Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Ari29
Wys³any: 2009-12-13, 12:26   
0
UP DOWN

Witam ja u¿ywam pompy DP700 butla 180l silnik 4kw+sata3000hvlp daje rade bez problemu wydajnosc kompresora na wyjsciu 490l praktyczna wyliczona ze wzoru

pio_len
Wys³any: 2009-12-13, 13:40   
0
UP DOWN

Jak wam siê sprawuj± pompy z serii DP jaka jest ich trwa³o¶æ przecie¿ to jest chinol .

zibi86
Wys³any: 2010-01-04, 18:14   
0
UP DOWN

Panowie musze wiedziec jedna rzecz mam zbiornik 180 L i planuje zakup samego kompresora link ponizej i czy silnik 2,2kw 1450 obr/min da rade bo gosc mi dzisiaj mowil ze musi byc 3kw 2800 obr/min bo tamten nie podola bedzie nie wydajna. Nie wiem co robic bo taki silnik kosztuje majatek a w garazu na polce lezy 2,2kw i teraz nie wiem czy jest sens zaczynac robote
Abac
sprê¿arka przemys³owa-B3800B
2 -cylindrowy agregat firmy ABAC smarowany olejem
z zaworami ze stali nierdzewnej dla zapewnienia optymalnych osi±gów
cylindry wykonane z ¿eliwa szarego, t³oki z aluminium
CE sprawdzona jako¶æ wg normy DIN ISO 9001
Przepustowo¶æ: 476 L/min
Wydajno¶æ efektywna oko³o 360 L/min
Maks. ci¶nienie: 11 bar
Poziom ci¶nienia d¼wiêku: 97 LWA
Do wspó³pracy z silnikiem 2,2 – 3 KW
1600 obr/min. wolnoobrotowy agregat dla zapewnienia d³u¿szej ¿ywotno¶ci
Odpowiednie ko³o wentylatora dla zapewnienia optymalnego ch³odzenia
Z wstêpnym ch³odzeniem sprê¿onego powietrza - ch³odnica wstêpna
Zminimalizowana ilo¶æ tworz±cego siê kondensatu
230-400/50 Volt/Hz
Wymiary: 301 x 341 x 402 mm
Masa: 12 kg
wydaje mi sie ze odp jest w tym zdaniu
Cytat:
1600 obr/min. wolnoobrotowy agregat dla zapewnienia d³u¿szej ¿ywotno¶ci
ale jakie jest wasze zdanie

kompresor.jpg
Plik ¶ci±gniêto 99 raz(y) 31.25 KB

ROBA 
Wys³any: 2010-01-04, 18:51   
0
UP DOWN

zibi86 tu opisa³em porównanie 3 kompresorów, temet kompresor na dole

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=3159

2,2 KW odpada z miejsca , na 3KW nie uzyskasz odpowiedniej wydajnosc chocbys kombinowa³ z szajbami jedynie moge polecic 4 KW 2850obr cena 430z,³
1600obr po za³ozeniu szajby bedzie zawolny i nie uciagnie mam silnik 2850 obr szajba 90mm i kreci si strasznie pomalutku
ja ma niestety kupiony silnik 3 KW2850obr/min i za³uje wiec od razu kup ten 4 kW 2850obr/min

zibi86
Wys³any: 2010-01-04, 19:40   
0
UP DOWN

Cytat:
4 KW 2850obr cena 430z,³

Dzieki za pomoc Roba a gdzie w tej cenie mozna nabyc taki silnik czyli jednak dupa trzeba szukac wiekszy

ROBA 
Wys³any: 2010-01-04, 19:54   
0
UP DOWN

zabi86 tu masz silnik

http://www.allegro.pl/ite...r_min_nowy.html

silnik elekteyczny 3 fazowy 4KW 2880obr/min cena 419z³

zibi86
Wys³any: 2010-01-04, 19:58   
0
UP DOWN

dzieki za pomoc jakos nie moglem znalezc :D Da³bym ci punkta tylko nie wiem jak ^^

PionekGT 
Wys³any: 2010-01-04, 20:17   
0
UP DOWN
Pocz±tkuj±cy

Sk±d: Lêbork
mam pytanie czy taki bojler od wody wytrzyma³ by te 8 bara
bo jak bêdê przy kasie to chce zrobiæ po¿±dna sprê¿arke i my¶la³em nad dwoma zbiornikami ma³y i duzy gdy nie bede potrzebowa³ zeby dó¿o nabi³a to bym zakreci³ duzy i na ma³y by bi³o np zeby ko³o nap±powaæ czy co¶ a do malowania otwiera³ bym du¿y powiesil bym go obok gara¿u we wiacie na scianie a pod spodem wstawi³ bym sprê¿arke silnik mam jaki¶ na si³e tylko kompresor teraz;d a chocia¿ bym mia³ cicho w garazu ;p a tak jak co¶ maluje tym ma³ym kompresorem (ma³e elementy) to g³o¶no w gara¿u a musze go mieæ blisko bo jak sie zagrzeje to sie ciezko w³ancza i czesem nie mo¿e;p trzeba wy³aczyc i w³aczyc na w³aczniku lub dac odpocz±æ

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-01-04, 20:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
boiler :shock:
lepiej butla od lpg

shalashaska 
Wys³any: 2010-01-05, 19:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Kraków
Boiler powinien posiadaæ jakie¶ dane techniczne.

f_maciej
Wys³any: 2010-03-23, 19:44   
0
UP DOWN

shalashaska, mam pytanie do Ciebie, w jaki sposób wspawa³e¶ te mufki z drugiego zdjêcia na pierwszej stronie tematu?? Dajmy na to,¿e mufka ma na zewn±trz 20mm ¶rednicy, w butli robi³e¶ dziurê wiêksz± od tej mufki, czy równ± ¶rednicy wewnêtrznej mufki i dooko³a obla³e¶ spawem??

shalashaska 
Wys³any: 2010-10-26, 11:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Wywierci³em otwór fi13mm i pospawa³em mufê.Kompresor przeszed³ kilka drobnych zmian. Przede wszystkim kupi³em zawór zwrotny typowy dla kompresora gdy¿ te zwyk³e umiera³y albo wadliwie dzia³a³y, dospawa³em uchwyty z przodu i z ty³u do transportu oraz zmieni³em kó³ka na wiêksze.

Mam problem z filtrami powietrza, otó¿ gdzie¶ mi siê zapodzia³y a nowe sporo kosztuj±.Macie jaki¶ dobry sprawdzony sposób jak zrobiæ filtr powietrza?

mebArth 
Wys³any: 2010-11-12, 19:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
nie chce mi sie czytac wszytskiego ale butla 50L nie pociagnie HVLP. 500 owszem. Pozdro i powodzonka

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-13, 04:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
mebArth napisa³/a:
butla 50L nie pociagnie HVLP. 500 owszem.
Z t± 500L to bez przesady. Faktem jest, ¿e lepsza jest ciut wiêksza. Zale¿y jeszcze od tego jakie i ile jest odbiorników pracuj±cych na raz i takie tam inne. Ale najwa¿niejsza jest wydajno¶æ kompresora. Du¿y baniak pomaga, ale nic nie da je¶li kompresor nie bêdzie mia³ odpowiedniej wydajno¶ci.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-13, 18:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
To znaczy jakiej ?

[ Dodano: 2010-11-13, 18:15 ]
mebArth napisa³/a:
nie chce mi sie czytac wszytskiego ale butla 50L nie pociagnie HVLP. 500 owszem. Pozdro i powodzonka

... HVLP poci±gnie nawet ... bez butli :tak:

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-13, 21:32   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
To znaczy jakiej ?
Niby ³atwe pytanie ale przy ograniczonych funduszach nie zawsze.
Tak na ch³opski rozum najlepszym rozwi±zaniem by³oby aby kompresor mia³ tyækê wiêksz± wydajno¶æ ni¿ maxymalne zapotrzebowanie na powietrze wszystkich odbiorników pracuj±cych jednocze¶nie, a zarazem aby mia³ ciut wiêkszy baniak.

I to by³a ta ³atwiejsza czê¶æ odpowiedzi, a ta trudniejsza: o ile wiêksza wydajno¶æ i jaki baniak do danego poboru to ju¿ nie jest odpowied¼ dla zwyk³ego zjadacza chleba jak Ja. Tu ju¿ raczej jest pole do popisu dla technologów takich jak Ty.

Ja mogê siê tylko wypowiedzieæ np. na prostym przyk³adzie takim jak mój. Np. u mnie pistolety nie s± najwa¿niejszymi odno¶nikami zu¿ycia powietrza gdy¿ posiadam inne urz±dzenia które s± bardziej powietrzo¿erne. I w moim przypadku s± to narzêdzia pneumatyczne. I tak mam sprê¿arkê 200L i wydajno¶ci realnej ok. 340L i z malowaniem nie mam ¿adnych problemów {nawet maluj±c calaki}. Nawet najbardziej powietrzo¿ernym w mojej stajni pistoletem to do baz: Iwat± WBX-em która katalogowo ma zapotrzebowanie na powietrze wiêksze ni¿ wydajno¶æ mojej sprê¿arki czyli 370L. {tym bardziej pistolem do klarów który katalogowo potrzebuje 285L}. Ale to te¿ dziêki wiêkszemu {ni¿ 50L} baniakowi oraz techniki malowania. Techniki, gdy¿ przyk³adowo mam 2 kolegów którzy maj± j± inn± i oni ju¿ mieliby pewne problemy, gdy¿ podczas malunków nie odpuszczaj± nigdy do koñca spustu pistoletu. Ot tak± maj± technikê, ¿e przy malowaniu jak odpuszczaj± cyngiel to tylko do momentu zamkniêcia iglicy a powietrzem non stop "sycz±". Tak siê przyzwyczaili i tak maj±, a ja i zdecydowana wiêkszo¶æ moich znajomych "malarzy" odpuszczamy cyngle do koñca daj±c w tym czasie {w sumie nie zamierzenie} czas sprê¿arce na dobicie powietrza. I jako¶ to idzie.
Natomiast nie jest ju¿ tak kolorowo przy ci±g³ym czy te¿ d³ugotrwa³ym u¿ywaniu np. pneumatów. Ze szlifierk± oscylacyjn± jest ok nawet gdy matujê calutkie auto {bo ja nie u¿ywam w ogóle wody przy przygotowaniu, tylko wszystko od pocz±tku do koñca ¶migam na sucho}, ale ju¿ na takim popularnym pneumacie gdy czasami zdarza³o mi siê heblowaæ ca³y dzieñ ju¿ musia³em dawaæ sprê¿arce odpocz±æ bo i siada³a i siê nie wyrabia³a.

Tak¿e suma sumarum zapotrzebowanie na powietrze pistoletu to nie wszystko, bo s± jeszcze inne odbiorniki które mog± potrzebowaæ go wiêcej i w sposób bardziej ci±g³y jak te¿ i bardziej d³ugotrwa³y.
Przy malowaniu mo¿na i z regu³y robi siê przerwy, szczególnie przy malowaniu elementów a tym bardziej nie wielu. Gorzej jest gdy pracuje siê czym innym w sposób ci±g³y.
Ale na ten temat to pewnie mo¿na esej napisaæ.
Najfajniej by³oby kupiæ ¶rubê z kosmiczn± wydajno¶ci± to poci±gnê³aby i pistolet i pneumaty i piaskarkê, ale dla przeciêtnego "gara¿owca" na ogó³ jest to zbêdny wydatek.
Tu chyba najbezpieczniej by³oby zobaczyæ jakie maxymalne zapotrzebowanie na powietzre ma obecnie u¿ywane urz±dzenie jak te¿ i wzi±æ pod uwagê to które ma siê w realnych najbli¿szych planach zakupiæ, dodaæ do tego "jeszcze co¶" plus ciut wiêkszy baniaczek i nic mniejszego nie kupowaæ.
Lecz nie ¿yjemy w Ksiêstwie Monako i najczê¶ciej niestety g³ównym aspektem bywaj± fundusze.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-13, 21:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
... a z konkretów nic ? :cool:

Co¶ pokrêci³e¶ z tymi wydajno¶ciami sprê¿arki i zapotrzebowaniem pistoletu ...

Zak³adaj±c, ¿e pistolet potrzebuje 300 l/min i sprê¿arka daje 300 l/min to pozostaje tylko zapytaæ, czy da ona te 300 ze sta³ym ci¶nieniem 2 bar. Jak tak ... to zbiornik nie jest do niczego potrzebny. Jak nie da ... to trzeba t± objêto¶æ powietrza tam zgromadziæ i ... gdyby ten zbiornik mia³ 20 litrów pojemno¶ci, ale jakim¶ cudem da³oby siê tam napompowaæ 50 bar ... to raczej nie bêdzie problemu, przy lakierowaniu. Wydajno¶æ w l/min to jedno ... a ci¶nienie to zupe³nie co innego ( bar )

Jedne parametr jest mniejszy to drugi musi byæ wiêkszy ... wszystko w jednym celu ... 300 litrów / minutê przy 2 barach ci¶nienia. Poza tym ma³o która sprê¿arka t³okowa jest przygotowana konstrukcyjnie do pracy ci±g³ej. Musi mieæ czas na to ¿eby ostyg³a ... ale jakby tak znale¼æ producenta który ma sprê¿arkê do pracy ci±g³ej, a jego agregat wali 300 l/min do 10 bar ... to zbiornik takiej sprê¿arki mo¿e mieæ 50 litrów pojemno¶ci i pozwoli to na lakierowanie ka¿dym pistoletem ca³ego samochodu ... bez wzglêdu na technikê.

... tyle z konkretów ...

... mo¿e poza tym, ¿e IWATA W400 WBX to klasa HVLP ( Hight T.E.C ) i z zasady potrzebuje wiêkszej objêto¶ci powietrza .... W 400 LPH LVX to ju¿ tylko 120 l/min. To dla tych co chc± lakierowaæ Iwat± z pro atomizacj± / g³owic± EXTREM ... a maj± ma³y nie wydajny kompresor.

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-14, 00:51   
0
UP DOWN

No masz oczywi¶cie racjê.
Dlatego te¿ w moim przypadku mimo, ¿e sprê¿arka bije do 11 barów i ma baniak 200L, to jednak przy heblu pneumatycznym siada je¶li chcê nim pracowaæ non stop. Jak ju¿ czujê, ¿e zwalnia, to robiê przerwê. Tzn. robi³em, bo ju¿ z lekka zm±drza³em i takich robót nie robiê. Mam do¶æ rze¼bienia w g...nie.
Wiem, ¿e w taki sposób sam sobie rozpitala³em sprê¿arkê, ale có¿.... kasa zas³ania³a rozum.
Co prawda dodatkowo j± stuningowa³em, ale nie powinieniem i tak tak robiæ.
Tuning polega na tym, ¿e mam Italiañca takiego jak na focie powy¿ej strony i na pasku klinowym ma drucian± obudowê, wiêc do niej doczepi³em spory dodatkowy wiatrak, który podczas takich prac chodzi³ non stop -nawet jak sprê¿arka stawa³a. Wiem, ¿e to partyzantka i nie profi ale skuteczne, bo ostatecznie nie grza³a siê mocniej czy te¿ du¿o mocniej ni¿ podczas normalnej pracy bez tego patentu.
{no i 2 razy do roku wymienia³em olej. Teraz, jak ju¿ tak jej nie r¿nê to raz do roku}

odli05 
Wys³any: 2010-11-17, 20:28   
0
UP DOWN

Ja szukam,teraz sprezarki do siebie na warsztat samochodowy i lakierniczy polecicie cos??
Obecnie uzywam starego ogorka:) z 400l butla ^^

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: