Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
darekbmw
Wys³any: 2009-07-24, 22:54   szpachla
0
UP DOWN

witam kol co sadzicie o szpachli max mayer 1800 potrzebuje cos na wykanczanie na igielke jakies propozycje? z gory dziekuje

No-limit
Wys³any: 2009-07-24, 23:17   Re: szpachla
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
darekbmw napisa³/a:
witam kol co sadzicie o szpachli max mayer 1800 potrzebuje cos na wykanczanie na igielke jakies propozycje? z gory dziekuje

Nie znam tej szpachli.Polecam :4CR Soft,D P479R,APP ULTRA.To by³oby na tyle ;)

natik
Wys³any: 2009-07-24, 23:48   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:
D P479R,
Raczej 749R jako szp. zgrubna i 769R wykañczaj±ca ;)

No-limit
Wys³any: 2009-07-25, 00:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
natik napisa³/a:
No-limit napisa³/a:
D P479R,
Raczej 749R jako szp. zgrubna i 769R wykañczaj±ca ;)

Masz racjê.Po prostu zmêczenie/literówka,czeski b³±d/,DP 769R.Wystarczy /jak dobrze blaszka/ lizn±æ i podk³. m/m..

malarz
Wys³any: 2009-07-25, 09:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Bieszczady
Ja mogê poleciæ szpachlówkê Spectral FINAL z novola, fajnie siê zaci±ga i obrabia.

emaus 
Wys³any: 2009-09-21, 12:09   
0
UP DOWN

Sk±d: Lublin
Witam

Poniewa¿ rozmowa toczy siê w sprawie szpachli mam pytanie. Zdejmowa³em ostatnio szpachle ze zderzaka. By³a ona na tyle elastyczna, ¿e wyginaj±c mocno zderzak wiele razy nie chcia³a pêkn±æ. Zachowywa³a sie jak plastik. Co to za szpachlówka mo¿e byæ? Jakiej firmy? Od razu piszê, ¿e kupi³em szpachlówkê na tworzywa sztuczne APP (bo nie by³o akurat Nowola bumper co¶tam) i zrobi³em próbkê na papierze. Pêka³a przy nawet ma³ym wygiêciu, wiêc nie chce tym szpachlowaæ elastycznego zderzaka (PUR).

Pozdrawiam!

pearlaga
Wys³any: 2009-09-21, 16:25   
0
UP DOWN

zielona?

http://allegro.pl/item734...o_plastiku.html

piotrusiek
Wys³any: 2009-09-21, 20:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
je¶li chodzi o szpachle Max mayer : to 1800 jest do nak³adania wstêpnego ( wiêkszych nierówno¶ci ) , a do wykañczania stosuje sie 3800 (jest bia³a, drobniejsza ,nie zasiada sie)
czêsto nimi robie , wed³ug mnie s± niez³e ,lepsze od bekry czy novola ,ale to moje zdanie , acha i s± pakowane po 1,5 kg !!!

malarz
Wys³any: 2009-09-22, 07:58   
0
UP DOWN

emaus napisa³/a:
Zdejmowa³em ostatnio szpachle ze zderzaka. By³a ona na tyle elastyczna, ¿e wyginaj±c mocno zderzak wiele razy nie chcia³a pêkn±æ. Zachowywa³a sie jak plastik. Co to za szpachlówka mo¿e byæ? Jakiej firmy? Od razu piszê, ¿e kupi³em szpachlówkê na tworzywa sztuczne APP (bo nie by³o akurat Nowola bumper co¶tam) i zrobi³em próbkê na papierze. Pêka³a przy nawet ma³ym wygiêciu, wiêc nie chce tym szpachlowaæ elastycznego zderzaka (PUR).

Jak szukasz takiej elastycznej szpachli to spróbuj sobie na³o¿yæ na tekturkê FIBER MICRO z novola lub Spectral FM. Tekturkê mo¿na zwijaæ w rulon i nic nie pêknie.

jzagaja
Wys³any: 2009-09-22, 10:41   
0
UP DOWN
Jacek

Czy to prawda ze Novol jest najwiekszym producentem szpachli a pozostali dodaja tylko swoje tajemnicze skladniki i etykiete?

glover
Wys³any: 2009-09-22, 12:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
To ¿e jest najwiêkszy to chyba prawda ale o co ci chodzi pisz±c ¿e pozostali dodaj± tajemnicze sk³adniki?

optionall 
Wys³any: 2009-09-22, 12:48   
0
UP DOWN
sklep z lakierami

Sk±d: Gdynia
Fajna plotka :)

jzagaja
Wys³any: 2009-09-22, 13:55   
0
UP DOWN
Jacek

Tajemnicze sk³adniki == kupuja szpachle baze od Novola i dodaja swoich wypelniaczy ot co.

optionall 
Wys³any: 2009-09-22, 14:07   
0
UP DOWN
sklep z lakierami

Szpachlówka Optionalla to na pewno nie Novol, wypraszamy sobie :) Ale jak pro¶ciej my¶leæ, ¿e co nie kupisz to Novol - ¿yj w tym fikcyjnym ¶wiecie i kupuj byle taniej ! :)

ZIEMBA
Wys³any: 2009-09-22, 16:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Optionall, poweiedz mi czy ten sikkens jest naprawde taki super rewelacyjny ¿e wszystki ich produkty sa w Twoim sklepie co najmniej trzy razy dro¿sze od innych?

jzagaja
Wys³any: 2009-09-22, 18:40   
0
UP DOWN
Jacek

Ja w swojej pracy i tak potrzebuje epoksydowej bo poliester strasznie siada na meblach. Jakies propozycje poza Oliva?

lukas
Wys³any: 2009-09-22, 19:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
jzagaja napisa³/a:
Tajemnicze sk³adniki == kupuja szpachle baze od Novola i dodaja swoich wypelniaczy ot co.

To jest niewykonalne :) Szpachlówka od pocz±tku do koñca musi byæ produkowana w jednym miejscu w urz±dzeniu mieszaj±cym typu disolver z pomp± pró¿niow± pod ¶cis³± kontrol± wielu parametrów mieszania np. temperatury.

jzagaja
Wys³any: 2009-09-22, 20:06   
0
UP DOWN
Jacek

Nie wiem nie znam sie a informacje podaje z drugiej reki.

hitrus
Wys³any: 2009-09-22, 20:13   
0
UP DOWN

A znaacie szpachlówki ,,evercoat,, ?

hitrus
Wys³any: 2009-09-22, 20:17   
0
UP DOWN

A moze znacie ,,robello,,? swiat szpachli nie koñczy sie na wciskaniu kitu

emaus 
Wys³any: 2009-09-22, 20:22   
0
UP DOWN

do pearlaga: Szpachla jest blado-¿ó³ta.

P³aty grubo¶ci 5mm ledwo oderwa³em, a potem wygina³em we wszystkie strony.

Wiêc twierdzicie ¿e Novol Fiber Micro jest bardzo elastyczny i mo¿na go k³a¶æ na elastyczny plastik (zderzak)? Czy ta szpachla to poliester czy epoksyd?

A co z t± szpachl± APP? Czemu pêka? Mo¿e o czym¶ nie wiem, ale niby postêpowa³em zgodnie z instrukcj±.

dooku 
Wys³any: 2009-09-22, 20:57   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼
hitrus napisa³/a:
A moze znacie ,,robello,,? swiat szpachli nie koñczy sie na wciskaniu kitu

Roberlo ciagle trenuje :cool:
uwazam osobiscie ze nie ma lepszyej szpachli niz ich Multiextender .szpachla typu light,swietnie sie sypie ,nie siada i wycierach ja jak chcesz a nie skupiasz sie jak tu docisnac klocek zeby cos ruszyc ^^
Futua-droga ale czegos takiego nie widzialem -szpachlowka ktora nie pije wody (po wrzuceniu do wiadra nie zatonie),puszka zazy prawie tyle co sama puszka i obrobka od 180 bo tak sie sypie.
Futura-glass to juz jest rakieta :D szpachla light z wloknem szklanym.

nie bede sie rozpisywal bo jak ktos nie sprobuje to nie uwierzy w cene do jakosci.

w sklepie multiextender ok 65zl za puszke al za 1.5L
dodam tylko ze zwykla szpachla 2kg ma objetosc ok 0.9L
przeliczcie sobie sami cene pozD :>

Dementor
Wys³any: 2009-09-22, 21:14   
0
UP DOWN

emaus napisa³/a:
A co z t± szpachl± APP? Czemu pêka? Mo¿e o czym¶ nie wiem, ale niby postêpowa³em zgodnie z instrukcj±.

Nie wiesz dlaczego? Ja ju¿ wiem...

A Pierdziele Pêkne se ;P :D

optionall 
Wys³any: 2009-09-23, 07:47   
0
UP DOWN
sklep z lakierami

ZIEMBA napisa³/a:
Optionall, poweiedz mi czy ten sikkens jest naprawde taki super rewelacyjny ¿e wszystki ich produkty sa w Twoim sklepie co najmniej trzy razy dro¿sze od innych?

Obawiam siê, ¿e sam musisz spróbowaæ i wyrobiæ sobie opiniê na temat sikkensa. A tak odpowiadaj±c w temacie - sikkens równie¿ ma swoje szpachle i novol im nie krêci :)

Homer S. 
Wys³any: 2009-09-23, 13:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Ja u¿ywam Roberlo Multiextender i praktycznie tylko na niej pracujê .Mia³em puszkê Futury ta szpachla to kosmos do innych produktów .Futura ma w³a¶ciwo¶ci plastyczne mo¿na ni± zrobiæ zderzak jak i ogromnego wgniota na dachu .Multi. ma jeszcze jedn± w³a¶ciwo¶æ tak samo szybko wysycha w 25C jak i 10C .

zed
Wys³any: 2009-09-23, 15:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Homer S. napisa³/a:
Ja u¿ywam Roberlo Multiextender
a gdzie kupic??
chêtnie bym sprobowal,ja uzywam wurth vaku light 1,5 kg cos kolo 38 pln

Homer S. 
Wys³any: 2009-09-23, 18:50   
0
UP DOWN

Do mnie co tydzieñ w pi±tek przyje¿dza dostawca z materia³ami za 55z³ pucha .Sprawdzê/zapytam czy robi± te¿ wysy³kê lub gdzie maj± oprócz Lubuskiego dystrybutorów .1.5kg Multi to jak 2-wie puszki zwyk³ej szpachli.

roberlo.jpg
Plik ¶ci±gniêto 9648 raz(y) 5.43 KB

dooku 
Wys³any: 2009-09-23, 20:41   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼
to zdiecie niczego nie wnosi bo jest blad :cool:
to nie jest 1.5kg tylko 1.5L
zwykla pucha ok 2 kg to 900 ml ;) wiem bo nalalem w pusta puszke wody.
Homer S. 55zl za puche to masz nabardzo dobrym rabacie ;)

hitrus
Wys³any: 2009-09-23, 20:50   
0
UP DOWN

tak na marginesie to ile wolicie miec szpachli 1kg czy 1,6litra?? za te same pieni±dze i w tej samej jako¶ci :sciana:

malarz
Wys³any: 2009-09-24, 07:52   
0
UP DOWN

emaus napisa³/a:
Wiêc twierdzicie ¿e Novol Fiber Micro jest bardzo elastyczny i mo¿na go k³a¶æ na elastyczny plastik (zderzak)? Czy ta szpachla to poliester czy epoksyd?

To nie jest szpachlówka bezpo¶rednio na plastik ale mo¿e byæ jak wcze¶niej plastik poci±gniesz podk³adem akrylowym do którego mo¿na zamiast rozcieñczalnika dolaæ plastyfikatora. Wtedy masz pewno¶æ ¿e przy byle dotkniêciu nie odskoczy ca³y p³at szpachlówki. To jest poliester z drobnym w³óknem szklanym.

emaus 
Wys³any: 2009-09-24, 09:39   
0
UP DOWN

A mo¿na j± (Novol Fiber Micro) k³a¶æ du¿ymi powierzchniami? np pomiêty dach? jaka max grubo¶æ wype³nienia szpachl± na dachu a jaka na zderzaku?

Czy na wierzch trzeba jak±¶ wykoñczeniow± szpachle czy ta daje siê doszlifowaæ do zadowalaj±cej g³adko¶ci? Je¶li trzeba wykañczaj±c± to jak±? bo te¿ przecie¿ musi byæ super-elastyczna na zderzak.

aha. A jak siê ma elastyczno¶æ Fiber Micro do elastyczno¶ci Bumper Fix? Bo wg Novola to BumperFix przewidziana jest do zderzaków.

Homer S. 
Wys³any: 2009-09-24, 12:56   
0
UP DOWN

Du¿a puszka 1,5kg a ma³a 750g.No cenê mam promocyjn± a¿ siê zdziwi³em na stronie www.roberlo.pl taka pucha kosztuje 75z³.

malarz
Wys³any: 2009-09-30, 16:48   
0
UP DOWN

emaus napisa³/a:
A mo¿na j± (Novol Fiber Micro) k³a¶æ du¿ymi powierzchniami? np pomiêty dach? jaka max grubo¶æ wype³nienia szpachl± na dachu a jaka na zderzaku?

Czy na wierzch trzeba jak±¶ wykoñczeniow± szpachle czy ta daje siê doszlifowaæ do zadowalaj±cej g³adko¶ci? Je¶li trzeba wykañczaj±c± to jak±? bo te¿ przecie¿ musi byæ super-elastyczna na zderzak.

aha. A jak siê ma elastyczno¶æ Fiber Micro do elastyczno¶ci Bumper Fix? Bo wg Novola to BumperFix przewidziana jest do zderzaków.

Jak ju¿ jest du¿o do szpachlowania to na pewno t± bêdzie lepiej ni¿ zwyk³ymi a na wierzch dobrze idzie wykoñczeniówka spectral FINAL choæ t± fiber micro te¿ mozna dobrze dotrzeæ pod natrysk czy wype³niacz akrylowy.
Nie porównywa³em fiber micro do bumperfixa w elastyczno¶ci ale my¶lê ¿e jest ró¿nica w przyczepno¶ci do plastików. Bumperfix pewnie lepiej siê trzyma ale tak jak pisa³em jak dasz wcze¶niej podk³ad to jest to bezpieczne.

emaus 
Wys³any: 2009-09-30, 23:32   
0
UP DOWN

Dziêki malarzu za pomoc :!:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów