Autor |
Wiadomo¶æ |
|
gdulus
|
Wys³any: 2010-05-20, 17:19 jeden pistolet do baz i clarow - co myslicie, jaki ???
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 227
|
jak to jest czy wszyscy profesjonalni lakiernicy maja zawsze oddzielny pistlet do baz a oddzielny do bezbawnych ???
moze ktos lakieruje jednym pistoletem zarowno bazy i bezbarwne to moze by mi polecil ktory jest dobry do obu
chce zakupic pistolet ktorym bedzie mi sluzyl zarowno do bazy i do bezbarwnego (gdyz dwa to za duzy wydatek dla mnie )
mysle o:
gti pro z koncowka t2
sata 300 rp (a mzoe lepiej 3000hvlp)
iwata supernova ws-400 z koncowka do dobezbarwnego a moze lepiej z koncowka do bazy ???
czy lepiej kupis pistlet do bazy (i klasc nim baze i clar , czy lepiej kupic do claru i klasc nim clar i baze ???
ktory |
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2010-05-20, 18:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
gdulus napisa³/a: | sata 300 rp (a mzoe lepiej 3000hvlp) |
Nie bardzo lape o co Ci chodzi?Jesli chcesz miec dwa pistolety w cenie jednej Saty 3000 to tylko Cie ratuje Sata jet 1000B RP 1.3 do klaru i HWDP (Tylko w wersji 1.4!) do bazy.Co prawda jest to sprzet "for industry"i nie spodziewaj sie po nim chromow i bajerow, jedyne co Ci moge o nim powiedziec to to, ze DeVilbissa GTI Pro pozostawia daleko w tyle Cena jednego pistoletu to ok.250£.Cena Saty 3000 to ok400-450£.Jakich baz chcesz uzywac? Wody czy konwencji?Jesli do wody, to 1.4 HVLP, jesli do konwencji to spoko moze byc 1.3 RP.Pamietaj, ze konwencje wycofuja ze sprzedazy w UK, przynajmniej w Szkocji juz jest problem z kupnem.I nie kupuj urzywek z ebaju bo to zuzyty szmelc .Zainwestuj w nowy markowy sprzet- jesli Bedziesz o niego dbal to bedzie Ci sluzyl przez dlugie lata. |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
|
gdulus
|
Wys³any: 2010-05-20, 21:59
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Nie bardzo lape o co Ci chodzi?Jesli chcesz miec dwa pistolety |
zle zinterpretowales
chce kupic jeden pistolet porzadny ktory bedzie do bazy i do bezbarwnego
ale ktory ???? |
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-05-21, 07:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego je¶li masz u siebie myjkê do pistoletów to wtedy mo¿esz mieæ jeden pistolet a je¶li nie to lepiej kup dwa: do bazy i do bezbarwnego. Po na³o¿onej bazie nigdy nie "domyjesz" pistoletu na tyle aby by³ z niego "czysty" bezbarwny bez tzw. "¶wiecenia" w odcieniu koloru bazy ,co wp³ywa na efekt koñcowy. Chyba wiesz o czym piszê? Pozdrawiam! |
|
|
|
|
gdulus
|
Wys³any: 2010-05-21, 14:50
|
0
|
|
|
|
wiem dzieki , nie myslalem nigdy potym , zawsze malowalem jendym baze i clar, po bazie przedmuchywalem w przod i w tyl az byl czysciutki rozpuszczalnik , pryskalem jescze dla sprawdzenia na biala szpatke i jak nie bylo widac slady bazy to wtedy bezbarwny
dizeki za rade w przyszlosci napewno skorzystam ale narazie musze robic jednym gunem |
|
|
lorakkr21
|
Wys³any: 2010-05-21, 19:34
|
0
|
|
|
lorakkr21
Pomóg³: 4 razy Posty: 123
|
Witam !!! Ja dzia³am na Sata jet 2000 RP i baze i klar !!! Spokojnie daje radê i do tego i do tego polecem !!! koszt jej na allegro to 750 z³ nie wiem ile ty chcesz przeznaczyæ na pistolet ??? |
|
|
|
|
kamilbusko
|
Wys³any: 2010-05-21, 20:22
|
0
|
|
|
|
gdulus ja ca³y czas lakierujê sat± 3000 HVLP i bazê i klar i dla mnie rewelacja |
|
|
|
|
gdulus
|
Wys³any: 2010-05-21, 21:51
|
0
|
|
|
|
ja chyba kupie sata rp 3000 digital , tylko ze niekotrzy twiradza ze nie rozbija tka materialu jak iwata , np ws-400 , no ale chyba skusze sie na ta sate |
|
|
kamilbusko
|
Wys³any: 2010-05-21, 21:54
|
0
|
|
|
|
ja ci radzê wersjê HVLP. RP mo¿esz cenzuraæ niektóre kolory np srebro |
|
|
|
|
siwy_1981
|
Wys³any: 2010-05-21, 22:06
|
0
|
|
|
siwy1981
Pomóg³: 7 razy Posty: 63
|
Je¿eli siê jednak skusisz na iwatê ws400 to podobno lepiej kupiæ wersjê "base". Sam ostatnio zakupi³em w400wbx 1,4 i muszê przyznaæ ¿e fajny pistolecik. Da siê nim na³o¿yæ fajnie bazê i wylaæ klar bez rozcieñczania z naprawdê minimaln± mork± na 2bar. Podwójna atomizacja to jest to. 39 cm szeroko¶ci strumienia. Wed³ug mnie udany sprzêt, choæ zdecydowanie wolniejszy od np. Optimy 900LVLP. |
|
|
|
|
gdulus
|
Wys³any: 2010-05-21, 22:25
|
0
|
|
|
|
wielkie dzieki za rady dla mnie s± bardzo wa¿ne
kamilbusko napisa³/a: | ja ci radzê wersjê HVLP. RP mo¿esz cenzura niektóre kolory np srebro |
no wlasnie hvlp moze i lepszy bylby do baz i klarow
ale nie mam az tak dobrego kompresora. Z rp to moj sobie poradzi ale saty hvlp 3000 raczej nie pociagnie , jakby ktos sie jeszcze wypowiedzial jak sie 3000rp spisuje w bazach np srebrnych ??? |
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-05-22, 11:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
gdulus napisa³/a: | wielkie dzieki za rady dla mnie s± bardzo wa¿ne
kamilbusko napisa³/a: | ja ci radzê wersjê HVLP. RP mo¿esz cenzura niektóre kolory np srebro |
no wlasnie hvlp moze i lepszy bylby do baz i klarow
ale nie mam az tak dobrego kompresora. Z rp to moj sobie poradzi ale saty hvlp 3000 raczej nie pociagnie , jakby ktos sie jeszcze wypowiedzial jak sie 3000rp spisuje w bazach np srebrnych ??? |
@gdulus ... to plamienie kolorów srebrzystych w przypadku SATA 3000 RP to wynik nieumiejêtnej aplikacji ... ale ¿eby siê nikt nie obrazi³ to doprecyzujê, ¿e ta nieumiejêtno¶æ wynika z szybkiego przechodzenia z pistoletu HVLP ( sata ) na RP ( sata ) jak kto¶ u¿ywa dwóch ... jednego do klaru drugiego do bazy to przez pewien czas bêdzie mia³ problem. RP jest pistoletem niewiarygodnie szybkim ... a szybie przesuwanie pistoletu przy elemencie mo¿e siê przez nieuwagê skoñczyæ smu¿eniem jasnej bazy metalicznej.
To nie jest jaki¶ problem SATA 3000 RP tylko przyzwyczajeñ Dlatego SATA zaleca dystrybutorom oferowaæ tam gdzie siê da HVLP.
RP jest do ma³ych firm, warsztatów i gara¿y gdzie s± problemy z ci¶nieniem powietrza i ma³ym do¶wiadczeniem lakiernika. Po to jest RP.
Teraz Rady :
Ta @przemo jest bardzo dobra i w po³±czeniu z t± @Robertlodz09 masz jasny obraz ... kup sobie dwa pistolety ... SATA 1000 RP 1,3 i nie stresuj siê t± dedykacj± dla przemys³u bo to dla ciebie oznacza tylko tyle ¿e pokrywê silnika malujesz w trzech mo¿e czterech przej¶ciach ... a nie 10 !!!
Chcesz jeden i Ciê staæ ... sugerujê jednak 3000 RP ( digital to ju¿ kwiatek do korzucha ale jak chcesz najlepszy model to kupuj jest hmmm z bajerem w korpusie.
Mo¿esz te¿ poszukaæ dwóch SATA 2000 .... to naprawdê doskona³y pistolet a du¿o, du¿o tañszy ... no i masz jeszcze trzecie wyj¶cie SATA 90-2 z g³owic± 1.3 RP - dwie sztuki. Tu korpus jak w legendarnej 90 bebechy w technologi modelu 3000 ... ale nie mam zielonego pojêcia gdzie to kupisz. Ja czeka³em na 10 kpl 90-2 + KLC trzy miesi±ce .... przysz³o 5, a dosta³em trzy .... ju¿ ich nie ma i chyba nie bêdzie ... bo SATA kombinuje co¶ z now± lini± ( by SATA ) Ecoline - w której s± czarne pistolety w³asnie stary KLC do podk³adu i ... jak s±dzê za chwilê JET 90-2 B. Dostêpne wersje to RP i HVLP przy czym JET 90-2 ma wszystkie rozmiary g³owic jak 3000. Linia wymierzona w tanie pistolety co¶ w podobnie polityki handlowej - EVO by IWATA ... tylko SATA opiera swoj± strategiê o sprawdzone produkty z wieloletni± tradycj± na rynku - KLC i JET 90 ... tylko unowocze¶nione i w czarnym kolorze ... ale komplet KLC ( Ecoline ) + Jet 90 -2 RP koztuje 1600 brutto
... i ostatnie wyj¶cie .... Kup sobie jaki¶ korpus ze zbiornikeim na górze ( bo - pistolety lakiernicze, to produje na ca³ym ¶wiecie - tylko SATA ). |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
gdulus
|
Wys³any: 2010-05-23, 21:14
|
0
|
|
|
|
dzieki za rady
wybor dokonany KROL JEST TYLKO JEDEN
sata 3000 rp juz zakupiona
teraz jeszcze bedzie trzeba nauczyc sie lakierowac
jest chyba na czym
az mi sie cieplo robi jak pomysle ze mam najlepszy pistolet na swiecie
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-05-24, 07:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
gdulus napisa³/a: | dzieki za rady
jest chyba na czym
|
Napisz kilka zdañ opinii .... pierwsze wra¿enie ... i po kilku malowaniach ! |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
gdulus
|
Wys³any: 2010-05-24, 09:03
|
0
|
|
|
|
dobra beda |
|
|
wojtek1
|
Wys³any: 2011-02-13, 22:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 27
|
[quote="gdulus"]dzieki za rady
jest chyba na czym
''gdulus''-obieca³e¶ napisaæ opiniê o tym pistolecie, a przede wszystkim czy siê nadaje do baz i lakierów bezbarwnych. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2011-02-14, 14:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
wojtek1 napisa³/a: | czy siê nadaje do baz i lakierów bezbarwnych. | RP do baz siê bardzo ¶rednio nadaje poniewa¿ lubi pochmurzyæ ale do bezbarwnego jest super, do baz tylko HVLP |
|