Autor |
Wiadomo¶æ |
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-10, 20:50 Reanimacja Golfa III:)
|
0
|
|
|
|
Witam i prosze o pomoc co i jak a konkretnie mam 4 pytania ..
1. czy cieniowanie tak jak zaznaczy³em na foto bedzie dobrze 1 pierwsza warstwa 2 druga no i 3 ostatnia zapylona a rozpuszczalnik dac od 2 kreski az za troche 3 kreski a reszta w klar czyli ca³y b³otnik ty³ i drzwi czy cieniowac tez i klar .
2. mam b³otnik ty³ zdarty do plastiku bo by³ bardzo popekany a raczej szpachla na nim i czy mozna na niego k³asc odrazy szpachle do plastiku novola czy pierw podk³ad zwiekszajacy przyczepnosc a potem podk³ad akrylowy plus uelastyczniacz i zwyk³a szpachle uni soft podk³ad akrylowy baza klar ???
3. mam przedni spoiler z laminatu i nie mam pojecia od czego zaczac na nim zdarta jest z niego ca³a pow³oka ze szpachla która by³a popekana i co dalej ??
4.mam do pomalowania przedni spoiler tylni zderzak i obydwa tylne b³otniki i zeby nie by³ widac to mam cieniowac i przednie b³otniki i maske które so obok spoilera??
tylne ca³e drzwi bo sa obok b³otników i ca³a tylna klape bo jest obok zderzaka ??
i maske bo jest obok spoilera?? to ca³e auto moze umalowac:D³atwiej bedzie
DSC02551.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 114 raz(y) 214.8 KB |
DSC02550.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 79 raz(y) 44.86 KB |
DSC02549.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 67 raz(y) 29.06 KB |
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-04-10, 23:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
a wiêcd tak;
1 zakoñcz cieniowanie troche powy¿ej lini kjtóra przechodzi prze tylny b³otnik i drzwi.
na za³amaniu ³atwiej CI bêdzie oszukaæ oko
2 bandita7 napisa³/a: | mam b³otnik ty³ zdarty do plastiku |
b³otniki tyln w gIII s± plastikowe???
3.zrób go w pdok³ad a potem szpachluj. laminaty s± wyjatkowo paskudne, szczególnie te na spilerach niewiadomego pochodzenia, by bandita7 napisa³/a: |
4.mam do pomalowania przedni spoiler tylni zderzak i obydwa tylne b³otniki i zeby nie by³ widac to mam cieniowac i przednie b³otniki i maske które so obok spoilera??
tylne ca³e drzwi bo sa obok b³otników i ca³a tylna klape bo jest obok zderzaka ??
i maske bo jest obok spoilera?? to ca³e auto moze umalowac:D³atwiej bedzie | najmniej takie jest moje zdanie
do plastikópw i laminatów nie cieniujesz, na tych materia³ach i tak wyjdzie inny odcieñ , najczê¶ciej ciemniejszy |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-04-11, 08:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
akurat z tym kolorem to nie bedziesz mial problemow by wycieniowac. Nie daje siê tu rozpuszczalnika do cieniowanaia. Caly b³otnik i drzwi w lakier bezbarwny i wystarczy. |
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-11, 08:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 184
|
Co do cieniowania bezbarwnego na drzwiach i b³otniku to ja bym robi³ bezbarwnym ca³y b³otnik do samej góry i drzwi te¿. I tak liczysz klientowi za cieniowanie wiec nie za³uj lakieru na ca³y element bo jak ci wpy³ka nie wyjdzie to bêdziesz od nowa robi³ |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-11, 08:25
|
0
|
|
|
|
kalbi mnie ubieg³ |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-11, 08:32
|
0
|
|
|
|
czyli zmatowic drzwi i b³otnik 1500 za 3 kreske baza a reszta w klar i bez rozpuszczalnika i bedzie bajka:)
a jak z tym zderzkiem ty³ na to odrazu szpachla do plastiku czy pierw podk³ad zwiekszajacy przyczepnosc potem do podk³adu uelastyczniacz i na to zwyk³a szpachla uni soft podk³ad i baza klar ??
a z przodem to juz wogóle nie mam pomys³a na laminat |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-11, 09:02
|
0
|
|
|
|
tak 1500 bez rozpuszczalnika. Jak takie zderzaki szpaczluje od razu pó¼niej zwiêkszajacy przyczapno¶æ i podk³ad ale niech kto¶ jeszcze sie wypowie |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-04-11, 09:33
|
0
|
|
|
|
szapchlujesz od razu bez pzp. Pzp dajesz potem przed podk³adem akrylowym. |
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-12, 09:27
|
0
|
|
|
|
moze nie wszyscy oddali sie swietowaniu i ktos sie jeszcze wypowie w moim temacie bede wdzieczny jak z tym laminatem |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-04-12, 16:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Wspó³czuje pracy przy zderzaku
B³otnik lecisz do 3ciej kreski baz±, drzwi do po³owy baz±, ca³osc (drzwi i b³otnik) przykrywasz bezbarwnym i nie baw sie w rozpuszczalniki do cieniowania bo tylko roboty sobie do³o¿ysz.
Zderzak myjesz goraca woda, suszysz, szlifujesz 240 na sucho, szpachlujesz, PZP, podk³ad z uelastyczniaczem, szlif i kolor.
Popêkana farba na zderzaku/laminacie mus byc zdarta do tworzywa bo inaczej wyjdzie mina przy sk³adaniu lub w praniu.
Do klamki masz jedna srubke TORX od srodka (felc drzwi)nie musisz rozbierac tapicerki.
Zwijasz szybe, sci±gasz gume, zdejmujesz sci±gacz wody,listwe masz na kolkach do¶c mocnych wiec raczej ich nie po³amiesz i masz drzwi rozebrane. Na cholere sie bawic w rozpuszczalniki przy takim aucie. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-12, 23:13
|
0
|
|
|
|
no to bardzo mi pomog³es mebArth mam jeszcze takie pytanko od poczatku zabawy z golfem jade na novolu do podk³adu akrylowego pod baze z tego co wiem to mam w okolicy mieszalnik ppg i maxmayera i sikkensa który najbardziej podchodzi waszym zdaniem cenowo i kolorystycznie na konwencji baza klar zeby kolor najlepiej pasowny by³ a klar mysle zakupic NOVAKRYL 570 ms lub NOVAKRYL 590 hs chodzi mi zeby by³a g³ebia czarnego i zeby sie rozla³ czy kupic dp 3750S HS 3:1 ale czy warta go golf za 80 z³/litr |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-04-13, 09:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 430 Sk±d: Radomsko
|
Novoakryl 570 nie polecam i unikam jak ognia, u mnie gazowa³ z niewiadomych przyczyn
Zamiast tego spróbuj spectral 515, robi³em tym swoje felgi (czarne) i na prawdê nie ma siê do czego przyczepiæ |
|
|
|
|
zdenek_zdenek
|
Wys³any: 2009-04-13, 09:53
|
0
|
|
|
|
Ryba, a ile p³acisz za tego spectrala, bo za ok 70z³ za litr mo¿e mieæ fajny lakier hs z Max meyera (fajny ale paskudnie ¶mierdzi)
A z tanich lakierów niez³y jest new chem (lekko ¿ó³tawy ale dobrze sie wylewa) ok. 50 za litr |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-04-13, 09:56
|
0
|
|
|
|
64 wychodzi lub jako¶ podobnie |
|
|
|
|
zdenek_zdenek
|
Wys³any: 2009-04-13, 10:03
|
0
|
|
|
|
lepiej dop³aciæ i wzi±æ co¶ lepszego, np ten MM lub U-POL, chocia¿ ten drugi jest troche mniej wydajny |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-13, 10:11
|
0
|
|
|
|
NOVAKRYL 590 hs albo hvs ktos tym pracowa³ ?? cos o tym moze powiecie lub moze cos z profix zeby potem to mia³ rece i nogi i jakos wyglada³o ale nie kosztowa³ duzo bo to nie roczne autko:D:D:D a dupont odpada za drogi na tego vweja:D |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-04-13, 10:17
|
0
|
|
|
|
To beirz spectral to ejst lakier do którego nie mam na prawdê ¿adnych zastrze¿eñ, dobrze siê rozlewa kryje i nie robi masy py³u |
|
|
|
|
michalLbn
|
Wys³any: 2009-04-13, 10:41
|
0
|
|
|
|
max meyer fajnie pachnie a nie smierdzi Rzecz gustu. I tak w masce nie czuæ przecie¿ |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-04-13, 10:50
|
0
|
|
|
|
Tu masz opisywane wcze¶niej felgi. Malowane baza niemetaliczna czarna mieszalnikowa Novol i klar Spectral 515. Wiem, ¿e felgi to nie ca³e auto, ale pogl±d jaki¶ zawsze bêdzie
Lakier nie by³ polerowany, to co widaæ na zdjêciu jest prosto po pistolecie |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-13, 11:03
|
0
|
|
|
|
³adnie ³adnie wyglada jak by mi tak wysz³o to bajka:) we wtorek udam sie do ostrowca i dowiem sie jak z dostepnoscia tego w moich okolicach :):)dzieki wielkie za odpowiedzi postep prac bedzie pokazywany na foto |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-20, 06:59
|
0
|
|
|
|
mam takie pytanie jak chce go pomalowac na inny kolor np zielony jasny metalik lub per³e który bardziej efektywnie wyglada ???? to musze zmatowic klar i dac po ca³osci podk³ad akrylowy i potem zielen i klar czy zmatowic stary klar 1200 i na to baze zielona i klar ?? |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-21, 21:09
|
0
|
|
|
|
halo halo jest ktos na tym forum ??? mam takie pytanie jeszcze i pewnie nikt tez na nie nie odpisze
jak malowac auto na 2 kolory góra czarna do zagiecia a reszta zielona moze ktos to robi³ juz i mi powie jak to zrobic ???
z tego co wymysli³em to pierw pomalowac wszystkie wneki baza i klarem
jak to wyschnie to pomalowac drzwi od srodka na kolor baza klar i czekac az wyschnie a na koniec za³ozyc drzwi i reszte i zamknac je i do oko³a go obleciec zeby nie by³o róznicy w odcieniu dobrze mysle ?????
tylko czy sie nie pogryzie jak bede malowac juz ca³osc baza ze (swiezym 6 dniowym)) klarem którym malowa³em wneki a potem ca³osc ??? jak to zrobic zeby by³o dobrze |
|
|
|
|
kondzik
|
Wys³any: 2009-04-22, 04:48
|
0
|
|
|
|
jesli moge sie wtracic to wez z golfa nie rób agrotuningu |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-22, 05:56
|
0
|
|
|
|
kondzik napisa³/a: | jesli moge sie wtracic to wez z golfa nie rób agrotuningu |
mozesz to rozwinac agrotyningu |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2009-04-23, 17:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Czyli tuningu wiejskego.Wiesz,spoilerki,brewki,krowie rogi na masce... |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-04-23, 21:37
|
0
|
|
|
|
nie o to mi nie chodzi chce go zrobic w 2 kolorach z fajnym paskiem z aerografu na ³aczeniu kolorów ale brak odzewu na forum jak to zrobic :\ moze nikt tego nie robi³ nigdy albo sam nie wiem co ......dzieki wszystkim za dotychczasowa pomoc dam fotke jak wysz³o z w³asnego pomys³u bez pomocy |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-10-01, 22:49
|
0
|
|
|
|
witam mam ma³e pytanie co moze byc przyczyna powstania takiego kleksa w jednym miejscu na ca³ych drzwiach ??? i czy drzec to do blachy i podk³ad itd ???
wtf.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 133 raz(y) 44.67 KB |
|
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2009-10-01, 23:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
Co za gangrena lepiej zedrzyj to do blachy, ja bym nie ryzykowa³. Czy to siê zrobi³o po po³o¿eniu bezbarwnego od razu czy po jakim¶ czasie? I czy w innych miejscach drzwi te¿ czy tylko ko³o klamki? |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-10-02, 08:10
|
0
|
|
|
|
tylko obok klamki tak jak widac a reszta drzwi ok z baza nic sie nie dzia³o a po po³ozeniu bezbarwnego wracam po 30 min i wszystko na org rozpuszczalnikach odt³uszczane antysilikonem nie mam g³owy co to za przyczyna tego . |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-10-02, 11:59
|
0
|
|
|
|
a pod tym by³ jaki¶ podk³ad?? na co baza w tym miejscu by³a po³o¿ona?? ogólnie zastanawia mnie inna kwestia-ta ta¶ma i lakierowanie na kant do ta¶my? o co biega? |
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-10-02, 12:26
|
0
|
|
|
|
by³ inny kolor potem zmatowienie na sucho minimalne szpachlowanie zagniecen potem podk³ad ca³e drzwi 1000 na mokro baza i klar no i efekt ....
mysle czy moze byc to wina podk³adu novola 1k którym pryska³em na przeszlifki ?? ale nie tylko w tym miejscu a tylko tu sie to pokaza³o . |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-10-02, 13:58
|
0
|
|
|
|
malowane jest do tasmy na ostro aby uzyskac taki efekt koncowy
klap.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 177 raz(y) 24.44 KB |
|
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2009-10-02, 14:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
Fajnie wysz³o a jak robi³e¶ ten w±ski pasek, przed zielonym i czarnym czy po i czy linia podzia³u wysz³a ci równa? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-10-02, 15:21
|
0
|
|
|
|
bandita7 napisa³/a: | malowane jest do tasmy na ostro aby uzyskac taki efekt koncowy | no ³adnie a z tymi drzwiami to nie wiem za bardzo bo je¶li lecia³e¶ podk³±d na przeszlifki 1k to ju¿ powinno by³o co¶ wyj¶æ na bazie, a zonk du¿y siê zrobi³ i to bardzo, co¶ siê powa¿y³o... |
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-10-02, 20:22
|
0
|
|
|
|
No zle chyba nie jest jak wam sie podoba bo lakiernikiem nie jestem a to pierwsze moje malowanie swojego auta na takich najlepiej sie uczyc wiedza tylko forum a pasek to bardzo duzo zabawy bo zielony to srebro i pigmentowany klar pierw malowanw do tasmy potem zrywanie papierek i woda wyznaczenie paska oklejanie baza niebieska (aerograf)i klar na ca³osc paska ok 3 warstw moze i d³ubanina ale mam garaz duzy ciep³o mam czas robie dla siebie wiec mam pare fotek z ca³ego cyklu wiec cos tam wkleje na forum jak bede miec swoje alu od prostowania z lublina to dam foty ca³osci a drzwi to dla mnie amatora wielka zagadka prawie ca³e auto wneki srodek drzwi a jedne takie udane ....
Mam pytanie moze ktos odpowie ... podk³ad baza klar umalowane suche robie polerke przetarcie do bazy i na tym miejscu gdy pomaluje od nowa baza zwazy sie ?? czy musi byc izolacja podk³adem i potem baza i klar ??? |
|
|
|
|
Ryba
|
Wys³any: 2009-10-02, 20:48
|
0
|
|
|
|
Musi byæ izolacja koniecznie
Swoj± droga jak przy polerce przetar³e¶ siê do bazy to "jeste¶ hardkorem" |
|
|
|
|
bandita7
|
Wys³any: 2009-10-02, 20:54
|
0
|
|
|
|
heh nie no takiej znieczulicy w rekach nie mam a pytanie z ciekawosci pad³o niz z koniecznosci . |
|
|
|