Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
drevan
Wysłany: 2009-07-26, 09:59   czy kompresor wyrobi na pistolet
0
UP DOWN

na poczÂątku przyszÂłego tygodnia wybieram siĂŞ po kompresor
decyzja zapadÂła i traf padÂł na
http://allegro.pl/item686...r_525l_min.html Kompresor ExPo XY365-110

nie wiem ile prawdy jest w opisie poniewa¿ wydajnoœÌ na wyjœciu rzêdu 420l/min by³a by naprawdê przyzwoita - tutaj jednak nachodzi mnie pytanie - czy zakup pistoletu HVLP ma sens? czy sprzêt nie wydoli i lepiej zakupiÌ LVLP? ludziska na forum chwal¹ sobie Star EVO T - czy bêdzie to dobry wybór dla amatora ? - IWATA czy SATA to ju¿ inna bajka, cena równie¿ jest górnopó³kowa
- generalnie chciaÂłbym zakupiĂŚ 2 guny (jeden do bazy - HVLP 1.3, drugi do bezbarwnego LVLP 1.3)
poprawcie mnie i ukierujcie jeÂżeli wybraÂłem nieodpowiedniÂą kombinacjĂŞ, do podkÂładu bĂŞdĂŞ uÂżywaÂł HP, na ktĂłrym prowadziÂłem doÂświadczenia i nauczyÂłem siĂŞ co nie co

na forum jest naprawdĂŞ sporo informacji, ale jeszcze wiĂŞcej tematĂłw, z ktĂłrych nic nie wynika :help: , proszĂŞ o pomoc

pepi 
Wysłany: 2009-07-26, 10:48   
0
UP DOWN

Star EVO - T wersja V2 -kosztuje 425 zÂł i a iwata 500 zÂł :spoko: i ma tylko 200 poboru powietrza

pepi 
Wysłany: 2009-07-26, 10:48   
0
UP DOWN

ja tam kupiÂłem iwate :D

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-26, 11:05   
0
UP DOWN

drevan napisał/a:
jeden do bazy - HVLP 1.3, drugi do bezbarwnego LVLP 1.3

Ja bym Ci proponowaÂł kupiĂŚ Star Evo V2 z dyszÂą 1,4. Doskonale nakÂłada bazĂŞ i bardzo oszczĂŞdnie (2.0 bara) i klar z dodatkiem 5 - 10% rozpuszczalnika (2,5 bara) (standox cristal MS 2:1).
A co do tego czy ten kompresor uciÂągnie ten pistolecik, to spokojnie da radĂŞ. Ja mam ExPo 50 L, 2 tÂłoki http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2546 i jest minimalnie za sÂłaby, ale mi wystarcza, caÂłych aut nie lakieruje jednym ciÂągiem.

A co do pistoletu na podkÂład to najlepiej Âżeby byÂł z dyszÂą przynajmniej 1,8 a mi najlepiej pasi 2,0

drevan
Wysłany: 2009-07-26, 16:31   
0
UP DOWN

pepi napisał/a:
Star EVO - T wersja V2 -kosztuje 425 zÂł i a iwata 500 zÂł :spoko: i ma tylko 200 poboru powietrza

Iwata made in Japan kosztuje znacznie wiĂŞcej niÂż 500 zÂł ;P dlatego porĂłwnaÂłem sÂą z SATÂĄ ;)

wnioskuje Âże zakup HVLP nie ma sensu? jeÂżeli chodzi o LVLP myÂślaÂłem dokÂładnie o tym za 379 zÂł:
EVO T S4000 http://allegro.pl/item692..._glsgratis.html

co uleg³o zmianie w EVO T v2 od poprzedniej wersji, ró¿nica cenowa niewielka lecz w tej cenie mam te¿ reduktor

zaÂś co siĂŞ tyczy dyszy 1.4 bĂŞdzie dobra do bazy i klaru? oÂświeĂŚcie mnie, do tej pory uÂżywaÂłem 1.4 ale (jak nazwaÂł to sprzedawca) na sprzĂŞcie do lakierowania pÂłotĂłw ^^

pepi 
Wysłany: 2009-07-26, 17:26   
0
UP DOWN

Air Gunsa AZ3 HTE2 Iwata -kosztuje 500zÂł :D wybraÂłem ten dlatego Âże ma tylk 200 - a to raczej maÂło

pepi 
Wysłany: 2009-07-26, 17:30   
0
UP DOWN

ale teÂż miaÂłem braĂŚ EVO :D tylko ktoÂś napisaÂł Âże to chiczyk ;P

drevan
Wysłany: 2009-07-26, 18:22   
0
UP DOWN

pepi napisał/a:
ale teÂż miaÂłem braĂŚ EVO :D tylko ktoÂś napisaÂł Âże to chiczyk ;P

opinie na forum sÂą przekonywujÂące - teraz pozostaje mi tylko wybraĂŚ odpowiedni reduktor i odwadniacz - moÂżesz coÂś poleciĂŚ :?:

domagalka 
Wysłany: 2009-07-26, 19:59   
0
UP DOWN

Ten Evo to szajs. A Air Gunsa ma chociaÂż wiadome pochodzenie bo spod igÂły Iwaty.

adams90-90 
Wysłany: 2009-07-26, 20:25   
0
UP DOWN

Nie taki szajs ostatnio wzielem seojego evot-a do roboty to szef chlop z 30 letnim doswiadczeniem powiedzial ze evo jest w miare

domagalka 
Wysłany: 2009-07-26, 20:42   
0
UP DOWN

No moÂże nie aÂż taki szajs ale ja jakoÂś bardziej ufam firmom z dÂługim doÂświadczeniem.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-26, 21:33   
0
UP DOWN

drevan napisał/a:
czy bĂŞdzie to dobry wybĂłr dla amatora ?

Ludzie, co Wy piszecie !!!
Wiadomo, najlepiej napisaĂŚ kup SATA za 2000 zÂł. JednÂą do podkÂładu za 1000, jednÂą do bazy za 2000 i jednÂą do klaru za 2000.

I jeszcze co do kompresora ExPo to chiĂąszczyzna !!, Kup przynajmniej ABAC 500 LitrĂłw KK 1200/500 za 7 377,00 zÂł
http://allegro.pl/item694...k_1200_500.html

To bĂŞdzie najlepszy sprzĂŞt do polakierowania jednego bÂłotnika, niczym innym nic nie polakierujesz !!.

Star Evo, Ivata, DeVilbis, Walcom, Air Gunsa - wszystko to SZAJS !! NADAJE SIÊ DO P£OTÓW

ZastanĂłwcie siĂŞ zanim coÂś napiszecie. Jedni chwalÂą Âże Star Evo jest super bo go posiadajÂą, a inni mĂłwiÂą Âże to gĂłwno nawet do pÂłotu siĂŞ nie nadaje bo zrobi zacieki i morkĂŞ bo w firmie posiada SATE i tylko klapki na niÂą majÂą nastawione.

domagalka napisał/a:
Ten Evo to szajs. A Air Gunsa ma chociaÂż wiadome pochodzenie bo spod igÂły Iwaty.

LakierowaÂłeÂś tym pistoletem, Âże siĂŞ wypowiadasz ?
Ja akurat nim lakieruje i jest bardzo dobry.

domagalka 
Wysłany: 2009-07-26, 21:35   
0
UP DOWN

Tak lakierowaÂłem tym czymÂś u kumpla drzwi i maskĂŞ u mondeo i wiem Âże duÂżo bardziej wole mojego Air Gunse ktĂłry zreszta jest niewiele droÂższy a porĂłwnywac nie ma nawet sensu.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-26, 21:38   
0
UP DOWN

domagalka napisał/a:
Tak lakierowaÂłem tym czymÂś u kumpla drzwi i maskĂŞ u mondeo i wiem Âże duÂżo bardziej wole mokego Air Gunse.

No niestety nawet SATÂĄ Âźle polakierujesz jak Âźle jÂą ustawisz

pepi 
Wysłany: 2009-07-26, 21:39   
0
UP DOWN

ja tam nawet za 100zÂł pistoletem malowaÂłem i wyszÂło jako tako :spoko:
ale te 500zÂł -to dla amatora nie jest maÂło a pistolety to tak jak auta jeden vw , bmw , a ja np lubie fordy i co z tego ;P dostane pistolet we wtorek to napisze jak mi siĂŞ maluje :spoko:

pepi 
Wysłany: 2009-07-26, 21:42   
0
UP DOWN

a tak to moÂże kaÂżdy co siĂŞ wypowiada napisaÂł by jaki pistlet ma do malowania
tylko niech kaÂżdy niepisze Âże ma sata :D

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-26, 21:43   
0
UP DOWN

pepi napisał/a:
ja tam nawet za 100zÂł pistoletem malowaÂłem i wyszÂło jako tako :spoko:

No dokÂładnie. PrzykÂładowo moÂżna zobaczyĂŚ
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2583
SprzĂŞt nie najlepszy, a wyszÂło Âświetnie.Ryba tak trzymaj.

domagalka 
Wysłany: 2009-07-26, 21:44   
0
UP DOWN

A to rozumiem Âże do tego caÂłego Evo trzeba byĂŚ szpecem od ustawiania pistola. Bo jakoÂś tego Air Gunse sie bardzo prosto ustawia i jak pare razy lakierowaÂłem Devilbissem to teÂż nie byÂło jakiejÂś specjalnej filozofii ustawienia. A i Air Gunsa potrzebuje zaledwie 200l/min. Ja teÂż jako mpierwszy pistol miaÂłem Fobo za 60zÂł i nacieszyÂłem siĂŞ z nim przy pierwszym lakierowaniu i teÂż poszÂło jako tako.

Nurglepl 
Wysłany: 2009-07-26, 21:52   
0
UP DOWN

domagalka napisał/a:
A i Air Gunsa potrzebuje zaledwie 200l/min

A to nic nie ma do tematu, bo ta sprĂŞÂżarka na podane 420 l/min a w praktyce bĂŞdzie miaÂła na bank ponad 300 wiĂŞc Star Evo V2 spokojnie pociÂągnie bo ma 241 l/min.

Co do regulacji to nie ma problemu. MoÂże jesteÂś przyzwyczajony do swojego a devibiss teÂż Ci podszedÂł.

To moÂże podajemy + i -
Star Evo
+ dysza 1,4
+ maÂłe zuÂżycie powietrza 241 l/min

Air Gunsa
- brak dyszy 1,4 (trzeba bardziej rozcieĂączaĂŚ co moÂże spowodowaĂŚ zaciek)
+ maÂłe zuÂżycie powietrza 200 l/min

domagalka 
Wysłany: 2009-07-26, 21:59   
0
UP DOWN

A zresztÂą kupi co bedzie chciaÂł ja nie mam nic do tego, chciaÂłem tylko poleciĂŚ bardzo dobry pistol za niewiele wieksza kasĂŞ. Ja jestem z niego zadowolony.

drevan
Wysłany: 2009-07-27, 09:17   
0
UP DOWN

gorliwa dyskusja na temat gunĂłw :x:
dla mnie nie waÂżne Âże EVO to chiĂączyk lecz jeÂżeli za niewiele wiĂŞksze pieniÂądze mogĂŞ mieĂŚ lepszy pistolet to po co zachodziĂŚ w gÂłowĂŞ, po przeczytaniu tematu i ocenie Air Gunsa przez jednego z forumowiczĂłw uwaÂżam Âże wart jest doÂłoÂżenia tych 100 zÂł,

jak ju¿ wiele razy zosta³o wspomniane na forum i ja równie¿ tak uwa¿am - jakoœÌ wykonanej pracy w g³ównej mierze zale¿y od umiejêtnoœci lakiernika, nie twierdzê ¿e sprzêt nie ma znaczenia bo ma i to du¿e lecz na gorszym sprzêcie uczymy siê dok³adnoœci, bo w przeciwieùstwie do górnopó³kowych nie wybacza on b³êdu i wszystko od razu wychodzi
nie jestem z zawodu lakiernikiem lecz informatykiem - zamiÂłowanie do samochodĂłw mam od dziecka, traktuje to jako hobby, nie otwieram zakÂładu wiĂŞc nie potrzebuje sprzĂŞtu za 10k zÂł - radziÂłem sobie na kompresorze 24l i pistolecie za 75 zÂł - poradzĂŞ rĂłwnieÂż na 110l i gunie za 500 zÂł - jak tylko rozpocznĂŞ pracĂŞ przy samochodzie w odpowiednim dziale przedstawiĂŞ fotorelacje ;)

ponawiam pytanie - ktĂłry odwadniacz i reduktor bĂŞdzie odpowiedni?, w poprzednich tematach byÂły podane linki lecz zostaÂły one zarchiwizowane

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-27, 13:31   
0
UP DOWN

Cytat:
Air Gunsa
- brak dyszy 1,4 (trzeba bardziej rozcieĂączaĂŚ co moÂże spowodowaĂŚ zaciek)
+ maÂłe zuÂżycie powietrza 200 l/min

Nurglepl, wiekszosc producentow lakierow zaleca wlasnie dysze 1.3 do pistoletow ze zbiornikiem grawitacyjnym(1.4 do pistoletow ze zbiornikiem dolnym.)
Np.Standox zaleca:
Baza wodna: 1.2-1.3 dla pistoletow RP, 1.2-1.3 dla HVDP ;) :D
Bezbarwny : 1.3-1.4 RP, 1.3 - 1.4HVLP
A wiec dla amatorow ktorzy uzywaja jednego pistoleru do bazy i klaru optymalnym rozwiazaniem jest raczej dysza 1.3mm.Mowimy tu oczywiscie o samochodach osobowych.

drevan
Wysłany: 2009-07-27, 14:52   
0
UP DOWN

zamĂłwiÂłem IwatĂŞ wiĂŞc generalnie sprzĂŞt jest juÂż skompletowany :spoko:
moÂże z czasem postaram siĂŞ o coÂś lepszego - pĂłki co sÂądzĂŞ Âże bĂŞdĂŞ zadowolony

czy ktoÂś odpowie mi na pytanie jaki odwadniacz i reduktor wybraĂŚ ;P

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-27, 16:11   
0
UP DOWN

Poczytaj tutaj:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1687

drevan
Wysłany: 2009-07-27, 16:30   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
Poczytaj tutaj:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1687

dziĂŞki - wszystko fajnie, ale jak juÂż wspomniaÂłem na poczÂątku tematu linki zostaÂły archiwizowane wiĂŞc nie zna ani nazwy przedmiotu, ani sprzedajÂącego :/

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-27, 18:15   
0
UP DOWN

Do wyboru, do koloru ;)
http://www.allegro.pl/sea...iacz+i+reduktor
http://www.sata.pl/sklep/technika_filtrowania.php
http://www.brennpol.com.p...log&a=1&b=9&c=1
Narazie tyle.Ja moge doradzic Ci np.:
http://www.sata.pl/produk...kat=4&podzial=1

No-limit
Wysłany: 2009-07-27, 19:31   
0
UP DOWN

drevan napisał/a:
zamĂłwiÂłem IwatĂŞ wiĂŞc generalnie sprzĂŞt jest juÂż skompletowany :spoko:
moÂże z czasem postaram siĂŞ o coÂś lepszego

Jest skompletowany.Jak nauczysz siĂŞ lakierowaĂŚ,wtedy bĂŞdziesz mĂłgÂł poeksperymentowaĂŚ z Sata..

edy moÂżesz ex

drevan
Wysłany: 2009-07-27, 20:58   
0
UP DOWN

przemo1972 nie obraÂź siĂŞ Âże bĂŞdĂŞ cyniczny, ale korzystaĂŚ z wyszukiwarki allegro teÂż potrafiĂŞ ;) - tak czy inaczej dziĂŞkujĂŞ za pomoc

No-limit napisał/a:
Jak nauczysz siĂŞ lakierowaĂŚ,wtedy bĂŞdziesz mĂłgÂł poeksperymentowaĂŚ z Sata..

mo¿e jak z czasem najdzie mnie ochota na otworzenie ma³ego warsztatu jako dodatkowego Ÿród³¹ dochodu - to z pewnoœci¹ pojawi siê coœ z pod znaku SATY, póki co zadowolê siê nowo nabytym sprzêtem, stary pistolet praktycznie jest do wyrzucenia - moje wys³u¿one chiùskie HP wczoraj po raz ostatni podzia³a³o z podk³adem

No-limit
Wysłany: 2009-07-27, 21:49   
0
UP DOWN

drevan napisał/a:
przemo1972 nie obraÂź siĂŞ Âże bĂŞdĂŞ cyniczny, ale korzystaĂŚ z wyszukiwarki allegro teÂż potrafiĂŞ ;) - tak czy inaczej dziĂŞkujĂŞ za pomoc

No-limit napisał/a:
Jak nauczysz siĂŞ lakierowaĂŚ,wtedy bĂŞdziesz mĂłgÂł poeksperymentowaĂŚ z Sata..

mo¿e jak z czasem najdzie mnie ochota na otworzenie ma³ego warsztatu jako dodatkowego Ÿród³¹ dochodu - to z pewnoœci¹ pojawi siê coœ z pod znaku SATY, póki co zadowolê siê nowo nabytym sprzêtem, stary pistolet praktycznie jest do wyrzucenia - moje wys³u¿one chiùskie HP wczoraj po raz ostatni podzia³a³o z podk³adem

Przepraszam z nieczytelny/niezrozumia³y post,ale zala³em klawiaturê lakierem.Pistolet Iwata to najwy¿sza pó³ka równorzêdna do Saty.Inna "miot³a" i Ipowierzchnia aplikacjji lakieru.Iwata-bardziej precyzyjne odciêcie,Sata -³agodniejsze przejœcie,Trudno to wyt³umaczyÌ komuœ,kto nie trzyma³ piostoletu do lakierowania w rêce ;)

przemo1972 
Wysłany: 2009-07-27, 22:10   
0
UP DOWN

drevan napisał/a:
przemo1972 nie obraÂź siĂŞ Âże bĂŞdĂŞ cyniczny, ale korzystaĂŚ z wyszukiwarki allegro teÂż potrafiĂŞ ;)

Dobrze by bylo Zebys nauczyl sie korzystac z opcji "szukaj"na Forum ;)
To jeden z wielu tematow:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2460

drevan
Wysłany: 2009-07-28, 21:26   
0
UP DOWN

przemo1972 napisał/a:
Dobrze by bylo Zebys nauczyl sie korzystac z opcji "szukaj"na Forum ;)

popracuje nad tym wszechwÂładny moderatorze ^^

dziĂŞki panowie za rady i opinie :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu