Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
b-rad
Wysłany: 2009-06-07, 11:40   CieniowaĂŚ czy na nowo dorabiaĂŚ??
0
UP DOWN

Witam, dorabia³em bazê w mieszalni na Citroena Xsare i niestety jest jaœniejsza. Po na trysku próbnym nie widaÌ by³o a¿ takiej ró¿nicy jak ju¿ po polakierowaniu b³otnika. Bazy kupi³em 08l. zu¿y³em 120ml. K³ad³em j¹ na jasny podk³ad, mo¿e spróbowaÌ na ciemniejszym ?? Nie wiem czy cieniowanie drzwi zniweluje tak¹ ró¿nicê. Wiadomo ¿e nigdy srebra idealnie nie dorobi¹ no ale wydaje mi siê ¿e z tym to lipe odwalili.

Baza Deber
PodkÂład Novol
Lakier Profix cp1500

CiÂśnienie 2-2.1

http://img192.imageshack....79/dsc02549.jpg
http://img36.imageshack.u...9/dsc02554u.jpg
http://img36.imageshack.u...6/dsc02550l.jpg

darekbmw
Wysłany: 2009-06-07, 12:03   
0
UP DOWN

witam z tego co widac na fotkach to jest roznica , a na zywo pewnie jeszcze bardziej. tutaj jest zle dorobiony lakier ewidetnie, i cieniowanie raczej nie zniweluje tej roznicy , jak i ciemniejszy podklad. ja bym dorobil jeszcze raz lakier do elementu dzwi. zadnych klapek. pozdrawiam

b-rad
Wysłany: 2009-06-07, 12:09   
0
UP DOWN

Lakierujê maskê b³otnik, zderzaki i jakieœ zaprawki z ty³u. Z drzwiami nie pojadê do mieszalni, ale by³em z b³otnikiem przednim i mieli do niego dorobiÌ wiêc nie ma wymówki ¿e klapka mia³¹ inny odcien od przednich drzwi.

gola 
Wysłany: 2009-06-07, 13:05   
0
UP DOWN

jak mozna ciac taki kolor w kant,to nie rozumiem :roll:
Wycieniuj na drzwiach mocno pylac od polowy i bedzie oki,po co szukasz sobie klopotow z cieciem na ostro?

baqo 
Wysłany: 2009-06-07, 16:51   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
Wycieniuj na drzwiach mocno pylac od polowy i bedzie oki,po co szukasz sobie klopotow z cieciem na ostro?
a jak juÂż bĂŞdziesz to robiÂł ,to najlepiej razem z tym bÂłotnikiem,tak jak jest zaÂłoÂżony :idea:

b-rad
Wysłany: 2009-06-07, 20:23   
0
UP DOWN

Ok, a powiedz mi jeszcze jak mogĂŞ ustawieniami pistoletu ÂściemniĂŚ odcien bazy?? W sumie mam jeszcze parĂŞ zaprawek do zrobienia i jak bĂŞdĂŞ musiaÂł kaÂżdy element do poÂłowy cieniowaĂŚ to caÂły samochĂłd bez dachu polakierujĂŞ. Ziarno siĂŞ zgadza jak zmniejsze ciÂśnienie do 1.8. BazĂŞ pruszĂŞ a nie wylewam bo robiÂą siĂŞ chmury.

gola 
Wysłany: 2009-06-07, 20:46   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
... jak mogĂŞ ustawieniami pistoletu ÂściemniĂŚ odcien bazy??...

zmniejszajac cisnienie,wylewajac przy tym lakier bazowy.Jezeli podkrecisz cisnienie na pistolecie i do tego bedziesz pruszyl baze to kolor ci wyjdzie jasniejszy z tego powodu,ze wybijesz takim sposobem aluminium z bazy na wierzch.

b-rad
Wysłany: 2009-06-07, 21:33   
0
UP DOWN

ZrobiÂłem jeszcze jednÂą prĂłbe na ciÂśnieniu 1,7-1,8 wylewajÂąc baze. O to efekt:

http://img197.imageshack....09/70081311.jpg
http://img188.imageshack.us/img188/6974/babaz.jpg
http://img191.imageshack.us/i/aab.jpg/

Ró¿nica ju¿ jest mniejsza, lecz jak bêdê rozlewaÌ tak bazê to mog¹ wyjœÌ chmury a tego nie chcê. Nie wiem czy jechac jutro do mieszalni z b³otnikiem na poprawkê. CieniowaÌ i tak bêdzie trzeba a wola³bym ¿eby ta ró¿nica by³a mniejsza....

kalbi 
Wysłany: 2009-06-07, 22:25   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
BazĂŞ pruszĂŞ a nie wylewam bo robiÂą siĂŞ chmury.
ale zapewne chmury sÂą jak jest baza mokra! Odczekaj, aÂż baza wyschnie i chmurki znikajÂą!!! Kwestia odcienia to wÂłaÂśnie moÂże byĂŚ twoja wina, Âże pruszysz i wychodzi jaÂśniejszy!!! Pomijam fakt, Âże srebro to tylko do cieniowania

b-rad
Wysłany: 2009-06-07, 22:36   
0
UP DOWN

Na ostatniej próbie któr¹ wrzuci³em baza by³a w³aœnie wylana. Z tym ¿e trzeba cieniowaÌ to wiadomo, ale w koùcu mieszalnia ma za zadanie dorobiÌ bazê, po to zawo¿e element, podajê kod lakieru itp. Przecie¿ móg³bym na oko wybraÌ srebrny i pó³ boku cieniowaÌ.... Ale nie o to chodzi w tym.

bajan733
Wysłany: 2009-06-07, 22:44   
0
UP DOWN

JeÂśli masz gdzieÂś zaprawki do kantu to jedÂż niech ci to poprawiÂą ale cudu nie bĂŞdzie.Ten przedni bÂłotnik teÂż bym jeszcze raz zrobiÂł z drzwiami.Tym bardziej jeÂśli chcesz to robic na niÂższym ciÂśnieniu.

baqo 
Wysłany: 2009-06-07, 22:50   
0
UP DOWN

jak robisz próbê na tak¹ krechê do starego lakieru,to ci nigdy nie bêdzie pasowaÌ idealnie. nawet jak pomalujesz drugi raz tym samym kolorem,bêdzie widaÌ ró¿nicê.

b-rad
Wysłany: 2009-06-07, 23:44   
0
UP DOWN

To Âże nie bĂŞdzie pasowaÂło i trzeba zrobiĂŚ przejÂście to ja doskonale wiem.
Ale...
No waÂłaÂśnie, ale po to mieszalnia dorabia bazĂŞ Âżeby zbliÂżyĂŚ siĂŞ najbardziej do oryginaÂłu. A to co jest to jest nawet za bardzo nie podobne.
Odcieùcie na ostro by³o na natrysku próbnym zrobione w³aœnie po to ¿eby pokazaÌ jak wielka jest ró¿nica w kolorze.
Nie moÂżna robiĂŚ tak, Âże mieszalnie bĂŞdÂą dorabiaÂły byle jak a ty jesteÂś lakiernikiem to sobie tak pomaluj Âżeby byÂło dobrze, po to pÂłace za dorobienie Âżeby mieĂŚ jak najmniej kombinowania.
Bo na kilometrze to moÂżna zrobic przejÂście z czarnego do biaÂłego i siĂŞ oko oszuka.
JeÂżeli mam jeszcze do pomalowania zaprawki na nadkolach i zderzaku to chyba przejÂście na dachu skoĂączĂŞ ^^ .
Tak jak dla lakiernika nie ma zmi³uj jak coœ sknoci, tak samo trzeba przycisn¹Ì mieszalnie, ¿eby siê do roboty przyk³adali.

A co do cieniowania to kiedyÂś miaÂłem taki przypadek.
Malowa³em Rovera 214 97r, kolor niebieski morski (JAX - KINGFISHER BLUE MET) jak mi w jednej mieszalni DP dorobili baze to myœla³em, ¿e mnie krew zaleje. :sciana: . Zamiast prawie seledynku wyszed³ ciemny zielony. I koleœ mi zacz¹³ wmawiaÌ, ¿e wszystko jest ok, ¿e to tak tylko w pojemniku wygl¹da i ¿e wystarczy wycieniowaÌ. Myœla³em, ¿e go utopie w tej puszcze z baz¹. A potem siê okaza³o, ¿e puszki ze sk³adowymi przy dorabianiu pomyli³. Ale szed³ w zaparte, ¿e ta jest ok.

WiĂŞc dla mieszalni wszystko siĂŞ da wycieniowaĂŚ, ale najbardziej my bĂŞdziemy musieli ÂściemniaĂŚ i cieniowaĂŚ klienta Âżeby wmĂłwiĂŚ, Âże jest wszystko ok.
Tak jak od nas wymaga siĂŞ dokÂładnoÂści tak od mieszalni powinniÂśmy wymagaĂŚ my.

Tymbardziej efekt nie jest dla mnie satysfakcjonujÂący gdyÂż nie byÂło okreÂślonego terminu. Od daty zlecenia do odebrania minĂŞÂły 4 dni. MogÂłem czekaĂŚ nawet tydzieĂą byle kolor pasowaÂł...

Pozdrawiam

baqo 
Wysłany: 2009-06-08, 09:00   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
A to co jest to jest nawet za bardzo nie podobne.
ten kolor na bÂłotniku bez stresa cieniujesz i nie ma znaku,ale jak masz duÂżo czasu to moÂżesz siĂŞ pobawiĂŚ,zawsze czegoÂś siĂŞ przy tym nauczysz. :idea: a w efekcie koĂącowym i tak pocieniujesz :D

b-rad
Wysłany: 2009-06-08, 10:59   
0
UP DOWN

Na zdjêciach nie widaÌ takiej ró¿nicy jak w rzeczywistoœci. W s³oùcu ca³y samochód robi siê delikatnie b³êkitny i w ogóle jest bli¿ej szarego koloru, a to co dorobili jest bardziej srebrne. Wiêc w s³oùcu ró¿nica bêdzie znaczna nawet po cieniowaniu. Za chwile jadê do mieszalni...

No-limit
Wysłany: 2009-06-09, 17:46   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
Na zdjêciach nie widaÌ takiej ró¿nicy jak w rzeczywistoœci. W s³oùcu ca³y samochód robi siê delikatnie b³êkitny i w ogóle jest bli¿ej szarego koloru, a to co dorobili jest bardziej srebrne. Wiêc w s³oùcu ró¿nica bêdzie znaczna nawet po cieniowaniu. Za chwile jadê do mieszalni...

ZamĂłwiÂłeÂś lakieru 5 razy tyle ile potrzebowaÂłeÂś.Powinni Ci poprawiĂŚ. :!:

b-rad
Wysłany: 2009-06-10, 10:56   
0
UP DOWN

Nie no zamówi³em tyle ile potrzeba bo jeszcze mam dwa zderzaki i maskê do polakierowania. Dziwi mnie trochê podejœcie mieszalni do sprawy. Trochê baze " sciemnili" i jeszcze jak bêdzie za ma³o to mam sam spróbowaÌ dolaÌ troszkê ciemniejszej bazy.... Wypytali siê przy okazji o pistolet, ciœnienie, przekrój i d³ugoœÌ wê¿y, pruszone czy nalewane itd.

No-limit
Wysłany: 2009-06-10, 14:25   
0
UP DOWN

b-rad napisał/a:
Nie no zamówi³em tyle ile potrzeba bo jeszcze mam dwa zderzaki i maskê do polakierowania. Dziwi mnie trochê podejœcie mieszalni do sprawy. Trochê baze " sciemnili" i jeszcze jak bêdzie za ma³o to mam sam spróbowaÌ dolaÌ troszkê ciemniejszej bazy.... Wypytali siê przy okazji o pistolet, ciœnienie, przekrój i d³ugoœÌ wê¿y, pruszone czy nalewane itd.

Przesadzili :D .A moÂże powiedzieli,ze jak lakier w puszce postoi 2 tyg.to zjaÂśnieje lub zciemnieje :D .

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu