Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mart3112
Wysłany: 2017-08-22, 20:28   DobĂłr preparatĂłw do zabezpieczenia antykorozyjnego
0
UP DOWN

Witam, planujê zabezpieczyÌ pod³ogê + profile zamkniête oraz drzwi/ klapê w swojej Toyocie Corolli E12 hatchback. Zag³êbiaj¹c siê samemu w temacie wypisa³em rzeczy które bêd¹ mi potrzebne. Zastanawiam siê g³ównie pomiêdzy nad Terosonem i Noxudolem, ale nie wiem której firmy produkty s¹ lepsze w praktyce oraz nie jestem pewny, czy dobrze oszacowa³em potrzebne iloœci ;)
Lista tego co wedÂług mnie bĂŞdzie niezbĂŞdne:
1) odrdzewiacz: app r stop 2x100ml

2) podkÂład epoksydowy Troton 2x1,1kg

3) Podwozie i tutaj pojawiajÂą siĂŞ warianty. Na moje oko powinienem kupiĂŚ 3l
a) teroson rb r2000 hs
b) noxudol 900
c) app autobit b120

4) Profile w podÂłodze + drzwi, maska, tylna klapa 2l
a) teroson wx400
b) noxudol 750
c) app f400

Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za pomoc bardziej doÂświadczonych forumowiczĂłw :)

Siekiera
Wysłany: 2017-08-28, 22:42   
0
UP DOWN

Dok³adnie jest taka kolejnoœÌ jak¹ poda³eœ ale pomiêdzy s¹ jeszcze inne firmy warte zainteresowania np. Sika, Dinitrol
Poczytaj teÂż tutaj: http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=7536

mart3112
Wysłany: 2017-09-01, 00:37   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Dok³adnie jest taka kolejnoœÌ jak¹ poda³eœ ale pomiêdzy s¹ jeszcze inne firmy warte zainteresowania np. Sika, Dinitrol
Poczytaj teÂż tutaj: http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=7536

DziĂŞki za odpowiedÂź :) ZdecydowaÂłem siĂŞ juÂż na Noxudola, ale zastanawiam siĂŞ czy podkÂład epoksydowy ktĂłry wybraÂłem lepiej bĂŞdzie zmieniĂŚ na coÂś jednak lepszego. MyÂślisz, Âże najzwyklejszy Troton bĂŞdzie wystarczajÂąco dobry?

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-09-02, 20:42   
+1
UP DOWN

mart3112 napisał/a:
MyÂślisz, Âże najzwyklejszy Troton bĂŞdzie wystarczajÂąco dobry?

Zamiast zwykÂłego to kup przynajmniej z linii Troton Master

mart3112
Wysłany: 2017-09-03, 21:38   
0
UP DOWN

Je¿eli Troton Master jest przynajmniej, to co byœ poleca³ ¿eby zastosowaÌ? Sprzedawca Noxudola poleci³ ¿eby u¿yÌ odrdzewiacz Noxudol Rust Eater, du¿a jest ró¿nica porównuj¹c go z APP R Stop?

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-09-07, 09:31   
0
UP DOWN

mart3112 napisał/a:
planujĂŞ zabezpieczyĂŚ podÂłogĂŞ + profile zamkniĂŞte oraz drzwi/ klapĂŞ w swojej Toyocie Corolli E12 hatchback.

Na te prace ktĂłre planujesz to te materiaÂły wystarczÂą
zwÂłaszcza Âże jest to juÂż "stare" uÂżytkowe auto o maÂłej wartoÂści rynkowej
tak¿e nie ma co szaleÌ z doborem materia³ów do tego typu prac
i ponosiĂŚ zbĂŞdne koszty.

CzereÂśniak
Wysłany: 2017-09-07, 17:53   
0
UP DOWN

Ja to bym panie z pendzla biteksem pzywalill i bedzie lepiej jak fabryka :cool:

mart3112
Wysłany: 2017-09-08, 23:42   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
mart3112 napisał/a:
planujĂŞ zabezpieczyĂŚ podÂłogĂŞ + profile zamkniĂŞte oraz drzwi/ klapĂŞ w swojej Toyocie Corolli E12 hatchback.

Na te prace ktĂłre planujesz to te materiaÂły wystarczÂą
zwÂłaszcza Âże jest to juÂż "stare" uÂżytkowe auto o maÂłej wartoÂści rynkowej
tak¿e nie ma co szaleÌ z doborem materia³ów do tego typu prac
i ponosiĂŚ zbĂŞdne koszty.

Zdaje sobie z tego sprawê, ale bardziej cenie swój czas i wolê zrobiÌ to raz a dobrze :) Na pewno bym nie robi³ jak napisa³ Czereœniak "pêdzel i biteks", bo na takie coœ to szkoda czasu, kasy i moich pewnie nie ma³ych nerwów jakby zaczê³o schodziÌ. Zale¿a³o mi na dobrych produktach, bo niestety Toyoty je¿d¿¹ póki maj¹ pod³ogê :D Poczyta³em jeszcze o podk³adach i raczej bêdê celowa³ w APP lub Novola.
SwojÂą drogÂą przyszÂły dzisiaj pÂłyny Noxudola i pewnie z nowym tygodniem zabiorĂŞ siĂŞ za podwozie.

kzychu
Wysłany: 2017-09-09, 15:52   
0
UP DOWN

A ja Ci napiszê ¿ê czy wybierzesz app czy novol to w ostatecznej ocenie trwa³oœci naprawy bêdzie to mia³o mniejsze znaczenie, wa¿niejsze jest sposób oczyszczenia ,co zosta³o po tym zabiegu-bo jak sito czy g³êbokie w¿ery to od razu lepiej ³atkê wstawiÌ oraz warunki i czas pracy.

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-09-10, 20:08   
0
UP DOWN

mart3112 napisał/a:
niestety Toyoty je¿d¿¹ póki maj¹ pod³ogê

Dobrze Âże zdajesz sobie sprawĂŞ z tego Âże to sÂą "gnilne auta" ;)

mart3112
Wysłany: 2017-09-22, 13:05   
0
UP DOWN

ZrobiÂłem juÂż wszystko i jestem po wszystkim ;) Jako podkÂład uÂżyÂłem w ostatecznoÂści Trotona Master. Co do auta rdzy byÂło najwiĂŞcej od tylnej kanapy miejscami caÂłkiem grubo, ale ogĂłlnie nie byÂło tragedii. Dla potomnych napiszĂŞ jeszcze, Âże Noxudol przynajmniej na razie jest strasznie miĂŞkki i wystarczy zedrzeĂŚ go paznokciem. Z drugiej strony Noxudol bardzo dobrze odpycha wodĂŞ. Zobaczymy jak bĂŞdzie po kilku miesiÂącach z powÂłokÂą. DziĂŞkujĂŞ wszystkim za odpowiedzi, temat jak dla mnie do zamkniĂŞcia ;)

Marcino 
Wysłany: 2017-09-25, 23:31   
0
UP DOWN

Noxudol ok, teÂż go uzyÂłem, ale da mnie Nr 1 na rdzĂŞ jest Ikorol... polski Âśrodek, Âświetnie siĂŞ Âłaczy z epoxydem.

fryc
Wysłany: 2018-06-07, 21:14   
0
UP DOWN

Bede robiÂł caÂła podÂłoge i nadkola w toyocie a malowanie nadwozia to juÂż kto inny.
Raczej maÂły i sredni stopien korozji.

Po czytaniu na ró¿nych forach dalej mam metlik

ChciaÂłem to zrobiĂŚ tak

-Piaskowanie
-Mycie ekstrakcyjna
-Mycie antysilikonowym
-PodkÂład reaktywny novol wcierac pedzlem w komĂłrki
-PodkÂład epoksydowy novol 3 warstwy
-I tu nie wiem móg³bym daÌ jak¹œ jeszcze z gêstych farb ale nie wiem co z przyczepnoœci¹?
-Dinitrol czy jest szary?
-Masa uszczelniajaca szara?
-Dinitrol w miejscach masy
-Wosk lub co innego tÂłustego?

Na razie mam dobre doÂświadczenie z tym epoksydem.
Robi³em tak¿ê patent z reaktywnym j/w ale mam z³e doœwiadczenie z reaktywnym jak mi malarze malowali na nowe progi i odparzy³o to p³atami po zimie.I tu mama dylemat.

Ogólnie z moich obsewracji wynika ¿e masa uszczelniajaca oraz te baranki porównuj¹Ì do ORI zabezpieczeù s¹ bardzo s³abe i piasek je szlifuje.

Nie uzyskaÂłem od nikogo informacji co to jest oryginalne zabezpieczenie rantĂłw ,doÂłu bÂłotnikĂłw (tam gdzie czasem sÂą chlapacze)
Jest to jakby gruba warstwa twardej szpachli i to jest w autach pomalowane i jakoÂś wytrzymywaÂło 25 lat.
To samo ORi progi pomalowane jakÂąs czarnÂą farbÂą co to za farba?Tam Âżadnego baranka nie byÂło.

Co ewentualnie podmieniĂŚ w materiaÂłach?
Ile powinieniem zuÂżyĂŚ amatorskÂą rĂŞkÂą epoksydu na caÂły spĂłd?

CzereÂśniak
Wysłany: 2018-06-07, 23:46   
0
UP DOWN

fryc napisał/a:
Co ewentualnie podmieniĂŚ w materiaÂłach?

Panie podÂłoge to ino bitexem ochlopac i po robocie :cool:
a na co jakie tam piaskowania szkoda kasiorki na to
biteksa przywalic i bedzie jak z tej fabryki :spoko:

fryc
Wysłany: 2018-06-07, 23:54   
0
UP DOWN

Sam se ochlap bitexem swojego muloneza jak typowy czereÂśniak ^^ ^^ ^^
Lepiej by byÂło osraĂŚ podÂłogĂŞ -przynajmnije by nie popĂŞkaÂło jak kaÂżdy bit....

MARIO06CU
Wysłany: 2018-06-08, 16:44   
0
UP DOWN

To jest masa natryskowa kupujesz w tubkach jak silikon na pod³ogê i wnêki kó³ potrzeba oko³o 25-30 tubek i pistolet do tego ja mam vaupela3500 dodam ¿e tubkach koszt ok 20 z³ szt.
Ja robiê takie coœ na app czyszczê ca³a pod³ogê dementuje t³umiki przewody itd. Czyszczê do golej blachy spawanie gdzie brak epoxydowy app guma na ³¹czenia palcem potem pêdzlem nastêpnego dnia masa natryskowa na ³¹czenia blach gruba warstwê warkocz a potem ca³oœÌ z pistoletu a na to baranek dla mnie lepiej niema warkocz

fryc
Wysłany: 2018-06-08, 16:55   
0
UP DOWN

Tak auto juÂż obecnie prawie goÂły szkielet.
A co z tym reaktywnym bĂŞdzie duÂżo duÂżych powierzchni na goÂłej blachy a moÂże i caÂłoÂśc.bo auto robiĂŞ od podstaw.

MARIO06CU
Wysłany: 2018-06-09, 11:31   
0
UP DOWN

Reaktywny ja go nie uÂżywam bo na niego nie poÂłoÂżyĂŚ poliestrow ja uÂżywam podkÂładu przemysÂłowego grawihel bardzo gesty najpierw pĂŞdzlem potem z pistoletu z rozcienczalnikiem

fryc
Wysłany: 2018-06-09, 11:48   
0
UP DOWN

A co z farbami ze sklepĂłw typu cynkal,chlorokauczk,hammeride?

Jak czytam fora to dla mnie nie pojĂŞte jest to ze wyczyszczone i pomalowane epoxydem wyÂłazi rdza na desazczu po dwĂłch tygodniach.

Jak maluje elementy konstrukcyjne czy blachĂŞ na dachu lekkie czyszczenie i malowanie i tak pada deszcz i ÂświĂŞci sÂłoĂące po tym przez 15 lat i nic siĂŞ nie dzieje.
,ie czajĂŞ jak jest gruba warstwa epoxydu -3 warswy i dochodzi do korozji?

Skolei jak malowalem bramki do piÂłki i epoxyd zostaÂł pokryty olejnÂą na biaÂło czarno to stoi to na ziemi w trawie caÂły rok i nic siĂŞ nie dzieje.

MARIO06CU
Wysłany: 2018-06-09, 13:57   
0
UP DOWN

CzĂŞsto blacha ma micro pory przez ktĂłre przenika woda i wychodzi lub czĂŞsto po piaskowaniu wychodzi nakÂładamy epoxydowy gdy on jednak usiÂądzie to grzbiety blachy wystajÂą jest ruda do epoxydu musi byĂŚ dobra czysta blacha zabezpieczona rĂłwnieÂż od srodka

fryc
Wysłany: 2018-06-09, 15:26   
0
UP DOWN

No i tu siê rodzi myœl ze dla pewnoœci odci¹Ì by to wszystko jakaœ gêsta farba z natury.chlorokauczuk na pêdzel lub coœ takiego(nie chodzi mi o odciêcie barankami czy tego typu substancjami)
Baran masy itp jak dla mnie to ochrona przed szlifowaniem i obiciem farby ktĂłra chroni przed korozja a dodatkowe odciĂŞcie od wody itp to oczywiÂście tez plus

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2018-06-09, 21:05   

Cytat:
MARIO06CU napisał/a:
Reaktywny ja go nie uÂżywam bo na niego nie poÂłoÂżyĂŚ poliestrow

Hymax P97 - grunt reaktywny, na ktĂłry moÂżna aplikowaĂŚ poliestry.

MARIO06CU
Wysłany: 2018-06-11, 16:15   
0
UP DOWN

Nigdy nie uÂżywaÂłem hymaxa ogĂłlnie wolĂŞ stosowaĂŚ epoxydowy
Polykar a takie pytanie czy moÂżna na reaktywny poÂłoÂżyĂŚ masĂŞ uszczelniajaca bÂądÂź natryskowa

fryc
Wysłany: 2018-06-13, 01:51   
0
UP DOWN

Dobra pany wróÌmy do masy
SÂą u nas masy uszczelniajÂące i w tubkach i w pojemnikach.Na tej z koloru pisaÂło chyba Âże moÂżna rozcienczac jakims rozpuszczalnikiem.

WiĂŞc jak to jest ogarnie to zeby rozcienczyc i nakladac przykÂładowo pistoletem do konserwacji i na pedzel tez by bylo lepiej bo to dosyĂŚ gĂŞste jest.

MARIO06CU
Wysłany: 2018-06-13, 08:35   
0
UP DOWN

Polej zmywaczem antysylikonowym po naÂłoÂżeniu i rusz pedzlem

fryc
Wysłany: 2018-06-13, 15:38   
0
UP DOWN

Jeszcze jest coœ nowego od Novola Cobra 2K ale nie wiem czy warte swojej ceny a pasuje zrobiÌ to tylko i wy³¹cznie poliuretanem.

http://cobra-bedliner.pl/

Na tÂą chwilĂŞ bĂŞdĂŞ zrobiĂŚ mokro na mokro 3xEpoxyd,godzina przerwy,masa poliuretanowa,godzina przerwy chlorokauczuk.
Tak naprwdĂŞ ile moÂżna czekaĂŚ pomiĂŞdzy warstwami epoxydu?

Robertlodz09 
Wysłany: 2018-06-18, 08:59   
0
UP DOWN

fryc napisał/a:
ile moÂżna czekaĂŚ pomiĂŞdzy warstwami epoxydu?

ZaleÂży od gruboÂści warstwy jakÂą nakÂładasz ale przy tych temp. ktĂłre sÂą na zewnÂątrz
to na spokojnie moÂżesz co 30 min nakÂładaĂŚ kolejnÂą warstwĂŞ

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu