Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
gdulus
Wysłany: 2010-05-20, 17:19   jeden pistolet do baz i clarow - co myslicie, jaki ???
0
UP DOWN

jak to jest czy wszyscy profesjonalni lakiernicy maja zawsze oddzielny pistlet do baz a oddzielny do bezbawnych ???
moze ktos lakieruje jednym pistoletem zarowno bazy i bezbarwne to moze by mi polecil ktory jest dobry do obu

chce zakupic pistolet ktorym bedzie mi sluzyl zarowno do bazy i do bezbarwnego (gdyz dwa to za duzy wydatek dla mnie )
mysle o:
gti pro z koncowka t2
sata 300 rp (a mzoe lepiej 3000hvlp)
iwata supernova ws-400 z koncowka do dobezbarwnego a moze lepiej z koncowka do bazy ???

czy lepiej kupis pistlet do bazy (i klasc nim baze i clar , czy lepiej kupic do claru i klasc nim clar i baze ???
ktory

przemo1972 
Wysłany: 2010-05-20, 18:33   
0
UP DOWN

gdulus napisał/a:
sata 300 rp (a mzoe lepiej 3000hvlp)

Nie bardzo lape o co Ci chodzi?Jesli chcesz miec dwa pistolety w cenie jednej Saty 3000 to tylko Cie ratuje Sata jet 1000B RP 1.3 do klaru i HWDP ;) (Tylko w wersji 1.4!) do bazy.Co prawda jest to sprzet "for industry"i nie spodziewaj sie po nim chromow i bajerow, jedyne co Ci moge o nim powiedziec to to, ze DeVilbissa GTI Pro pozostawia daleko w tyle :tak: Cena jednego pistoletu to ok.250£.Cena Saty 3000 to ok400-450£.Jakich baz chcesz uzywac? Wody czy konwencji?Jesli do wody, to 1.4 HVLP, jesli do konwencji to spoko moze byc 1.3 RP.Pamietaj, ze konwencje wycofuja ze sprzedazy w UK, przynajmniej w Szkocji juz jest problem z kupnem.I nie kupuj urzywek z ebaju bo to zuzyty szmelc .Zainwestuj w nowy markowy sprzet- jesli Bedziesz o niego dbal to bedzie Ci sluzyl przez dlugie lata.

gdulus
Wysłany: 2010-05-20, 21:59   
0
UP DOWN

Cytat:
Nie bardzo lape o co Ci chodzi?Jesli chcesz miec dwa pistolety

zle zinterpretowales

chce kupic jeden pistolet porzadny ktory bedzie do bazy i do bezbarwnego
ale ktory ????

Robertlodz09 
Wysłany: 2010-05-21, 07:03   
0
UP DOWN

Kolego jeÂśli masz u siebie myjkĂŞ do pistoletĂłw to wtedy moÂżesz mieĂŚ jeden pistolet a jeÂśli nie to lepiej kup dwa: do bazy i do bezbarwnego. Po naÂłoÂżonej bazie nigdy nie "domyjesz" pistoletu na tyle aby byÂł z niego "czysty" bezbarwny bez tzw. "Âświecenia" w odcieniu koloru bazy ,co wpÂływa na efekt koĂącowy. Chyba wiesz o czym piszĂŞ? Pozdrawiam! :spoko:

gdulus
Wysłany: 2010-05-21, 14:50   
0
UP DOWN

wiem dzieki , nie myslalem nigdy potym , zawsze malowalem jendym baze i clar, po bazie przedmuchywalem w przod i w tyl az byl czysciutki rozpuszczalnik , pryskalem jescze dla sprawdzenia na biala szpatke i jak nie bylo widac slady bazy to wtedy bezbarwny

dizeki za rade w przyszlosci napewno skorzystam ale narazie musze robic jednym gunem

lorakkr21 
Wysłany: 2010-05-21, 19:34   
0
UP DOWN
lorakkr21

Witam !!! Ja dziaÂłam na Sata jet 2000 RP i baze i klar !!! Spokojnie daje radĂŞ i do tego i do tego polecem !!! koszt jej na allegro to 750 zÂł nie wiem ile ty chcesz przeznaczyĂŚ na pistolet ???

kamilbusko
Wysłany: 2010-05-21, 20:22   
0
UP DOWN

gdulus ja caÂły czas lakierujĂŞ satÂą 3000 HVLP i bazĂŞ i klar i dla mnie rewelacja

gdulus
Wysłany: 2010-05-21, 21:51   
0
UP DOWN

ja chyba kupie sata rp 3000 digital , tylko ze niekotrzy twiradza ze nie rozbija tka materialu jak iwata , np ws-400 , no ale chyba skusze sie na ta sate

kamilbusko
Wysłany: 2010-05-21, 21:54   
0
UP DOWN

ja ci radzĂŞ wersjĂŞ HVLP. RP moÂżesz cenzuraĂŚ niektĂłre kolory np srebro

siwy_1981 
Wysłany: 2010-05-21, 22:06   
0
UP DOWN
siwy1981

JeÂżeli siĂŞ jednak skusisz na iwatĂŞ ws400 to podobno lepiej kupiĂŚ wersjĂŞ "base". Sam ostatnio zakupiÂłem w400wbx 1,4 i muszĂŞ przyznaĂŚ Âże fajny pistolecik. Da siĂŞ nim naÂłoÂżyĂŚ fajnie bazĂŞ i wylaĂŚ klar bez rozcieĂączania z naprawdĂŞ minimalnÂą morkÂą na 2bar. PodwĂłjna atomizacja to jest to. 39 cm szerokoÂści strumienia. WedÂług mnie udany sprzĂŞt, choĂŚ zdecydowanie wolniejszy od np. Optimy 900LVLP.

gdulus
Wysłany: 2010-05-21, 22:25   
0
UP DOWN

wielkie dzieki za rady dla mnie sÂą bardzo waÂżne
kamilbusko napisał/a:
ja ci radzĂŞ wersjĂŞ HVLP. RP moÂżesz cenzura niektĂłre kolory np srebro

no wlasnie hvlp moze i lepszy bylby do baz i klarow
ale nie mam az tak dobrego kompresora. Z rp to moj sobie poradzi ale saty hvlp 3000 raczej nie pociagnie , jakby ktos sie jeszcze wypowiedzial jak sie 3000rp spisuje w bazach np srebrnych ???

PROJEKTER
Wysłany: 2010-05-22, 11:07   
0
UP DOWN

gdulus napisał/a:
wielkie dzieki za rady dla mnie sÂą bardzo waÂżne
kamilbusko napisał/a:
ja ci radzĂŞ wersjĂŞ HVLP. RP moÂżesz cenzura niektĂłre kolory np srebro

no wlasnie hvlp moze i lepszy bylby do baz i klarow
ale nie mam az tak dobrego kompresora. Z rp to moj sobie poradzi ale saty hvlp 3000 raczej nie pociagnie , jakby ktos sie jeszcze wypowiedzial jak sie 3000rp spisuje w bazach np srebrnych ???

@gdulus ... to plamienie kolorów srebrzystych w przypadku SATA 3000 RP to wynik nieumiejêtnej aplikacji :x: ... ale ¿eby siê nikt nie obrazi³ to doprecyzujê, ¿e ta nieumiejêtnoœÌ wynika z szybkiego przechodzenia z pistoletu HVLP ( sata ) na RP ( sata ) jak ktoœ u¿ywa dwóch ... jednego do klaru drugiego do bazy to przez pewien czas bêdzie mia³ problem. RP jest pistoletem niewiarygodnie szybkim ... a szybie przesuwanie pistoletu przy elemencie mo¿e siê przez nieuwagê skoùczyÌ smu¿eniem jasnej bazy metalicznej.

To nie jest jakiÂś problem SATA 3000 RP tylko przyzwyczajeĂą :cool: Dlatego SATA zaleca dystrybutorom oferowaĂŚ tam gdzie siĂŞ da HVLP.

RP jest do maÂłych firm, warsztatĂłw i garaÂży gdzie sÂą problemy z ciÂśnieniem powietrza i maÂłym doÂświadczeniem lakiernika. Po to jest RP. :tak:

Teraz Rady :

Ta @przemo jest bardzo dobra i w po³¹czeniu z t¹ @Robertlodz09 masz jasny obraz ... kup sobie dwa pistolety ... SATA 1000 RP 1,3 i nie stresuj siê t¹ dedykacj¹ dla przemys³u bo to dla ciebie oznacza tylko tyle ¿e pokrywê silnika malujesz w trzech mo¿e czterech przejœciach ... a nie 10 !!!

Chcesz jeden i CiĂŞ staĂŚ ... sugerujĂŞ jednak 3000 RP ( digital to juÂż kwiatek do korzucha ale jak chcesz najlepszy model to kupuj jest hmmm z bajerem w korpusie.

MoÂżesz teÂż poszukaĂŚ dwĂłch SATA 2000 .... to naprawdĂŞ doskonaÂły pistolet a duÂżo, duÂżo taĂąszy ... no i masz jeszcze trzecie wyjÂście SATA 90-2 z gÂłowicÂą 1.3 RP - dwie sztuki. Tu korpus jak w legendarnej 90 bebechy w technologi modelu 3000 ... ale nie mam zielonego pojĂŞcia gdzie to kupisz. Ja czekaÂłem na 10 kpl 90-2 + KLC trzy miesiÂące .... przyszÂło 5, a dostaÂłem trzy .... juÂż ich nie ma i chyba nie bĂŞdzie ... bo SATA kombinuje coÂś z nowÂą liniÂą ( by SATA ) Ecoline - w ktĂłrej sÂą czarne pistolety wÂłasnie stary KLC do podkÂładu i ... jak sÂądzĂŞ za chwilĂŞ JET 90-2 B. DostĂŞpne wersje to RP i HVLP przy czym JET 90-2 ma wszystkie rozmiary gÂłowic jak 3000. Linia wymierzona w tanie pistolety coÂś w podobnie polityki handlowej - EVO by IWATA ... tylko SATA opiera swojÂą strategiĂŞ o sprawdzone produkty z wieloletniÂą tradycjÂą na rynku - KLC i JET 90 ... tylko unowoczeÂśnione i w czarnym kolorze :shock: ... ale komplet KLC ( Ecoline ) + Jet 90 -2 RP koztuje 1600 brutto

... i ostatnie wyjÂście .... Kup sobie jakiÂś korpus ze zbiornikeim na gĂłrze ( bo - pistolety lakiernicze, to produje na caÂłym Âświecie - tylko SATA :spoko: ).

gdulus
Wysłany: 2010-05-23, 21:14   
0
UP DOWN

dzieki za rady
wybor dokonany KROL JEST TYLKO JEDEN
sata 3000 rp juz zakupiona
teraz jeszcze bedzie trzeba nauczyc sie lakierowac ;)
jest chyba na czym
az mi sie cieplo robi jak pomysle ze mam najlepszy pistolet na swiecie

:spoko: :tak: :tak: :tak: :spoko:

PROJEKTER
Wysłany: 2010-05-24, 07:24   
0
UP DOWN

gdulus napisał/a:
dzieki za rady
jest chyba na czym

:spoko: :tak: :tak: :tak: :spoko:

Napisz kilka zdaĂą opinii .... pierwsze wraÂżenie ... i po kilku malowaniach ! :spoko:

gdulus
Wysłany: 2010-05-24, 09:03   
0
UP DOWN

dobra beda :spoko:

wojtek1 
Wysłany: 2011-02-13, 22:26   
0
UP DOWN

[quote="gdulus"]dzieki za rady
jest chyba na czym

''gdulus''-obiecaÂłeÂś napisaĂŚ opiniĂŞ o tym pistolecie, a przede wszystkim czy siĂŞ nadaje do baz i lakierĂłw bezbarwnych.

kalbi 
Wysłany: 2011-02-14, 14:39   
0
UP DOWN

wojtek1 napisał/a:
czy siĂŞ nadaje do baz i lakierĂłw bezbarwnych.
RP do baz siĂŞ bardzo Âśrednio nadaje poniewaÂż lubi pochmurzyĂŚ ale do bezbarwnego jest super, do baz tylko HVLP

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu