Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
pro
Wysłany: 2015-11-07, 10:40   Woda,silikon czy jeszcze coÂś innego? Foto
0
UP DOWN

Wrzucam fotki, element trochĂŞ trÂąci papieskiej 2000. Widoczne oczka i kratery nie sÂą do bazy ale gdy je zetniemy zostaje bardzo maÂło bezbarwnego. Ma ktoÂś jakieÂś pomysÂły?

DSC_1091.JPG
Plik ściągnięto 196 raz(y) 1.33 MB

DSC_1093.JPG
Plik ściągnięto 124 raz(y) 1.3 MB

DSC_1092.JPG
Plik ściągnięto 113 raz(y) 1.2 MB

Âłysy73 
Wysłany: 2015-11-08, 16:19   
0
UP DOWN

pro napisał/a:
Ma ktoÂś jakieÂś pomysÂły?
- zrobiÌ porz¹dek dooko³a / ogarn¹Ì SYF
- doprowadziĂŚ instalacjĂŞ do porzÂądku
- ubieraĂŚ siĂŞ w czysty kombinezon a nie dres prosto z tartaku
- nauczyĂŚ siĂŞ lakierowaĂŚ
- to na pocz¹tek, reszta póŸniej.

KK 
Wysłany: 2015-11-08, 18:41   
0
UP DOWN

Cytat:
ubieraĂŚ siĂŞ w czysty kombinezon a nie dres prosto z tartaku
- nauczyĂŚ siĂŞ lakierowaĂŚ

:D

pro
Wysłany: 2015-11-08, 19:00   
0
UP DOWN

JeÂśli chodzi o instalacje to od kompresora mam osuszacz nastĂŞpnie Âślepa nitka oraz ÂłabĂŞdziea szyja z rurek PCV na samym koĂącu filtry ckd w ktĂłrych nie ma kropelki wody. Lakieruje zawsze w kombinezonie.lysy JeÂśli nie masz nic mÂądrego do powiedzenia to nie udzielaj siĂŞ w temacie

KK 
Wysłany: 2015-11-08, 19:04   
0
UP DOWN

Polakieruj w innym miejscu, ale przy uÂżyciu tych samych wĂŞÂży i pistoletu.
ÂŁysy doradza dobrze.
OsobiÂście miaÂłem takie coÂś jak pistolet byÂł zabrudzony w Âśrodku. Instalacje miaÂłem juÂż zmienionÂą, a pistolet zostaÂł stary zabrudzony.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-11-08, 20:12   
0
UP DOWN

Olej i woda. Zobacz Âże w niektĂłrych doÂłkach widaĂŚ nawet biaÂłe wtracenia. To jest to co w weÂź siĂŞ gromadzi i po czasie urywa i leci na element. Leci teÂż olej z wodÂą.

pro
Wysłany: 2015-11-08, 22:29   
0
UP DOWN

Tak jak pisaÂłem, zaraz za sprezarkÂą mam filtr na olej, nastepnie osuszacz ziĂŞbniczy, dalej mam filtry ckd w ktĂłrych nie ma wody nawet kropeleczka siĂŞ nie skrapla.

pro
Wysłany: 2015-11-08, 22:32   
0
UP DOWN

Podejrzany jest rowniez piec nadmuchowy ktĂłry stoi w innym pomieszczeniu ale rura wyprowadzona jest na pomieszczenie w ktĂłrym lakieruje (pale tylko drewnem), Do tego mam scianke lakierniczÂą ktĂłra ciÂągnie mocno i wyciÂąga wszystko co najgorsze (tylko nie ma juz tych groÂźnych rzeczy ktĂłre mogÂły wpÂływac na oczka).

KK 
Wysłany: 2015-11-09, 20:00   
0
UP DOWN

NapisaÂłem Ci, idÂź do innego pomieszczenia z tym samym wĂŞÂżem i pistoletem i polakieruj coÂś. MoÂże byĂŚ na dworze.

Âłysy73 
Wysłany: 2015-11-11, 17:37   
0
UP DOWN

pro napisał/a:
lysy JeÂśli nie masz nic mÂądrego do powiedzenia to nie udzielaj siĂŞ w temacie
No ale co ja mam Ci innego czÂłowieku napisaĂŚ jeÂśli widzĂŞ:
- masĂŞ syfu
- oczka tÂłuszczu/wody
- i strukturĂŞ baranka

pro
Wysłany: 2015-11-11, 17:40   
0
UP DOWN

Na dworzu wychodzi ok.
UÂżywam past polerskich 3M, zielona pomaranczowa niebieska. Czy opary po nich oraz sypiÂąca siĂŞ gÂąbka na posadzce po polerce moze pozniej oczkowac?

Takie pytanko : Czy weÂłna skalna czy tam mineralna (taka do ociepleĂą dachĂłw i scian) moÂże powodowac oczka w lakierze??

KK 
Wysłany: 2015-11-11, 17:44   
0
UP DOWN

Jak na dworze jest ok to teraz pakuj siĂŞ do pomieszczenia w ktĂłrym nigdy nie lakierowaÂłeÂś i tam polakieruj. Jak bĂŞdzie ok to co ... pomieszczenie gdzie lakierujesz do kompletnego czyszczenia.
Jeœli masz œciankê lakiernicz¹, czyli wyci¹g to syf mo¿e ci¹gn¹Ì z s¹siednich pomieszczeù, dworu, ci¹gnie te¿ na pewno resztki past polerskich, wosków itd.

Najlepszym sposobem na sprawdzenie past jest polakierowanie na dworze np bezbarwnym b³otnika i odpal polerkê nad tym i wyczyœÌ g¹bkê szczoteczk¹. Bêdziesz widzia³ co siê zrobi. Wiem, ¿e chyba po farecli robi³ siê niez³y bajzel.

Âłysy73 
Wysłany: 2015-11-11, 17:45   
0
UP DOWN

pro napisał/a:
UÂżywam past polerskich 3M, zielona pomaranczowa niebieska. Czy opary po nich oraz sypiÂąca siĂŞ gÂąbka na posadzce po polerce moze pozniej oczkowac?
TAK.
KiedyÂś juÂż caÂłkiem nieÂźle podeschniĂŞte elementy na stojakach podstawiÂłem pod sam grzejnik aby przez noc siĂŞ wygrzaÂły i rano byÂła QUR...A TRAGEDIA - caÂłe w oczkach, ale tylko do strony grzejnika.
OkazaÂło siĂŞ Âże TYLKO leÂżaÂła na nim szmata nasÂączona mleczkiem SONAXA.
TRAGEDIA. Ale duÂżo mnie nauczyÂła bo jeden z elementĂłw to byÂła MASKA

barteek933
Wysłany: 2015-11-11, 18:38   
0
UP DOWN

ja polerowaÂłem menzernÂą i niedÂługo po tym lakierowaÂłem i nie byÂło oczek. WiĂŞc po menzernie raczej siĂŞ nie robiÂą

KK 
Wysłany: 2015-11-11, 19:11   
0
UP DOWN

Menzerna opisuje na swoich produktach, Âże nie gryzie siĂŞ z lakierowaniem takÂże powinno byĂŚ ok, ale nie sprawdzaÂłem. KupiÂłem teraz menzernĂŞ, takÂże kiedyÂś na pewno sprawdzĂŞ :D

bienek
Wysłany: 2015-11-11, 23:24   
0
UP DOWN

UÂżywam menzerny, scholla i innych past i (odpukaĂŚ w niemalowane) lakierujÂąc w tym samym pomieszczeniu w ktĂłrym robie korekty lakieru nie mam problemu z oczkowaniem po sylikonach.

hematol 
Wysłany: 2015-11-11, 23:35   
0
UP DOWN

bienek, jak oceniasz menzerne w porĂłwnianiu do farecli?
Pytam,bo kupiÂłem menzerne tÂą co ma usuwaĂŚ rysy po papierze 1200 a nawet nie usuwa po 2000,musialem dokupic farecle G3,(wiem,Âże "ostrzejsza")i bez problemu sobie z tym poradziÂła.

pro
Wysłany: 2015-11-12, 08:35   
0
UP DOWN

A dym z pieca moze powodowac oczka? Mam piec nadmuchowy pale w nim drewnem. Wydaje mi siĂŞ ze jak nie nagrzeje piecem to jest mniej oczek do tego jak wlÂącze scianke lakiernicza to jest masakra tak jakby ciÂągneÂła z pieca cos...

barteek933
Wysłany: 2015-11-12, 15:31   
0
UP DOWN

raczej nie bo u mnie siĂŞ nic nie dzieje

bienek
Wysłany: 2015-11-12, 18:06   
0
UP DOWN

KiedyÂś sÂłyszaÂłem, Âże niektĂłre gatunki drzewa podczas spalania mogÂą wytwarzaĂŚ opary/olejki, ktĂłre w kontakcie z lakierem mogÂą powodowaĂŚ wady lakiernicze.

Hematol, farecli nie u¿ywa³em, zajmujê siê g³ównie detailingiem i tam, dodatkowy ba³agan z pasty na mokro nie jest mile widziany, poza tym zawsze staram siê jak najmniej usuwaÌ lakieru i tylko tyle, ¿eby usun¹Ì rysy.

Z menzerny najmocniejsza jest 300, ale ja zwykle robiĂŞ FG 400 bo niewiele gorzej tnie, ale za to duÂżo lepiej wykaĂącza.

Fakt, Âże na mega twarde lakiery jak t4w 4444 menzerna jest sÂłaba. 3m zielony korek jest bardziej scierny.

kamilbusko
Wysłany: 2015-11-12, 21:44   
0
UP DOWN

a moÂże zrĂłbcie sobie normalne warunki pracy i nie bĂŞdzie pytaĂą gÂłupich: robiÂą mi siĂŞ oczka bo pale stare opony na Âśrodku lakierni Âżeby byÂło ciepÂło :D

Robertlodz09 
Wysłany: 2015-11-12, 22:32   
0
UP DOWN

kamilbusko napisał/a:
robiÂą mi siĂŞ oczka bo pale stare opony na Âśrodku lakierni Âżeby byÂło ciepÂło

Dobre ;)

Siekiera
Wysłany: 2015-11-13, 20:08   
0
UP DOWN

Od palenia oponami to klar by wychodziÂł przydymiony ^^

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu