Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
przemal 
Wysłany: 2010-04-21, 09:46   Problem z Cratex-em...
0
UP DOWN

Mam maÂły problem, kupiÂłem farby Auto-AIR CREATEX-a,
a dokÂładnie to Candy orange, problem mam taki Âże maluje bÂłotnik od motoru.
BÂłotnik (plastikowy) pomalowany podkÂładem i czarnym matem, i za cholere nie moge uzyskaĂŚ koloru z tej farby Cratexa ... Robi sie taka mgieÂłka, ale ledwo widaĂŚ ten pomaraĂącz...
Teoretycznie bÂłotnik ma mieĂŚ pomaraĂączowe pĂŞkniecia na czarnym matowym tle, i tyle.
I nie wiem co robiĂŚ, czy to przez to Âże to wodna farba ??

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-21, 10:04   
0
UP DOWN

Candy widaÌ "tylko i wy³¹cznie" na bia³ym... taka jest jego najwiêksza zaleta... malujesz wzór w szaroœciach i kolorujesz go warstw¹ candy... coœ mi sie zdaje ¿e ciê¿ko bêdzie ci to uzyskaÌ, bo candy trzeba pokryÌ klarem, a nie wiem jak bêdzie wygl¹da³ candy pod patowym klarem... ewentualnie mo¿esz teraz maskowaÌ, pomalowaÌ pêkniêcia na bia³o, potem candy, potem klar.... tylko nie wiem czy nie bêdzie tego za grubo...

przemal 
Wysłany: 2010-04-21, 10:18   
0
UP DOWN

No teraz rozumiem... No nic bede walczyÂł z tym dalej ;) A tak na przyszÂłoÂś, jest jakaÂś farba co mi wyjdzie (bez biaÂłego) kolor na takim czarnym macie ??

Neonis 
Wysłany: 2010-04-21, 13:37   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Farby jakich szukasz nazywajÂą siĂŞ Opaque (ang. nieprzezroczysty)... MoÂżesz teÂż szukaĂŚ pod hasÂłem Permanent (nie Transparent)...

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-21, 13:56   
0
UP DOWN

ot takie na przykÂład:

http://www.aerografia.com...?cPath=46_60_74

przemal 
Wysłany: 2010-04-21, 14:33   
0
UP DOWN

Dzieki :spoko: Szkoda Âże nie zapytaÂłem wczeÂśniej o to :sciana:

PrimoOne 
Wysłany: 2010-04-21, 18:17   
0
UP DOWN

A jak kladles to candy?? I z czym rozcienczales??

cube 
Wysłany: 2010-04-23, 13:05   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
Candy widaÌ "tylko i wy³¹cznie" na bia³ym... taka jest jego najwiêksza zaleta... malujesz wzór w szaroœciach i kolorujesz go warstw¹ candy...

ooo i tu siê nie zgodzê!!! :nie: z tym "tylko i wy³¹cznie"
tzn owszem malowanie candysami na czarnym tle to pomyÂłka - bo dalej wszystko bĂŞdzie czarne, ale na biaÂłym tle candy nie wyglÂąda najlepiej. (jeÂśli chodzi o jednolite malowanie jakiejÂś powierzchni) najlepsze efekty dajÂą te farbki na podkÂładzie metalicznym (np. srebrnym) lub na goÂłej blaszce przeszlifowanej nieregularnie zabezpieczonej bezbarwnym podkÂładem.

z ca³¹ reszta - to oczywiœcie popieram. jeœli maj¹ byÌ pomaraùczowe pêkniêcia to chyba faktycznie trzeba je machn¹Ì na bia³o (lub spróbowaÌ na srebrnym metaliku) i póŸniej candy i bezb.

jak cofnê siê na chatê to zamieszczê stosowny panelik porównawczy (bo w³aœnie wczoraj machn¹³em taki¿) :spoko:

cube 
Wysłany: 2010-04-23, 17:06   
0
UP DOWN

otó¿ i rzeczone panelki
jeden na biaÂłym tle
drugi na tle szlifowanej blachy
te same colorki AA CANDY

rRó¿nica KOLOsALNA :shock:
na biaÂłym wyglÂądajÂą jak zwykÂłe opaqi(kryjÂące)
na blaszce ÂłapiÂą ÂświatÂło i dajÂą lukier

P1020600.JPG
BLACHA
Plik ściągnięto 104 raz(y) 215.1 KB

P1020601.JPG
NA BIAÂŁYM
Plik ściągnięto 79 raz(y) 172.7 KB

cube 
Wysłany: 2010-04-24, 13:27   
0
UP DOWN

a tak wyglÂąda candy AA (raceing blue) czyli ten sam kolor co na poprzednich panelikach w dolnym lewym rogu na podkÂładzie metalicznym (AA coarse alu base)

wybaczcie ale juÂż mi siĂŞ nie chciaÂło bawiĂŚ z wszystkimi kolorkami i brzegi sÂą bez maski wiĂŞc wyszedÂł fade

P1020605.JPG
Plik ściągnięto 61 raz(y) 265.04 KB

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-24, 13:55   
0
UP DOWN

cube napisał/a:
"tylko i wy³¹cznie"
pisa³em w cudzys³ów, bo za³o¿enie candy jest takie ¿e jasna podwarstwa siê przebija a ciemna zostaje ciemna... jak zrobisz obrazek w szaroœciach i przelecisz po ca³oœci warstwê candy, efekt bêdzie taki, ¿e po prostu nadasz kolor... wiadomo ¿e czarny nie pozostanie tak samo czarny, bo nie jest czerni¹ idealn¹ i odbija czêœÌ œwiat³a, ale biel przybierze kolor candy. Potem spróbuj to samo z transparentami - zostawi¹ nawet na czerni swój kolor. Candy jest jak barwione szk³o, "barwi" œwiat³o które przez ni¹ przechodzi, a nie te odbite. Dlatego srebra, zw³aszcza grube bêd¹ fajnie skrzy³y siê kolorem...

Neonis 
Wysłany: 2010-04-24, 19:45   
0
UP DOWN
aerografit.pl

A wiĂŞc mowisz, Âże "Transparenty" sÂą bardziej permanentne (majÂą wiĂŞksze krycie) niÂż Candy?

cube 
Wysłany: 2010-04-24, 22:16   
0
UP DOWN

tak mi siĂŞ wydaje, jak w tym temacie (ktĂłry juÂż widziaÂłeÂś)

candy vs transparent

ponadto wydaje mi siĂŞ Âże dodajÂąc kolejne warstwy candy AA nie ÂściemniajÂą koloru, albo w b. maÂłym stopniu natomiast im wiĂŞcej warstw transparentu tym ciemniejszy siĂŞ staje choĂŚ bez dodatkĂłw na pewno jeÂśli pod spodem jest cos jasnego to do koĂąca tego nie przykryje ( jak opaqi) - ale tej teorii jeszcze nie udowodniÂłem - moÂże ktoÂś z wiĂŞkszym doÂświadczeniem odpowie

Neonis 
Wysłany: 2010-04-25, 11:09   
0
UP DOWN
aerografit.pl

W takim razie do malowania realistycznych pÂłomieni lepsze sÂą candy czy transparenty?

cube 
Wysłany: 2010-04-25, 12:00   
0
UP DOWN

moje dotychczasowe prĂłby wypadÂły ÂżaÂłoÂśnie wiĂŞc tu nie pomogĂŞ :nie:

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-26, 07:48   
0
UP DOWN

Candy nakÂładajÂąc kolejne warstwy (ten z AA) robi siĂŞ bardziej intensywny... a transparent w koĂącu pokryje na blaszke (jak opaq) ... co do pÂłomieni, to ogĂłlnie przyjĂŞte jest Âże najlepsze sÂą candy... jak prĂłbowaÂłem siÂł z pÂłomieniem to candy moim zdaniem byÂł lepszy...

cube 
Wysłany: 2010-04-27, 15:48   
0
UP DOWN

NURTOWAÂŁO mnie to ciemnienie/krycie/zwiĂŞkszanie intensywnoÂści barwy, wiĂŞc wykonaÂłem kolejny panelik, acz wnioski nie sÂą jednoznaczne

panelik to znowu blaszka alu szlifowana dremelkiem i na to bezbarwny podkÂład

nastĂŞpnie kolory Auto-Air
candy apple red
transparent fire red

candy brite blue
i transparent blue

i patrzÂąc od lewej do prawej
1 warstwa, 3 warstwy, 9 i 12-16

wnioski - faktycznie im wiĂŞcej warstw tym intensywniejszy, ciemniejszy i mniej przeÂźroczysty kolor siĂŞ staje. DuÂżo szybciej w przypadku transparentnych niÂż candy.
acz najwyraŸniej ró¿ne kolory zachowuj¹ siê inaczej tzn apple red z najwiêksz¹ iloœci¹ warstw tj. ok 12 sta³ siê w³aœciwie nieprzezroczysty o tyle brite blue z ok. 16 dalej jest przeŸroczysty i nie wyobra¿am sobie ¿eby da³o siê go zrobiÌ opaqiem(kryj¹cym).

i podobnie z transparentami o ile fire red b.szybko staÂł siĂŞ kryjÂący (12 warstw nic spod spodu nie widaĂŚ) to blue 16 warstw mimo bardzo intensywnej barwy nadal przeÂświeca spĂłd.

zdjĂŞcia niestety niezbyt dobrze oddajÂą efekt (postaram siĂŞ jeszcze zrobiĂŚ w pe~Âłnym sÂłoĂącu)

P1020609.JPG
Plik ściągnięto 78 raz(y) 137.28 KB

P1020607.JPG
Plik ściągnięto 64 raz(y) 94.38 KB

P1020606.JPG
Plik ściągnięto 62 raz(y) 136.38 KB

przemal 
Wysłany: 2010-04-28, 09:32   
0
UP DOWN

Szczerze jeszcze sie do tego nie zabraÂłem, bede jechaÂł najpierw biaÂłym, tyko teraz zastanawiam sie czy nie pojechaĂŚ srebrnym akrylem z dodatkiem metaliku najpierw ;)
Przez wekeend bede sie z tym bawiÂł :)

cube 
Wysłany: 2010-04-28, 16:13   
0
UP DOWN

proponujĂŞ jeÂśli efekt koĂącowy ma przypominaĂŚ realistyczne pĂŞkniĂŞcia to wymodelowaĂŚ je biaÂłym i szarym i na to candy

jeÂśli ma siĂŞ fajnie skrzyĂŚ to moÂżna tym metalikiem - tylko wtedy trzeba raczej zastosowaĂŚ maski bo ten srebrny metalik lata wszĂŞdzie (2 metry dalej bĂŞdzie siĂŞ bÂłyskaÂł) :blee:

a najlepiej w ogĂłle zrĂłb mini paneliki prĂłbne i porĂłwnaj efekty. farby pĂłjdzie na to niewiele a przynajmniej efekt bĂŞdzie przewidywalny :tak:

LoboLoco 
Wysłany: 2010-04-28, 23:28   
0
UP DOWN

Ja dorzucĂŞ od siebie tyle, Âże najlepiej bĂŞdzie cieniowaĂŚ sugerujÂąc siĂŞ jakimÂś wzorem... nie wiem jakiego efektu oczekujesz przemal ... ale jeÂśli coÂś a la lawa, to zwykÂłe szablon i kolor na blaszkĂŞ bĂŞdzie wyglÂądaÂł jak projekt w toku...

http://msp235.photobucket...ari322/Lava.gif
http://www.swisseduc.ch/s...lake-mf9255.jpg
http://thumbs.dreamstime....42988U12o3o.jpg
http://lovingthebigisland.../lava-night.jpg
http://images.travelpod.c...er-of-lavax.jpg
http://photography.nation...r-979302-ga.jpg
http://www.en.mahidol.ac....20090506_01.jpg

Ale to tylko moja wolna sugestia, nie wiem na ile to jest projekt airbrush ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu