Autor |
Wiadomość |
 |
Majkel
|
Wysłany: 2009-10-23, 10:38 Pierwsze zlecenie
|
0
|
|
|
|
To pierwszy post wiĂŞc witam wszystkich forumowiczĂłw. ChciaÂłbym pochwaliĂŚ siĂŞ pierwszym wykonanym zleceniem (nie liczÂąc obrazĂłw czy malowanych scian). Od dawna czytam forum i przeglÂądam prace wiĂŞc wiem, Âże znajdzie siĂŞ tu parĂŞ osĂłb, ktĂłre uczciwie oceniÂą mojÂą robotĂŞ.
Mam nadziejĂŞ, Âże siĂŞ spodoba:) |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-10-23, 11:01
|
0
|
|
|

|
Ciekawe podÂłoÂże... mam nadziejĂŞ, Âże naleÂże do tych uczciwych rzucajÂących wyroki....
do rzeczy... niewiem czy to wina fotki czy taki by³ zamys³, ale praca jest dosyÌ ciemna i niestety niewiele widaÌ... ogólnie ja bym pomêczy³ bardziej detal, ale to ju¿ kwestia projektu, dogadania siê z klientem itp. Je¿eli ty jesteœ zadowolony i co równie wa¿ne klient jest zadowolony to nic dodaÌ nic uj¹Ì...
ZamieœÌ wiêcej swoich prac, z chêci¹ "pogadamy" |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
Majkel
|
Wysłany: 2009-10-23, 11:20
|
0
|
|
|
|
Przyznaje bez bicia, ¿e praca w sobie jest doœÌ ciemna bo mia³em straszliwe problemy z bia³ym (lataj¹ce farfocle, raz lecia³a farba raz nie, rozpryski i inne historie). Wkurzy³em siê i robi³em wszystko ¿eby poprostu dobrze to wygl¹da³o. Druga sprawa lakiernik wzi¹³ wiêcej za swoj¹ pracê ni¿ ja za malowanie (lakierowanie 300-co uwa¿am za uczciw¹ cenê bo jednak musia³ sprzêt przygotowaÌ i ca³y proces na którym siê nie znam niestety a poza tym takie chyba s¹ ceny za lakierowanie 1 elementu).
Przyznam teÂż, Âże portrety za pomocÂą aerografu robiĂŞ troche jakbym pracowaÂł z pastelami i nie wychodzÂą mi jeszcze tak realistycznie jak powinny (wÂłaÂśnie za duÂżo czerni) ale powoli dojde jak co trzeba robiĂŚ.
Tutaj praca w technice mieszanej: portrety rapitograf 0,1mm robione kropkami, reszta aerograf Format pracy: 6x2m
 |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-10-23, 11:31
|
0
|
|
|

|
Czyli ten portret wysokoœci metra robi³eœ rapitografem? chyba coœ z wymiarami siê machn¹³eœ... albo czegoœnie kumam jak trzeba... tak czy siak portrety konkretne, niestety reszty kompozycji nie kumam... sam nie lubie t³umaczyÌ swoich prac, bo to trochê mija siê z celem, wiêc t³umaczenia nie oczekujê, lecz dla mnie przes³anie jest ukryte...
A co do lakierowania to trzy paczki to dobra cena. ZreszÂą widaĂŚ, Âże klar nieÂźle rozlany.
A biaÂły kolor to takie dziadostwo wÂłaÂśnie jest, Âże ciĂŞÂżko to opanowaĂŚ... trzeba rozcieĂączyĂŚ i wiele warstw nakÂładaĂŚ... |
|
|
|
 |
Majkel
|
Wysłany: 2009-10-23, 11:36
|
0
|
|
|
|
Takie wÂłaÂśnie sÂą wymiary:) Jestem bardzo cierpliwym czÂłowiekiem:) Nie bĂŞdĂŞ tÂłumaczyÂł pracy bo to dyplom i jest do niego jeszcze aneks i praca magisterska takÂże temat rzeka:) |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-10-23, 12:02
|
0
|
|
|

|
No to niez³y z ciebie terminator... ale jak na taki wymiar to aerografem mog³eœ strzeliÌ taki detal ¿e masakra... a tu ciemnoœÌ widzê... chocia¿ pare detali opowiada pewnie jak¹œ ciekaw¹ historiê ... gigerowskie metro, odbicie w wodzie, murale... ale niestety detalem mnie nie z³apa³eœ za grzywê
Zapodawaj nastĂŞpne dzieÂła... i powodzenia na obronie. |
|
|
|
 |
manieks
|
Wysłany: 2009-10-23, 13:34
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Majkel
|
Wysłany: 2009-10-23, 13:36
|
0
|
|
|
|
Na swoj¹ obrone powiem, ¿e malowa³em wtedy z pomoc¹ aero pierwszy raz dlatego detal tam doœÌ kiepski ale tylko winni sie t³umacz¹ wiêc...
Kilka prac rapitografem (zawsze 0,1mm):
Portrety robione kropkami a auto po wypadku mazakami. Wszystko forma A3. Tak, auto moje:) |
|
|
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2009-10-23, 13:52
|
0
|
|
|
|
co moge powiedzieĂŚ , jestem peÂłen podziwu dla Twojej cierpliwosci;D nie wiem czy bym wytrwaÂł kreslac i kropkujac rapidografem...iÂście inzynieryjny "mazaczek" Âświetnie daÂł rade;] wrzuĂŚ wiecej prac aerografem
co do malowania , rĂłwniez uwazam Âże za ciemno , czarnego do twarzy praktycznie nie powinno siĂŞ uÂżywaĂŚ , tez mozna by sie z detalami popiesciĂŚ ale jak na bÂądz co badz maÂłoformatowy obrazek jest ok |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-10-23, 13:53
|
0
|
|
|

|
Widze Âże lubisz regaÂły zanim zaczniesz to coÂś wdychasz czy raczej na zÂąbek bierzesz... tak serio to ma to wszystko swĂłj klimat (mam na myÂśli dwie pierwsze prace) lubie pojechane rzeczy, sam czĂŞsto w swoich "pracach" zawieram tyle zagadek Âże praktycznie nikt nie jest w stanie tego wozszyfrowaĂŚ... nawet mi siĂŞ podoba, szkoda tylko Âże to nie airbrush...
a tak z innej beczki to jaki kierunek koĂączysz? |
|
|
|
 |
Majkel
|
Wysłany: 2009-10-23, 14:14
|
0
|
|
|
|
Grafika warsztatowa:) Jak zrobie jakieÂś sensowne foty mazideÂł aerografowych to podrzuce:) |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-10-23, 14:25
|
0
|
|
|

|
Kurde podziwiam... w dzisiajszych czasach grafika warsztatowa jest chyba jedynie wspomnieniem czasĂłw, gdy tworzenie byÂło sferÂą bardziej manualnÂą niÂż dzisiaj... Powiedz mi w jaki sposĂłb moÂżna dzisiaj wykoÂżystaĂŚ wiedzĂŞ o linorycie, akwaforcie itp ? Chyba niszowa sprawa...
Czekamy na prace a aerografem w "tle" ... |
|
|
|
 |
Majkel
|
Wysłany: 2009-10-23, 14:54
|
0
|
|
|
|
Odpowiem zgodnie z prawd¹- bez wyrobionego nazwiska ciê¿ko z tego wy¿yÌ (zreszt¹ jak ze wszystkim chyba). Fakt, ¿e jak ju¿ wpadnie jakieœ zlecenie to ca³kiem przyjemne s¹ z tego pieni¹dze ale takie zlecenia s¹ doœÌ nieczêste:) Ca³e szczêœcie mam w³asn¹ pracownie z pras¹ i ca³ym sprzêtem ale ¿adko j¹ wykorzystujê bo techniki grafiki warsztatowej zosta³y zepchniête przez druk i poligrafiê do strefy "kolekcjonerskiej". Ja akurat specjalizujê siê w linorycie choÌ czasem zrobiê coœ w miedzi. Jednak zosta³em zmuszony do przejœcia w bardziej "komercyjne" techniki. St¹d w³aœnie aerograf:) Jednak zazwyczaj pracujê tylko z wolnej rêki wiêc nie osi¹gno³em w swoich pracach tej fotorealistycznoœci ale powoli zaczynam kumaÌ czacze. Jak to mówi¹- nie od razu Kraków... |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2009-10-23, 15:09
|
0
|
|
|

|
No to z tym aerografem to zbyt komercyjnie nie polecisz bo to w dalszym ciÂągu raczej nisza (chodzi o Polski rynek) ... choĂŚ patrzÂąc na prace zgÂłoszone do konkursu Ucho van Gogha, to ta nisza prezentuje siĂŞ caÂłkiem nieÂźle |
|
|
|
 |
Majkel
|
Wysłany: 2009-10-23, 17:38
|
0
|
|
|
|
CaÂły czas w fazie pracy:
 |
|
|
|
 |
hlecter
|
Wysłany: 2009-10-23, 18:11
|
0
|
|
|
|
szacunek za linoryt , nigdy nie potrafiÂłem ogarnac tej techniki , a ostatnia praca no to chyba po kwasie byÂła |
|
|
|
 |
Tadeusz
|
Wysłany: 2009-10-25, 13:46
|
0
|
|
|
|
Zdawa³em kiedyœ na grafikê do Cieszyna, ale polecia³em z histori¹ sztuki i da³em sobie spokój, no i prawie 50 osób na miejsce Tym wiêkszy szacun dla Ciebie za kierunek i wytrwa³oœÌ, ale widaÌ profesura wiedzia³a co robi i kogo bierze.
Podoba mi siĂŞ ta pierwsza historia, zaczytaÂłem siĂŞ , ma tytuÂł ? Samochodowa kompozycja teÂż fajna. Wszystkie prace majÂą takie lewostronne ciÂśnienie.
Jak swoje dotychczasowe techniki zmiksujesz z aero, mo¿e wyjœÌ coœ ciekawego i nowego, czekam i œledzê. POWODZENIA |
|
|
|