Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
gdulus
Wys³any: 2010-05-20, 17:19   jeden pistolet do baz i clarow - co myslicie, jaki ???
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
jak to jest czy wszyscy profesjonalni lakiernicy maja zawsze oddzielny pistlet do baz a oddzielny do bezbawnych ???
moze ktos lakieruje jednym pistoletem zarowno bazy i bezbarwne to moze by mi polecil ktory jest dobry do obu

chce zakupic pistolet ktorym bedzie mi sluzyl zarowno do bazy i do bezbarwnego (gdyz dwa to za duzy wydatek dla mnie )
mysle o:
gti pro z koncowka t2
sata 300 rp (a mzoe lepiej 3000hvlp)
iwata supernova ws-400 z koncowka do dobezbarwnego a moze lepiej z koncowka do bazy ???

czy lepiej kupis pistlet do bazy (i klasc nim baze i clar , czy lepiej kupic do claru i klasc nim clar i baze ???
ktory

przemo1972 
Wys³any: 2010-05-20, 18:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: SC
gdulus napisa³/a:
sata 300 rp (a mzoe lepiej 3000hvlp)

Nie bardzo lape o co Ci chodzi?Jesli chcesz miec dwa pistolety w cenie jednej Saty 3000 to tylko Cie ratuje Sata jet 1000B RP 1.3 do klaru i HWDP ;) (Tylko w wersji 1.4!) do bazy.Co prawda jest to sprzet "for industry"i nie spodziewaj sie po nim chromow i bajerow, jedyne co Ci moge o nim powiedziec to to, ze DeVilbissa GTI Pro pozostawia daleko w tyle :tak: Cena jednego pistoletu to ok.250£.Cena Saty 3000 to ok400-450£.Jakich baz chcesz uzywac? Wody czy konwencji?Jesli do wody, to 1.4 HVLP, jesli do konwencji to spoko moze byc 1.3 RP.Pamietaj, ze konwencje wycofuja ze sprzedazy w UK, przynajmniej w Szkocji juz jest problem z kupnem.I nie kupuj urzywek z ebaju bo to zuzyty szmelc .Zainwestuj w nowy markowy sprzet- jesli Bedziesz o niego dbal to bedzie Ci sluzyl przez dlugie lata.

gdulus
Wys³any: 2010-05-20, 21:59   
0
UP DOWN

Cytat:
Nie bardzo lape o co Ci chodzi?Jesli chcesz miec dwa pistolety

zle zinterpretowales

chce kupic jeden pistolet porzadny ktory bedzie do bazy i do bezbarwnego
ale ktory ????

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-05-21, 07:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego je¶li masz u siebie myjkê do pistoletów to wtedy mo¿esz mieæ jeden pistolet a je¶li nie to lepiej kup dwa: do bazy i do bezbarwnego. Po na³o¿onej bazie nigdy nie "domyjesz" pistoletu na tyle aby by³ z niego "czysty" bezbarwny bez tzw. "¶wiecenia" w odcieniu koloru bazy ,co wp³ywa na efekt koñcowy. Chyba wiesz o czym piszê? Pozdrawiam! :spoko:

gdulus
Wys³any: 2010-05-21, 14:50   
0
UP DOWN

wiem dzieki , nie myslalem nigdy potym , zawsze malowalem jendym baze i clar, po bazie przedmuchywalem w przod i w tyl az byl czysciutki rozpuszczalnik , pryskalem jescze dla sprawdzenia na biala szpatke i jak nie bylo widac slady bazy to wtedy bezbarwny

dizeki za rade w przyszlosci napewno skorzystam ale narazie musze robic jednym gunem

lorakkr21 
Wys³any: 2010-05-21, 19:34   
0
UP DOWN
lorakkr21

Pomóg³: 4 razy
Witam !!! Ja dzia³am na Sata jet 2000 RP i baze i klar !!! Spokojnie daje radê i do tego i do tego polecem !!! koszt jej na allegro to 750 z³ nie wiem ile ty chcesz przeznaczyæ na pistolet ???

kamilbusko
Wys³any: 2010-05-21, 20:22   
0
UP DOWN

gdulus ja ca³y czas lakierujê sat± 3000 HVLP i bazê i klar i dla mnie rewelacja

gdulus
Wys³any: 2010-05-21, 21:51   
0
UP DOWN

ja chyba kupie sata rp 3000 digital , tylko ze niekotrzy twiradza ze nie rozbija tka materialu jak iwata , np ws-400 , no ale chyba skusze sie na ta sate

kamilbusko
Wys³any: 2010-05-21, 21:54   
0
UP DOWN

ja ci radzê wersjê HVLP. RP mo¿esz cenzuraæ niektóre kolory np srebro

siwy_1981 
Wys³any: 2010-05-21, 22:06   
0
UP DOWN
siwy1981

Pomóg³: 7 razy
Je¿eli siê jednak skusisz na iwatê ws400 to podobno lepiej kupiæ wersjê "base". Sam ostatnio zakupi³em w400wbx 1,4 i muszê przyznaæ ¿e fajny pistolecik. Da siê nim na³o¿yæ fajnie bazê i wylaæ klar bez rozcieñczania z naprawdê minimaln± mork± na 2bar. Podwójna atomizacja to jest to. 39 cm szeroko¶ci strumienia. Wed³ug mnie udany sprzêt, choæ zdecydowanie wolniejszy od np. Optimy 900LVLP.

gdulus
Wys³any: 2010-05-21, 22:25   
0
UP DOWN

wielkie dzieki za rady dla mnie s± bardzo wa¿ne
kamilbusko napisa³/a:
ja ci radzê wersjê HVLP. RP mo¿esz cenzura niektóre kolory np srebro

no wlasnie hvlp moze i lepszy bylby do baz i klarow
ale nie mam az tak dobrego kompresora. Z rp to moj sobie poradzi ale saty hvlp 3000 raczej nie pociagnie , jakby ktos sie jeszcze wypowiedzial jak sie 3000rp spisuje w bazach np srebrnych ???

PROJEKTER
Wys³any: 2010-05-22, 11:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
gdulus napisa³/a:
wielkie dzieki za rady dla mnie s± bardzo wa¿ne
kamilbusko napisa³/a:
ja ci radzê wersjê HVLP. RP mo¿esz cenzura niektóre kolory np srebro

no wlasnie hvlp moze i lepszy bylby do baz i klarow
ale nie mam az tak dobrego kompresora. Z rp to moj sobie poradzi ale saty hvlp 3000 raczej nie pociagnie , jakby ktos sie jeszcze wypowiedzial jak sie 3000rp spisuje w bazach np srebrnych ???

@gdulus ... to plamienie kolorów srebrzystych w przypadku SATA 3000 RP to wynik nieumiejêtnej aplikacji :x: ... ale ¿eby siê nikt nie obrazi³ to doprecyzujê, ¿e ta nieumiejêtno¶æ wynika z szybkiego przechodzenia z pistoletu HVLP ( sata ) na RP ( sata ) jak kto¶ u¿ywa dwóch ... jednego do klaru drugiego do bazy to przez pewien czas bêdzie mia³ problem. RP jest pistoletem niewiarygodnie szybkim ... a szybie przesuwanie pistoletu przy elemencie mo¿e siê przez nieuwagê skoñczyæ smu¿eniem jasnej bazy metalicznej.

To nie jest jaki¶ problem SATA 3000 RP tylko przyzwyczajeñ :cool: Dlatego SATA zaleca dystrybutorom oferowaæ tam gdzie siê da HVLP.

RP jest do ma³ych firm, warsztatów i gara¿y gdzie s± problemy z ci¶nieniem powietrza i ma³ym do¶wiadczeniem lakiernika. Po to jest RP. :tak:

Teraz Rady :

Ta @przemo jest bardzo dobra i w po³±czeniu z t± @Robertlodz09 masz jasny obraz ... kup sobie dwa pistolety ... SATA 1000 RP 1,3 i nie stresuj siê t± dedykacj± dla przemys³u bo to dla ciebie oznacza tylko tyle ¿e pokrywê silnika malujesz w trzech mo¿e czterech przej¶ciach ... a nie 10 !!!

Chcesz jeden i Ciê staæ ... sugerujê jednak 3000 RP ( digital to ju¿ kwiatek do korzucha ale jak chcesz najlepszy model to kupuj jest hmmm z bajerem w korpusie.

Mo¿esz te¿ poszukaæ dwóch SATA 2000 .... to naprawdê doskona³y pistolet a du¿o, du¿o tañszy ... no i masz jeszcze trzecie wyj¶cie SATA 90-2 z g³owic± 1.3 RP - dwie sztuki. Tu korpus jak w legendarnej 90 bebechy w technologi modelu 3000 ... ale nie mam zielonego pojêcia gdzie to kupisz. Ja czeka³em na 10 kpl 90-2 + KLC trzy miesi±ce .... przysz³o 5, a dosta³em trzy .... ju¿ ich nie ma i chyba nie bêdzie ... bo SATA kombinuje co¶ z now± lini± ( by SATA ) Ecoline - w której s± czarne pistolety w³asnie stary KLC do podk³adu i ... jak s±dzê za chwilê JET 90-2 B. Dostêpne wersje to RP i HVLP przy czym JET 90-2 ma wszystkie rozmiary g³owic jak 3000. Linia wymierzona w tanie pistolety co¶ w podobnie polityki handlowej - EVO by IWATA ... tylko SATA opiera swoj± strategiê o sprawdzone produkty z wieloletni± tradycj± na rynku - KLC i JET 90 ... tylko unowocze¶nione i w czarnym kolorze :shock: ... ale komplet KLC ( Ecoline ) + Jet 90 -2 RP koztuje 1600 brutto

... i ostatnie wyj¶cie .... Kup sobie jaki¶ korpus ze zbiornikeim na górze ( bo - pistolety lakiernicze, to produje na ca³ym ¶wiecie - tylko SATA :spoko: ).

gdulus
Wys³any: 2010-05-23, 21:14   
0
UP DOWN

dzieki za rady
wybor dokonany KROL JEST TYLKO JEDEN
sata 3000 rp juz zakupiona
teraz jeszcze bedzie trzeba nauczyc sie lakierowac ;)
jest chyba na czym
az mi sie cieplo robi jak pomysle ze mam najlepszy pistolet na swiecie

:spoko: :tak: :tak: :tak: :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2010-05-24, 07:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
gdulus napisa³/a:
dzieki za rady
jest chyba na czym

:spoko: :tak: :tak: :tak: :spoko:

Napisz kilka zdañ opinii .... pierwsze wra¿enie ... i po kilku malowaniach ! :spoko:

gdulus
Wys³any: 2010-05-24, 09:03   
0
UP DOWN

dobra beda :spoko:

wojtek1 
Wys³any: 2011-02-13, 22:26   
0
UP DOWN

[quote="gdulus"]dzieki za rady
jest chyba na czym

''gdulus''-obieca³e¶ napisaæ opiniê o tym pistolecie, a przede wszystkim czy siê nadaje do baz i lakierów bezbarwnych.

kalbi 
Wys³any: 2011-02-14, 14:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
wojtek1 napisa³/a:
czy siê nadaje do baz i lakierów bezbarwnych.
RP do baz siê bardzo ¶rednio nadaje poniewa¿ lubi pochmurzyæ ale do bezbarwnego jest super, do baz tylko HVLP

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: