Autor |
Wiadomość |
 |
syzor
|
Wysłany: 2014-08-27, 22:24 przypomnijcie prosze ABC malowania :)
|
0
|
|
|
|
witam wszystkich forumowiczów. na wstêpie powiem ¿e ostatni raz malowa³em 5 lat temu zderzak w swojej cytrynie i wysz³o super. i poniewa¿ teraz jest znowu okazja powa¿na ¿eby siê wykazaÌ (bok tylnego zderzaka, dó³ tylnych drzwi, dó³ przednich drzwi- s¹ to otarcia na gruboœÌ ok 1mm.) postanowi³em sprawdziÌ czy dobrze wszystko pamiêtam i tu proszê was o pomoc.
1. zaczynam od zmatowienia uszkodzonych elementĂłw papierem 1500 lub 2000 na mokro.
2. potem odtÂłuszczam caÂłe zmatowione miejsca.
3. nastêpnie na³o¿enie szpachli (rysy nie sa g³êbokie wiêc szpachli bêdzie niewiele - mo¿e byÌ wykoùczeniowa)
4. szlifowanie szpachli (oczywiÂście na sucho) - myÂślĂŞ Âże od razu jakiÂś drobny papier np. 600
5. odtÂłuszczenie naprawianych elementĂłw
6. na³o¿enie podk³adu w kolorze k³adzionej póŸniej bazy
7. zmatowanie podkÂładu papierem 2000 na mokro (gradacja podanych przeze mnie papierĂłw moÂże jest zbyt duÂża ale wole powoli dÂłuÂżej i dokÂładniej)
8. naÂłoÂżenie 1 warstwy bazy - 15 minut przerwy - 2 warstwa - 15 minut przerwy i ewentualnie 3 warstwa
9. czekam aÂż baza przeschnie i przecieram jÂą szmatkÂą z mikro fibry
10. potem nakÂładam warstwĂŞ bezbarwnego - 15 minut przerwy i znowu warstwa bezbarwnego. przerwa 15 min. i znowu warstwa.
i teraz pytania moje...
1. czym najlepiej odtÂłuszczaĂŚ elementy na ktĂłrych pracujemy?
2. jak przemywaĂŚ pistolet na szybko pomiĂŞdzy podkÂładem - bazÂą - bezbarwnym? czy w ogĂłle trzeba to robiĂŚ? (pytam poniewaÂż kiedyÂś malowaÂłem 3 pistoletami - kaÂżdy do czego innego i nie byÂło problemu z ewentualnym myciem w trakcie malowania)
poniewaÂż zamierzam to zrobiĂŚ w swoim garaÂżu dysponuje nastĂŞpujÂącym sprzĂŞtem:
- pistolet mini lupo mp-102 dysza 1.0 (wiem, Âże maÂły ale tylko ten pistolet uciÂągnie przy moim kompresorze.
- kompresor olejowy 25 l., 3,5 km, 185 l/min, 8 bar.
3. i tu chyba pytanie doœÌ dziwne ... czy mo¿na by zrobiÌ sobie najpierw jakiœ roztwór którym po wlaniu do pistoletu mo¿na poÌwiczyÌ ustawianie ciœnienia, strumienia i iloœci podawanego materia³u, no i co najwa¿niejsze Ìwiczenie prowadzenia rêki |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2014-08-27, 22:38
|
0
|
|
|
|
syzor napisał/a: | postanowiÂłem sprawdziĂŚ czy dobrze wszystko pamiĂŞtam i tu proszĂŞ was o pomoc. |
Kolego niestety niczego nie pamiĂŞtasz, poczytaj trochĂŞ, nie czekaj na gotowÂą odpowiedÂź, bo albo masz sÂłaba pamiĂŞĂŚ albo nie masz pojĂŞcia- bez urazy.
syzor napisał/a: | 1. czym najlepiej odtÂłuszczaĂŚ elementy na ktĂłrych pracujemy? |
zmywaczem antysilikonowym, dostĂŞpny w kaÂżdym sklepie z materiaÂłami lak.
syzor napisał/a: | 2. jak przemywaĂŚ pistolet na szybko pomiĂŞdzy podkÂładem - bazÂą - bezbarwnym? czy w ogĂłle trzeba to robiĂŚ? |
Trzeba, najlepiej dokÂładnie, moÂżesz uÂżywaĂŚ nitro.
syzor napisał/a: | czy moÂżna by zrobiĂŚ sobie najpierw jakiÂś roztwĂłr ktĂłrym po wlaniu do pistoletu moÂżna poĂŚwiczyĂŚ ustawianie ciÂśnienia, strumienia i iloÂści podawanego materiaÂłu, no i co najwaÂżniejsze ĂŚwiczenie prowadzenia rĂŞki |
eliksir mÂłodoÂści najlepiej
MoÂżesz uÂżyĂŚ nitro aby ustawiĂŚ pistolet, jeÂśli chodzi o prowadzenie tegoÂż pistoletu to dÂługi trening przed TobÂą.
Powertuj trochĂŞ forum a z pewnoÂściÂą znajdziesz odpowiedzi na pytania powyÂżej. |
|
|
|
 |
syzor
|
Wysłany: 2014-08-27, 22:54
|
0
|
|
|
|
"Kolego niestety niczego nie pamiĂŞtasz, poczytaj trochĂŞ, nie czekaj na gotowÂą odpowiedÂź, bo albo masz sÂłaba pamiĂŞĂŚ albo nie masz pojĂŞcia- bez urazy."
beznadziejna pomoc patrzÂąc na fakt, iÂż napisaÂłem post w kÂąciku "pomoc dla amatorĂłw"
jasne Âże nie mam pojĂŞcia o malowaniu dlatego prosiÂłem o pomoc a nie o ocenĂŞ. |
|
|
|
 |
Kamil1997
|
Wysłany: 2014-08-27, 23:26
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-08-27, 23:34
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
syzor
|
Wysłany: 2014-08-27, 23:35
|
0
|
|
|
|
niestety Kamil nie mogĂŞ otworzyĂŚ tego tekstu. jest zabezpieczony jakimÂś hasÂłem. :(
pewnie trzeba siĂŞ zarejestrowaĂŚ na tym forum... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-08-27, 23:36
|
0
|
|
|
|
syzor, Nic nie straciÂłeÂś. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-08-27, 23:39
|
0
|
|
|

|
Hehehe |
|
 |
syzor
|
Wysłany: 2014-08-27, 23:49
|
0
|
|
|
|
dziĂŞkuje Lackdoctor
To siĂŞ wÂłaÂśnie nazywa pomoc dla "amatora" |
|
|
|
 |
mariusz80
|
Wysłany: 2014-08-28, 08:01
|
0
|
|
|
|
Kamil1997, jeÂżeli coÂś juÂż podsyÂłasz to chociaÂż staraj siĂŞ wstawiĂŚ coÂś co pomoÂże a nie zaszkodzi. Na filmach, ktĂłre sÂą na YT tego uÂżytkownika zamieszcza informacje, Âże pod bazĂŞ matuje papierem 2000 na wodĂŞ |
|
 |
robson24-78
|
Wysłany: 2014-08-28, 13:29
|
0
|
|
|
|
Ja, jako totalny lamer, zrobiÂłbym to tak:
- rozszlifowaÌ rysy na g³adko, usun¹Ì ewentualn¹ rdzê do zera, odt³uœciÌ zmywaczem a-s
- podkÂład epoksydowy, odtÂłuÂściĂŚ zmywaczem a-s
- jeÂśli trzeba, szpachlĂłwka, jeÂśli nie podkÂład akrylowy + szlif na sucho do wykoĂączenia pod bazĂŞ, odmuchaĂŚ porzÂądnie z pyÂłu, odtÂłuÂściĂŚ zmywaczem a-s
- baza
- bezbarwny
Jeœli gdzieœ pope³ni³em b³¹d, proszê o porawkê. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-08-28, 13:46
|
0
|
|
|
|
Za duzo a-s. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
robson24-78
|
Wysłany: 2014-08-28, 14:25
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, domyÂślam siĂŞ Âże w ostatnim etapie samo porzÂądne odmuchanie wystarczy? |
|
|
|
 |
Kamil1997
|
Wysłany: 2014-08-28, 18:16
|
0
|
|
|
|
mariusz80 napisał/a: | Kamil1997, jeÂżeli coÂś juÂż podsyÂłasz to chociaÂż staraj siĂŞ wstawiĂŚ coÂś co pomoÂże a nie zaszkodzi. Na filmach, ktĂłre sÂą na YT tego uÂżytkownika zamieszcza informacje, Âże pod bazĂŞ matuje papierem 2000 na wodĂŞ |
Z tego co wiem to ten papier 2000 tyczy³ siê matowania rantów i przet³oczeù z obawy przetarÌ do bazy. Ale zamiast papierów mo¿na by³o wzi¹Ì u¿yÌ w³ókniny szarej lub miedzianej i pasty matuj¹cej. |
|
|
|
 |
mariusz80
|
Wysłany: 2014-08-28, 18:24
|
0
|
|
|
|
Z w³ókninami siê zgadzam. A jakim degradacj¹ papierów odpowiadaj¹ owe w³ókniny, hm? |
|
 |
Kamil1997
|
Wysłany: 2014-08-28, 19:01
|
0
|
|
|
|
Co do gradacji w³ókniny œciernej to wszystko zale¿y od producenta w³ókniny bo kolory odpowiadaj¹ ró¿nym gradacjom u ró¿nych producentów |
|
|
|
 |
mariusz80
|
Wysłany: 2014-08-28, 19:15
|
0
|
|
|
|
|
|
 |
Gandziorz
|
Wysłany: 2014-08-28, 19:42 Re: przypomnijcie prosze ABC malowania :)
|
+1
|
|
|

|
syzor napisał/a: |
1. zaczynam od zmatowienia uszkodzonych elementĂłw papierem 1500 lub 2000 na mokro.
|
Pod polerkĂŞ prawie idealnie
2. potem odtÂłuszczam caÂłe zmatowione miejsca.
|
Zawsze odtÂłuszcza siĂŞ miejsca naprawiane i sÂąsiadujÂące/
3. nastêpnie na³o¿enie szpachli (rysy nie sa g³êbokie wiêc szpachli bêdzie niewiele - mo¿e byÌ wykoùczeniowa)
|
Jak nie masz przeszlifowaĂą do goÂłego metalu to ok.
4. szlifowanie szpachli (oczywiÂście na sucho) - myÂślĂŞ Âże od razu jakiÂś drobny papier np. 600
|
Kolega chyba za duÂżo czasu ma Zacznij "grubo" wpierw np. 240 i pamiĂŞtaj o hebelku.
6. na³o¿enie podk³adu w kolorze k³adzionej póŸniej bazy
|
ZaleÂży od koloru ale w mieszalni Ci powiedzÂą jaki kolor podkÂładu.
7. zmatowanie podkÂładu papierem 2000 na mokro (gradacja podanych przeze mnie papierĂłw moÂże jest zbyt duÂża ale wole powoli dÂłuÂżej i dokÂładniej)
|
Dawaj 800 na mokro i bĂŞdzie okej.
8. naÂłoÂżenie 1 warstwy bazy - 15 minut przerwy - 2 warstwa - 15 minut przerwy i ewentualnie 3 warstwa |
Generalnie okej
9. czekam aÂż baza przeschnie i przecieram jÂą szmatkÂą z mikro fibry
|
Nie. ÂŚciereczkÂą antystatycznÂą.
10. potem nakÂładam warstwĂŞ bezbarwnego - 15 minut przerwy i znowu warstwa bezbarwnego. przerwa 15 min. i znowu warstwa.
|
3 warstwy? DuÂżo. StarczÂą dwie a w niektĂłrych bezbarwnych 1,5.
1. czym najlepiej odtÂłuszczaĂŚ elementy na ktĂłrych pracujemy?
2. jak przemywaĂŚ pistolet na szybko pomiĂŞdzy podkÂładem - bazÂą - bezbarwnym? czy w ogĂłle trzeba to robiĂŚ? (pytam poniewaÂż kiedyÂś malowaÂłem 3 pistoletami - kaÂżdy do czego innego i nie byÂło problemu z ewentualnym myciem w trakcie malowania)
poniewaÂż zamierzam to zrobiĂŚ w swoim garaÂżu dysponuje nastĂŞpujÂącym sprzĂŞtem:
- pistolet mini lupo mp-102 dysza 1.0 (wiem, Âże maÂły ale tylko ten pistolet uciÂągnie przy moim kompresorze.
- kompresor olejowy 25 l., 3,5 km, 185 l/min, 8 bar.
3. i tu chyba pytanie doœÌ dziwne ... czy mo¿na by zrobiÌ sobie najpierw jakiœ roztwór którym po wlaniu do pistoletu mo¿na poÌwiczyÌ ustawianie ciœnienia, strumienia i iloœci podawanego materia³u, no i co najwa¿niejsze Ìwiczenie prowadzenia rêki |
1. Zmywaczem silikonowym
2. Na szybko? Czyszczenie pistoletu to nie jest jakaÂś specjalna operacja. Baza zmatuje Ci w 15min wiĂŞc spokojnie siĂŞ wyrobisz rozkrĂŞcajÂąc i skrĂŞcajÂąc pistolet. Myjesz wpierw za pomocÂą nitro, na koĂącu uÂżywasz zmywacza silikonowego poniewaÂż nitro moÂże zawieraĂŚ Âśladowe iloÂści tÂłustych skÂładnikĂłw i efekt pistolet umyty a rybie oczka na bezbarwnym.
Co do pistoletu to jest on zama³y. Inn¹ dysze stosuje siê do podk³adów a inn¹ do bazy i klaru. Nie wyobra¿am sobie robiÌ bok auta takim pistoletem. Kompresor za ma³y, ledwo nadaje siê do pompowania kó³.
3. OczywiÂście np. Allegro.pl -> Szukaj: baza -> sortuj po cenie "cena: od najniÂższej". ZnalazÂłem litr bazy ral 9005 (czarny) za 39zÂł.
JuÂż to widzĂŞ:
maÂła pompka, wĂŞÂżyk spiralka, mini pistolet a w tle bok auta |
|
|
|
 |
Ruffy
|
Wysłany: 2014-08-28, 21:48
|
0
|
|
|
|
jeœli mamy ju¿ doœÌ sporo informacji w temacie to chcia³bym jeszcze siê dopytaÌ ¿eby to mieÌ w jednym miejscu
Cytat: | Jak nie masz przeszlifowaĂą do goÂłego metalu to ok. |
przy szlifie do metalu jaka szpachla? i jaka przy delikatnej wgniotce
Cytat: | Nie. ÂŚciereczkÂą antystatycznÂą. |
po jakim czasie to przetrzeĂŚ? 30 min wystarczy? baza ma fakturĂŞ matowÂą i nie dociskaĂŚ zbyt mocno oczywiÂście ?
Cytat: | InnÂą dysze stosuje siĂŞ do podkÂładĂłw a innÂą do bazy i klaru. |
speedway 1.8 do podkÂładu, gunsa 1.3 baza/klar, czym nakÂładaĂŚ epoks/reaktywny? |
|
|
|
 |
Gandziorz
|
Wysłany: 2014-08-29, 22:07
|
0
|
|
|

|
Ruffy napisał/a: | jeÂśli mamy juÂż doœÌ sporo informacji w temacie to chciaÂłbym jeszcze siĂŞ dopytaĂŚ Âżeby to mieĂŚ w jednym miejscu
Cytat: | Jak nie masz przeszlifowaĂą do goÂłego metalu to ok. |
przy szlifie do metalu jaka szpachla? i jaka przy delikatnej wgniotce |
PodkÂład epoksydowy i dopiero szpachla.
Ruffy napisał/a: |
Cytat: | Nie. ÂŚciereczkÂą antystatycznÂą. |
po jakim czasie to przetrzeĂŚ? 30 min wystarczy? baza ma fakturĂŞ matowÂą i nie dociskaĂŚ zbyt mocno oczywiÂście ? |
Jak zmatowieje i bĂŞdzie sucha w dotyku. ÂŚciereczkÂą delikatnie jedziesz dodatkowo dmuchajÂąc powietrzem.
Ruffy napisał/a: |
Cytat: | InnÂą dysze stosuje siĂŞ do podkÂładĂłw a innÂą do bazy i klaru. |
speedway 1.8 do podkÂładu, gunsa 1.3 baza/klar, czym nakÂładaĂŚ epoks/reaktywny? |
Jest taka jedna podstawowa magiczna rzecz o nazwie "Karta techniczna". Nie sugeruj siĂŞ opiniami co do dyszy ani teÂż ile i jak mieszaĂŚ.
KaÂżdy produkt ma swojÂą kartĂŞ technicznÂą.
WiêkszoœÌ epoksydów i reaktywnych nak³adamy za pomoc¹ dyszy 1,2-1,3. |
|
|
|