Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
syzor
Wysłany: 2014-08-27, 22:24   przypomnijcie prosze ABC malowania :)
0
UP DOWN

witam wszystkich forumowiczów. na wstêpie powiem ¿e ostatni raz malowa³em 5 lat temu zderzak w swojej cytrynie i wysz³o super. i poniewa¿ teraz jest znowu okazja powa¿na ¿eby siê wykazaÌ (bok tylnego zderzaka, dó³ tylnych drzwi, dó³ przednich drzwi- s¹ to otarcia na gruboœÌ ok 1mm.) postanowi³em sprawdziÌ czy dobrze wszystko pamiêtam i tu proszê was o pomoc.
1. zaczynam od zmatowienia uszkodzonych elementĂłw papierem 1500 lub 2000 na mokro.
2. potem odtÂłuszczam caÂłe zmatowione miejsca.
3. nastêpnie na³o¿enie szpachli (rysy nie sa g³êbokie wiêc szpachli bêdzie niewiele - mo¿e byÌ wykoùczeniowa)
4. szlifowanie szpachli (oczywiÂście na sucho) - myÂślĂŞ Âże od razu jakiÂś drobny papier np. 600
5. odtÂłuszczenie naprawianych elementĂłw
6. na³o¿enie podk³adu w kolorze k³adzionej póŸniej bazy
7. zmatowanie podkÂładu papierem 2000 na mokro (gradacja podanych przeze mnie papierĂłw moÂże jest zbyt duÂża ale wole powoli dÂłuÂżej i dokÂładniej)
8. naÂłoÂżenie 1 warstwy bazy - 15 minut przerwy - 2 warstwa - 15 minut przerwy i ewentualnie 3 warstwa
9. czekam aÂż baza przeschnie i przecieram jÂą szmatkÂą z mikro fibry
10. potem nakÂładam warstwĂŞ bezbarwnego - 15 minut przerwy i znowu warstwa bezbarwnego. przerwa 15 min. i znowu warstwa.

i teraz pytania moje...
1. czym najlepiej odtÂłuszczaĂŚ elementy na ktĂłrych pracujemy?
2. jak przemywaĂŚ pistolet na szybko pomiĂŞdzy podkÂładem - bazÂą - bezbarwnym? czy w ogĂłle trzeba to robiĂŚ? (pytam poniewaÂż kiedyÂś malowaÂłem 3 pistoletami - kaÂżdy do czego innego i nie byÂło problemu z ewentualnym myciem w trakcie malowania)
poniewaÂż zamierzam to zrobiĂŚ w swoim garaÂżu dysponuje nastĂŞpujÂącym sprzĂŞtem:
- pistolet mini lupo mp-102 dysza 1.0 (wiem, Âże maÂły ale tylko ten pistolet uciÂągnie przy moim kompresorze.
- kompresor olejowy 25 l., 3,5 km, 185 l/min, 8 bar.
3. i tu chyba pytanie doœÌ dziwne :) ... czy mo¿na by zrobiÌ sobie najpierw jakiœ roztwór którym po wlaniu do pistoletu mo¿na poÌwiczyÌ ustawianie ciœnienia, strumienia i iloœci podawanego materia³u, no i co najwa¿niejsze Ìwiczenie prowadzenia rêki

pawel1108 
Wysłany: 2014-08-27, 22:38   
0
UP DOWN

syzor napisał/a:
postanowiÂłem sprawdziĂŚ czy dobrze wszystko pamiĂŞtam i tu proszĂŞ was o pomoc.

Kolego niestety niczego nie pamiĂŞtasz, poczytaj trochĂŞ, nie czekaj na gotowÂą odpowiedÂź, bo albo masz sÂłaba pamiĂŞĂŚ ;) albo nie masz pojĂŞcia- bez urazy.

syzor napisał/a:

zmywaczem antysilikonowym, dostĂŞpny w kaÂżdym sklepie z materiaÂłami lak.
syzor napisał/a:
2. jak przemywaĂŚ pistolet na szybko pomiĂŞdzy podkÂładem - bazÂą - bezbarwnym? czy w ogĂłle trzeba to robiĂŚ?

Trzeba, najlepiej dokÂładnie, moÂżesz uÂżywaĂŚ nitro.
syzor napisał/a:
czy moÂżna by zrobiĂŚ sobie najpierw jakiÂś roztwĂłr ktĂłrym po wlaniu do pistoletu moÂżna poĂŚwiczyĂŚ ustawianie ciÂśnienia, strumienia i iloÂści podawanego materiaÂłu, no i co najwaÂżniejsze ĂŚwiczenie prowadzenia rĂŞki

eliksir mÂłodoÂści najlepiej ;)
MoÂżesz uÂżyĂŚ nitro aby ustawiĂŚ pistolet, jeÂśli chodzi o prowadzenie tegoÂż pistoletu to dÂługi trening przed TobÂą.

Powertuj trochĂŞ forum a z pewnoÂściÂą znajdziesz odpowiedzi na pytania powyÂżej.

syzor
Wysłany: 2014-08-27, 22:54   
0
UP DOWN

"Kolego niestety niczego nie pamiĂŞtasz, poczytaj trochĂŞ, nie czekaj na gotowÂą odpowiedÂź, bo albo masz sÂłaba pamiĂŞĂŚ ;) albo nie masz pojĂŞcia- bez urazy."

beznadziejna pomoc patrzÂąc na fakt, iÂż napisaÂłem post w kÂąciku "pomoc dla amatorĂłw"
jasne Âże nie mam pojĂŞcia o malowaniu dlatego prosiÂłem o pomoc a nie o ocenĂŞ.

Kamil1997 
Wysłany: 2014-08-27, 23:26   
0
UP DOWN

Tutaj znajdziesz wszystkie potrzebne info http://jaktozrobilemwgara...papieru-uzywac/

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-08-27, 23:34   
0
UP DOWN

syzor,
Masz...
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5785
A tu mo¿e wiêcej ró¿nych..
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2423

syzor
Wysłany: 2014-08-27, 23:35   
0
UP DOWN

niestety Kamil nie mogĂŞ otworzyĂŚ tego tekstu. jest zabezpieczony jakimÂś hasÂłem. :(
pewnie trzeba siĂŞ zarejestrowaĂŚ na tym forum...

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-08-27, 23:36   
0
UP DOWN

syzor, Nic nie straciÂłeÂś.

KK 
Wysłany: 2014-08-27, 23:39   
0
UP DOWN

Hehehe

syzor
Wysłany: 2014-08-27, 23:49   
0
UP DOWN

dziĂŞkuje Lackdoctor :)
To siĂŞ wÂłaÂśnie nazywa pomoc dla "amatora" :)

mariusz80 
Wysłany: 2014-08-28, 08:01   
0
UP DOWN

Kamil1997, jeÂżeli coÂś juÂż podsyÂłasz to chociaÂż staraj siĂŞ wstawiĂŚ coÂś co pomoÂże a nie zaszkodzi. Na filmach, ktĂłre sÂą na YT tego uÂżytkownika zamieszcza informacje, Âże pod bazĂŞ matuje papierem 2000 na wodĂŞ :sciana:

robson24-78
Wysłany: 2014-08-28, 13:29   
0
UP DOWN

Ja, jako totalny lamer, zrobiÂłbym to tak:

- rozszlifowaÌ rysy na g³adko, usun¹Ì ewentualn¹ rdzê do zera, odt³uœciÌ zmywaczem a-s
- podkÂład epoksydowy, odtÂłuÂściĂŚ zmywaczem a-s
- jeÂśli trzeba, szpachlĂłwka, jeÂśli nie podkÂład akrylowy + szlif na sucho do wykoĂączenia pod bazĂŞ, odmuchaĂŚ porzÂądnie z pyÂłu, odtÂłuÂściĂŚ zmywaczem a-s
- baza
- bezbarwny

Jeœli gdzieœ pope³ni³em b³¹d, proszê o porawkê.

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-08-28, 13:46   
0
UP DOWN

Za duzo a-s.

robson24-78
Wysłany: 2014-08-28, 14:25   
0
UP DOWN

Lackdoctor, domyÂślam siĂŞ Âże w ostatnim etapie samo porzÂądne odmuchanie wystarczy?

Kamil1997 
Wysłany: 2014-08-28, 18:16   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
Kamil1997, jeÂżeli coÂś juÂż podsyÂłasz to chociaÂż staraj siĂŞ wstawiĂŚ coÂś co pomoÂże a nie zaszkodzi. Na filmach, ktĂłre sÂą na YT tego uÂżytkownika zamieszcza informacje, Âże pod bazĂŞ matuje papierem 2000 na wodĂŞ :sciana:

Z tego co wiem to ten papier 2000 tyczy³ siê matowania rantów i przet³oczeù z obawy przetarÌ do bazy. Ale zamiast papierów mo¿na by³o wzi¹Ì u¿yÌ w³ókniny szarej lub miedzianej i pasty matuj¹cej.

mariusz80 
Wysłany: 2014-08-28, 18:24   
0
UP DOWN

Z w³ókninami siê zgadzam. A jakim degradacj¹ papierów odpowiadaj¹ owe w³ókniny, hm?

Kamil1997 
Wysłany: 2014-08-28, 19:01   
0
UP DOWN

Co do gradacji w³ókniny œciernej to wszystko zale¿y od producenta w³ókniny bo kolory odpowiadaj¹ ró¿nym gradacjom u ró¿nych producentów

mariusz80 
Wysłany: 2014-08-28, 19:15   
0
UP DOWN

:spoko:

Gandziorz
Wysłany: 2014-08-28, 19:42   Re: przypomnijcie prosze ABC malowania :)
+1
UP DOWN

syzor napisał/a:

1. zaczynam od zmatowienia uszkodzonych elementĂłw papierem 1500 lub 2000 na mokro.

Pod polerkĂŞ prawie idealnie :)
syzor napisał/a:

2. potem odtÂłuszczam caÂłe zmatowione miejsca.

Zawsze odtÂłuszcza siĂŞ miejsca naprawiane i sÂąsiadujÂące/
syzor napisał/a:

3. nastêpnie na³o¿enie szpachli (rysy nie sa g³êbokie wiêc szpachli bêdzie niewiele - mo¿e byÌ wykoùczeniowa)

Jak nie masz przeszlifowaĂą do goÂłego metalu to ok.
syzor napisał/a:

4. szlifowanie szpachli (oczywiÂście na sucho) - myÂślĂŞ Âże od razu jakiÂś drobny papier np. 600

Kolega chyba za duÂżo czasu ma :) Zacznij "grubo" wpierw np. 240 i pamiĂŞtaj o hebelku.

syzor napisał/a:

6. na³o¿enie podk³adu w kolorze k³adzionej póŸniej bazy

ZaleÂży od koloru ale w mieszalni Ci powiedzÂą jaki kolor podkÂładu.

syzor napisał/a:

7. zmatowanie podkÂładu papierem 2000 na mokro (gradacja podanych przeze mnie papierĂłw moÂże jest zbyt duÂża ale wole powoli dÂłuÂżej i dokÂładniej)

Dawaj 800 na mokro i bĂŞdzie okej.

syzor napisał/a:

8. naÂłoÂżenie 1 warstwy bazy - 15 minut przerwy - 2 warstwa - 15 minut przerwy i ewentualnie 3 warstwa

Generalnie okej :)

syzor napisał/a:

9. czekam aÂż baza przeschnie i przecieram jÂą szmatkÂą z mikro fibry

Nie. ÂŚciereczkÂą antystatycznÂą.

syzor napisał/a:

10. potem nakÂładam warstwĂŞ bezbarwnego - 15 minut przerwy i znowu warstwa bezbarwnego. przerwa 15 min. i znowu warstwa.

3 warstwy? DuÂżo. StarczÂą dwie a w niektĂłrych bezbarwnych 1,5.

syzor napisał/a:

2. jak przemywaĂŚ pistolet na szybko pomiĂŞdzy podkÂładem - bazÂą - bezbarwnym? czy w ogĂłle trzeba to robiĂŚ? (pytam poniewaÂż kiedyÂś malowaÂłem 3 pistoletami - kaÂżdy do czego innego i nie byÂło problemu z ewentualnym myciem w trakcie malowania)
poniewaÂż zamierzam to zrobiĂŚ w swoim garaÂżu dysponuje nastĂŞpujÂącym sprzĂŞtem:
- pistolet mini lupo mp-102 dysza 1.0 (wiem, Âże maÂły ale tylko ten pistolet uciÂągnie przy moim kompresorze.
- kompresor olejowy 25 l., 3,5 km, 185 l/min, 8 bar.
3. i tu chyba pytanie doœÌ dziwne :) ... czy mo¿na by zrobiÌ sobie najpierw jakiœ roztwór którym po wlaniu do pistoletu mo¿na poÌwiczyÌ ustawianie ciœnienia, strumienia i iloœci podawanego materia³u, no i co najwa¿niejsze Ìwiczenie prowadzenia rêki

1. Zmywaczem silikonowym
2. Na szybko? Czyszczenie pistoletu to nie jest jakaÂś specjalna operacja. Baza zmatuje Ci w 15min wiĂŞc spokojnie siĂŞ wyrobisz rozkrĂŞcajÂąc i skrĂŞcajÂąc pistolet. Myjesz wpierw za pomocÂą nitro, na koĂącu uÂżywasz zmywacza silikonowego poniewaÂż nitro moÂże zawieraĂŚ Âśladowe iloÂści tÂłustych skÂładnikĂłw i efekt pistolet umyty a rybie oczka na bezbarwnym.
Co do pistoletu to jest on zama³y. Inn¹ dysze stosuje siê do podk³adów a inn¹ do bazy i klaru. Nie wyobra¿am sobie robiÌ bok auta takim pistoletem. Kompresor za ma³y, ledwo nadaje siê do pompowania kó³.
3. OczywiÂście np. Allegro.pl -> Szukaj: baza -> sortuj po cenie "cena: od najniÂższej". ZnalazÂłem litr bazy ral 9005 (czarny) za 39zÂł.

JuÂż to widzĂŞ:
maÂła pompka, wĂŞÂżyk spiralka, mini pistolet a w tle bok auta :blee:

Ruffy
Wysłany: 2014-08-28, 21:48   
0
UP DOWN

jeœli mamy ju¿ doœÌ sporo informacji w temacie to chcia³bym jeszcze siê dopytaÌ ¿eby to mieÌ w jednym miejscu

Cytat:

przy szlifie do metalu jaka szpachla? i jaka przy delikatnej wgniotce

Cytat:

po jakim czasie to przetrzeĂŚ? 30 min wystarczy? baza ma fakturĂŞ matowÂą i nie dociskaĂŚ zbyt mocno oczywiÂście ? :fiu:

Cytat:
InnÂą dysze stosuje siĂŞ do podkÂładĂłw a innÂą do bazy i klaru.

speedway 1.8 do podkÂładu, gunsa 1.3 baza/klar, czym nakÂładaĂŚ epoks/reaktywny?

Gandziorz
Wysłany: 2014-08-29, 22:07   
0
UP DOWN

Ruffy napisał/a:
jeœli mamy ju¿ doœÌ sporo informacji w temacie to chcia³bym jeszcze siê dopytaÌ ¿eby to mieÌ w jednym miejscu

Cytat:

przy szlifie do metalu jaka szpachla? i jaka przy delikatnej wgniotce

PodkÂład epoksydowy i dopiero szpachla.

Ruffy napisał/a:

Cytat:

po jakim czasie to przetrzeĂŚ? 30 min wystarczy? baza ma fakturĂŞ matowÂą i nie dociskaĂŚ zbyt mocno oczywiÂście ? :fiu:

Jak zmatowieje i bĂŞdzie sucha w dotyku. ÂŚciereczkÂą delikatnie jedziesz dodatkowo dmuchajÂąc powietrzem.

Ruffy napisał/a:

Cytat:
InnÂą dysze stosuje siĂŞ do podkÂładĂłw a innÂą do bazy i klaru.

speedway 1.8 do podkÂładu, gunsa 1.3 baza/klar, czym nakÂładaĂŚ epoks/reaktywny?

Jest taka jedna podstawowa magiczna rzecz o nazwie "Karta techniczna". Nie sugeruj siĂŞ opiniami co do dyszy ani teÂż ile i jak mieszaĂŚ.
KaÂżdy produkt ma swojÂą kartĂŞ technicznÂą.
WiêkszoœÌ epoksydów i reaktywnych nak³adamy za pomoc¹ dyszy 1,2-1,3.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu