarki to robota jest prosta. W domu, bez stresu. To jest duÂży plus. |
|
 |
bobik96
|
Wysłany: 2014-06-19, 15:48
|
0
|
|
|
|
Nie piszcie mi o tokarkach i turbinach, bo to tego moge sie nauczyc z kazdym zawodem. Narazie sie zastanawiam na co iœÌ dalej. Tak¿e lakiernika nie polecacie? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-19, 19:48
|
0
|
|
|

|
PrzecieÂż to Ty decyduj. Za i przeciw wszystko wiesz. |
|
 |
Matix
|
Wysłany: 2014-06-19, 21:49
|
0
|
|
|

|
Z doÂświadczenia wiem Âże szkoÂła niczego ciĂŞ nie nauczy No jedynie Âże zawodĂłwka bo tam ciĂŞ praktyki ratujÂą bo sÂą w warsztatach W technikum uczysz siĂŞ na warsztatach szkolnych na ktĂłrych sÂą aparaty zapÂłonowe ze 126p i moÂże jakiÂś silnik z Âżuka siĂŞ trafi
Ty najlepiej wiesz co ciê ci¹gnie i w czym masz bardziej mo¿liwoœÌ siê rozwin¹Ì w domu ¿eby sobie poÌwiczyÌ |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-06-19, 21:59
|
0
|
|
|

|
Jak nie bĂŞdziesz chciaÂł siĂŞ nauczyĂŚ to nigdzie siĂŞ nie nauczysz. Jak bĂŞdziesz chciaÂł natomiast to wszĂŞdzie. SzkoÂła nie jest po to, aby edukowaĂŚ mÂłode masy. KiedyÂś coÂś siĂŞ ludzie uczyli, teraz to liczÂą siĂŞ wyniki zdawalnoÂści w szkoÂłach, kogo obchodzi Twoja, nasz edukacja.
UE juÂż dopilnuje, Âżeby wyedukowaĂŚ stado baranĂłw, niezdolnych do samodzielnego funkcjonowania. |
|
 |
SamSobieSzefem
|
Wysłany: 2014-06-20, 20:47
|
0
|
|
|

|
KK napisał/a: | UE juÂż dopilnuje, Âżeby wyedukowaĂŚ stado baranĂłw, niezdolnych do samodzielnego funkcjonowania. |
popieram |
|