Autor |
Wiadomość |
 |
yogi
|
Wysłany: 2010-04-21, 21:04 ÂłuszczczÂący sie bezbarwny
|
0
|
|
|

|
Witam. To mój pierwszy post wiec proszê o wyrozumia³oœÌ.Ostatnio po myciu myjka ciœnieniow¹ zacz¹³ mi siê ³uszczyÌ lakier bezbarwny, baza nadal siê trzyma. Co mo¿e byÌ tego przyczyn¹ i co z tym zrobiÌ . |
|
|
|
 |
yogi
|
Wysłany: 2010-04-21, 21:06
|
0
|
|
|

|
Dodam Âże lakier schodzi na dachu |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-04-21, 23:12
|
0
|
|
|

|
Kolego jedynie co moÂżna z tym zrobiĂŚ ,to "zerwaĂŚ" i od nowa polakierowaĂŚ. Innego rozwiÂązania nie ma. Bezbarwny odpada poniewaÂż albo jest "sÂłabej jakoÂści" (ostatnio jest moda lakierowania aut importowanych z zachodu na sprzedaÂż lakierami bezbarwnymi do drewna ,z powodu ich "atrakcyjnej ceny) ,lub moÂże baza za bardzo byÂła "przesuszona" zanim poÂłozono bezbarwny itd. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
yogi
|
Wysłany: 2010-04-21, 23:19
|
0
|
|
|

|
Tzn. zedrzeĂŚ bezbarwny zapodkÂładowaĂŚ i z powrotem baza i klar .
CzytaÂłem na innym forum Âże jeÂśli baza jest od innego producenta to takÂże siĂŞ moÂże ÂłuszczyĂŚ. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-04-21, 23:40
|
0
|
|
|

|
Kolego najlepiej to "zjechaĂŚ" to aÂż do podkÂładu. Bierzesz "maszynke" z papierem tj. szlifierke i "jedziesz" wszystko tzn. caÂły dach. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-04-22, 08:55
|
0
|
|
|
|
Z t¹ ,,niekompatybilnoœci¹" lakierów ró¿nych producentów jest tak,¿e mo¿e byÌ coœ nie halo,ale nie musi.I z regu³y nie ma ¿adnych problemów.Ale waktycznie,czeka Ciê zrywanie ca³oœci. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-22, 15:44
|
0
|
|
|

|
jacenty 741 napisał/a: | Z tÂą ,,niekompatybilnoÂściÂą" lakierĂłw ró¿nych producentĂłw jest tak,Âże moÂże byĂŚ coÂś nie halo,ale nie musi.I z reguÂły nie ma Âżadnych problemĂłw.Ale waktycznie,czeka CiĂŞ zrywanie caÂłoÂści. |
... ale powiedz jacenty741 mogĂŞ uÂżywaĂŚ bazy z jednej firmy, a bezbarwnego z innej ?
TAK ... Czy Nie ? ... Nie wymagam szczegó³ów tylko zdecydowanego stanowiska w lewo lub w prawo ... mo¿na albo, nie mo¿na .... taka prosta mêska rada dla amatora ? |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-04-22, 16:52
|
0
|
|
|
|
A Tobie co siê porobi³o z g³ow¹???Na ka¿dy forum wylewasz z siebie wiadra ¿ó³ci,szukasz konfrontacji,próbujesz zrobiÌ te fora œciœle zamkniêt¹ enklaw¹ tylko dla wybitnych specjalistów,amatorzy to najwiêksz zaraza od czasu Hiszpanki! Jak nie walczysz gdzie indziej z frontem albo makautosem,to tutaj szukasz zaczepki ze mn¹!Jesteœ jak kogucik,co ka¿demu musi pokazaÌ,kto tu ma jaja,a ja nie mam zamiaru zni¿aÌ siê do tego poziomu dyskusji.Z ca³ym Dla Ciebie szacunkiem,jesteœ z pewnoœci¹ wybitnym specjalist¹ w swojej dziedzinie,niekwestionowanym liderem,i tak naprawdê to w³¹czy³em teraz komputer,¿eby napisaÌ uni¿on¹ proœbê do Ciebie o pomoc przy przeskoczeniu kilku urzêdniczych kruczków,aby móc zacz¹c legaln¹ dzia³alnoœÌ na wczeœniejszej emeryturze.Ale Ty jesteœ jak dr Jekyll i mr Hayd,nigdy nie wiadomo,kto w³aœnie jest online.Jak Jekyl,to s¹ wywa¿one odpowiedzi,sporo porad,mo¿e z nutk¹ zarozumia³oœci,ale zawsze.Ale chyba ostatnio Hayd zat³uk³ Jekylla i zakopa³ za stodó³k¹,bo a¿ przra¿aj¹ca jest Twoja napastliwoœÌ i ci¹g³e potrz¹sanie grzebieniem .Przykro mi...Wracaj¹c do Twojego przyjaznego pytania:to ja jestem amatorem,zajmuj¹ siê tym dopiero od kilku lat i tak u¿ywam takich zestawów,Profix-Dyna,Profix-PPG,co przyniesie klient...Nie mia³em z tego tytu³u jakichœ wyj¹tkowych problemów,mo¿e ich nie zauwa¿y³em,ale jestem w koùcu tylko amatorem,podobnie,jak zak³adaj¹cy ten post.Mo¿e kiedyœ powiem:g³upi by³em,¿e tak pisa³em,ale to jeszcze nie teraz.A swoj¹ drog¹,to mo¿e pomo¿esz pytaj¹cemu swoj¹ wiedz¹ (bez sarkazmu z mojej strony),zamiast skakaÌ przy p³ocie i stroszyÌ piórka?Bo widzisz,jak zabraknie tych pytaj¹cych,przra¿onych Twoj¹ napastliwoœci¹,to gdzie bêdziesz tak b³yszcza³?Przecie¿ nie do klientów,którzy zawitaj¹ do Twojej firmy,bo pójd¹ czym prêdzej do konkurencji.Nie chcesz pomagaÌ? To zniknij...Proszê... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-22, 17:15
|
0
|
|
|

|
Ty ... a moÂże odpowiesz po prostu na pytanie ... moÂżna czy nie moÂżna ? bo jak widzĂŞ polowa z was zaczyna krecisz siĂŞ w kolo prostych tematĂłw i tworzyĂŚ jakieÂś teorie ... odpowiedz na pytanie TAK alb NIE ? |
 |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-04-22, 17:22
|
0
|
|
|
|
A moÂżna byĂŚ chamem bezkarnie opluwajÂącym ludzi?MoÂżna czy nie?Zdaniem 99% ludzi nie,jest to naganne,ale Ty udowadniasz,Âże moÂżna.WiĂŞc moÂżna.W garaÂżu,robiÂąc dla siebie moÂżna. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-22, 17:50
|
0
|
|
|

|
Nie kwapisz siĂŞ do odpowiedzi to powiem tobie o co mi chodzi.
Sprawa jest prosta NIE MO¯NA ³¹czyÌ bazy i klaru z ró¿nych firm - nigdy. I widzisz to jest prosta odpowiedŸ i prosta rada. Nikt ci nigdy nie powie ¿e doradzi³eœ g³upio, nikt ci nigdy nie powie ¿e siê nie znasz i nikt nigdy nie wyzwie Ciebie za to , ¿e przyj¹³ reklamacjê po twoich poradach. ... a to ci grozi jak napiszesz, ¿e mo¿na mieszaÌ te systemy ... Widzisz to siê nazywa RZETELNA PORADA i nie ma znaczenia, czy malujesz rok czy piêÌ czy tylko s³ysza³eœ ¿e tak jest ... taka rada nikomu nie zaszkodzi.
...natomiast z twojego postu wynika ¿e mo¿na mieszaÌ, ale nie zawsze i raczej nie ma problemów, ale mog¹ byÌ ... Powiedz - Chcia³byœ @jacenty741 ¿ebym JA ci udzieli³ takiej nic nie wnosz¹cej odpowiedzi na twoje pytanie w sprawie formalnoœci urzêdowych ? ... Kolego - to w³aœnie brak zdecydowania i jednoznacznych sformu³owaù w poradach dla tych którzy prosz¹ o pomoc - powoduje takie spory na forach w œród fachowców ... bo tak prawdê mówi¹c .... dolewasz trochê utwardzacza do bazy i wymuszasz wi¹zanie chemiczne pomiêdzy klarem i baz¹ dwóch ró¿nych firm ... ale to jest sztuczka .... a rada NIE MO¯NA I JU¯ ... to technologiczna odpowiedzialna i rzetelna rada dla fachowca i amatora
... ale dziĂŞki za to wiadro pomyj z twojego postu ... wielkie dziĂŞki @jacenty
Przeczytaj sobie te posty zaczynajÂąc od wÂłasnej rady |
 |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-04-22, 18:02
|
0
|
|
|
|
Nie ma mowy o pomyjach,mĂłj juÂż nie drogi przyjacielu.WybiĂłrczo widocznie czytasz posty,odczytujÂąc tylko to,co pozwala Ci zadrzeĂŚ znowu z kimÂś kota.JakoÂś umknĂŞÂłoCi,Âże jacenty 741 napisał/a: | Z caÂłym Dla Ciebie szacunkiem,jesteÂś z pewnoÂściÂą wybitnym specjalistÂą w swojej dziedzinie,niekwestionowanym liderem, | to moje slowa,przed nikim nie kryjĂŞ,Âże nie lakierujĂŞ boeingĂłw,a moja wiedza bierze siĂŞ z tego co wyczytaÂłem na tym forum,i konkurencyjnym,i z wÂłasnych prĂłb i b³êdĂłw.StosowaÂłem zestawienia,o ktĂłrych pisaÂłem,i jakoÂś nie mam z tego powodu reklamacji,a moim pierwszym lakierowanym samochodem byÂła moja wÂłasna Vectra,Âżeby nikomu nie zrobiĂŚ przypadkowo krzywdy.Zestaw Profix+PPG,podkÂłady (jeÂśli dobrze pamiĂŞtam)IVAT reaktywny i novol w jakiejÂś taniej odmianie.MinĂŞÂło juÂż 2 lata,widujĂŞ siĂŞ z niÂą codziennie (bo ciÂągle jÂą mam)i nic zdroÂżnego siĂŞ nie wydarzyÂło.Cud?Do Âżarliwych katolikĂłwnie nale¿ê,w niedziele lubiĂŞ coÂś porobiĂŚ w garaÂżu,wiĂŞc to raczej nie cud.Jeszcze kilka takich zestawieĂą siĂŞ odbyÂło,i jakoÂś nikt mnie nie zlinczowaÂł za fuszerkĂŞ,ba,nawet nie miaÂłem poprawki.
Nie mam zamiaru powielaĂŚ tego,co dzieje siĂŞ na tamtym forum,bo,jak napisaÂłem,jest to obrzydliwe. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-22, 18:28
|
0
|
|
|

|
Powiedz @jacenty ... rozumiesz o co chodzi czy nie ? Bo tu akurat sprawa jest banalnie prosta ... twoja rada jest nierzetelna ... a powinna byĂŚ rzetelna.
jacenty 741 napisał/a: | Z tÂą ,,niekompatybilnoÂściÂą" lakierĂłw ró¿nych producentĂłw jest tak,Âże moÂże byĂŚ coÂś nie halo,ale nie musi.I z reguÂły nie ma Âżadnych problemĂłw.Ale waktycznie,czeka CiĂŞ zrywanie caÂłoÂści. |
Co ty tu jeszcze wkrĂŞcasz za teorie do tak banalnie prostej sprawy ? Jakie posty ja ma jeszcze czytaĂŚ ? ... PrzeczytaÂłem ten temat i nadziaÂłem siĂŞ na twojÂą radĂŞ.
Widzisz b³¹d który zrobi³eœ czy nie widzisz ? ... Jak nie widzisz to spytaj o co mi chodzi a ja ci wyjaœniê ... a jak widzisz ... to wyprostuj i ju¿ ... bo teraz ... to ju¿ zaczynasz brn¹Ì w niebezpieczne technologicznie sformu³owania i z prostego niezdecydowania z twojej strony zaczyna siê formowaÌ jakieœ przekonanie poparte doœwiadczeniem, ¿e jak mieszasz systemami to wszystko jest ok. Wyjaœnij wiêc zagadnienia
... i ³askawie powstrzymaj siê przed komentarzami osobistymi bo nie zauwa¿y³em ¿ebym gdziekolwiek napisa³ ci jak¹œ obelgê wiêc zastanów siê kto z nas na razie jest chamem ? ... i trzymaj siê tematu. |
 |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-04-22, 18:40
|
0
|
|
|

|
Czyli jak mieszalnia sprzedaje konwencjĂŞ IVAT, wodĂŞ DUPONT i klar DUPONT a chcĂŞ konwencjĂŞ i Duxona to lipa? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-04-22, 18:53
|
0
|
|
|
|
Ok,zwracam Ci honor i przepraszam,ale widzisz,by³em œwie¿o po lekturze postów z ....,i ciœnienie by³o wysokie.A wiêc mo¿e nie chamstwo,ale ci¹g³e d¹¿enie do konfrontacji.Testosteron mamy wszyscy,jedni maj¹ go jednak za du¿o.I pewnie bêdziesz zaskoczony,ale spróbujê zastosowaÌsiê do Twojej rady,chocia¿ bêdzie trudno,jako ¿e polubi³em ostatnio duxona,mam podk³ady i bezbarwny,a nie ma w pobli¿u mieszalnika.Zostaje mi Profix lub Dyna Standox jest drogi,a w mieszalni w pobli¿u nawet baaaardzo drogi. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-22, 20:00
|
0
|
|
|

|
Posty z ... nie dotyczyÂły ciebie w Âżaden sposĂłb wiĂŞc nie potrzebnie podnosisz sobie ciÂśnienie . Konfrontacja to zestawienie poglÂądĂłw i dopĂłki jest ono merytoryczne moÂże byĂŚ nawet z lekko podsinionym tonem wypowiedzi. Kiedy skoĂączÂą siĂŞ juÂż merytoryczne argumenty a wszystkie dowody i fakty sÂą po twojej stronie pewnie skoĂączyÂłbyÂś wymiany poglÂądĂłw i przestaÂł byĂŚ grzeczny ... bo na gÂłupotĂŞ pozostaje juÂż tylko siÂła ... a mĂłj konflikt z Lackdoktorem / @makautosem i Frontem jest dÂłuÂższy niÂż epoka lodowcowa.
Wracaj¹c do tematu. Zak³adam, ¿e to baza konwencjonalna. Zrób tak. Poproœ w mieszalni o karty charakterystyki produktów bazowych Profix i Dyna ( mo¿liwe ¿e s¹ na stronach www ) i postaraj siê o kartê bazy Duxona je¿eli jest ... bo przyznam ¿e nie znam tego systemu. Je¿eli nie ma bazy to zrób odwrotnie wyci¹gnij karty lakieru bezbarwnego Profixa i Dyny. Porównaj sk³adniki. Jak baza Profixa i Duxona jest podobna to jest wielce prawdopodobne, ¿e bezbarwny bêdzie siê trzyma³ bazy. Tu jednak pamiêtaj ¿eby stosowaÌ do klaru i bazy ten sam rozcieùczalnik. Jak siê znacz¹co ró¿ni¹ ... to prêdzej czy póŸniej problem "murowany". Rozwi¹zaniem jest utwardzacz w bazie ( mikro iloœÌ ) ale przy jasnych kolorach zmienia siê lekko odcieù na ciemniejszy i baza schnie d³u¿ej .... ale za to ³atwiej j¹ równo po³o¿yÌ bez cieni.
Przy caÂłych samochodach zalecam laĂŚ utwardzacz do bazy ( nakrĂŞtka na kaÂżdy litr do rozcieĂączalnik i dopiero do bazy ) nawet jak skÂład chemiczny bazy jest podobny w systemie z ktĂłrego pochodzi klar.
No có¿ ... pamiêtajcie jednak, ¿e to takie lakiernicze sztuczki. Je¿eli jest to mo¿liwe, a wymaga nawet odrobiny wysi³ku logistycznego ... lepiej mieÌ klar, utwardzacz rozcieùczalnik i bazê z jednej firmy i systemu ... szczególnie jak to rozlegle malowanie.
Brak wi¹zania chemicznego mo¿e siê nie ujawniÌ przez rok, a nawet dwa ale wystarczy nag³y skok termiczny ... ciep³y samochód z gara¿u wyjedzie na 30 st. mróz i zacznie siê reakcja ... tym razem fizyczna .... bezbarwny siê skurczy i zacznie od³¹czanie od bazy. |
 |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-04-22, 20:14
|
0
|
|
|
|
No có¿,karty Duponta( w tym Duxone),Profixa i Novola mam na pulpiciei jest to jeden z najczêœciej otwieranych folderów.Duxona dosta³em od Nolimita ,chocia¿ nie wypowiedzia³ siê w temacie m/m DX 1062/1064 Pewnie ch³op jest urobiony...A mo¿e odpuœci³ sobie pomoc amatorszczykom... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-22, 20:23
|
0
|
|
|

|
Nie sÂądzĂŞ Âżeby No-limit tak do tego podchodziÂł. SÂą nicki na Forum majÂące szacunek innych i takie za ktĂłrym stoi ktoÂś komu nie warto pomagaĂŚ, lub udzielaĂŚ informacji ... Amator czy fachowiec ... bez znaczenia jak siĂŞ zna dany problem i szanuje Nick.
Jak masz karty sprawdÂź substancje lotne w wykazie skÂładu chemicznego ... a jak to Dupont to jeszcze pobierz sobie kartĂŞ technicznÂą bo oni na poczÂątku czĂŞsto piszÂą coÂś o substancji bÂłonotwĂłrczej czyli np.
... material poliuretanowy modyfikowany ÂżywicÂą ... itd |
 |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2010-04-22, 23:18
|
0
|
|
|
|
@Projekter, w kartach technicznych nie podajÂą takich dokÂładnych informacji. JeÂżeli juÂż, to jest coÂś o rodzaju Âżywicy ale co to zmienia jak wszystkie klary sÂą na Âżywicy akrylowej jakoÂś tam modyfikowanej a nie wspomnĂŞ juÂż o dodatkach, wiĂŞc jak chcesz to porĂłwnaĂŚ? W kartach bezpieczeĂąstwa jest trochĂŞ o skÂładnikach niebezpiecznych i tyle. To pewnie sÂą tajemnice firmy co tam nalali do Âśrodka. Trzeba rozpoznawaĂŚ bojem Wiadomo Âże kaÂżdy producent powie Âże konkurencyjnego klaru nie moÂżna.
Tak dla przykÂładu z innej beczki.
Wczoraj dzwoniÂłem do producenta tynkĂłw i chciaÂłem siĂŞ zapytaĂŚ czy mogĂŞ poÂłoÂżyĂŚ farbĂŞ akrylowÂą fasadowÂą Ceresita na ich tynk mineralny i dostaÂłem takÂą odpowiedÂź jakiej siĂŞ spodziewaÂłem Âże nie zalecajÂą a juÂż na pewno nie bĂŞdĂŞ miaÂł gwarancji I tak siĂŞ niczym nie przejmujĂŞ bo juÂż raz tak robiÂłem i jest OK a gwarancji i tak bym nie miaÂł bo klej pod styropianem z innej firmy. Ale Âżeby goÂściowi dopiec to zapytaÂłem czy jak bĂŞdĂŞ miaÂł na fakturze Âże kupiÂłem ich tynk i farbĂŞ to uwzglĂŞdniÂą reklamacjĂŞ jakby co? NastÂąpiÂła konsternacja i padÂła odpowiedÂź Âże... tak ale... oni bĂŞdÂą sprawdzali. Ciekawe jak |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-04-23, 00:13
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER..lakieruje juz jakis czas i przyznam , ze nie zauwazylem negatywnego wplywu laczenia systemow.A mozna polaczyc ich kilka w calym procesie..zaczynajac od szpachli poprzez podklady , bazy, konczac na lakierach..Jezeli chodzi o utwardzacz do bazy...to dodaje do pierwszych warstw (do 30 %)..w przypadku slabokryjacych kolorow , gdy trzeba polozyc wiecej jak 2-3 warstwy, celem stabilizacji powloki bazowej.Fakt jakis czas temu (pare lat wstecz)...wystapil problem luszczenia sie klaru w moim regionie i to bez wzgledu na marke jaka sie lakierowalo, ale znikl tak samo jak sie pojawil. Byc moze wplyw mial rozpuszczalnik do bazy ktory to rozlewano w kilku mieszalniach a byl on prawdopodobnie z jednego zrodla.Ale sa to tylko moje przypuszczenia poniewaz ja pracowalem akurat na oryginalnych i udalo mi sie uniknac reklamacji.Czesto tez zdarzaly sie auta przywiezione zza miedzy wlasnie z takimi objawami.
Takze, jakbys wyjasnil doglebnie przeciwskazania co do laczenia systemow, bylbym wdzieczny..a mysle , ze nie tylko ja. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-04-23, 12:37
|
0
|
|
|

|
TrochĂŞ siĂŞ bĂŞdĂŞ powtarzaÂł ... ale to konieczne :
1. Baza i klar w odró¿nieniu od pozosta³ych warstw pow³oki lakierniczej ma miedzy sob¹ wi¹zanie chemiczne. Inne warstwy maj¹ wi¹zania fizyczne czyli po prostu idealnie do siebie przylegaj¹ i po to w³aœnie matuje siê powierzchnie a nie tak jak uwa¿a wielu lakierników ¿eby j¹ porysowaÌ bo w rysy wnika podk³ad i lakier i siê trzyma. Tak¿e mitem jest ¿e matowanie pod bazê papierem 2000 lub 2500 spowoduje, ¿e ona odpadnie. Je¿eli ju¿ to tylko dlatego, ¿e taki papier czegoœ nie usun¹³ i wcale taka powierzchnia nie jest równa.
@obcy_69 tu kryje siê czeœÌ odpowiedzi na twoje pytanie dlaczego mo¿na wymieniaÌ dowolnie materia³y pomocnicze i stosowaÌ dowolne firmy. Wi¹zanie fizyczne powoduje ¿e zasadniczo sk³ad chemiczny nie ma znaczenia. Tu drobna uwaga niektóre materia³y zachowuj¹ siê tak ¿e wymagaj¹ izolacji ale to zapewne wiecie i nie ma to w tym aspekcie zwi¹zku ze stosowaniem produktów od ró¿nych firm. Czyli grunt, podk³ada wype³niacz szpachlówka izolator mo¿e byÌ z ro¿nych firm ... ale ju¿ utwardzacz, czy rozpuszczalnik powinien byÌ od tego samego producenta co materia³. Wyj¹tkiem jest poliester bo zawsze utwardza go nadtlenek, a barwnik np. czerwony dodawany jest tylko ¿eby by³o widaÌ jak siê wymiesza³. Kolor utwardzacz do poliestru nie ma znaczenia to zawsze nadtlenk. Czasami mo¿na w meszaninach stosowaÌ tzw. rozpuszczalnik uniwersalny bo substancje te s¹ w 100 % lotne i po wyschniêciu nie maj¹ wp³ywu na materia³.
Teraz baza i klar. Tu juÂż wiÂązanie nastĂŞpuje chemicznie. To praktycznie po wyschniĂŞciu i utwardzeniu jedna warstwa i dlatego nie wolno przesuszyĂŚ bazy, przy aplikacji Âżeby mogÂła nastÂąpiĂŚ penetracja, przy aplikacji lakieru bezbarwnego i kontrolowana reakcja chemiczna miĂŞdzy tymi produktami.
Przesuszenie bazy to pierwsza przyczyna Âłuszczenia.
Je¿eli jednak baza jest z jednej firmy, a klar z innej i s¹ to produkty o ró¿nej budowie chemicznej to pomiêdzy klarem i baz¹ nie nast¹pi wi¹zanie chemiczne i pojawi siê ³uszczenie.
To drugi powĂłd Âłuszczenia siĂŞ klaru
Kwestia rozcieùczalnika. Je¿eli to nie jest nitro ( aceton zamyka pow³okê zewnêtrzn¹ bardzo szybo i taka baza zachowuje siê jak mocno przesuszona - czyli ³uszczenie ) tylko np rozcieùczalnik uniwersalny akrylowy z innej firmy to mo¿na go u¿yÌ bez ryzyka wyst¹pienie problemow bo to w 100 % lotna substancja. Rozcieùczalnik ma wiêc niewielki wp³yw na ³uszczenie siê klaru z bazy ( poza nitro ) Ale ju¿ zmiana utwardzacza na taki z innej firmy dodawanego do klaru, a nawet rozcieùczalnika do klaru mo¿e wywo³aÌ problem i to nie tylko z przyczepnoœci¹ ale te¿ z po³yskiem schniêciem rozlewnoœci¹ itp. Tu trzeba pamiêtaÌ, ¿e producent umieszcza w poszczególnych sk³adnikach mieszaniny substancje modyfikuj¹ce pow³okê i wszystkie one musz¹ siê po³¹czyÌ, aby uzyskany zosta³ zamierzony przez producenta efekt. Dlatego w klarze nie zalecam mieszania sk³adników pomimo powszechnej partyzanckiej praktyki wielu lakierni.
Brak uwidocznionych problemĂłw ze zjawiskiem Âłuszczenia siĂŞ przy stosowaniu roÂżnych produktĂłw moÂże byĂŚ nastĂŞpstwem szczĂŞÂśliwego zbiegu okolicznoÂści bo przez przypadek majÂą one zbliÂżonÂą budowĂŞ jak ich odpowiedniki w oryginalnym systemie.
Dlatego tak wa¿nie jest œwiadome wybieranie produktów i porównanie lotnych czêœci wskazanych w karcie charakterystyki produktu, lub w karcie technicznej - choÌ tu to s¹ tylko mikro informacje. Na 100 % nie daje to gwarancji, ale na 95 % ju¿ tak ... tym bardziej, ¿e niektórzy z was nie zg³aszaj¹ problemu choÌ mieszaj¹ w systemach ro¿nych firm, a inni zaliczaj¹ wpadkê ju¿ przy pierwszej próbie takiej swobody technologicznej. WiêkszoœÌ produktów renomowanych koncernów ma podobny sk³ad lotnych substancji chemicznych ... ale te mniej znane maj¹ wiêksz¹ swobodê formowania produktu z ro¿nych zwi¹zków i substancji chemicznych ... i tu absurdalnie ... czêsto jest to zalet¹ bo agresywne zwi¹zki chemiczne wnikaj¹ w bazê ... choÌ nie powinny i wi¹¿¹ siê chemicznie ... choÌ z zasady technologicznej nie powinny.
... ale technologia jest ustalona sztywno ... a reakcje chemiczne substancji sÂą niekontrolowane.
Trzecim powodem problemĂłw z Âłuszczeniem siĂŞ klaru jest wada samego produktu.
Z regu³y zbytnia absorpcja wilgoci w trakcie procesu stabilizacji ( py³osuchoœÌ ) W takim przypadku wilgoÌ z powietrza wnika do pow³oki bazowej bo jest ona aktywna i zamykana jest przez warstwê formuj¹cej siê na lakierze bezbarwnym politury. Po odparowaniu wszystkich lotnych zwi¹zków chemicznych na skutek ró¿nicy temperatury wilgoÌ zmienia siê w gaz, a ten powoduje roz³¹czenie pow³ok które nigdy nie po³¹czy³y siê wi¹zaniem chemicznym. Ten problem jest jednak dwojaki. Mo¿e to byÌ wada produktu, ale mo¿e to te¿ byÌ wada aplikacji np. w gara¿u w ciep³y deszczowy dzieù. I dlatego warsztaty z kabin¹ i mieszalnikiem nie zg³aszaj¹ problemu, a u¿ytkownik lakieru bez kabiny zalicza wpadkê na tym samym produkcie.
Ostatnia sprawa to utwardzacz w bazie.
Przykro mi Obcy_69 ale nie dodaje siê utwardzacza do bazy .... nigdy i pod zadnym pozorem ... a ju¿ na pewno nie 30 % ... tu sprostowanie z praktyki ... Nikt mi tego nie zabroni przecie¿ to moja baza i mój utwardzacz i mój zak³ad ... ale to b³¹d technologiczny .... choÌ ... faktycznie 2 - 3 % utwardzacza powoduje wymuszenie wi¹zania chemicznego bo utwardzacz to tylko w czêœci substancje lotne. CzeœÌ pozostaje w pow³oce jako jej sk³adnik ... i druga sztuczka to 20 % utwardzacza w bazie do bezpoœredniego malowania plastiku bez pzp i klaru ... ale to sztuczki - nie technologia a ta jasno zabrania stosowania bazy i utwardzacza jako jednej mieszaniny.
uffff - miaÂło byĂŚ wyjaÂśnienie wyszedÂł z tego elaborat
Podsumowanie jest takie :
A. Nigdy nie stosujemy bazy i lakieru bezbarwnego, oraz jego sk³adników z ró¿nych firm, a nawet z ro¿nych systemów jednej firmy.
B. Nigdy nie przesuszamy bazy przed lakierowaniem klarem ( dziÂś baza jutro klar )
C. Nigdy nie lakierujemy w garaÂżu jak jest parno lub zimno ( poniÂżej 5 st. C )
D. Nigdy nie dolewamy utwardzacza do bazy ( ... ale tu z puszczeniem oczka )
C. .... i na koniec nie wiem jak siĂŞ te zalecenia majÂą do bazy wodorozcieĂączalnej i
klaru z roÂżnych firm. OczywiÂście oficjalnie nie wolno mieszaĂŚ systemĂłw. Jak jest w praktyce NIE WIEM. ... uwaÂżam ( ale to moja opinia ) Âże nie moÂżna bo jednak kaÂżdy system lakierĂłw wodorozcieĂączalnych to zupeÂłnie inny produkt np Dupont CRONAX to .... poliuretan ..., a np. Glasurit R90 to zawiesina alkoholowa. Jednak czy po caÂłkowitym wyschniĂŞciu bazy nastĂŞpuje miĂŞdzy niÂą a klarem reakcja chemiczna to nie wiem ... podejÂżewam Âże to wiÂązanie fizyczne przez przyleganie a nie reakcjĂŞ skÂładnikĂłw ... ale nie wiem na pewno ! SprawdzĂŞ w jakimÂś wiarygodnym ÂźrĂłdle i odpowiem za jakiÂś czas.
Na koniec te lakier co jakiœ czas temu powszechnie odpada³ ... czy to przypadkiem nie STANDOX oferowany tak¿e przez DUPONTA ? ... to by³ g³oœna sprawa wady produktu i uznano wiêkszoœÌ reklamacji ... nikt jednak nie wyjaœni³ autorytatywnie co siê sta³o ... ka¿dy tylko plotkowa³ ... ale klar wycofano ... pytanie tylko GDZIE ?.... bo na pewno nie do œcieku
SÂą pytania, wÂątpliwoÂści w temacie ? - pytajcie ! ... jak wiem odpowiem, jak nie wiem sprawdzĂŞ u ÂźrĂłdÂła. |
 |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2010-04-23, 22:55
|
0
|
|
|

|
PrzeleciaÂłem "elaborat Projektera" i caÂłkowicie sie zgadzam Âże najlepiej wsio od jednego producenta ale...
Natomiast nie podoba mi siĂŞ ten fragment:
PROJEKTER napisał/a: | To drugi powĂłd Âłuszczenia siĂŞ klaru
Kwestia rozcieĂączalnika. JeÂżeli to nie jest nitro ( aceton zamyka powÂłokĂŞ zewnĂŞtrznÂą bardzo szybo i taka baza zachowuje siĂŞ jak mocno przesuszona - czyli Âłuszczenie ) tylko np rozcieĂączalnik uniwersalny akrylowy z innej firmy to moÂżna go uÂżyĂŚ bez ryzyka wystÂąpienie problemow bo to w 100 % lotna substancja. RozcieĂączalnik ma wiĂŞc niewielki wpÂływ na Âłuszczenie siĂŞ klaru z bazy ( poza nitro ) Ale juÂż zmiana utwardzacza na taki z innej firmy dodawanego do klaru, a nawet rozcieĂączalnika do klaru moÂże wywoÂłaĂŚ problem i to nie tylko z przyczepnoÂściÂą ale teÂż z poÂłyskiem schniĂŞciem rozlewnoÂściÂą itp |
Moim zdaniem, zdecydowanie wiêkszy wp³yw na omawiany problem ma zastosowany rozcieùczalnik bazowy ni¿ ten w lakierze bezbarwnym. Ró¿ne rozcieùczalniki maj¹ ró¿ne czasy odparowania a to czas odparowania odpowiada za przesuszenie bazy lub nie. Je¿eli bêdzie Ÿle dobrany rozcieùczalnik to mo¿emy doprowadziÌ do "zat³uszczenia" powierzchni bazy woskami które w bazie odpowiadaj¹ za odpowiednie roz³o¿enie ziarna. Powszechnie jest to nazywane przesuszeniem. Je¿eli to nast¹pi to jest du¿a szansa ¿e klar z³uszczy siê.
Zgadzam siĂŞ natomiast z drugÂą czĂŞÂściÂą cytatu, Âże Âźle dobrany rozcieĂączalnik do klaru moÂże spowodowaĂŚ problemy z rozlewnoÂściÂą, wiÂązaniem a w konsekwencji np. matowieniem |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-04-24, 00:34
|
0
|
|
|
|
Ok PROJEKTER bardzo dobrze ..ze sie rozpisales.
Rozumiem...ze utwardzacz do szpachli mozemy mieszac ze szpachlowkami roznych producentow.Pozostale materialy jak najbardziej w systemie..Ale jeszcze sprawa rozpuszczalnika mnie nurtuje..Otoz jezeli zauwazam , ze rozpuszczalnik w systemie powiedzmy drugoligowym wykazuje problem mimo , ze jest przeznaczony wlasnie do niego..to czy mozna zastapic go takim z wyzszej polki..oczywiscie przeznaczonym do danego typu wyrobu ..czy tez bedzie kolidacja..??
Jeszcze jedna sprawa..jezeli kladziemy podklad w systemie mokro-mokro na to baza to jaki rodzaj polaczenia wtedy otrzymujemy?? .Mniemam ,ze chemiczny ...ale co wtedy, mozna mieszac system czy tez nie..??
Nie pamietam juz , nie mam tez czym poprzec..ale o dodawaniu utwardzacza do baz i to w takich ilosciach jak nadmienilem,mowa byla na szkoleniach chyba STANDOXA..
A dlaczego..Otoz jak juz pisalem mamy do czynienia ze slabo kryjacym kolorem i musimy polozyc wieksza niz normalnie ilosc warstw np, ponad 2-3..a co za tym idzie duzo grubsza powloke bazy.. I tutaj wlasnie pojawia sie problem , jak ustabilizowac ten nadmiar??. Bo nie ukrywajmy ale tak gruba powloka bazy pokryta klarem stwarza pozniejsze problemy.Stosowalem niejednokrotnie taki patent bez zadnych anomalii..Zaznaczam, ze utwardzacz dolewalem do pierwszych warstw , nastepne juz normalnie,sam rozpuszczalnik..
Zauwazylem tez, uczestniczac w szkoleniach na przestrzeni dwudziestu lat , ze technologie aplikacji materialow poszczegolnych producentow, niejednokrotnie odbiegaja od siebie ..ba nawet po jakims czasie zmieniane sa zdania co do technologii u jednego producenta. Stad tez konsternacja wielu lakiernikow. Ale warto poswiecic czas na forum i wyciagac wnioski. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-04-24, 00:38
|
0
|
|
|
|
Ok PROJEKTER bardzo dobrze ..ze sie rozpisales.
Rozumiem...ze utwardzacz do szpachli mozemy mieszac ze szpachlowkami roznych producentow.Pozostale materialy jak najbardziej w systemie..Ale jeszcze sprawa rozpuszczalnika mnie nurtuje..Otoz jezeli zauwazam , ze rozpuszczalnik w systemie powiedzmy drugoligowym wykazuje problem mimo , ze jest przeznaczony wlasnie do niego..to czy mozna zastapic go takim z wyzszej polki oczywiscie do danego typu produktu...czy tez bedzie kolidacja..??
Jeszcze jedna sprawa..jezeli kladziemy podklad w systemie mokro-mokro na to baza ,to jaki rodzaj polaczenia wtedy otrzymujemy?? .Mniemam ,ze chemiczny ...ale co wtedy, mozna mieszac system czy tez nie..??
Nie pamietam juz , nie mam tez czym poprzec..ale o dodawaniu utwardzacza do baz i to w takich ilosciach jak nadmienilem,mowa byla na szkoleniach chyba STANDOXA..
A dlaczego..Otoz jak juz pisalem mamy do czynienia ze slabo kryjacym kolorem i musimy polozyc wieksza niz normalnie ilosc warstw np, ponad 2-3..a co za tym idzie duzo grubsza powloke bazy.. I tutaj wlasnie pojawia sie problem , jak ustabilizowac ten nadmiar??. Bo nie ukrywajmy ale tak gruba powloka bazy pokryta klarem stwarza pozniejsze problemy.Stosowalem niejednokrotnie taki patent bez zadnych anomalii..Zaznaczam, ze utwardzacz dolewalem do pierwszych warstw , nastepne juz normalnie,sam rozpuszczalnik..
Zauwazylem tez, uczestniczac w szkoleniach na przestrzeni dwudziestu lat , ze technologie aplikacji materialow poszczegolnych producentow, niejednokrotnie odbiegaja od siebie ..ba nawet po jakims czasie zmieniane sa zdania co do technologii u jednego producenta. Stad tez konsternacja wielu lakiernikow. Ale warto poswiecic czas na forum i wyciagac wnioski. |
|
|
|
 |
lakiernik175
|
Wysłany: 2010-05-24, 16:14
|
0
|
|
|
|
A ja jeszcze zapytam co m¹dre ksi¹¿ki pisz¹ albo inaczej m¹dre g³owy wiedz¹ o mieszaniu ze sob¹ baz ro¿nych producentów lub np. ³¹czenie pigmentów systemu na osobówki z systemem na ciê¿arówki jednego producenta.Mówiê tu zarówno o mieszaniu w puszce kiedy zabraknie mi pigmentu jednego systemu lub producenta i lejê inny pigment, jak i o czêstej praktyce tania baza pod spód o podobnym odcieniu a na wierzch droga "idealnie" dobrana. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-05-24, 16:56
|
0
|
|
|

|
DuÂżo tych pytaĂą wiĂŞc postaram siĂŞ zwiĂŞÂźle :
lakiernik175 napisał/a: | A ja jeszcze zapytam .... o mieszaniu w puszce kiedy zabraknie mi pigmentu jednego systemu lub producenta i lejĂŞ inny pigment, jak i o czĂŞstej praktyce tania baza pod spĂłd o podobnym odcieniu a na wierzch droga "idealnie" dobrana. |
Pierwszego nie zalecam - czyli mieszania roÂżnych baz w jeden produkt do aplikacji.
Drugie czyli natrysk jednego systemu a na niego innego systemu nie wydaje siĂŞ kÂłopotliwy jeÂżeli to podobne systemu tj. oba na tym samym rozcieĂączalniku organicznym ... bo juÂż w systemach wodorozcieĂączalnych absolutnie nie wolno tego robiĂŚ tj. ani ich mieszaĂŚ ze sobÂą ani pokrywaĂŚ na wzajem jednej bazy innÂą od innego producenta !
obcy_69 napisał/a: | .... Nie pamietam juz , nie mam tez czym poprzec..ale o dodawaniu utwardzacza do baz i to w takich ilosciach jak nadmienilem,mowa byla na szkoleniach chyba STANDOXA..
|
No có¿ .... zasada jest taka ¿e nie dodaje siê utwardzacza do bazy ... nigdy ! to oczym pisa³em to sztuczki wynikaj¹ce z praktyki a nie technologia. Przyznam ¿e to by³oby dziwne szkolenie gdyby którykolwiek technik zalecal tak¹ technolgiê dodawania utwardzacza do bazy .... chyba ¿e po prostu podzieli³ siê w³asnym doœwiadczeniem czyli sztuczk¹.
Materia³y bazowe organiczne nie reaguj¹ z utwardzaczami co najwy¿ej czêœÌ zawartego w nich rozcieùczalnika ... wiêc ich stabilizacja utwardzaczem ... jest niecelowa ! - delikatnie rzecz ujmuj¹c.
lukas napisał/a: | PrzeleciaÂłem "elaborat Projektera" i caÂłkowicie sie zgadzam Âże najlepiej wsio od jednego producenta ale...
Natomiast nie podoba mi siĂŞ ten fragment:
PROJEKTER napisał/a: | To drugi powĂłd Âłuszczenia siĂŞ klaru
Kwestia rozcieĂączalnika. JeÂżeli to nie jest nitro ( aceton zamyka powÂłokĂŞ zewnĂŞtrznÂą bardzo szybo i taka baza zachowuje siĂŞ jak mocno przesuszona - czyli Âłuszczenie ) tylko np rozcieĂączalnik uniwersalny akrylowy z innej firmy to moÂżna go uÂżyĂŚ bez ryzyka wystÂąpienie problemow bo to w 100 % lotna substancja. RozcieĂączalnik ma wiĂŞc niewielki wpÂływ na Âłuszczenie siĂŞ klaru z bazy ( poza nitro ) Ale juÂż zmiana utwardzacza na taki z innej firmy dodawanego do klaru, a nawet rozcieĂączalnika do klaru moÂże wywoÂłaĂŚ problem i to nie tylko z przyczepnoÂściÂą ale teÂż z poÂłyskiem schniĂŞciem rozlewnoÂściÂą itp |
Moim zdaniem, zdecydowanie wiêkszy wp³yw na omawiany problem ma zastosowany rozcieùczalnik bazowy ni¿ ten w lakierze bezbarwnym. Ró¿ne rozcieùczalniki maj¹ ró¿ne czasy odparowania a to czas odparowania odpowiada za przesuszenie bazy lub nie. Je¿eli bêdzie Ÿle dobrany rozcieùczalnik to mo¿emy doprowadziÌ do "zat³uszczenia" powierzchni bazy woskami które w bazie odpowiadaj¹ za odpowiednie roz³o¿enie ziarna. Powszechnie jest to nazywane przesuszeniem. Je¿eli to nast¹pi to jest du¿a szansa ¿e klar z³uszczy siê.
|
Przesuszenie bazy czyli powstanie na jej powierzchni politury i caÂłkowite odparowanie czĂŞÂści lotnych dotyczy ROZPUSZCZALNIKĂW ... czyli substancji i materia³ów zawartych juÂż w opakowaniu producenta - w materiale bazowym. ROZCIEĂCZALNIK natomiast ma za zadanie uzyskanie odpowiedniej lepkoÂści roboczej i najproÂściej rzecz ujmujÂąc musi byĂŚ obojĂŞtny. Gdy jest aktywny ( np nitro , aceton ) to ³¹czy siĂŞ z innymi skÂładnikami lotnymi i parujÂąc niszczy powÂłokĂŞ ... ÂŻeby pokryĂŚ bazĂŞ klarem to ta musi byĂŚ stabilna co oznacza Âże odparowaÂł z niej dodany rozcieĂączalnik, ale jest nadal aktywna chemicznie bo LZO w niej zawarte jeszcze nie odparowaÂły gdy odparujÂą ... a na bazĂŞ pĂłjdzie bezbarwny to ten siĂŞ zÂłuszczy.
Gdy naprawiamy samochód zgodnie z technologi¹ producenta to czekamy okreœlony czas na odparowanie rozcieùczalnika i aplikujemy bezbarwny. Skoro rozcieùczalnik ju¿ wyparowa³ z bazy nie mo¿e mieÌ ¿adnego wp³ywu na dalszy przebieg reakcji ... a w klarze jest on nadal ... i gdy to rozcieùczalnik aktywny np nitro albo aceton to uniemo¿liwi on ³¹czenie chemiczne i prawid³owe przyleganie klaru do bazy ... nast¹pi ³uszczenie.
Dlatego rodzaj rozcieĂączalnika w bazie ma mniejsze znaczenie ( poza rozcieĂączalnikami aktywnymi bo te to wrĂłg ) dla zjawiska Âłuszczenia, niÂż rodzaj rozcieĂączalnika w klarze ... i jak dobrze rozumiem tej tezy dotyczyÂła twoja uwaga @luks ? |
 |
|
|
|
 |
lakiernik175
|
Wysłany: 2010-05-24, 18:04
|
0
|
|
|
|
A co takiego ró¿nego jest np. w bazie autokoloru 2K a bazie 2K turbo plus?Mog¹ siê "pogryŸÌ"???. Muszê powiedzieÌ ¿e od d³u¿szego czasu mieszam ró¿ne bazy ze sob¹.Pracowa³em kiedyœ pare lat w mieszalni jako kolorysta od siedmiu lat zajmujê siê lakiernictwem i przez te lata nie by³o tygodnia abym nie miesza³ ro¿nych firm ze sob¹.Czasami nawet wlejê kilka kropel akrylu do bazy aby dobarwiÌ.Nieraz idzie pól na pó³ bazy dwóch ró¿nych firm.Kiedyœ kumpel przechodzi³ na wodê i w spadku da³ mi dwa pud³a baz ,resztek ,oko³o 100 puszek. By³o tam wszystko Dyna ,Lesonal,PPG, Standox,R-M,Autocolor.Pozosta³o mi oko³o 20 puszek.Kombinacji po³¹czeù odtworzyÌ nie zdo³am. Nikt mi jeszcze nie wróci³ z reklamacj¹.Wiem które to samochody bo je¿d¿¹ nimi ludzie z mojego miasta i ogl¹dam je gdy mogê.Niektóre byly handlarzy i posz³y w Polskê. Wiem tak¿e bo widzia³em na zapleczu w dwóch pobliskich mieszalniach jak koloryœci nie maj¹c na mieszalniku jakiegos mixa wal¹ podobny z innego mieszalnika aby zast¹piÌ lub dobarwiÌ.Jak siê siedzia³o w tym to siê widzia³o wszystko, tak¿e zastêpowane ¿ywice, rozcieùczalniki, mixy i utwardzacze.Tylko z jednym przypadkiem siê spotka³em gdy by³o nie tak.Dosta³em w sklepie przez pomy³kê utwardzacz od lakieru bezbarwnego VOC tej samej firmy i dola³em go do zwyk³ego HS-a.Dobrze ¿e to by³a ma³a zaprawka.Efekt: nie zd¹¿y³em umyÌ pistoletu a tu trzeba by³o polerowaÌ.Nie by³o te¿ po³ysku ale po wypolerowaniu wszystko wróci³o do normy. Samochód przetrzyma³em jeszcze trzy dni.Sta³ na s³oùcu i nie matowia³o ju¿. S³ysza³em te¿ ¿e kumpel do akrylu R-M 4:1 wla³ tani utwardzacz który siê leje 2:1 w proporcji 4:1 i nie stwardnia³o.Ja sam la³em ten tani do R-Ma w proporcji prawid³owej 2:1 i by³o prawid³owo.Czasami czujê siê jak stary kucharz nad garami i póki nikogo nie czyœci sraka bêdê gotowa³ dalej swoj¹ zupê. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-05-24, 19:47
|
0
|
|
|

|
PiĂŞknie.
Dobrze Âże fizycy jÂądrowi nie podchodzÂą tak do sprawy. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2010-05-24, 20:47
|
0
|
|
|
|
stosuj¹c jedn¹ firmê wiesz gdzie szukaÌ powsta³ego problemu,stosuj¹c ró¿ne pretensje mo¿na mieÌ tylko do siebie |
|
|
|
 |
Boni
|
Wysłany: 2010-05-25, 00:11
|
0
|
|
|
|
crystal napisał/a: | PiĂŞknie.
Dobrze Âże fizycy jÂądrowi nie podchodzÂą tak do sprawy. |
No wiesz, tam te¿ trafiaj¹ siê mistrzowie beztroskiego pichcenia, s¹dz¹c po wypadkach przy j¹drówce W temacie, to ja siê nie znam w porównaniu, ale jednego nie kumam - po co bawiÌ siê w zlewki i grzebanie w œciekach z lakierni? ¯e to ma byÌ taniej czy coœ? Ale w jakim sensie - nie lepiej po prostu kupiÌ sobie w jakimœ tanim systemie wszystko i mieÌ mniej wiêcej pewnoœÌ, ¿e zadzia³a, a jak nie dzia³a, to ¿e przynajmniej konkretnemu dostawcy mo¿na to na ³eb wylaÌ? No bo mieszanie elementów z drogiego i z taniego systemu, to ju¿ chyba jest dro¿sze ni¿ po prostu tani system, a mieszanie elementów ró¿nych taùszych systemów, no to w ogóle - po co? To chyba tylko o milimetr wy¿ej ni¿ "pomieszanie" z jakimœ renolakiem czy innym poliuretanem do parkietów... |
_________________ http://boni.smutek.pl/auto/ |
|
|
|
 |
lakiernik175
|
Wysłany: 2010-05-26, 08:51
|
0
|
|
|
|
Nie chodzi tu o tanioœci z po³¹czenia drogiego z tanim.Jest wiele kolorów które na listwie wygl¹daj¹ zupe³nie inaczej ni¿ po natrysku.Niektóre mieszalnie robi¹ natryski ale wiêksza czêœÌ kolorystów nawet nie wie jak przerobiÌ dany kolor .I tu przydaj¹ mi siê jak to mówisz "œcieki i zlewki" choÌ nimi nie s¹ bo to koùcówki baz z ostatniego pó³rocza.Je¿d¿enie do przeróbki do mieszalni odpada - marnowane nie tyle pieni¹dze co czas który nie doœÌ ¿e jest tak cenny to ci¹gle go ma³o.Kto zna temat to wie ¿e gotowymi lakierami(bazami) nie za bardzo mo¿na przerabiaÌ bo przecie¿ w puszce jest ju¿ kilka do kilkunastu pigmentów, ziaren czy pere³,które po dolaniu mog¹ "ci¹gn¹Ì " kolor w inn¹ stronê.Mia³bym dojœcie do czystych pigmentów ale niestety taniej linii i chcia³bym nimi móc przerabiaÌ kolory.St¹d moje zadane pytanie "Czy siê nie pogryz¹?".Ale tego chyba nikt nie wie.Mo¿e tylko z autopsji. |
|
|
|