Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ania
Wysłany: 2009-09-16, 17:52   2PAC
0
UP DOWN

witam:) chcia³am wam pokazaÌ moja trzeci¹ pracê aerografem. Pierwszy raz malowa³am cz³owieka. zdjêcie jak zwykle trochê marne... mo¿ecie mi doradziÌ jakis porz¹dny cienko maluj¹cy aerograf? bo tym za 100z³ jest mi trochê ciê¿ko jak¹œ kreskê cienka namalowaÌ. a jakich farb u¿ywacie do œcian? bo ja malowa³am zwyk³¹ emulsj¹ z pigmentami a, ¿e ciemne kolory siê bardzo œcieraj¹ to t¹ pracê pokry³am(a¿ wstyd siê przyznaÌ) lakierem do w³osów:):):) profesjonalnie to to nie jest wiêc proszê was o radê;):):)

ZdjĂŞcie0665.jpg
pokryte lakierem jest strasznie, ale w normalnym Âświetle nie widaĂŚ:):):)
Plik ściągnięto 176 raz(y) 29.66 KB

Robertop 
Wysłany: 2009-09-16, 18:57   
0
UP DOWN

Bardzo ciekawa praca,widac,ze brak Ci sprzetu do szczegulow,ja polecam
IWATA CM-B.
A co do lakieru do wlosow to wcale nie musisz sie wstydzic,dobrze zabespieczy prace przed kurzem,jednak by mozna bylo ja od czasu do czasu odswierzyc (umyc)i,polecam Lakier Akrylowy w spay-u.POZDRAWIAM

sebsa
Wysłany: 2009-09-16, 20:17   
0
UP DOWN

jak dla mnie jak na 3 prace to super, zwlaszcza jego lewa reka i ogolnie dlonie jak robilas napis outlaw z szablonu?, robilas szkic odrecznie czy odrazu aero?? i jeszcze jedno pytanie mialas juz do czynienia z malowaniem albo rysowaniem ??czy odrazu wzielas sie za aero tak z marszu :) pozdrawiam

ania
Wysłany: 2009-09-16, 20:34   
0
UP DOWN

no wiĂŞc napis jechaÂłam od rĂŞki a caÂłego ogĂłlnie to najpierw sobie naszkicowaÂłam na Âścianie. a co to malowania i rysowania to zaleÂży o co ci chodzi, jestem samoukiem od dzieciĂąstwa sobie coÂś tam bazgraÂłam:), ale do Âżadnej szkoÂły w tym kierunku nie chodziÂłam. no i brat namĂłwiÂł mnie na aero. pierwszÂą moja pracÂą byÂł wodospad, druga byÂła na zlecenie, Âśmierciucha i takie tam no i ta trzecia, zreszta wszystkie tu na stronkĂŞ wrzucaÂłam...
Robertop czy nie ma jakichÂś dobrych aero do 900zÂł?:) bo na razie tyle uzbieraÂłam:)

PrimoOne 
Wysłany: 2009-09-16, 20:56   
0
UP DOWN

Do cienkich kresek do malowania scian koledzy polecajÂą Aerograf za 1300zÂł z dysza 0,2..Masakra..Przy pierwszym dmuchnieciu masz po dyszy..Kup sobie Iwate Revolution BCR z dysza 0,5:
http://www.coastairbrush.....asp?prod=R2000
, lub troszke lepsza Hp-BCS z taka sama dysza:
http://www.coastairbrush....p?prod=ECL2000.
Na gestej farbie masz zapewnione cienkie linie, a przy otwartym spuscie polecisz wieksze fragmenty...I o to chodzi... Dysze O,2 zostawcie sobie do malowania klapek od wlewu paliwa.. :cool:

shadow 
Wysłany: 2009-09-16, 21:13   
0
UP DOWN

PrimoOne - potwierdzam dokÂładnie tak jak piszesz :) 0,2 na ÂścianĂŞ - nieporozumienie
szczegĂłlnie z farbami do Âścian :) poniÂżej 0,4- 0,5 nie ma co schodziĂŚ a i tak trzeba mieĂŚ odpowiednio zrobiona farbĂŞ

ania
Wysłany: 2009-09-16, 22:00   
0
UP DOWN

a mozecie mi jakieÂś farby poleciĂŚ?

Tadeusz 
Wysłany: 2009-09-17, 00:47   
0
UP DOWN

Ja ÂścianĂŞ ostatnio malowaÂłem bazami wodnymi Sikkens i caÂłkiem wygodnie siĂŞ nimi pracowaÂło. Polecam biaÂły Sikkens'a, Âładny, nie pyli, 'detaliczny'. Innym razem malowaÂłem Standox'em i tych z kolei do Âściana nie polecam, bardzo pylÂą, szczegĂłlnie biaÂła. MoÂże dlatego, Âże nie rozcieĂączaÂłem ÂżywicÂą tylko wodÂą, ale Sikkensy rozcieĂączane wodÂą dobrze sobie radziÂły.

Co do aero uÂżywaÂłem Omni z dyszÂą 0,3. Decoral teÂż przez niego przechodziÂł, choĂŚ czasami sobie pogwizdywaÂł ;) WiĂŞksze dysze to dobry pomysÂł, ale farbĂŞ teÂż trzeba dobrze wymierzyĂŚ Âżeby nie rozpyliÂła siĂŞ po caÂłej Âścianie, albo maskowaĂŚ.

Co do aero polecam Badger Renegade Velocity R1V (0.21 mm). Za oko³o 100$ w USA. Bardzo wdziêczny sprzêt. Dopracowana konstrukcja. Trigger chodzi jak po maœle. Mo¿e ci¹gn¹Ì liniê w³osa, ale te¿ bardzo ³adnie "atomizuje" rozpyla farbê, co nie zawsze idzie w parze nawet przy sprzêcie za czterocyfrowe sumy. £atwy w czyszczeniu i rozkrêcaniu (¿adnych kluczyków), teflonowe uszczelki, polerowana ig³a, optymalnie wywa¿ony. Aczkolwiek do œcian siê nie nadaje. Z Renegadów jest ss¹cy Rage z dysz¹ 0.33, ale tego nie znam.

Najekonomiczniejszy zakup na poczÂątek to wg. mnie "Omni". PisaÂłem juÂż gdzieÂś dlaczego. Prosty, Âłatwy i przyjemny w obsÂłudze, a duÂżo potrafi. OkoÂło 70$ w USA. CzĂŞÂści dostĂŞpne w Polsce za niewielkie pieniÂądze.

Z wiêkszych dysz mam Evolution z 0.4. Widzê, ¿e potrafi ci¹gn¹Ì zaskakuj¹co cienkie kreski i ³adnie k³adzie wiêksze po³acie, ale jakoœ mi nie le¿y i nim nie pracujê to i nie znam. Mo¿e ktoœ inny podpowie czy warto. Ma te¿ dysze 0.15 i 0.2, wiêc mo¿e te¿ nad nim siê zastanów. Ale tak jak piszê, mimo swoich technicznych mo¿liwoœci nie pasuje mi, wywa¿eniem i rozmiarem, ale mo¿e w kobiecej d³oni siê lepiej spisze :)

co do "pro" sprzĂŞtu; nie wiem czy opÂłaca siĂŞ na poczÂątek, na pierwszy aero, kiedy jeszcze nie wiemy czego tak na prawdĂŞ oczekujemy, wydawaĂŚ tysiÂące. No i ..drogi sprzĂŞt, drogie czĂŞÂści.

A praca Âświetna ! Zamierzony efekt jak widzĂŞ osiÂągniĂŞty. Tylko tak dalej.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-09-17, 08:10   
0
UP DOWN

Praca Âświetna, lakier do wÂłosĂłw...? pewnie Âże tak. Trzeba sobie radziĂŚ, a najlepiej radzÂą sobie ci, ktĂłrzy majÂą szerokie pole widzenia i nie bojÂą sie sprawdzaĂŚ dziwnych patentĂłw. Z aerografĂłw polecam evolution, w zestawie jest z 2 rozmiarami: 0,2 i 0,4 wiec jest dosyĂŚ uniwersalny, wykonanie pierwsza klasa. Mi leÂży fajnie (mam model z fPc). Aby tak dalej psze pani :spoko:

ania
Wysłany: 2009-09-17, 11:00   
0
UP DOWN

chyba muszĂŞ siĂŞ zastanowiĂŚ nad tym evolution'em, szczegĂłlnie jak posiada te dwie dysze, ta wiĂŞksza by byÂła potrzebna, zgodnie z tym co pisaÂł PrimoOne i shadow, no i maÂła teÂż by siĂŞ pewnie przydaÂła... z opisĂłw teÂż wyglada ten aero ciekawie.
Tadeusz a co do tego Sikkensa to widziaÂłam na necie farby po 100ml, moÂżesz mi powiedzieĂŚ ile, mniej wiĂŞcej, moÂżna takÂą iloÂściÂą farby umalowaĂŚ, bo jakoÂś siĂŞ nie orientujĂŞ?
No i dziĂŞkujĂŞ za te rady:):):)

Erni 
Wysłany: 2009-09-17, 23:28   
0
UP DOWN

dwupak jak malowany :D wypasany i wypieszczony. Taki zadowolony bo go w koĂącu jakaÂś kobieca rĂŞka machnĂŞÂła ;) Robi bardzo dobre wraÂżenie.

hlecter
Wysłany: 2009-09-19, 13:57   
0
UP DOWN

jeÂśli rzeczywiÂście to 3cia praca to jestes stwrzona do malowania aero , tutaj widaĂŚ Âże nie bĂŞdziesz zwykÂłym "rzemieÂślnikiem"....ale pracuj pracuj, zawsze moÂże byc lepiej

ania
Wysłany: 2009-09-19, 14:34   
0
UP DOWN

dziĂŞki:) nooooo a co z tymi farbami? jakie moglibyÂście mi poleciĂŚ, zeby one byÂły w miarĂŞ wydajne:)?

Neonis 
Wysłany: 2009-09-19, 16:50   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Hehe... lakier do w³osów... dobrze wiedzieÌ na przysz³oœÌ, ¿e tak mo¿na (uwa¿am to za dobry i niedrogi pomys³)... Mam do ciebie pytanie Ania:
1. MĂłwisz, Âże malowaÂłaÂś emulsjÂą z pigmentem... Chodzi ci o taki do farb Âściennych? MoÂżesz napisaĂŚ jak to (ro)zrobiÂłaÂś?
2. To twoja trzecia praca aerografem. Podejrzewam, ¿e masz du¿e doœwiadczenie w szkicach o³ówkiem ze œwiat³ocieniem itp. Powiedz - jak siê malowa³o na pocz¹tku aerografem? Ciê¿ko by³o siê nauczyÌ?

I na koniec najwaÂżniejsze - super ci wyszÂła ta praca:) Wcale pokryte lakierem nie jest takie straszne :P

Asellus5
Wysłany: 2009-09-19, 19:49   
0
UP DOWN

Naprawde masz talent dziewczyno!!! piekne poczatki! doskonale proporcje i tatuaz wyglada tak jak tatuaz!!! jestem na TAK ;)
Najtaniej i najlepiej -bo o to napewno chodzi bedzie dla Ciebie uzyc bialej bazy!(tutaj wybor zalezy od Ciebie moze myc wodna siccensa czy jakakolwiek lub emulsja do scian,wybor nalezy do Ciebie) i dodac do niej pigment MiXOL dostepny w sklepach z farbami do scian! pigment jest szeroko stosowanypoczawszy od barwienia zywic polieretanowych do baz wodnych! Wiem co pisze bo sam to sprawdzilem! samymi pigmentami tez da sie pryskac!
Pisz o doswiadczeniach i efektach:)
pozdrawiam!

ania
Wysłany: 2009-09-19, 19:57   
0
UP DOWN

no wiêc emulsja to akurat dekoral mi siê trafi³ bia³y i pigmenty, tak, te zwyk³e do œcian. bra³am sobie w s³oiczek trochê bia³ej farby i troszkê pigmentu, no i odpowiedni¹ iloœÌ wody(tak na oko). jak wlejesz w aero to wyczujesz, jeœli bêdzie za rzadkie to bêdzie sp³ywaÌ a jak za gêste to pluÌ. pigmenty nie maj¹ wielkiej gamy barw wiêc miesza³am ró¿ne kolory by osi¹gn¹Ì ten konkretny. kiedyœ próbowa³am samymi pigmentami bez emulsji ale nie pokrywa³y siê kolory. Jak ju¿ wspomina³am wczeœniej ciemne kolory bardzo siê œcieraj¹, tzn jak siê dotknie albo poci¹gnie palcem to zostaje taka wstrêtna smuga, dlatego spróbowa³am lakierem:) niestety te najtaùsze bardzo sp³ywaj¹:):)
Co do cieni to naprawdê nie mam doœwiadczenia, zawsze sobie rysowa³am, ale to dla siebie, albo pod przymusem do szko³y:) tak jakoœ,jak siê maluje i obserwuje to samo to wychodzi. a co do aero to by³o coœ oryginalnego dla mnie, nie mogê jeszczê opanowaÌ prostych kresek bo mi siê rêce trzês¹:):) pierwszy jak kupi³am za 80z³ to pomalowa³am pierwszego dnia tak na próbê a na drugi dzieù wziê³am sie za malowanie wodospadu w pokoju. oczywiœcie nie oby³o sie bez wypadków, obryzga³am farb¹ sufit bo podpiê³am wê¿a do sprê¿arki pod za duze ciœnienie:) a na koniec ukrêci³am gwint od dyszy i musia³am skoùczyÌ pracê pêdzlem:) metod¹ prób i b³êdów poma³u siê uczê, np ju¿ nie przykrêcam dyszy na si³ê:):):) mam nadziejê, ¿e bêdzie coraz lepiej:)

ania
Wysłany: 2009-09-19, 20:09   
0
UP DOWN

a czy wy jak malujecie np u kogoÂś to pokrywacie ÂścianĂŞ lakierem? bo wÂłaÂśnie mi chodzi o to, by siĂŞ to tak nie ÂścieraÂło. z tym 2pac'iem miaÂłam nie lada problem jak np przykÂładaÂłam byle jaki szablon a tu siĂŞ ÂścieraÂło, dlatego tak pytam o te farby

hlecter
Wysłany: 2009-09-19, 20:19   
0
UP DOWN

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2056 < o zabezpieczaniu

ania
Wysłany: 2009-09-19, 20:36   
0
UP DOWN

no i dziĂŞkujĂŞ hlecter, w koĂącu coÂś wiem:):):)

sebsa
Wysłany: 2009-09-19, 20:55   
0
UP DOWN

a scieralo ci sie jak dokladalas szablon bo farba nie wyschla dobrze mialem tak samo i czekalem no czasem t6ak z 6h jak musialem np przykleic tasme maskujaca i bylo dobrze :0 przynajmniej tak mi sie wydaje :)

ania
Wysłany: 2009-09-19, 22:38   
0
UP DOWN

w sumie moze masz racjê sebsa, ale ile mo¿na czekaÌ? narzucê warstwê i muszê czekaÌ min 6 godz?:/ a Ty te¿ malowa³eœ tak¹ zwyk³¹ farb¹?

sebsa
Wysłany: 2009-09-20, 01:30   
0
UP DOWN

tak tylko ze nie dekoralem bo ten jak dla mnie do aero byl beznadziejny , wiec poszedlem do pierwszego najblizszego malarskiego i tam bylt tylko firmy beckers i jak narazie maluje nimi sa takie sobie i generalie sa transparetne wiec tez tak sobie ale zawsze musze czekac az pozadni e wyschna

malchov 
Wysłany: 2009-09-20, 04:09   
0
UP DOWN

no i dziĂŞkujĂŞ hlecter, w koĂącu coÂś wiem:):):)

Erni 
Wysłany: 2009-09-20, 09:38   
0
UP DOWN

jeÂśli smuÂży po wyschniĂŞciu to oznaka Âże za duÂżo pigmentu.

ania
Wysłany: 2009-09-20, 10:40   
0
UP DOWN

ale jeÂśli by byÂło mniej pigmentu to juÂż nie ten kolor by byÂł:/ :/

Neonis 
Wysłany: 2009-09-20, 12:10   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Mówicie o malowaniu zwyk³¹ farb¹ emulsyjn¹ do œcian... Czy nie jest ona aby (choÌ rozcieùczona wod¹) za gêsta do aerografu? Wydaje mi siê, ¿e to na bank zapcha sprzêt. Wiêc... jak to u was wygl¹da?
Dodam, Âże mam dyszĂŞ 0,2... przejdzie przez takÂą?

manieks 
Wysłany: 2009-10-19, 15:51   
0
UP DOWN

siemka

JeÂśli nie chcesz wydawaĂŚ zbyt wiele kaski na sprzĂŞt, to z czystym sumieniem (na start) mogĂŞ Ci poleciĂŚ do malowania Âścian Badgera 360.
SprzĂŞcik maÂło rozpowszechniony, ale daje radĂŞ.
UÂżywaÂłem go przez niemal rok - laÂłem w niego co popadÂło, od emulsji przez lateksy, bazy, lakiery do olejnych art.
Jedyna teflonowa uszczelka jakÂą w nim zamontowano wymiĂŞkÂła dopiero przy jakimÂś skÂładniku rozpuszczalnika od szpachli natryskowej ;) . DosÂłownie rozmiĂŞkÂła i zmieniÂła poÂłoÂżenie w korpusie. Jak bĂŞdziesz chciaÂła poznaĂŚ jego "+/-" daj znaĂŚ.

OdnoÂśnie farb do Âścian. OprĂłcz tych wymienionych wczeÂśniej oraz dobrych emulsji akrylowych i lateksĂłw proponujĂŞ Ci > faby akrylowe. DostĂŞpne niemal w kaÂżdym sklepie dla plastykĂłw.
RozcieĂączasz je wodÂą + kilka kropli retardera i do przodu.
Nie capiÂą jak bazy, nie musisz ich lakierowaĂŚ (chyba, Âże jest taka silna potrzeba) i co waÂżne sÂą Non-Toxic. Ponad to podÂłoÂże tym pokryte stanowi dobry podkÂład pod olejne art., ktĂłrymi potem moÂżesz bez obaw nanosiĂŚ poprawki, laserunki lub "nasycaĂŚ" tonacjĂŞ barw (pamiĂŞtajÂąc oczywiÂście o stopniowaniu gruboÂści kolejnych powÂłok)

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Galeria Airbrush

Odpowiedz do tematu