Autor |
Wiadomość |
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2015-01-17, 22:17 Novol protect 380
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2015-01-18, 10:41
|
0
|
|
|
|
http://professional.novol...OTECT_380.html.
Szkoda Âże,niema karty technicznej a poza tym caÂły opis jest na filmiku instruktaÂżowym.
To jest nowoœÌ,bo wczeœniej go nie widzia³em,chyba trzeba poczekaÌ na cenê,musz¹ ustaliÌ co i jak za ile.
MoÂże na forum jest przedstawiciel Novol,to niech poda cenĂŞ. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2015-01-18, 11:38
|
0
|
|
|
|
misias napisał/a: | a poza tym caÂły opis jest na filmiku instruktaÂżowym. |
Dlatego pytanie skierowane jest do przedstawiciela novola a nawet bardziej do naszych tu mieszaczy.... eee, znaczy dostawcĂłw. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
sev-car
|
Wysłany: 2015-01-18, 11:48
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2015-01-18, 11:48
|
0
|
|
|

|
misias napisał/a: | Szkoda Âże,niema karty technicznej |
Jak nie ma jak jest!
Pod obrazkiem z prawej strony masz odnoÂśnik do karty tech jak i karty charakterystyki. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-01-18, 12:03
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, w sh siĂŞ to po prostu nazywa szpachlÂą natryskowÂą. A tu proszĂŞ, podkÂład poliestrowy hehe. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2015-01-18, 12:35
|
0
|
|
|

|
Progres musi byĂŚ |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-01-18, 12:44
|
0
|
|
|

|
Ciekawy produkt. Musze podpytaĂŚ dystrybutora. MoÂżliwe, Âże to jakaÂś mutacja szpachli natryskowej. JeÂżeli tak, to mamy podkÂład ktĂłry "nie siada" |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2015-01-18, 13:32
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | JeÂżeli tak, to mamy podkÂład ktĂłry "nie siada" |
DokÂładnie do tego zmierzam, bo jak wiadomo Miki napisał/a: | w sh siĂŞ to po prostu nazywa szpachlÂą natryskowÂą. | ma mniejszy skurcz od podkÂładu akrylowego.
Dlatego ja zamiast dawaĂŚ akrylowy jako wypeÂłniacz dawaÂłem szprycĂŞ.
Potem podklad jako izolator i dopiero lakierunek.
Czy teraz podkÂład poliestrowy i ... lakier?
Bez siadania i zgodnie z technologiÂą?
No i produkt kolorowy... z cena chyba juÂż tak kolorowo nie bĂŞdzie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-01-18, 14:04
|
0
|
|
|
|
Temat byÂł waÂłkowany na tamtym forum juÂż w grudniu tamtego roku .. niestety po kilku postach nie pochlebnych na Novola .. Pan RafaÂł M.. ucichÂł i nic nie napisaÂł a szkoda bo moÂże produkt dobry chociaÂż nie wierze w to aby nie siadaÂło ...
http://lakiernik.info.pl/...=1127&start=160 |
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2015-01-18, 14:15
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, WidzĂŞ Âże temat siĂŞ rozkrĂŞca,czekam na dalszy rozwĂłj i testy uÂżytkownikĂłw.
MiaÂłem nie pisaĂŚ,ale napiszĂŞ jestem w posiadaniu podkÂładu mocno izolujÂącego tak pisze w karcie podkÂład to oryginalny wÂłoski IVAT KFL.7000 SUPERPRIMER puszka 0,75 l. jest to produkt 1K,wystarczy dodaĂŚ rozcieĂączalnik Akrylowy 30%,kolor rĂłwnorzĂŞdny z tym czyli taki beÂżowy jasny.
ZauwaÂżcie Âże wiele samochodĂłw po rozszlifowaniu powÂłoki pod lakierem wierzchnim posiada taki wÂłasnie kolor podkÂładu.
UwaÂżam rĂłwnieÂż Âże,sÂą to produkty stworzone wrĂŞcz do baz wodnych konwencja ma sÂłabsze krycie i potrzebne jest widmo podkÂładu do danego koloru.Z tym kolorem podkÂładu
baza wodna powinna sobie poradziĂŚ bez problemu.
To jest tylko i wy³¹cznie moje zdanie i moje obserwacja podczas prac lakierniczych,nie musicie siê zemn¹ zgadza Ì. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2015-01-18, 14:19
|
0
|
|
|
|
z tego co wiem to na ten podkÂład poliestrowy oczywiÂście wymagany jest podkÂład akrylowy, wiĂŞc dla mnie to trochĂŞ bez sensu! Klasycznie na ulepy natryskĂłwka i akryl :P |
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-01-18, 14:24
|
0
|
|
|
|
misias, A co ma ten podkÂład wspĂłlnego do szprycy ?? przecieÂż takich 1k peÂłno w kaÂżdym systemie .... |
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2015-01-18, 14:40
|
0
|
|
|
|
unek, Do szprycy nic,ja zresztÂą o Âżadnej szprycy nie pisaÂłem,tylko o moich spostrzeÂżeniach i takich tam
ChodziÂło mi o kolor i wÂłaÂściwoÂści nic wiĂŞcej. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-01-18, 14:59
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Czy teraz podkÂład poliestrowy i ... lakier? |
PrzecieÂż w karcie pisze Âże trza to odizolowaĂŚ podkÂładem akrylowym lub epoksydowym. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2015-01-18, 18:00
|
0
|
|
|
|
Do wszystkich chÂłopa moje wypowiedzi w tym przypadku sÂą bezzasadne udzielone bez Âżadnego obeznania z tematem
Trzeba byÂło od razu powiedzieĂŚ ze,jest to podkÂład przegrodowy i jest potrzeba oddzielenia go czymÂś tam standardowym.
A ja juÂż miaÂłem go zamawiaĂŚ u mnie na mieÂści na prĂłbĂŞ. |
|
|
|
 |
Novol rafman
|
Wysłany: 2015-04-03, 07:44 Protect 380
|
0
|
|
|
|
Witam!
Przepraszam wszystkich za tak nieregularne wejÂścia (szczegĂłlnie Pana Unka) ,ale osoby ,ktĂłre mnie znajÂą wiedza ,Âże bywam w krajach w ktĂłrych dostĂŞp do internetu jest utrudniony.
JeÂśliÂś chodzi o sam produkt Protect 380 , to jest to nowej generacji szpachlĂłwka natryskowa,ktĂłra ma za zadanie wyeliminowanie tzw. podkÂładĂłw wypeÂłniajÂących ,zredukowanie problemĂłw z siadaniem ,zwiĂŞkszenie zainteresowania technologiÂą ,,mokro na mokro " i przyspieszenie czasu pracy.
Ceny oczywiœcie nie znam ,ale nie powinna byÌ wiele dro¿sza od tradycyjnej szpachlówki natryskowej. Ró¿nica polega na tym ,¿e jest gotowa do natrysku dysz¹ ok 1.8, która w przeciwieùstwie do 2.2-2.5 jest bardziej popularna. Nie dodajemy ¿adnego rozcieùczalnika ,który do tej pory (nitro ) niszczy³ produkt. Tutaj dodatkowo osi¹gnêliœmy rewelacyjny czas schniêcia-1.5 h w temp 20 stopni.
Pozdrawiam RafaÂł Mania NOVOL |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-04-03, 09:22
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Novol rafman
|
Wysłany: 2015-04-03, 14:37 Odpowiedzi .....
|
0
|
|
|
|
Nie wiem o ktĂłre problemy i pytania konkretnie chodzi, jest ich caÂła masa.
To co zd¹¿y³em wychwyciÌ
,,...PodkÂład 355 nie moÂżna aplikowaĂŚ bazy, bark przyczepnoÂści..
Mo¿na aplikowaÌ dowolna bazê i akryl, zapis dotyczy tylko i wy³¹cznie baz wodnych i nie jest to wada podk³adu tylko specyfika konstrukcji baz wodnych.
Protect 380 - problem siadania ...
Jeœli mamy rozmawiaÌ na odrobinê wy¿szym i bardziej zaawansowanym poziomie powinniœmy zacz¹Ì rozró¿niaÌ pewne procesy i zjawiska zachodz¹ce w produktach.
Bardzo czêsto u¿ywa siê wymiennie dwa s³owa,które pod wzglêdem fizyki i chemii s¹ zupe³nie innymi zjawiskami np wysychanie a utwardzanie , skurcz a siadanie.Sam równie¿ w normalnej rozmowie czêsto u¿ywam wymiennie tych s³ów.
Tymczasem najproÂściej ujmujÂąc proces wysychania ,to odparowanie rozcieĂączalnikĂłw z produktu(fizyka) a proces utwardzania to chemiczna ,wewnĂŞtrzna reakcja utwardzacza (na opakowaniu trĂłjkÂąt z oznaczeniem NCO-izocjaniany) z grupami OH w Âżywicach akrylowych.
Siadanie jest wynikiem procesu odparowania rozcieĂączalnika (najgorzej jak nastĂŞpuje po czasie np miesiÂąc -rysy, aureole...).
Oba procesy zachodzÂą niezaleÂżnie od siebie.
Wynikiem procesu utwardzania jest skurcz Âżywic, ktĂłre rĂłwnieÂż okreÂślamy terminem ,,siadanie , a objawiajÂące siĂŞ np ,,falami na powierzchni lub pokazywaniem siĂŞ strefy brzegowej.
Protect 380 jest odrobinĂŞ bardziej rozcieĂączony niÂż dotychczasowa szpachlĂłwka natryskowa zatem siadanie bĂŞdzie o 2-3% wiĂŞksze.
Ró¿nica generalnie jest taka ,¿e rozcieùczalniki w produktach poliestrowych wchodz¹ w reakcje z ¿ywic¹ i wkomponowuj¹ siê w ni¹ a w akrylowych produktach -nie.
Dlatego tzw.,, siadanie i szybkoœÌ utwardzania bêdzie w tych samych warunkach i tej samej gruboœci zawsze na korzyœÌ produktów poliestrowych.
Nie wiem na ile te drobne wyjaÂśnienia dotyczÂące terminĂłw i nazewnictwa rozwiÂązuje niektĂłre pytania ,ktĂłre mam wraÂżenie wynikajÂą z ich niezrozumienia.
Niekiedy na forach widzĂŞ ,Âże ludzie dyskutujÂą miĂŞdzy sobÂą i mĂłwiÂą dokÂładnie o tym samym tylko inaczej nazywajÂą.
Z drugiej zaÂś strony wydaje im siĂŞ ,Âże mĂłwiÂą o tym samym , a tymczasem jeden rozprawia o kiszeniu kapusty a drugi o zaprawie ogĂłrkĂłw.
Mam nadziejĂŞ ,Âże nikogo nie uraziÂłem ale chciaÂłem przedstawiĂŚ zasadĂŞ na podstawie ktĂłrej pojawiajÂą siĂŞ niektĂłre dysputy i pomnaÂżanie pytaĂą o to samo.
ProszĂŞ ÂŁukasz o bardziej precyzyjne pytania ,bo nie wiem ktĂłry wÂątek jest dla Ciebie lub kogoÂś interesujÂący.
PĂłki co ,z okazji ÂŚwiÂąt Wielkiej Nocy -Wszystkiego dobrego dla wszystkich uczestnikĂłw forum.
Pozdrawiam RafaÂł Mania DziaÂł SzkoleĂą NOVOL
PS. generalnie szpachlĂłwki natryskowe nie majÂą super przyczepnoÂści do ocynku, ale jeÂśli bĂŞdÂą to typowe ,,przeszlifki"to i tak ocynku tam nie bĂŞdzie ,zatem problem teÂż maÂło prawdopodobny.
Generalnie Âżadnej szpachlĂłwki nie powinno siĂŞ aplikowaĂŚ na goÂły metal(przyÂśpieszacz korozji) |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2015-04-03, 16:28
|
0
|
|
|

|
Novol rafman napisał/a: | To co zd¹¿yÂłem wychwyciĂŚ
,,...PodkÂład 355 nie moÂżna aplikowaĂŚ bazy, bark przyczepnoÂści..
Mo¿na aplikowaÌ dowolna bazê i akryl, zapis dotyczy tylko i wy³¹cznie baz wodnych i nie jest to wada podk³adu tylko specyfika konstrukcji baz wodnych. |
To w takim razie macie b³¹d w karcie technicznej bo tam nic nie pisze o bazach wodnych tylko o "lakierach bazowych"
ST_UNDER_355 napisał/a: | Przed aplikacjÂą lakieru bazowego podkÂład UNDER 355 musi byĂŚ pokryty innym podkÂładem z linii Spectral: UNDER 325, UNDER 335, UNDER 365 lub epoksydowym UNDER 385. |
|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-04-03, 19:10
|
0
|
|
|

|
W³aœnie czytam post Rafa³a i zastanawiam siê nad tym samym co Dementor. W tym tygodniu wprowadziliœmy 355 do dwóch warsztatów i w³aœnie w oparciu o kartê techniczn¹ zaleca³em ¿eby przykryli to 325, 335 lub 365. Trochê teraz zg³upia³em, bo je¿eli mo¿na k³aœÌ na niego bazê, to znacznie uproœci to pracê. |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-04-03, 20:39
|
0
|
|
|
|
Panie Rafale moje pytanie brzmia³o na tamtym forum tak : Cytat: | ile czasu potrzebujê ta szpachla aby wyeliminowaÌ ten skurcz ?? dajmy na to, ¿e mamy ksi¹¿kow¹ wersjê klimatyczn¹ w naszym warsztacie... | ( pisaliœmy tam o 380 ) Przecie¿ to proste pytanie - robicie przecie¿ testy za nim wypuœcicie na rynek produkt |
|
|
|
 |
Novol rafman
|
Wysłany: 2015-04-07, 07:44 Koniec reakcji chemicznych...
|
0
|
|
|
|
Witam!
Jak juÂż wspomniaÂłem bĂŞdziemy tutaj , w tym wÂątku operowaĂŚ sformuÂłowaniami i terminami na profesjonalnym poziomie.
Dlatego najpierw maÂła korekta.
,,Szpachla "to narzĂŞdzie do nakÂładania gÂładzi gipsowej na siany.
My zaÂś mĂłwimy o szpachlĂłwkach poliestrowych o wiĂŞkszej lub mniejszej lepkoÂści ale o szpachlĂłwkach.
Koniec reakcji Âżywic poliestrowych to dla 200 mikronĂłw ,temperatury 20 stopni , wilgotnoÂści ok.40%- 48 godzin.
OczywiÂście te ostatnie ,parĂŞ procent jest juÂż niezauwaÂżalne bez specjalistycznego sprzĂŞtu laboratoryjnego , wiĂŞc odpowiedÂź moja ,to kilka godzin w zaleÂżnoÂści od gruboÂści warstwy i temperatury ,gdyÂż to sÂą decydujÂące parametry.
ZaryzykowaÂłbym stwierdzenie,ze przy normalnej pracy z Protect 380 w temperaturze 20 stopni i gruboÂści 150 mikronĂłw(normalna aplikacja pistolet 1,8 2-3x warstwy) po 2-3 godzinach zmiany sÂą niemoÂżliwe do zauwaÂżenia .
RafaÂł Mania NOVOL |
|
|
|
 |
Novol rafman
|
Wysłany: 2015-04-07, 07:56 Under 355 Spectral
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki za zwrĂłcenie uwagi na zapis w karcie technicznej Under 355-zgÂłosiÂłem poprawkĂŞ.
Mimo wszystko , w niektĂłrych przypadkach pokrywaÂłbym to podkÂładem o niÂższej Âśrednicy wypeÂłniaczy.
Chodzi o zasadĂŞ podobnÂą do tej w szpachlĂłwkach: szpachlĂłwka wypeÂłniajÂąca a szpachlĂłwka wykaĂączajÂąca .
Chodzi mi tu o tzw: siadanie krawêdziowe , odznaczanie siê strefy brzegowej w niektórych przypadkach jak u¿ywa siê wy³¹cznie podk³adów ,,wype³niaj¹cych".
Napisa³em na ten temat doœÌ obszerny artyku³,który zapewne uka¿e siê nied³ugo w którymœ ze specjalistycznych periodyków-dam znaÌ .
RafaÂł Mania NOVOL |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-04-07, 10:14
|
0
|
|
|
|
Novol rafman napisał/a: | mĂłwimy o szpachlĂłwkach poliestrowych | No popatrz a ja myÂślaÂłem, Âże NOVOL rafman napisał/a: | firma NOVOL wprowadziÂła na rynek Protect 380 ,ktĂłry jest nowej generacji szpachlĂłwkÂą natryskowÂą |
Novol rafman napisał/a: | Koniec reakcji Âżywic poliestrowych to dla 200 mikronĂłw ,temperatury 20 stopni , wilgotnoÂści ok.40%- 48 godzin. | DziĂŞkujĂŞ o to mi chodziÂło ... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2015-04-08, 21:15
|
0
|
|
|
|
unek napisał/a: | Novol rafman napisaÂł/a:
mĂłwimy o szpachlĂłwkach poliestrowych
No popatrz a ja myÂślaÂłem, Âże |
unek napisał/a: | szpachlĂłwkÂą natryskowÂą |
Niewiem dlaczego zaznaczyÂłes to na czerwono, ale szpachlĂłwka natryskowa jest produktem poliestrowym.
WiĂŞc o co Ci w tym momencie chodziÂło ? |
|
|
|
 |
unek
|
Wysłany: 2015-04-08, 22:09
|
0
|
|
|
|
Forum to zlepek ludzi którzy pisz¹ ró¿nymi slangami .. dla mnie szpachla na pistolet mo¿e byÌ szpryc¹ ale te¿ dla nie których mo¿e byÌ g³adzi¹ gipsow¹ .
Czy jak kupujesz w mieszalni szpachlĂŞ natryskowÂą mĂłwisz poproszĂŞ ten szpachel poliestrowy na pistolet ?? Pewnie za ladÂą ktoÂś przeÂżyÂłby
Jakoœ ka¿dy z nas kuma o co chodzi ale widaÌ aby przejœÌ poziom wy¿ej trzeba wyra¿aÌ siê inaczej....Ogólnie nie wiem o co chodzi³o,,komuœ,, bo temat by³ jasny przecie¿ mowa by³a o tym samym produkcie |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2015-04-22, 16:39
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2015-04-22, 23:28
|
0
|
|
|

|
WidziaÂłem to cudo u dostawcy na aucie, rzadka natryskowa, chlupocze w puszce ale nie braÂłem bo jakoÂś nie mam przekonania, juÂż widzĂŞ jak na to bĂŞdÂą kÂładli od razu bazĂŞ i bĂŞdzie wpijaÂło |
|
|
|