Autor |
Wiadomo¶æ |
|
darekbmw
|
Wys³any: 2009-07-24, 22:54 szpachla
|
0
|
|
|
|
witam kol co sadzicie o szpachli max mayer 1800 potrzebuje cos na wykanczanie na igielke jakies propozycje? z gory dziekuje |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-07-24, 23:17 Re: szpachla
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
darekbmw napisa³/a: | witam kol co sadzicie o szpachli max mayer 1800 potrzebuje cos na wykanczanie na igielke jakies propozycje? z gory dziekuje |
Nie znam tej szpachli.Polecam :4CR Soft,D P479R,APP ULTRA.To by³oby na tyle |
|
|
|
|
natik
|
Wys³any: 2009-07-24, 23:48
|
0
|
|
|
|
No-limit napisa³/a: | D P479R, | Raczej 749R jako szp. zgrubna i 769R wykañczaj±ca |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-07-25, 00:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
natik napisa³/a: | No-limit napisa³/a: | D P479R, | Raczej 749R jako szp. zgrubna i 769R wykañczaj±ca |
Masz racjê.Po prostu zmêczenie/literówka,czeski b³±d/,DP 769R.Wystarczy /jak dobrze blaszka/ lizn±æ i podk³. m/m.. |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-07-25, 09:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 206 Sk±d: Bieszczady
|
Ja mogê poleciæ szpachlówkê Spectral FINAL z novola, fajnie siê zaci±ga i obrabia. |
|
|
|
|
emaus
|
Wys³any: 2009-09-21, 12:09
|
0
|
|
|
|
Witam
Poniewa¿ rozmowa toczy siê w sprawie szpachli mam pytanie. Zdejmowa³em ostatnio szpachle ze zderzaka. By³a ona na tyle elastyczna, ¿e wyginaj±c mocno zderzak wiele razy nie chcia³a pêkn±æ. Zachowywa³a sie jak plastik. Co to za szpachlówka mo¿e byæ? Jakiej firmy? Od razu piszê, ¿e kupi³em szpachlówkê na tworzywa sztuczne APP (bo nie by³o akurat Nowola bumper co¶tam) i zrobi³em próbkê na papierze. Pêka³a przy nawet ma³ym wygiêciu, wiêc nie chce tym szpachlowaæ elastycznego zderzaka (PUR).
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
pearlaga
|
Wys³any: 2009-09-21, 16:25
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrusiek
|
Wys³any: 2009-09-21, 20:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 64
|
je¶li chodzi o szpachle Max mayer : to 1800 jest do nak³adania wstêpnego ( wiêkszych nierówno¶ci ) , a do wykañczania stosuje sie 3800 (jest bia³a, drobniejsza ,nie zasiada sie)
czêsto nimi robie , wed³ug mnie s± niez³e ,lepsze od bekry czy novola ,ale to moje zdanie , acha i s± pakowane po 1,5 kg !!! |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-09-22, 07:58
|
0
|
|
|
|
emaus napisa³/a: | Zdejmowa³em ostatnio szpachle ze zderzaka. By³a ona na tyle elastyczna, ¿e wyginaj±c mocno zderzak wiele razy nie chcia³a pêkn±æ. Zachowywa³a sie jak plastik. Co to za szpachlówka mo¿e byæ? Jakiej firmy? Od razu piszê, ¿e kupi³em szpachlówkê na tworzywa sztuczne APP (bo nie by³o akurat Nowola bumper co¶tam) i zrobi³em próbkê na papierze. Pêka³a przy nawet ma³ym wygiêciu, wiêc nie chce tym szpachlowaæ elastycznego zderzaka (PUR). |
Jak szukasz takiej elastycznej szpachli to spróbuj sobie na³o¿yæ na tekturkê FIBER MICRO z novola lub Spectral FM. Tekturkê mo¿na zwijaæ w rulon i nic nie pêknie. |
|
|
|
|
jzagaja
|
Wys³any: 2009-09-22, 10:41
|
0
|
|
|
Jacek
Pomóg³: 1 raz Posty: 73
|
Czy to prawda ze Novol jest najwiekszym producentem szpachli a pozostali dodaja tylko swoje tajemnicze skladniki i etykiete? |
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2009-09-22, 12:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
To ¿e jest najwiêkszy to chyba prawda ale o co ci chodzi pisz±c ¿e pozostali dodaj± tajemnicze sk³adniki? |
|
|
|
|
optionall
|
Wys³any: 2009-09-22, 12:48
|
0
|
|
|
sklep z lakierami
|
|
|
|
|
jzagaja
|
Wys³any: 2009-09-22, 13:55
|
0
|
|
|
Jacek
|
Tajemnicze sk³adniki == kupuja szpachle baze od Novola i dodaja swoich wypelniaczy ot co. |
|
|
|
|
optionall
|
Wys³any: 2009-09-22, 14:07
|
0
|
|
|
sklep z lakierami
|
Szpachlówka Optionalla to na pewno nie Novol, wypraszamy sobie Ale jak pro¶ciej my¶leæ, ¿e co nie kupisz to Novol - ¿yj w tym fikcyjnym ¶wiecie i kupuj byle taniej ! |
_________________ zapraszamy na: http://sklep.optionall.pl
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-09-22, 16:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
Optionall, poweiedz mi czy ten sikkens jest naprawde taki super rewelacyjny ¿e wszystki ich produkty sa w Twoim sklepie co najmniej trzy razy dro¿sze od innych? |
|
|
|
|
jzagaja
|
Wys³any: 2009-09-22, 18:40
|
0
|
|
|
Jacek
|
Ja w swojej pracy i tak potrzebuje epoksydowej bo poliester strasznie siada na meblach. Jakies propozycje poza Oliva? |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2009-09-22, 19:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
jzagaja napisa³/a: | Tajemnicze sk³adniki == kupuja szpachle baze od Novola i dodaja swoich wypelniaczy ot co. |
To jest niewykonalne Szpachlówka od pocz±tku do koñca musi byæ produkowana w jednym miejscu w urz±dzeniu mieszaj±cym typu disolver z pomp± pró¿niow± pod ¶cis³± kontrol± wielu parametrów mieszania np. temperatury. |
|
|
|
|
jzagaja
|
Wys³any: 2009-09-22, 20:06
|
0
|
|
|
Jacek
|
Nie wiem nie znam sie a informacje podaje z drugiej reki. |
|
|
|
|
hitrus
|
Wys³any: 2009-09-22, 20:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 28
|
A znaacie szpachlówki ,,evercoat,, ? |
|
|
|
|
hitrus
|
Wys³any: 2009-09-22, 20:17
|
0
|
|
|
|
A moze znacie ,,robello,,? swiat szpachli nie koñczy sie na wciskaniu kitu |
|
|
|
|
emaus
|
Wys³any: 2009-09-22, 20:22
|
0
|
|
|
|
do pearlaga: Szpachla jest blado-¿ó³ta.
P³aty grubo¶ci 5mm ledwo oderwa³em, a potem wygina³em we wszystkie strony.
Wiêc twierdzicie ¿e Novol Fiber Micro jest bardzo elastyczny i mo¿na go k³a¶æ na elastyczny plastik (zderzak)? Czy ta szpachla to poliester czy epoksyd?
A co z t± szpachl± APP? Czemu pêka? Mo¿e o czym¶ nie wiem, ale niby postêpowa³em zgodnie z instrukcj±. |
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-09-22, 20:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 117 Sk±d: £ód¼
|
hitrus napisa³/a: | A moze znacie ,,robello,,? swiat szpachli nie koñczy sie na wciskaniu kitu |
Roberlo ciagle trenuje
uwazam osobiscie ze nie ma lepszyej szpachli niz ich Multiextender .szpachla typu light,swietnie sie sypie ,nie siada i wycierach ja jak chcesz a nie skupiasz sie jak tu docisnac klocek zeby cos ruszyc
Futua-droga ale czegos takiego nie widzialem -szpachlowka ktora nie pije wody (po wrzuceniu do wiadra nie zatonie),puszka zazy prawie tyle co sama puszka i obrobka od 180 bo tak sie sypie.
Futura-glass to juz jest rakieta szpachla light z wloknem szklanym.
nie bede sie rozpisywal bo jak ktos nie sprobuje to nie uwierzy w cene do jakosci.
w sklepie multiextender ok 65zl za puszke al za 1.5L
dodam tylko ze zwykla szpachla 2kg ma objetosc ok 0.9L
przeliczcie sobie sami cene pozD |
|
|
|
|
Dementor
|
Wys³any: 2009-09-22, 21:14
|
0
|
|
|
|
emaus napisa³/a: | A co z t± szpachl± APP? Czemu pêka? Mo¿e o czym¶ nie wiem, ale niby postêpowa³em zgodnie z instrukcj±. |
Nie wiesz dlaczego? Ja ju¿ wiem...
A Pierdziele Pêkne se |
|
|
|
|
optionall
|
Wys³any: 2009-09-23, 07:47
|
0
|
|
|
sklep z lakierami
|
ZIEMBA napisa³/a: | Optionall, poweiedz mi czy ten sikkens jest naprawde taki super rewelacyjny ¿e wszystki ich produkty sa w Twoim sklepie co najmniej trzy razy dro¿sze od innych? |
Obawiam siê, ¿e sam musisz spróbowaæ i wyrobiæ sobie opiniê na temat sikkensa. A tak odpowiadaj±c w temacie - sikkens równie¿ ma swoje szpachle i novol im nie krêci |
_________________ zapraszamy na: http://sklep.optionall.pl
|
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2009-09-23, 13:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Ja u¿ywam Roberlo Multiextender i praktycznie tylko na niej pracujê .Mia³em puszkê Futury ta szpachla to kosmos do innych produktów .Futura ma w³a¶ciwo¶ci plastyczne mo¿na ni± zrobiæ zderzak jak i ogromnego wgniota na dachu .Multi. ma jeszcze jedn± w³a¶ciwo¶æ tak samo szybko wysycha w 25C jak i 10C . |
|
|
zed
|
Wys³any: 2009-09-23, 15:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
Homer S. napisa³/a: | Ja u¿ywam Roberlo Multiextender | a gdzie kupic??
chêtnie bym sprobowal,ja uzywam wurth vaku light 1,5 kg cos kolo 38 pln |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2009-09-23, 18:50
|
0
|
|
|
|
Do mnie co tydzieñ w pi±tek przyje¿dza dostawca z materia³ami za 55z³ pucha .Sprawdzê/zapytam czy robi± te¿ wysy³kê lub gdzie maj± oprócz Lubuskiego dystrybutorów .1.5kg Multi to jak 2-wie puszki zwyk³ej szpachli.
roberlo.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 9657 raz(y) 5.43 KB |
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2009-09-23, 20:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 117 Sk±d: £ód¼
|
to zdiecie niczego nie wnosi bo jest blad
to nie jest 1.5kg tylko 1.5L
zwykla pucha ok 2 kg to 900 ml wiem bo nalalem w pusta puszke wody.
Homer S. 55zl za puche to masz nabardzo dobrym rabacie |
|
|
|
|
hitrus
|
Wys³any: 2009-09-23, 20:50
|
0
|
|
|
|
tak na marginesie to ile wolicie miec szpachli 1kg czy 1,6litra?? za te same pieni±dze i w tej samej jako¶ci |
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-09-24, 07:52
|
0
|
|
|
|
emaus napisa³/a: | Wiêc twierdzicie ¿e Novol Fiber Micro jest bardzo elastyczny i mo¿na go k³a¶æ na elastyczny plastik (zderzak)? Czy ta szpachla to poliester czy epoksyd? |
To nie jest szpachlówka bezpo¶rednio na plastik ale mo¿e byæ jak wcze¶niej plastik poci±gniesz podk³adem akrylowym do którego mo¿na zamiast rozcieñczalnika dolaæ plastyfikatora. Wtedy masz pewno¶æ ¿e przy byle dotkniêciu nie odskoczy ca³y p³at szpachlówki. To jest poliester z drobnym w³óknem szklanym. |
|
|
|
|
emaus
|
Wys³any: 2009-09-24, 09:39
|
0
|
|
|
|
A mo¿na j± (Novol Fiber Micro) k³a¶æ du¿ymi powierzchniami? np pomiêty dach? jaka max grubo¶æ wype³nienia szpachl± na dachu a jaka na zderzaku?
Czy na wierzch trzeba jak±¶ wykoñczeniow± szpachle czy ta daje siê doszlifowaæ do zadowalaj±cej g³adko¶ci? Je¶li trzeba wykañczaj±c± to jak±? bo te¿ przecie¿ musi byæ super-elastyczna na zderzak.
aha. A jak siê ma elastyczno¶æ Fiber Micro do elastyczno¶ci Bumper Fix? Bo wg Novola to BumperFix przewidziana jest do zderzaków. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2009-09-24, 12:56
|
0
|
|
|
|
Du¿a puszka 1,5kg a ma³a 750g.No cenê mam promocyjn± a¿ siê zdziwi³em na stronie www.roberlo.pl taka pucha kosztuje 75z³. |
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-09-30, 16:48
|
0
|
|
|
|
emaus napisa³/a: | A mo¿na j± (Novol Fiber Micro) k³a¶æ du¿ymi powierzchniami? np pomiêty dach? jaka max grubo¶æ wype³nienia szpachl± na dachu a jaka na zderzaku?
Czy na wierzch trzeba jak±¶ wykoñczeniow± szpachle czy ta daje siê doszlifowaæ do zadowalaj±cej g³adko¶ci? Je¶li trzeba wykañczaj±c± to jak±? bo te¿ przecie¿ musi byæ super-elastyczna na zderzak.
aha. A jak siê ma elastyczno¶æ Fiber Micro do elastyczno¶ci Bumper Fix? Bo wg Novola to BumperFix przewidziana jest do zderzaków. |
Jak ju¿ jest du¿o do szpachlowania to na pewno t± bêdzie lepiej ni¿ zwyk³ymi a na wierzch dobrze idzie wykoñczeniówka spectral FINAL choæ t± fiber micro te¿ mozna dobrze dotrzeæ pod natrysk czy wype³niacz akrylowy.
Nie porównywa³em fiber micro do bumperfixa w elastyczno¶ci ale my¶lê ¿e jest ró¿nica w przyczepno¶ci do plastików. Bumperfix pewnie lepiej siê trzyma ale tak jak pisa³em jak dasz wcze¶niej podk³ad to jest to bezpieczne. |
|
|
|
|
emaus
|
Wys³any: 2009-09-30, 23:32
|
0
|
|
|