Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
resko
Wysłany: 2010-02-23, 18:06   Jak to zakryĂŚ?
0
UP DOWN

Witam panowie :) .Mam do Was takie o to pytanie,jak zakryÌ to miejsce co jest pokazane czerwon¹ strza³k¹ na zdjêciu?Jest to miejsce,wg³êbienie po listwie ozdobnej,zdjêcie przedstawia tylny b³otnik ale listwy id¹ przez ca³y samochód,drzwi i kawa³ek na przednim b³otniku.Postanowi³em to zlikwidowaÌ i zrobiÌ na g³adko,myœlê ¿e fajnie to bêdzie wygl¹da³o :tak: .Powiedzcie mi jak to najlepiej zrobiÌ.Nadmieniê,¿e to wg³êbienie po listwach ma nieca³y centymetr.Czy mo¿na to zaszpachlowaÌ szpachl¹ z w³óknem?Proszê o rady jak to najlepiej zrobiÌ.Pozdrawiam :spoko:

[ Dodano: 2010-02-23, 18:08 ]
Przepraszam,Âże daÂłem dwa zdjĂŞcia :/ to przypadkiem :) Niech moderator jak moÂże to usunie jedno zdjĂŞcie :help:

ZdjĂŞcia-0024.jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 48.61 KB

ZdjĂŞcia-0024.jpg
Plik ściągnięto 69 raz(y) 48.61 KB

ZIEMBA
Wysłany: 2010-02-23, 18:23   
0
UP DOWN

Resko, nie wiem czy to tak Âładnie bĂŞdzie wydlÂądac. Ja u siebie teÂż tak chciaÂłe zrobic, ale zamiast tego malÂłem listwy w kolor nadwozia i efekt jest super. Co do szpachlowania to moÂżna i tak, ale ja bym dopasowaÂł do tego blaszke i to zaspawaÂł.

resko
Wysłany: 2010-02-23, 18:27   
0
UP DOWN

No tak kolego jednym siĂŞ podobajÂą te listwy a drugim nie :tak: ja chcĂŞ zmieniĂŚ troszkĂŞ wyglÂąd tego auta ;) myÂślĂŞ,Âże fajnie to bĂŞdzie wyglÂądaÂło :lol: A powiedz mi jaki moÂżna daĂŚ na to szpachel?MĂłgÂłbyÂś mi napisaĂŚ co i jak Âżeby byÂło ok?

ZIEMBA
Wysłany: 2010-02-23, 18:50   
0
UP DOWN

No ja bym to najpierw dok³adnie porysowa³ papierem p 80 ¿eby by³a dobra przyczepnoœc i po³o¿y³ na to zwyk³¹ szpachle. Mo¿na by dac i najpierw podk³ad pod t¹ szpachle. Najlepiej ¿eby wygr¿ac t¹ szpachle promiennikiem ¿eby dobrze usiad³a bo troche jej bedzie, ale pewnie promiennika nie masz. Zakituj to, tylko nie wa³ odrazu tyle szpachli ¿eby zakryc ca³oœc tylko po³o¿ na to ze 4 warstwy w odstêpie powiedzmy co godzine. Po ka¿dej warstwie przeszlifuj zanim po³o¿ysz nastêpna. Jak ju¿ wyprowadzisz na gotowo to pryœnij podk³adem i zostaw tak na jak najd³u¿ej, tydzieù, dwa, ¿eby szpachla sobie usiad³a. I tak musisz progi porobic. Potym czasie przeszlifuj to na klocku drobnym papierem i zapodk³aduj ju¿ pod lakierowanie.

resko
Wysłany: 2010-02-23, 18:55   
0
UP DOWN

DziĂŞki o to mi chodziÂło konkretna odpowiedÂź :spoko: BĂŞdĂŞ dawaÂł cienkÂą warstwĂŞ nawet raz dziennie na razie mi siĂŞ nie Âśpieszy :tak: i tak aÂż wyprowadzĂŞ :) .

crystal
Wysłany: 2010-02-23, 19:01   
0
UP DOWN

A mata szklana dla wypeÂłnienia i potem szpachla?
TrochĂŞ to taĂąsze i bardziej elastyczne pod spodem.

resko
Wysłany: 2010-02-23, 19:06   
0
UP DOWN

Nie bĂŞdĂŞ patrzyÂł czy taĂąsze :) tylko Âżeby byÂło dobrze zrobione :tak: a jak ty myÂślisz lepiej daĂŚ pod spĂłd matĂŞ szklanÂą?dlaczego?

crystal
Wysłany: 2010-02-23, 19:22   
0
UP DOWN

resko napisał/a:
Nie bĂŞdĂŞ patrzyÂł czy taĂąsze

To tylko dodaÂłem przy okazji.
resko napisał/a:
a jak ty myÂślisz lepiej daĂŚ pod spĂłd matĂŞ szklanÂą?dlaczego?

Wg mnie naleÂży unikaĂŚ grubych warstw szpachli, szpachla jest przewidziana do wyrĂłwnywania a nie zapeÂłniania 10mm uskoku, ponadto uwaÂżam Âże laminat swoimi wÂłaÂściwoÂściami jest bliÂższy blachy niÂż szpachla wiĂŞc logicznie byÂłoby daĂŚ go pomiĂŞdzy.
Jeszcze przydaÂła by siĂŞ wypowiedÂź kogoÂś kto kÂładÂł szpachlĂŞ na laminat.
Jak ja bym to robiÂł i nie mĂłgÂł pospawaĂŚ to na pewno daÂłbym laminat ale trochĂŞ w inny sposĂłb, ktĂłry Ciebie napewno nie interesuje.

michalLbn
Wysłany: 2010-02-23, 19:51   
0
UP DOWN

Ja robi³em coœ takiego rok temu na oplu calibra. szpachli jest ponad 10mm. Posz³a warstwa w³ókna z ¿ywic¹ a¿ do wyrównania zag³êbienia. Na to szpachla z w³óknem szklanym i na koniec bia³a szpachla. Wszystko siedzi do dzisiaj i nic nie pêka. Progi laminatowe by³y na g³adko robione w ten sam sposób i te¿ nic siê nie dzieje.

resko
Wysłany: 2010-02-23, 19:52   
0
UP DOWN

powiedz jak byÂś go daÂł jestem otwarty na wszelkie propozycje :)

crystal
Wysłany: 2010-02-23, 20:09   
0
UP DOWN

Skoro nalegasz ;P
1. ¿ywica epoxydowa ze styrenem i mata na go³¹ blachê - na równo
2. podkÂład epoxydowy
3. baranek
4. podkÂład baza...
MĂłwiÂłem Âże nie pod Twojemu :D

resko
Wysłany: 2010-02-23, 20:41   
0
UP DOWN

ale to jak daÂłbyÂś baranka na caÂłe auto czy jak?

crystal
Wysłany: 2010-02-23, 21:08   
0
UP DOWN

:> interesujÂący pomysÂł.
Tylko na mate i ³¹czenie.
Aha i jak to bĂŞdziesz matÂą robiÂł i poliestrem to zrĂłb tak Âżeby nie byÂło do laminatu dostĂŞpu wody.

resko
Wysłany: 2010-02-23, 21:10   
0
UP DOWN

nie baranek odpada to nie autosan Âżeby go tym babraĂŚ :tak: ale z tÂą matÂą to muszĂŞ pomyÂśleĂŚ :)

crystal
Wysłany: 2010-02-23, 21:11   
0
UP DOWN

MĂłwiÂłem Âże to nie jest podejÂście ktĂłre Ci odpowiada.

resko
Wysłany: 2010-02-23, 21:12   
0
UP DOWN

michalLbn napisał/a:
Ja robi³em coœ takiego rok temu na oplu calibra. szpachli jest ponad 10mm. Posz³a warstwa w³ókna z ¿ywic¹ a¿ do wyrównania zag³êbienia. Na to szpachla z w³óknem szklanym i na koniec bia³a szpachla. Wszystko siedzi do dzisiaj i nic nie pêka. Progi laminatowe by³y na g³adko robione w ten sam sposób i te¿ nic siê nie dzieje.

to twoja calibra?a o co chodzi z progami?robiÂłeÂś progi z maty czy jak? :)

Bodzio 
Wysłany: 2010-02-23, 21:30   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Tylko mi nie mówcie ¿e dajecie szpachel tylko?? Przecie¿ to paranoja, najpierw takie 1cm miejsca na listwy siê spawa, a póŸniej lekko tylko szpachl¹ ¿eby na 100% wyrównaÌ ca³oœÌ (wiadomo ¿e ciê¿ko zrobiÌ to bez szpachli, o cynowaniu nie wspomnê...) Dla mnie szpachel w tak du¿ych iloœciach, jakieœ maty szklane itp itd to WT - WIEJSKI TUNING..... I s¹dzê ¿e nie ja jeden tak twierdzê...
No chyba Âże komuÂś siĂŞ nudzi i chce spierniczyĂŚ auto to jego sprawa, ale... "jak pies siĂŞ nudzi, to sobie jaja liÂże" a nie fuszere odpindala.....

crystal
Wysłany: 2010-02-23, 21:38   
0
UP DOWN

Wiadomo Âże spawanie najlepsze - taka byÂła pierwsza odpowiedz.
Dalsza dyskusja wynika z odrzucenia tej metody przez autora.

lak 
Wysłany: 2010-02-24, 00:24   
0
UP DOWN

Spawanie,szp.z wÂł.szklanym,wykoĂączyĂŚ szp.podstawowÂą podkÂład wyp.i lakier....

resko
Wysłany: 2010-02-24, 19:44   
0
UP DOWN

crystal napisał/a:
Wiadomo Âże spawanie najlepsze - taka byÂła pierwsza odpowiedz.
Dalsza dyskusja wynika z odrzucenia tej metody przez autora.

Nie nie :nie: ja nic nie odrzuciÂłem,chcĂŞ Âżeby wiĂŞcej osĂłb siĂŞ wypowiedziaÂło jak to najlepiej zrobiĂŚ :)

Bodzio 
Wysłany: 2010-02-24, 23:04   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Najlepiej spawaÌ, ka¿da inna odp typu "nawal szpachli 1cm i bêdzie gitara" to prostactwo i odpindalanie fuszerki, rozumiesz? Jeœli to do Ciebie nie dociera i szukasz kogoœ kto potwierdzi to co i tak zrobisz (szpachel 1cm) to sorki, brak s³ów...

lak napisał/a:
Spawanie,szp.z wÂł.szklanym,wykoĂączyĂŚ szp.podstawowÂą podkÂład wyp.i lakier....

tak bĂŞdzie dobrze, w skrĂłcie... pomijajÂąc warstwy podkÂładu itp itd, bo o tym w innych tematach jest...

jacenty 741
Wysłany: 2010-02-25, 00:02   
0
UP DOWN

Czekasz na opinie innych? SPAWAÆ !!!

michalLbn
Wysłany: 2010-02-25, 08:30   
0
UP DOWN

Calibra nie moja. ÂŻywica i szpachla siedzi di dziÂś i nie pĂŞka. :)

samurajek
Wysłany: 2010-02-25, 12:15   
0
UP DOWN

Witam
Jak powyÂżej spawaĂŚ - Âżywica - szpachla - podkÂład - lakier koniec roboty.
Na naszych polskich "jak lustro drogach" samej zywicy i szpalchli nie polecam.
pozdro :cool:

resko
Wysłany: 2010-02-25, 18:18   
0
UP DOWN

DziĂŞki chÂłopaki za podpowiedzi :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu