Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
JanuszM
|
Wysłany: 2008-07-20, 02:14 Reklamacja na zÂłuszczanie lakieru. Pomocy.
|
0
|
|
|
|
Witam.
Dobrze, Âże tutaj trafiÂłem bo mam spory problem i szukam wszelkiej pomocy.
W kwietniu oddaÂłem auto do warsztatu. Lakierowany byÂł caÂły przĂłd. Naprawa wyglÂądaÂła na solidnÂą ale po dwĂłch miesiÂącach zauwaÂżyÂłem po myciu auta, miejsce gdzie odchodzi lakier. pojechaÂłem do lakiernika a on powiedziaÂł, ze naprawĂŞ przeprowadziÂł zgodnie z zasadami lakiernictwa i uÂżywaÂł produktĂłw jednej firmy, wiĂŞc zgÂłosi reklamacjĂŞ do producenta lakieru. Po dwĂłch tygodniach zadzwoniÂł i powiedziaÂł, Âże producent lakieru nie uznaje reklamacji bo to Âłuszczenie zapoczÂątkowane byÂło uderzeniem kamyka i sugeruje aby ze wzglĂŞdu na uÂżyty lakier wodny nie uÂżywaĂŚ do mycia karchera ktĂłry moÂże odrywaĂŚ lakier wÂłaÂśnie w takich miejscach. Dla mnie jest to Âśmieszne ale nie wiem co mam robiĂŚ bo lakiernik przekonuje, ze to wina lakieru. RobiÂł nawet test na starych bÂłotnikach i robiÂło siĂŞ tak samo.
Powiedzcie co mam robiĂŚ bo te odpryski mam juÂż w trzech miejscach a najwiĂŞkszy ma juÂż ÂśrednicĂŞ 3 cm. MoÂże ktoÂś miaÂł podobne zÂłuszczenia? |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2008-07-20, 10:58
|
0
|
|
|

|
Przede wszystkim mamy maÂło danych aby coÂś powiedzieĂŚ o samych przyczynach ale pewnie nie uda ci siĂŞ ich uzyskaĂŚ od lakiernika a tym bardziej od producenta chemii bo kaÂżdy bĂŞdzie staraÂł siĂŞ chroniĂŚ wÂłasnÂą dupĂŞ. NajwaÂżniejsze to czy zgÂłosiÂłeÂś reklamacjĂŞ ustnie czy pisemnie, bo dopĂłki bĂŞdzie ustnie to Âżadnych konkretĂłw siĂŞ nie doczekasz, bĂŞdzie takie odbijanie piÂłeczki.
PisaÂłeÂś, Âże lakiernik uÂżywaÂł chemii z jednej firmy, napisz z jakiej? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-20, 14:05
|
0
|
|
|
|
Gosc sie miga od reklamacji. Czy to jest lakier wodny czy srodny czy do paznokci to jeden pieron. Karcher nie ma prawa zÂłusczyc lakieru. Zebali robote i teraz sie migaja. Nawet od kamyka oderzenie nie ma prawa zaczÂąc luszczenia dalej. Jest takie cos jak rzeczoznawca i on okresli czyja to wina. Jelsi masz fakture za usÂługe lakierowania to mozesz tak sprobowac, zeby zahaczyc o PZMot. Jelsi nie masz faktury rachunku to NIC nie zrobisz. Przykre ale prawdziwe.Mozesz nasÂłac PIP i SANEPID zeby nerwy wyÂładowac. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
JanuszM
|
Wysłany: 2008-07-20, 17:40
|
0
|
|
|
|
Faktycznie chyba muszĂŞ zgÂłosiĂŚ to pisemnie ale do kogo? Do lakierni?
Co do lakieru to nie pamiĂŞtam nazwy firmy ale dzisiaj siĂŞ dowiem.
mebArth, moÂże masz racjĂŞ, Âże skopali naprawĂŞ ale dopĂłki nie bĂŞdĂŞ pewien Âże to ich wina to nie bĂŞdĂŞ im robiÂł koÂło dupy. Lakiernik zarzeka siĂŞ, Âże zrobiÂł wszystko OK tak jak go uczono na szkoleniach gdy podpisywaÂł umowĂŞ z producentem lakieru. |
|
|
|
 |
marikk
|
Wysłany: 2008-07-20, 17:44
|
0
|
|
|
|
A masz jakieÂś foto moÂże?? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2008-07-20, 18:12
|
0
|
|
|

|
A czy przypadkiem lakier nie schodzi razem z bazÂą odsÂłaniajÂąc podkÂład? Jak tak to stawiam na cromaxa. |
|
|
|
 |
JanuszM
|
Wysłany: 2008-07-20, 18:30
|
0
|
|
|
|
No wiĂŞc lakier i caÂła chemia jest z firmy dupont. Lakiernik ma ich caÂły system wodny i jak twierdzi to tylko na tym robi.
ZdjĂŞcie mogĂŞ zrobiĂŚ tylko komĂłrkÂą ale nie mam kabla do komputera.
Czy lakier schodzi razem z bazÂą to nie wiem ale to co widaĂŚ jest matowo szare. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-07-20, 19:37
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | Jak tak to stawiam na cromaxa | a co to CROMAX!!!@JanuszM, robiÂłeÂś auto trzy miesiÂące temu i jakieÂś babole wychodzÂą. ja mam DuPont"a od jesieni i ci sami klienci wracajÂą na inne naprawy,ale u Âżadnego nie znalazÂłem babola typu Âże lakier zÂłazi,nikt nie wraca Âże mu klar zÂłazi,ani rdza itp. JanuszM napisał/a: | i jak twierdzi to tylko na tym robi | tylko twierdzi!!! widziaÂłeÂś u niego caÂły systam na stole! moÂże jedzie na podrĂłbach
[ Dodano: 2008-07-20, 19:44 ]
JanuszM napisał/a: | sugeruje aby ze wzglĂŞdu na uÂżyty lakier wodny nie uÂżywaĂŚ do mycia karchera | |
|
|
|
 |
marikk
|
Wysłany: 2008-07-20, 19:48
|
0
|
|
|
|
CiĂŞÂżka sprawa moÂże byÂł podkÂład kijowo wyszlifowany i dlatego odÂłazii na Twoim miejscu twardo bym sie ubiegaÂł o ponowne lakierowanie a apropo mycia auta karcherem to ÂśmiaĂŚ mi sie chce my zawsze myjemy auta karcherem i nic sie nie dzieje ja uÂżywam karchera do spÂłukania szlamu z matowania podkÂładu |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-07-20, 19:55
|
0
|
|
|
|
Cytat: | na Twoim miejscu twardo bym sie ubiegaÂł o ponowne lakierowanie | aleÂż oczywiÂście Âże reklamacja powinna byĂŚ jak najbardziej uwzglĂŞdniona przez warsztat lakierniczy,zapÂłaciÂłeÂś za to,a jak nie to znaczy Âże wstawiÂłeÂś auto do dziadowskiego lakiernika i nie szanuje klientĂłw. co ciebie obchodzÂą materiaÂły. robiÂł ci to warsztat i ma siĂŞ trzymaĂŚ,a materiaÂły to niech on sobie sam reklamuje. |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2008-07-20, 20:05
|
0
|
|
|
|
To prawda, tobie reklamacje powinien uwzglêdniÌ lakiernik a on jak chce mo¿e dochodziÌ prawdy ju¿ póŸniej. Jak jest pewien ¿e dobrze zrobi³ i na orgina³ach to powinien walczyÌ z du pontem. Du Pont powinien natomiast udowodniÌ w takim przypadku gdzie le¿y b³¹d. Oczywiœcie jak chce mieÌ dalej zadowolonego klienta - lakiernika. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-07-20, 20:19
|
0
|
|
|
|
glover napisał/a: | Jak jest pewien Âże dobrze zrobiÂł i na orginaÂłach to powinien walczyĂŚ z du pontem | a moÂże jednak ma coÂś na swym sumieniu i brak mu siÂły przebicia |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2008-07-21, 08:42
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | a co to CROMAX!!! |
nie rozumiem?
JanuszM napisał/a: | No wiĂŞc lakier i caÂła chemia jest z firmy dupont. |
no to miaÂłem racjĂŞ ostatnio sÂłyszaÂłem o kilku podobnych przypadkach na wodzie Du Ponta |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-07-21, 11:19
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | ostatnio sÂłyszaÂłem o kilku podobnych przypadkach na wodzie Du Ponta |
JanuszM napisał/a: | W kwietniu oddaÂłem auto do warsztatu | a ja praktykujĂŞ duponta prawie od roku i mi siĂŞ nic nie dzieje wszyscy tylko sÂłyszeli,ale nikt nie zna faktĂłw.jadĂŞ wszystko od epoxu po kit ,podkÂłady, rozpy,uelastyczniacze,grunty na tworzywa,zmywacz, bazy wodne,lakiery bezbarwne na DuPont. wiĂŞc wytÂłumaczcie mi dlaczego komuÂś siĂŞ psuje, a u mnie nic nie wyÂłazi |
|
|
|
 |
ewa
|
Wysłany: 2008-07-21, 15:13
|
0
|
|
|
|
reklamuj usÂługĂŞ u lakiernika i nie daj siĂŞ zwodziĂŚ bajkami o materiaÂłach -to juÂż jego problem . |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-21, 18:09
|
0
|
|
|
|
Ja robie na Cromaxie(woda) duponta i NIGDY nic mi sie nie zdazyÂło takiego jak Âłuszczenie czy reklamacja. Bajki malarza zeby sie wykrecic od poprawek. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
JanuszM
|
Wysłany: 2008-07-21, 23:40
|
0
|
|
|
|
Za WaszÂą radÂą zgÂłosiÂłem lakiernikowi na piÂśmie moje niezadowolenie i oczekiwania. Podobno ktoÂś ma przyjechaĂŚ za kilka dni na oglĂŞdziny (dostawca lakieru). Zobaczymy co powie?
PĂłki co to dziĂŞki. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-07-24, 15:44
|
0
|
|
|
|
Jak cos to melduj jaki wynik oglĂŞdzin. Czuje ze dostawca tez sie wypnie bo powie ze ma oryginalny towar i jakosciowo OK i lakiernik sprawe zepsuÂł. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
JanuszM
|
Wysłany: 2008-08-13, 18:31
|
0
|
|
|
|
Witam ponownie.
Na poczÂątek dziĂŞkujĂŞ wszystkim za porady. DziĂŞki wam auto zostaÂło poprawione.
A teraz jak byÂło. WiĂŞc przyjechaÂł lakiernik z jakimÂś czÂłowiekiem, rzekomo dostawcÂą lakierĂłw dupont. PooglÂądali auto, ten z duponta coÂś pomamrotaÂł, zrobiÂł zdjĂŞcia i stwierdziÂł, Âże bĂŞdÂą sprawĂŞ badali. Ja ostro obstawaÂłem przy swoim, Âże nie zrobiÂłem niczego czego nie robiÂą inni uÂżytkownicy naprawianych aut. JakoÂś nie sÂłyszaÂłem, Âże po lakierowaniu nie wolno myĂŚ karcherem.
Kilka dni póŸniej lakiernik zadzwoni³, ¿e chce siê umówiÌ na termin naprawy
Ju¿ po ca³ej sprawie lakiernik powiedzia³, ¿e nie doszed³ z dupontem do porozumienia. Naprawê robi³ na w³asny koszt bo zale¿y mu na opinii ale stwierdzi³, ¿e bêdzie szuka³ innego dostawcy lakieru bo podobno jak zacz¹³ pytaÌ wœród innych lakierników to siê okaza³o, ¿e inni te¿ maj¹ podobne problemy.
Tak czy siak ja jestem bardzo zadowolony i jeszcze raz wszystkim dziĂŞkujĂŞ |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-13, 19:40
|
0
|
|
|
|
oczywiscie ze maja problemy jak robote spapraja
z konwencji przeszli na wode,bez szkolen,cos tam widzieli,cos tam slyszeli to wiadomo ze dziadostwo jest. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2008-08-14, 18:15
|
0
|
|
|

|
Niekoniecznie to wina lakiernika. Jak dobrze popytasz to siê przekonasz jakie jaja wychodz¹ z Du Pontem. Bezbarwne schodz¹ z bazy a teraz siê okazuje ¿e z podk³adu te¿. Na razie jest cisza bo wiêkszoœÌ lakierników cicho siedzi, ¿eby nie rozchodzi³a siê fama, ¿e po ich robocie lakier ob³azi ale jak ktoœ zacznie to siê posypie. Niektórzy ju¿ maj¹ w gaciach |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-14, 19:23
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | NiektĂłrzy juÂż majÂą w gaciach | zwÂłaszcza handlarze kilorkami co Âżeby lepiej zarobiĂŚ walÂą podrĂłby Âżywic i rozcieĂączalnikĂłw ja jak narazie, jadĂŞ prawie rok na DP i wszystko jest OK a jak ktoÂś pisze Âże mu DuPont po miesiÂącu zÂłazi ,to ktoÂś coÂś pier... |
|
|
|
 |
ÂŁukasz79
|
Wysłany: 2008-08-14, 22:24
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | jak ktoÂś pisze Âże mu DuPont po miesiÂącu zÂłazi ,to ktoÂś coÂś pier |
Polska rzeczywistoœÌ jest w wiêkszoœci taka, ¿e podk³ad Multi Fuller, Baza dajmy na to DuPont a klar Novol. Tak jest o wiele taniej, a jak coœ ¿le to udaj¹ fachowców gani¹c producenta albo r¿n¹ g³upa. Woda jest NEW, cholera wie jakie jaja wyjd¹ po pewnym czasie, dlatego ja zawsze stosuje materia³y wy³acznie dedykowane dla danego systemu. Bago Baqo ty z tego co wyczyta³em w czeœniej tak robisz to i problemów nie masz. A swoj¹ drog¹ , rozmawia³em z tech Sikkensa i zapewni³ mni e, i¿ wbrew opini wielu z niedosuszonej w pe³ni wody klar nie bêdzie schodziÌ ale wygl¹d pow³oki bêdzie pozostawi¹l wiele do ¿yczenia. |
|
|
|
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2008-08-14, 22:33
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | Âżeby lepiej zarobiĂŚ walÂą podrĂłby Âżywic i rozcieĂączalnikĂłw |
Niestety, baqo ma racjĂŞ. ZwÂłaszcza teraz gdy juÂż czĂŞÂści skÂładnikĂłw systemowych brakuje na rynku, niektĂłrzy prĂłbujÂą jakoÂś temu zaradziĂŚ. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-15, 15:49
|
0
|
|
|
|
Jakos ja od lutego robie na DuPoncie i nie miaÂłem reklamacji z tytuÂłu zÂłej farby. Gdziec cos jest zawalone i nikt sie nie chce przyznac. Tak mi sie wydaje. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
seba
|
Wysłany: 2008-08-16, 20:35
|
0
|
|
|
|
myÂślĂŞ,Âże to Âłuszczenie lakieru to wina nie dosuszonej bazy,choĂŚ woda du ponta,schnie caÂłkiem nieÂżle,ale jak siĂŞ nie ma pieca to chwilĂŞ trzeba czekaĂŚ,no i pogaoda ma duÂży wpÂływ. |
|
|
|
 |
domino
|
Wysłany: 2008-08-16, 21:22
|
0
|
|
|
|
panowie ze zle dosuszonej bazy nie dzieja sie takie cuda, nie moze sie luszczyc caly bezbarwny.chyba ze baza byla przeszuszona....
i na to poszedl klar. z drugiej stroy jakie mamy lakiery do wyboru na mieszalni kazdy widzi..... woda wchodzi i cale systemy napraw sie troszkeeee!!!! roznia. ja jak cos nie idzie to proponuje ze moja firma to poprawi w gratisie!!! troche tego potem zaluje (szczegulnie mojego czasu ale coz zrobic) |
|
|
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2008-08-17, 15:01
|
0
|
|
|
|
Swego czasu na tym forum byÂła poruszana sprawa lkaieru bezbarwnego DP , ktĂłry siĂŞ ÂłuszczyÂł ,sam szukaÂłem i znalazÂłem faceta , ktĂłry ma poprawki po tym bezbarwnym.SzukaÂłem tylko dlatego , Âże nie lubie gadek "ktoÂś mĂłwiÂł lub sÂłyszaÂłem"
GoœÌ na dzieù dzisiejszy dostaje od dystrybutora inny bezbarwny na poprawki i wzi¹³ mieszalnik PPG. Historia z bezbarwnym by³a na w ubieg³ym roku latem i doœÌ szybko wycofali go z rynku, a ¿eby nie by³o facet pracuje na orygina³ach by³em i widzia³em oraz czyta³em protoko³y z pobytu techników DP u niego. Fakt niektórzy dystrybutorzy DP ju¿ nimi nie s¹ w³aœnie z powodu "takich" niewinnych podmian w konwencji |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-17, 16:04
|
0
|
|
|
|
ZENEK napisał/a: | byÂłem i widziaÂłem oraz czytaÂłem protokoÂły z pobytu technikĂłw DP u niego. | to co byÂło w tym lakierze bezb. przyczynÂą rozwarstwiania |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-17, 16:22
|
0
|
|
|
|
Ja moze zakoncze temat...Âłusczenie bezbarnego jest spowodowane:
1. Do d... bezbarwny
2. PRZESUSZONA baza. Czyli dzis maluje baza a jutro klarem a za pó³ roku schodzi p³atami bo nie ma przyczepnosci.
PoÂłozenie bezbarwnego na mokrÂą baze wyglada tak ze mamy inny kolor. Mokra baza zawsze ma inny kolor niz sucha.
Innego wyjscia nie widzĂŞ. Z doswiadczenia. Moze ktos miaÂł podobne przypadki? |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
ZENEK
|
Wysłany: 2008-08-17, 16:35
|
0
|
|
|
|
Baqo zapytaj technikow z DP próbpwali zwaliÌ winê na pracê warsztatu, ale tu nie mieli do czego, pokornie po³o¿yli po sobie g³owy a co dziwne ta reklamacja nie dotarla do centrali w Belgi sprawie ukrêcono ³eb w Polsce. Z naszych rozmów i dyskusji z forumowiczami i nie tylko doszlismy do wniosku , ¿e winê móg³ ponosiÌ utwardzacz, poniewa¿ by³ jakoœ zmydyfikowany z przyœpieszaczem, wiem ,¿e partiê tego lakieru wycofano do Warszawy do centrali a gwoli œciœ³oœci baqo ju¿ ten temat by³ omawiany w temacie o DP, który sam za³o¿y³eœ.Nie napisa³em ,¿e wszystko dzia³o siê na CROMAXIE, a jak wiadomo klary musieli wszyscy dopasowaÌ do norm czyli mniej utwardzacza i rozpuszczalnika a zwi¹zac siê musi. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-17, 17:59
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | Ja moze zakoncze temat...Âłusczenie bezbarnego jest spowodowane:
...2. PRZESUSZONA baza. Czyli dzis maluje baza a jutro klarem a za pó³ roku schodzi p³atami bo nie ma przyczepnosci.
|
Cytat: | NakÂładanie lakieru bezbarwnego
-Kiedy warstwa bazowa jest caÂłkowicie matowa, naÂłoÂżyĂŚ lakier bezbarwny. Maksymalny czas przed natoÂżeniem
bezbarwnego - 3 dni. |
co powiesz w takim razie na to .Sciagniete ze strony producenta DuPont Cromax
wiele moze byc przyczyn schodzenia lakieru.Nieprawidlowa temp. przy obrobce szpachli,podkladow,lakierowanie w budach itd.
Wiele razy lakierowalem dzien,dwa dni po nalozeniu bazy,lakiery na tych samochodach do dzisiaj czuja sie znakomicie
mebArth napisał/a: | Ja robie na Cromaxie(woda) duponta i NIGDY nic mi sie nie zdazyÂło takiego jak Âłuszczenie czy reklamacja. Bajki malarza zeby sie wykrecic od poprawek. |
ile na tym pracujesz?,poczekaj jeszcze chwile... |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-08-17, 18:24
|
0
|
|
|
|
Ile pracuje- od lutego Dzuo aut zrobi³em juz i nie ma reklamacji. Max czas po bazie to 2h. Potem to baza juz jest przesuszona i sie klar nie trzyma, to wychodzi w s³oncu po pó³ roku
|
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-17, 18:33
|
0
|
|
|
|
co przesuszone?
pracujesz na wodzie pol roku poczekaj jeszcze chwile i sie dowiesz jakie b³êdy i gdzie popelniles.Po pol roku na bazie przesuszonej tez sie z lakierem nic nie stanie.Potrzeba na to troche wiecej czasu.
To sa slowa producenta frb nie moje,technikow ze szkolen DuPonta,na wodzie pracuje od 7 lat i nigdy nic nie schodzilo.
Dokladnie w 2001 roku bylem na szkoleniu z technologii nakladania baz wodnych. Lakiernik ktory robil demonstracje lakierowal calosciowke na 3 warstwowce.(biala jako podstawa,godzina przerwy,zolta perlowa(bodajze lamborghini).Nastepnego dnia po wiecej jak 24 godzinach samochod zostal polakierowany bezbarwnym.Do dzisiaj nie ma na nim ani jednego odprysku z niby przesuszonej bazy.
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-08-17, 20:20
|
0
|
|
|
|
z tego co siĂŞ orientuje to przesuszyĂŚ moÂżna konwencjĂŞ, a nie wodĂŞ (wodĂŞ moÂże teÂż ale duÂżo wiĂŞcej czasu na to potrzeba) |
|
 |
glover
|
Wysłany: 2008-08-18, 01:34
|
0
|
|
|
|
Ja znam dwa przypadki, ¿e klar 3750 z³azi³ z bazy rozpuszczalnikowej nexy i to u dwóch ró¿nych lakierników. Nie s¹dzê, ze przesuszyli bazê bo mówili ¿e robili tak jak zawsze czyli k³adli klar po zmatowieniu bazy. Na innych klarach nie mieli takich problemów tylko na Du Poncie. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-18, 09:18
|
0
|
|
|
|
caÂły czas jadĂŞ na 3750 tylko nie nakÂładam go na nexe ,a na cromaxa
[ Dodano: 2008-08-18, 09:27 ]
glover napisał/a: | i to u dwĂłch ró¿nych lakiernikĂłw | a poza tym, to co !!! nie staĂŚ ich na lakier bezbarwny nexy a staĂŚ na DuPonta ,niech siĂŞ nauczÂą stosowaĂŚ systemy . |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-18, 12:11
|
0
|
|
|
|
@baqo powiedz czy przesuszyles juz cromax-a i jakie sa tego efekty.
Czy lakierowales bezbarwnym na cromax-a np wiecej niz 24h po aplikacji bazy? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-18, 12:55
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | powiedz czy przesuszyles juz cromax-a i jakie sa tego efekty. | jakie sÂą czasy schniĂŞcia lakierĂłw? im wyÂższa temperatura wysycha szybciej,niÂższa wolniej, Cromaxa walnĂŞ i na czterdzieÂści stopni na dwadzieÂścia minut,a czy to go przesuszy? nie wiem!ma byœÌ suchy. gola napisał/a: | Czy lakierowales bezbarwnym na cromax-a np wiecej niz 24h po aplikacji bazy? | nie |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-18, 13:14
|
0
|
|
|
|
wiec dlaczego dupont na swojej stronie podaje ze mozna max do trzech dni po aplikacji cromax-a pokryc go bezbarwnym.Nie probowalem nigdy po trzech dniach ale po ok 40 godzinach zdarzalo mi sie kilka razy i nic sie nie dzieje z lakierem a minelo juz ok 1.5 roku. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-18, 13:21
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | wiec dlaczego dupont na swojej stronie podaje ze mozna max do trzech dni po aplikacji cromax-a pokryc go bezbarwnym | no to bardzo dobrze tylko ja nie mam takiej potrzeby tyle czekaĂŚ. |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2008-08-18, 17:27
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | a poza tym, to co !!! nie staĂŚ ich na lakier bezbarwny nexy a staĂŚ na DuPonta ,niech siĂŞ nauczÂą stosowaĂŚ systemy . |
ale wiesz jak to jest, goœÌ handluje nex¹ a pewnie pojawi³ siê ktoœ z rewelacyjn¹ cen¹ na klar Du Ponta to postawi³ na pó³kê i sie przyj¹³, bo klar niczego sobie tylko nikt siê nie zastanawia co siê mo¿e z takim uk³adem dziaÌ.
Dopiero teraz jak coÂś obÂłazi to lament taki teraz jest handel, idzie to co jest aktualnie w promocji. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-08-18, 18:12
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | gola napisał/a: | wiec dlaczego dupont na swojej stronie podaje ze mozna max do trzech dni po aplikacji cromax-a pokryc go bezbarwnym | no to bardzo dobrze tylko ja nie mam takiej potrzeby tyle czekaĂŚ. |
wiem,ze to sa anomalia ale zdarzylo mi sie tak i chcialem sie dowiedziec czy masz jakies zdanie w tej sprawie bo czytalem ze cromax-em narabiasz. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-08-18, 21:59
|
0
|
|
|
|
gola napisał/a: | czytalem ze cromax-em narabiasz. | caÂłym DuPontem |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2008-08-27, 16:21
|
0
|
|
|

|
Z Deeber-em byl podobny problem jakies 6-8 lat temu.Klar schodzil jak z piskorza, w mieszalniach strugali glupa, dopiero po szkoleniu jeden technik sobie podpil i wypucowal sie ze cala partia byla wadliwa.
Moim zdaniem wody nie przesuszy sie, ma to odniesienie tylko do solwent bazy(stara generacja-szczegolnie bazy typu MS).Nastepnym bledem bylo "wylewanie"bazy, powierzchnia nie byla dostatecznie porowata(jak po "wypruszeniu) i klar zlazil jak szalony |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-09-14, 21:12
|
0
|
|
|

|
Witam ja te¿ mia³em problemy z rozwarstwieniem siê lakieru zacze³o siê od kolorów czarnych 4 samochody przyjecha³y na reklamacjê po up³ywie ok.pó³ roku, zg³osi³em to do DP przyjecha³ technik podzwoni³ troche:) i stwierdzi³ ¿e kolory czarne powinny schn¹Ì troche d³u¿ej ni¿ inne bo maj¹ w swoim sk³adzie coœ tam coœ tam:) OKI wiêc po odparowaniu cromaxu przetar³em go œciereczk¹ antyst. i czeka³em jeszcze 5 min za kilka tygodni zacze³o siê z kolorami czerwonymi to samo, wtedy technik ju¿ nic nie powiedzia³ i jeszcze za jakiœ tydzieù kolory srebrne polecia³y Napisa³em-wype³ni³em formularz reklamacyjny do DP i eureko przyjecha³ technik polski i belgijski no i zaczeli wêszyÌ co siê dzieje po kilku godzinach badaù i rozmów przyczepili siê do sprê¿arki czyli mierzyli wilgotnoœÌ powietrza które idzie do kabiny no i......... by³o czyste oni widzieli bia³y papierek po badaniu i ja widzia³em bia³y i nie by³em zdziwiony ¿e by³ bia³y bo przecie¿ lakieruje i ¿adna woda na lakier mi nie idzie Ale do czego zmierzam i co mnie wkurzy³o, to to ¿e protokó³ technika z belgii brzmia³ mianowicie tak:ze sprê¿arki wydostaj¹ siê na po³o¿ony lakier niewidoczne py³ki wody i oleju co powoduje rozwarstwienie siê lakieru nie mog³em w to uwierzyÌ i mia³em racjê po pó³ roku okaza³o siê ¿e lakier 3550 by³ wadliwy wiem to na 100% i po co by³y te wywody ¿e sprê¿arka jest z³a jak ju¿ wiedzieli ¿e to wina lakieru
[ Dodano: 2008-09-14, 21:36 ]
Chcia³bym jeszcze dodaÌ ¿e pracuje na pe³nej technologii DP prawie 8 lat poprzez epoxydy szpache 749R 769R podk³ady LE2000 bazê cromax ,lakier 3800 ale obecnie 3750 jest super Nadmieniê jeszcze ¿e lakier 3550 to by³a wpadka DP ale czy inne firmy nie maj¹ duuu¿o duu¿o wiêkszych wpadek?? typu ma³e wybicie ziarna,matowienie lakieru po pó³ roku,wolna aplikacja (suszenie miêdzywarstw), ma³a wydajnoœÌ i tym samym du¿a cena za produkt.i inne a by³o by jeszcze co powiedzieÌ |
|
|
|
 |
JanuszM
|
Wysłany: 2009-01-19, 22:51
|
0
|
|
|
|
Niestety witam ponownie.
MyÂłem dzisiaj rano auto i nie mogÂłem uwierzyĂŚ, znowu siĂŞ coÂś Âłuszczy! Teraz to wyglÂąda na tÂą ostatniÂą warstwĂŞ bezbarwnÂą. Mam juÂż tego serdecznie dosyĂŚ. PojechaÂłem do mojego pana lakiernika Âżeby mu to pokazaĂŚ a on rozkÂłada rĂŞce i mĂłwi Âże nie wie o co chodzi. Ja wiem jedno, Âże jak teraz odpuszczĂŞ to na wiosnĂŞ bĂŞdĂŞ mĂłgÂł zapomnieĂŚ o reklamacji. Mocno naciskaÂłem a Pan lakiernik wymyÂśliÂł Âże to tym razem przez kamyki ale dlaczego teÂż w jednym miejscu na bÂłotniku jest taki odprysk? A na masce to wyglÂąda tak, Âże jest taki maÂły ubytek lakieru ale wkoÂło niego juÂż widaĂŚ, Âże jest taka otoczka tak jakby pod tÂą warstwĂŞ bezbarwnÂą podchodziÂła woda czy powietrze. Pewnie za jakiÂś czas odpadnie wiĂŞcej. Nie wiem co teraz robiĂŚ bo on mĂłwi Âże dalej robi na tych samych materiaÂłach bo nastraszyli go Âże jak zerwie umowĂŞ to poniesie duÂże koszty i mam juÂż dylemat czy domagaĂŚ siĂŞ poprawy czy odpuÂściĂŚ i szukaĂŚ innego lakiernika co robi na innych lakierach.
NajchĂŞtniej to sprzedaÂłbym samochĂłd zanim zlezie caÂłkiem. |
|
|
|
 |
pikacz
|
Wysłany: 2009-01-20, 11:45
|
0
|
|
|
|
jak dla mnie to jeszcze raz sie poklucic z lakiernikiem zeby poprawial przeciez jakis okres gwarancji obowiazuje i dopiero z autem do zyda bo w takim stanie to niebardzo a placic podwojnie za naprawe chyba nie chcesz
moje auto bylo malowane niecaly rok temu ale robione Sikkensem i myje je tylko na myjkach cisnieniowych (dosc czesto) poza tym normalne uzytkowanie i lakierek poki co jak ta lala zadnych odpryskow luszczenia itp. i swieci sie jak psu jajca do tej pory
jedyne co mi sie nie podoba w dzisiejszym lakiernictwie to to ze jak dla mnie zwyklego uzytkownika lakiery sa bardzo miekkie i podatne na zarysowania nie wyobrazam sobie umycia auta w myjni automatycznej badz szczotka czy szmata pewnie po wyschnieciu auto staloby sie matowe ( mialem juz doswiadczenia z roznymi lakiernikami i z lakierami Standox, Spies Hecker no i Sikkens ale w kazdym systemie to samo) |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-01-20, 16:44
|
0
|
|
|
|
JanuszM napisał/a: | Niestety witam ponownie.
MyÂłem dzisiaj rano auto i nie mogÂłem uwierzyĂŚ, znowu siĂŞ coÂś Âłuszczy! Teraz to wyglÂąda na tÂą ostatniÂą warstwĂŞ bezbarwnÂą. Mam juÂż tego serdecznie dosyĂŚ. PojechaÂłem do mojego pana lakiernika Âżeby mu to pokazaĂŚ a on rozkÂłada rĂŞce i mĂłwi Âże nie wie o co chodzi. Ja wiem jedno, Âże jak teraz odpuszczĂŞ to na wiosnĂŞ bĂŞdĂŞ mĂłgÂł zapomnieĂŚ o reklamacji. Mocno naciskaÂłem a Pan lakiernik wymyÂśliÂł Âże to tym razem przez kamyki ale dlaczego teÂż w jednym miejscu na bÂłotniku jest taki odprysk? A na masce to wyglÂąda tak, Âże jest taki maÂły ubytek lakieru ale wkoÂło niego juÂż widaĂŚ, Âże jest taka otoczka tak jakby pod tÂą warstwĂŞ bezbarwnÂą podchodziÂła woda czy powietrze. Pewnie za jakiÂś czas odpadnie wiĂŞcej. Nie wiem co teraz robiĂŚ bo on mĂłwi Âże dalej robi na tych samych materiaÂłach bo nastraszyli go Âże jak zerwie umowĂŞ to poniesie duÂże koszty i mam juÂż dylemat czy domagaĂŚ siĂŞ poprawy czy odpuÂściĂŚ i szukaĂŚ innego lakiernika co robi na innych lakierach.
NajchĂŞtniej to sprzedaÂłbym samochĂłd zanim zlezie caÂłkiem. |
NIE MA OPCJI KAMYKI..to RAZ
DWA - Nie naprawiaj juz tam auta bo widac ze nie potrafi¹ zrobic byle piedro³y i zwalaj¹ na lakier winê. Jakoœ ja robie na wodzie Dponta i na to bezbarwny Profixa I NIGDY jescze nie mia³êm reklamacji a czas gorcych dni juz by³ ¿eby odparzy³o bezbarwny.
Za¿¹daj zwrotu pieni¹¿ków i uciekaj stamt¹d.
Napewno Ci nie odda ciaków. Masz fakture? To z tym do urzedu idŸ ze Ÿle wykonana naprawa i ¿¹dzasz zwrotu ciaków.
Jak nie masz faktury to masz pecha. WIdaĂŚ Âże w tej budzie nie zrobiÂą nic dobrego. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
ewa
|
Wysłany: 2009-01-20, 17:16
|
0
|
|
|
|
jeÂżeli nie masz faktury ,to zostaÂło ci jeszcze straszenie skarbĂłwkÂą ( "pĂłjdĂŞ i zgÂłoszĂŞ,Âże mi nie chcecie rachunku wystawiĂŚ ) i granat... |
|
|
|