Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
darekbmw
Wysłany: 2009-07-24, 23:54   szpachla
0
UP DOWN

witam kol co sadzicie o szpachli max mayer 1800 potrzebuje cos na wykanczanie na igielke jakies propozycje? z gory dziekuje

No-limit
Wysłany: 2009-07-25, 00:17   Re: szpachla
0
UP DOWN

darekbmw napisał/a:
witam kol co sadzicie o szpachli max mayer 1800 potrzebuje cos na wykanczanie na igielke jakies propozycje? z gory dziekuje

Nie znam tej szpachli.Polecam :4CR Soft,D P479R,APP ULTRA.To byÂłoby na tyle ;)

natik
Wysłany: 2009-07-25, 00:48   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
D P479R,
Raczej 749R jako szp. zgrubna i 769R wykaĂączajÂąca ;)

No-limit
Wysłany: 2009-07-25, 01:07   
0
UP DOWN

natik napisał/a:
No-limit napisał/a:
D P479R,
Raczej 749R jako szp. zgrubna i 769R wykaĂączajÂąca ;)

Masz racjê.Po prostu zmêczenie/literówka,czeski b³¹d/,DP 769R.Wystarczy /jak dobrze blaszka/ lizn¹Ì i podk³. m/m..

malarz
Wysłany: 2009-07-25, 10:32   
0
UP DOWN

Ja mogĂŞ poleciĂŚ szpachlĂłwkĂŞ Spectral FINAL z novola, fajnie siĂŞ zaciÂąga i obrabia.

emaus 
Wysłany: 2009-09-21, 13:09   
0
UP DOWN

Witam

Poniewa¿ rozmowa toczy siê w sprawie szpachli mam pytanie. Zdejmowa³em ostatnio szpachle ze zderzaka. By³a ona na tyle elastyczna, ¿e wyginaj¹c mocno zderzak wiele razy nie chcia³a pêkn¹Ì. Zachowywa³a sie jak plastik. Co to za szpachlówka mo¿e byÌ? Jakiej firmy? Od razu piszê, ¿e kupi³em szpachlówkê na tworzywa sztuczne APP (bo nie by³o akurat Nowola bumper coœtam) i zrobi³em próbkê na papierze. Pêka³a przy nawet ma³ym wygiêciu, wiêc nie chce tym szpachlowaÌ elastycznego zderzaka (PUR).

Pozdrawiam!

pearlaga
Wysłany: 2009-09-21, 17:25   
0
UP DOWN

zielona?

http://allegro.pl/item734...o_plastiku.html

piotrusiek
Wysłany: 2009-09-21, 21:46   
0
UP DOWN

jeÂśli chodzi o szpachle Max mayer : to 1800 jest do nakÂładania wstĂŞpnego ( wiĂŞkszych nierĂłwnoÂści ) , a do wykaĂączania stosuje sie 3800 (jest biaÂła, drobniejsza ,nie zasiada sie)
czĂŞsto nimi robie , wedÂług mnie sÂą niezÂłe ,lepsze od bekry czy novola ,ale to moje zdanie , acha i sÂą pakowane po 1,5 kg !!!

malarz
Wysłany: 2009-09-22, 08:58   
0
UP DOWN

emaus napisał/a:
Zdejmowa³em ostatnio szpachle ze zderzaka. By³a ona na tyle elastyczna, ¿e wyginaj¹c mocno zderzak wiele razy nie chcia³a pêkn¹Ì. Zachowywa³a sie jak plastik. Co to za szpachlówka mo¿e byÌ? Jakiej firmy? Od razu piszê, ¿e kupi³em szpachlówkê na tworzywa sztuczne APP (bo nie by³o akurat Nowola bumper coœtam) i zrobi³em próbkê na papierze. Pêka³a przy nawet ma³ym wygiêciu, wiêc nie chce tym szpachlowaÌ elastycznego zderzaka (PUR).

Jak szukasz takiej elastycznej szpachli to sprĂłbuj sobie naÂłoÂżyĂŚ na tekturkĂŞ FIBER MICRO z novola lub Spectral FM. TekturkĂŞ moÂżna zwijaĂŚ w rulon i nic nie pĂŞknie.

jzagaja
Wysłany: 2009-09-22, 11:41   
0
UP DOWN
Jacek

Czy to prawda ze Novol jest najwiekszym producentem szpachli a pozostali dodaja tylko swoje tajemnicze skladniki i etykiete?

glover
Wysłany: 2009-09-22, 13:23   
0
UP DOWN

To Âże jest najwiĂŞkszy to chyba prawda ale o co ci chodzi piszÂąc Âże pozostali dodajÂą tajemnicze skÂładniki?

optionall 
Wysłany: 2009-09-22, 13:48   
0
UP DOWN
sklep z lakierami

Fajna plotka :)

jzagaja
Wysłany: 2009-09-22, 14:55   
0
UP DOWN
Jacek

Tajemnicze skÂładniki == kupuja szpachle baze od Novola i dodaja swoich wypelniaczy ot co.

optionall 
Wysłany: 2009-09-22, 15:07   
0
UP DOWN
sklep z lakierami

SzpachlĂłwka Optionalla to na pewno nie Novol, wypraszamy sobie :) Ale jak proÂściej myÂśleĂŚ, Âże co nie kupisz to Novol - Âżyj w tym fikcyjnym Âświecie i kupuj byle taniej ! :)

ZIEMBA
Wysłany: 2009-09-22, 17:46   
0
UP DOWN

Optionall, poweiedz mi czy ten sikkens jest naprawde taki super rewelacyjny Âże wszystki ich produkty sa w Twoim sklepie co najmniej trzy razy droÂższe od innych?

jzagaja
Wysłany: 2009-09-22, 19:40   
0
UP DOWN
Jacek

Ja w swojej pracy i tak potrzebuje epoksydowej bo poliester strasznie siada na meblach. Jakies propozycje poza Oliva?

lukas
Wysłany: 2009-09-22, 20:59   
0
UP DOWN

jzagaja napisał/a:
Tajemnicze skÂładniki == kupuja szpachle baze od Novola i dodaja swoich wypelniaczy ot co.

To jest niewykonalne :) Szpachlówka od pocz¹tku do koùca musi byÌ produkowana w jednym miejscu w urz¹dzeniu mieszaj¹cym typu disolver z pomp¹ pró¿niow¹ pod œcis³¹ kontrol¹ wielu parametrów mieszania np. temperatury.

jzagaja
Wysłany: 2009-09-22, 21:06   
0
UP DOWN
Jacek

Nie wiem nie znam sie a informacje podaje z drugiej reki.

hitrus
Wysłany: 2009-09-22, 21:13   
0
UP DOWN

A znaacie szpachlĂłwki ,,evercoat,, ?

hitrus
Wysłany: 2009-09-22, 21:17   
0
UP DOWN

A moze znacie ,,robello,,? swiat szpachli nie koĂączy sie na wciskaniu kitu

emaus 
Wysłany: 2009-09-22, 21:22   
0
UP DOWN

do pearlaga: Szpachla jest blado-¿ó³ta.

PÂłaty gruboÂści 5mm ledwo oderwaÂłem, a potem wyginaÂłem we wszystkie strony.

Wiêc twierdzicie ¿e Novol Fiber Micro jest bardzo elastyczny i mo¿na go k³aœÌ na elastyczny plastik (zderzak)? Czy ta szpachla to poliester czy epoksyd?

A co z tÂą szpachlÂą APP? Czemu pĂŞka? MoÂże o czymÂś nie wiem, ale niby postĂŞpowaÂłem zgodnie z instrukcjÂą.

dooku 
Wysłany: 2009-09-22, 21:57   
0
UP DOWN

hitrus napisał/a:
A moze znacie ,,robello,,? swiat szpachli nie koĂączy sie na wciskaniu kitu

Roberlo ciagle trenuje :cool:
uwazam osobiscie ze nie ma lepszyej szpachli niz ich Multiextender .szpachla typu light,swietnie sie sypie ,nie siada i wycierach ja jak chcesz a nie skupiasz sie jak tu docisnac klocek zeby cos ruszyc ^^
Futua-droga ale czegos takiego nie widzialem -szpachlowka ktora nie pije wody (po wrzuceniu do wiadra nie zatonie),puszka zazy prawie tyle co sama puszka i obrobka od 180 bo tak sie sypie.
Futura-glass to juz jest rakieta :D szpachla light z wloknem szklanym.

nie bede sie rozpisywal bo jak ktos nie sprobuje to nie uwierzy w cene do jakosci.

w sklepie multiextender ok 65zl za puszke al za 1.5L
dodam tylko ze zwykla szpachla 2kg ma objetosc ok 0.9L
przeliczcie sobie sami cene pozD :>

Dementor
Wysłany: 2009-09-22, 22:14   
0
UP DOWN

emaus napisał/a:
A co z tÂą szpachlÂą APP? Czemu pĂŞka? MoÂże o czymÂś nie wiem, ale niby postĂŞpowaÂłem zgodnie z instrukcjÂą.

Nie wiesz dlaczego? Ja juÂż wiem...

A Pierdziele PĂŞkne se ;P :D

optionall 
Wysłany: 2009-09-23, 08:47   
0
UP DOWN
sklep z lakierami

ZIEMBA napisał/a:
Optionall, poweiedz mi czy ten sikkens jest naprawde taki super rewelacyjny Âże wszystki ich produkty sa w Twoim sklepie co najmniej trzy razy droÂższe od innych?

Obawiam siĂŞ, Âże sam musisz sprĂłbowaĂŚ i wyrobiĂŚ sobie opiniĂŞ na temat sikkensa. A tak odpowiadajÂąc w temacie - sikkens rĂłwnieÂż ma swoje szpachle i novol im nie krĂŞci :)

Homer S. 
Wysłany: 2009-09-23, 14:22   
0
UP DOWN

Ja u¿ywam Roberlo Multiextender i praktycznie tylko na niej pracujê .Mia³em puszkê Futury ta szpachla to kosmos do innych produktów .Futura ma w³aœciwoœci plastyczne mo¿na ni¹ zrobiÌ zderzak jak i ogromnego wgniota na dachu .Multi. ma jeszcze jedn¹ w³aœciwoœÌ tak samo szybko wysycha w 25C jak i 10C .

zed
Wysłany: 2009-09-23, 16:01   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
Ja uÂżywam Roberlo Multiextender
a gdzie kupic??
chĂŞtnie bym sprobowal,ja uzywam wurth vaku light 1,5 kg cos kolo 38 pln

Homer S. 
Wysłany: 2009-09-23, 19:50   
0
UP DOWN

Do mnie co tydzieĂą w piÂątek przyjeÂżdza dostawca z materiaÂłami za 55zÂł pucha .SprawdzĂŞ/zapytam czy robiÂą teÂż wysyÂłkĂŞ lub gdzie majÂą oprĂłcz Lubuskiego dystrybutorĂłw .1.5kg Multi to jak 2-wie puszki zwykÂłej szpachli.

roberlo.jpg
Plik ściągnięto 10054 raz(y) 5.43 KB

dooku 
Wysłany: 2009-09-23, 21:41   
0
UP DOWN

to zdiecie niczego nie wnosi bo jest blad :cool:
to nie jest 1.5kg tylko 1.5L
zwykla pucha ok 2 kg to 900 ml ;) wiem bo nalalem w pusta puszke wody.
Homer S. 55zl za puche to masz nabardzo dobrym rabacie ;)

hitrus
Wysłany: 2009-09-23, 21:50   
0
UP DOWN

tak na marginesie to ile wolicie miec szpachli 1kg czy 1,6litra?? za te same pieniÂądze i w tej samej jakoÂści :sciana:

malarz
Wysłany: 2009-09-24, 08:52   
0
UP DOWN

emaus napisał/a:
Wiêc twierdzicie ¿e Novol Fiber Micro jest bardzo elastyczny i mo¿na go k³aœÌ na elastyczny plastik (zderzak)? Czy ta szpachla to poliester czy epoksyd?

To nie jest szpachlówka bezpoœrednio na plastik ale mo¿e byÌ jak wczeœniej plastik poci¹gniesz podk³adem akrylowym do którego mo¿na zamiast rozcieùczalnika dolaÌ plastyfikatora. Wtedy masz pewnoœÌ ¿e przy byle dotkniêciu nie odskoczy ca³y p³at szpachlówki. To jest poliester z drobnym w³óknem szklanym.

emaus 
Wysłany: 2009-09-24, 10:39   
0
UP DOWN

A mo¿na j¹ (Novol Fiber Micro) k³aœÌ du¿ymi powierzchniami? np pomiêty dach? jaka max gruboœÌ wype³nienia szpachl¹ na dachu a jaka na zderzaku?

Czy na wierzch trzeba jak¹œ wykoùczeniow¹ szpachle czy ta daje siê doszlifowaÌ do zadowalaj¹cej g³adkoœci? Jeœli trzeba wykaùczaj¹c¹ to jak¹? bo te¿ przecie¿ musi byÌ super-elastyczna na zderzak.

aha. A jak siê ma elastycznoœÌ Fiber Micro do elastycznoœci Bumper Fix? Bo wg Novola to BumperFix przewidziana jest do zderzaków.

Homer S. 
Wysłany: 2009-09-24, 13:56   
0
UP DOWN

DuÂża puszka 1,5kg a maÂła 750g.No cenĂŞ mam promocyjnÂą aÂż siĂŞ zdziwiÂłem na stronie www.roberlo.pl taka pucha kosztuje 75zÂł.

malarz
Wysłany: 2009-09-30, 17:48   
0
UP DOWN

emaus napisał/a:
A mo¿na j¹ (Novol Fiber Micro) k³aœÌ du¿ymi powierzchniami? np pomiêty dach? jaka max gruboœÌ wype³nienia szpachl¹ na dachu a jaka na zderzaku?

Czy na wierzch trzeba jak¹œ wykoùczeniow¹ szpachle czy ta daje siê doszlifowaÌ do zadowalaj¹cej g³adkoœci? Jeœli trzeba wykaùczaj¹c¹ to jak¹? bo te¿ przecie¿ musi byÌ super-elastyczna na zderzak.

aha. A jak siê ma elastycznoœÌ Fiber Micro do elastycznoœci Bumper Fix? Bo wg Novola to BumperFix przewidziana jest do zderzaków.

Jak juÂż jest duÂżo do szpachlowania to na pewno tÂą bĂŞdzie lepiej niÂż zwykÂłymi a na wierzch dobrze idzie wykoĂączeniĂłwka spectral FINAL choĂŚ tÂą fiber micro teÂż mozna dobrze dotrzeĂŚ pod natrysk czy wypeÂłniacz akrylowy.
Nie porównywa³em fiber micro do bumperfixa w elastycznoœci ale myœlê ¿e jest ró¿nica w przyczepnoœci do plastików. Bumperfix pewnie lepiej siê trzyma ale tak jak pisa³em jak dasz wczeœniej podk³ad to jest to bezpieczne.

emaus 
Wysłany: 2009-10-01, 00:32   
0
UP DOWN

DziĂŞki malarzu za pomoc :!:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu