Autor |
Wiadomość |
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-04-21, 09:46 Problem z Cratex-em...
|
0
|
|
|

|
Mam maÂły problem, kupiÂłem farby Auto-AIR CREATEX-a,
a dokÂładnie to Candy orange, problem mam taki Âże maluje bÂłotnik od motoru.
BÂłotnik (plastikowy) pomalowany podkÂładem i czarnym matem, i za cholere nie moge uzyskaĂŚ koloru z tej farby Cratexa ... Robi sie taka mgieÂłka, ale ledwo widaĂŚ ten pomaraĂącz...
Teoretycznie bÂłotnik ma mieĂŚ pomaraĂączowe pĂŞkniecia na czarnym matowym tle, i tyle.
I nie wiem co robiĂŚ, czy to przez to Âże to wodna farba ?? |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-21, 10:04
|
0
|
|
|

|
Candy widaÌ "tylko i wy³¹cznie" na bia³ym... taka jest jego najwiêksza zaleta... malujesz wzór w szaroœciach i kolorujesz go warstw¹ candy... coœ mi sie zdaje ¿e ciê¿ko bêdzie ci to uzyskaÌ, bo candy trzeba pokryÌ klarem, a nie wiem jak bêdzie wygl¹da³ candy pod patowym klarem... ewentualnie mo¿esz teraz maskowaÌ, pomalowaÌ pêkniêcia na bia³o, potem candy, potem klar.... tylko nie wiem czy nie bêdzie tego za grubo... |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<< |
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-04-21, 10:18
|
0
|
|
|

|
No teraz rozumiem... No nic bede walczyÂł z tym dalej A tak na przyszÂłoÂś, jest jakaÂś farba co mi wyjdzie (bez biaÂłego) kolor na takim czarnym macie ?? |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-04-21, 13:37
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-21, 13:56
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-04-21, 14:33
|
0
|
|
|

|
Dzieki Szkoda Âże nie zapytaÂłem wczeÂśniej o to |
|
|
|
 |
PrimoOne
|
Wysłany: 2010-04-21, 18:17
|
0
|
|
|

|
A jak kladles to candy?? I z czym rozcienczales?? |
_________________ www.PrimoArt.pl |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-04-23, 13:05
|
0
|
|
|

|
LoboLoco napisał/a: | Candy widaĂŚ "tylko i wy³¹cznie" na biaÂłym... taka jest jego najwiĂŞksza zaleta... malujesz wzĂłr w szaroÂściach i kolorujesz go warstwÂą candy... |
ooo i tu siê nie zgodzê!!! z tym "tylko i wy³¹cznie"
tzn owszem malowanie candysami na czarnym tle to pomyÂłka - bo dalej wszystko bĂŞdzie czarne, ale na biaÂłym tle candy nie wyglÂąda najlepiej. (jeÂśli chodzi o jednolite malowanie jakiejÂś powierzchni) najlepsze efekty dajÂą te farbki na podkÂładzie metalicznym (np. srebrnym) lub na goÂłej blaszce przeszlifowanej nieregularnie zabezpieczonej bezbarwnym podkÂładem.
z ca³¹ reszta - to oczywiœcie popieram. jeœli maj¹ byÌ pomaraùczowe pêkniêcia to chyba faktycznie trzeba je machn¹Ì na bia³o (lub spróbowaÌ na srebrnym metaliku) i póŸniej candy i bezb.
jak cofnê siê na chatê to zamieszczê stosowny panelik porównawczy (bo w³aœnie wczoraj machn¹³em taki¿) |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-04-23, 17:06
|
0
|
|
|

|
otó¿ i rzeczone panelki
jeden na biaÂłym tle
drugi na tle szlifowanej blachy
te same colorki AA CANDY
rRó¿nica KOLOsALNA
na biaÂłym wyglÂądajÂą jak zwykÂłe opaqi(kryjÂące)
na blaszce ÂłapiÂą ÂświatÂło i dajÂą lukier
P1020600.JPG BLACHA |
 |
Plik ściągnięto 104 raz(y) 215.1 KB |
P1020601.JPG NA BIAÂŁYM |
 |
Plik ściągnięto 79 raz(y) 172.7 KB |
|
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-04-24, 13:27
|
0
|
|
|

|
a tak wyglÂąda candy AA (raceing blue) czyli ten sam kolor co na poprzednich panelikach w dolnym lewym rogu na podkÂładzie metalicznym (AA coarse alu base)
wybaczcie ale juÂż mi siĂŞ nie chciaÂło bawiĂŚ z wszystkimi kolorkami i brzegi sÂą bez maski wiĂŞc wyszedÂł fade
P1020605.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 265.04 KB |
|
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-24, 13:55
|
0
|
|
|

|
cube napisał/a: | "tylko i wy³¹cznie" | pisaÂłem w cudzys³ów, bo zaÂłoÂżenie candy jest takie Âże jasna podwarstwa siĂŞ przebija a ciemna zostaje ciemna... jak zrobisz obrazek w szaroÂściach i przelecisz po caÂłoÂści warstwĂŞ candy, efekt bĂŞdzie taki, Âże po prostu nadasz kolor... wiadomo Âże czarny nie pozostanie tak samo czarny, bo nie jest czerniÂą idealnÂą i odbija czêœÌ ÂświatÂła, ale biel przybierze kolor candy. Potem sprĂłbuj to samo z transparentami - zostawiÂą nawet na czerni swĂłj kolor. Candy jest jak barwione szkÂło, "barwi" ÂświatÂło ktĂłre przez niÂą przechodzi, a nie te odbite. Dlatego srebra, zwÂłaszcza grube bĂŞdÂą fajnie skrzyÂły siĂŞ kolorem... |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-04-24, 19:45
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-04-24, 22:16
|
0
|
|
|

|
tak mi siĂŞ wydaje, jak w tym temacie (ktĂłry juÂż widziaÂłeÂś)
candy vs transparent
ponadto wydaje mi siĂŞ Âże dodajÂąc kolejne warstwy candy AA nie ÂściemniajÂą koloru, albo w b. maÂłym stopniu natomiast im wiĂŞcej warstw transparentu tym ciemniejszy siĂŞ staje choĂŚ bez dodatkĂłw na pewno jeÂśli pod spodem jest cos jasnego to do koĂąca tego nie przykryje ( jak opaqi) - ale tej teorii jeszcze nie udowodniÂłem - moÂże ktoÂś z wiĂŞkszym doÂświadczeniem odpowie |
|
|
|
 |
Neonis
|
Wysłany: 2010-04-25, 11:09
|
0
|
|
|
aerografit.pl

|
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-04-25, 12:00
|
0
|
|
|

|
moje dotychczasowe prĂłby wypadÂły ÂżaÂłoÂśnie wiĂŞc tu nie pomogĂŞ |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-26, 07:48
|
0
|
|
|

|
Candy nakÂładajÂąc kolejne warstwy (ten z AA) robi siĂŞ bardziej intensywny... a transparent w koĂącu pokryje na blaszke (jak opaq) ... co do pÂłomieni, to ogĂłlnie przyjĂŞte jest Âże najlepsze sÂą candy... jak prĂłbowaÂłem siÂł z pÂłomieniem to candy moim zdaniem byÂł lepszy... |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-04-27, 15:48
|
0
|
|
|

|
NURTOWAÂŁO mnie to ciemnienie/krycie/zwiĂŞkszanie intensywnoÂści barwy, wiĂŞc wykonaÂłem kolejny panelik, acz wnioski nie sÂą jednoznaczne
panelik to znowu blaszka alu szlifowana dremelkiem i na to bezbarwny podkÂład
nastĂŞpnie kolory Auto-Air
candy apple red
transparent fire red
candy brite blue
i transparent blue
i patrzÂąc od lewej do prawej
1 warstwa, 3 warstwy, 9 i 12-16
wnioski - faktycznie im wiĂŞcej warstw tym intensywniejszy, ciemniejszy i mniej przeÂźroczysty kolor siĂŞ staje. DuÂżo szybciej w przypadku transparentnych niÂż candy.
acz najwyraŸniej ró¿ne kolory zachowuj¹ siê inaczej tzn apple red z najwiêksz¹ iloœci¹ warstw tj. ok 12 sta³ siê w³aœciwie nieprzezroczysty o tyle brite blue z ok. 16 dalej jest przeŸroczysty i nie wyobra¿am sobie ¿eby da³o siê go zrobiÌ opaqiem(kryj¹cym).
i podobnie z transparentami o ile fire red b.szybko staÂł siĂŞ kryjÂący (12 warstw nic spod spodu nie widaĂŚ) to blue 16 warstw mimo bardzo intensywnej barwy nadal przeÂświeca spĂłd.
zdjĂŞcia niestety niezbyt dobrze oddajÂą efekt (postaram siĂŞ jeszcze zrobiĂŚ w pe~Âłnym sÂłoĂącu)
P1020609.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 78 raz(y) 137.28 KB |
P1020607.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 64 raz(y) 94.38 KB |
P1020606.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 62 raz(y) 136.38 KB |
|
|
|
|
 |
przemal
|
Wysłany: 2010-04-28, 09:32
|
0
|
|
|

|
Szczerze jeszcze sie do tego nie zabraÂłem, bede jechaÂł najpierw biaÂłym, tyko teraz zastanawiam sie czy nie pojechaĂŚ srebrnym akrylem z dodatkiem metaliku najpierw
Przez wekeend bede sie z tym bawiÂł |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2010-04-28, 16:13
|
0
|
|
|

|
proponujĂŞ jeÂśli efekt koĂącowy ma przypominaĂŚ realistyczne pĂŞkniĂŞcia to wymodelowaĂŚ je biaÂłym i szarym i na to candy
jeÂśli ma siĂŞ fajnie skrzyĂŚ to moÂżna tym metalikiem - tylko wtedy trzeba raczej zastosowaĂŚ maski bo ten srebrny metalik lata wszĂŞdzie (2 metry dalej bĂŞdzie siĂŞ bÂłyskaÂł)
a najlepiej w ogĂłle zrĂłb mini paneliki prĂłbne i porĂłwnaj efekty. farby pĂłjdzie na to niewiele a przynajmniej efekt bĂŞdzie przewidywalny |
|
|
|
 |
LoboLoco
|
Wysłany: 2010-04-28, 23:28
|
0
|
|
|