Autor |
Wiadomość |
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-08-05, 17:43 Regulacja Saty 3000...
|
0
|
|
|
|
Witam.Moze sie bede powtarzaÂł ale znowu ma problem ze Swoja Sata... LakierowaÂłem Passata,dwa blotniki,zderzak i maska...i o ile blotniki i zderzak wyszly rewelacja to na masce znowu nasraÂło sie chmurek...najsmieszniejsze ze nie byÂło tego widac na bazie ,dopiero jak polozyem klar to wyszÂły I teraz,,,moze ktos ma Sate i podpowie jak to sie ustawia bo wydaje mi sie ze z moja jest cos nie tak...Jesli miotle mam odkrecona na maksa to nie daje mi rowno doÂłem i gĂłrÂą ...tylko gĂłrÂą...Zaczynam krecic i teoretycznie powinno sie ustawic dobrze gdzies w poÂłowie krecenia...ale gdzie tam... Dopiero prawie przy maksymalnym skreceniu guna wychodzi w miere rowny strumien ale za to wÂąski.Podawanie materiaÂłu tez mam skrecone ale w granicach rozsÂądku...Nie wiem...moze ta Sata juz tak ma ale ustawic Âładny strumien i w miere szeroki to juz problem...Czeka mnie lakierowanie ponowne tej maski bo chmur jest peÂłno wszedzie...psia dupa... |
|
|
|
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-08-05, 20:07
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
A jaki kolor tego lakieru (obstawiam ¿e jakiœ jasny metalic ) i jakiej firmy u¿y³eœ bazy do malowania ??? A co do saty to pistolet bardzo ³atwy w ustawieniu tylko go dobrze musisz wyczyœciÌ i mocno poskrêcaÌ bo ona w ten sposób siê uszczelnia ( wlej rozpuchu do pistoletu i je¿eli psiukaj¹c pójd¹ ci b¹belki do zbiorniczka to znaczy ¿e go nie skrêci³eœ dobrze i wtedy go nie ustawisz ) I w sumie to mo¿e za du¿¹ miot³e robisz albo za ma³¹ nie wiem jak to ci wysz³o czy konkretnie chmórki czy paski ???? |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-08-05, 21:12
|
0
|
|
|
|
ee...miotÂłe to robie taka jak powinna byc ale poszperwaszy w necie zobaczyÂłem filmik gdzie kolo ustawia taka wlasnie Sate i pieknie psika...u mnie jest cos nie tak...gora podaje duuuuzo wiecej niz dolem gdzie dolem tez powinno rowno dawac ...chyba ze sie myle. Jak skrecam miotle dopiero przy samym koncu skrecania strumien jest w miare dobry...w miare...ale jest za to waski Przeciez to nie zalezy od ilosci materiaÂłu...jesli ustawiam maÂło to i tak powinno dawac rowno...mniej ale rowno... Baza to Novol bodajze i rozpuch tez byÂł novola...Wychodza chmurki ale ukladaja sie one w pasy...tak to wyglada...ja stawiam na pistolet... Tylko czemu na zderzaku i na blotnikach jest super????Moze psikalem z mniejszej odlegÂłosci...i dlatego...kur...juz sam nie wim.Czlowiek wywala 1500 zÂł na guna i takie rzeczy...fakt ze tÂą Sate mam juz z 3 lata...ale wczesniej nie byÂło z nia problemu...Jutro ja porozkrecam i beda cos modziÂł... |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-08-05, 21:13
|
0
|
|
|
|
aha...kolor zloty jasny metalik... |
|
|
|
 |
magik16
|
Wysłany: 2010-08-05, 21:33
|
0
|
|
|
Przemo
|
Tak jak lorakkr21 pisze . Dobrze umyc i poskrecac i powinno byc ok. Wtedy zaczac ustawienia .ÂŻycze powodzenia |
|
|
|
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-08-06, 04:32
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
To ¿e pasy ci wychodz¹ na masce a na reszcie nie to wina wprawy poprostu musisz ustawiÌ du¿¹ miot³e ( jak ju¿ wyregulujesz) i maluj na tzw 1/2 czyli na ka¿de pasmo musisz nak³adaÌ po³owê nastêpnego ( a nie pasmo pod pasmem ) jezeli dobrze to wykonasz to nie bêdzie œladu pasów mog¹ jedynie zostaÌ chmórki ale to moze byÌ nawet wina bazy ( np aquamaxem maxmeyera niektóre srebra bardzo chmórz¹ a z konwencji te same numery nic ) z novolem z tego co wiem nie ma problemów Pzdr ! |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-08-06, 16:28
|
0
|
|
|
|
lorakkr21 ...probowalem dzisiaj ustawic guna ...porozkrecaÂłem w drobny mak,wyczyscilem jak tylko sie daÂło...i dalej jak ustawic miotÂłe na maksa to gora daje wiecej,moze ciut lwpiej jest ale nie ma rownego strumienia ProbujÂąc regulowac niby wychodzi pe Âłny strumien ale widac ze gora i tak daje wiecej...nie wiem czym jest to spowodowane.Po rozkreceniu pistola nic nie zauwazylem zeby byÂło wymemÂłane czy rozstrojone. Ponaklejalem kartek na sciane i probowalem...ale nic nie daÂło...Jutro sprobuje dopiero polakierowac te maske to zaobaczymy.Jak zdaze dzisiaj to wkleje zdjecia i zobaczysz o co mi chodzi...pozdro. |
|
|
|
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-08-06, 18:26
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
A moÂże ci upadÂł ten pistolecik kiedyÂś lub komuÂś i moÂże siĂŞ skrzywiÂła iglica bÂądÂź otwĂłr gÂłowicy albo dyszy juz sam nie wiem bo jeÂżeli wszystkie otwory masz czyste to bym obstawiaÂł jakieÂś uszkodzenie mechaniczne !!! |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-08-07, 13:52
|
0
|
|
|
|
juz sam nie wiem...ale jest to raczej uszkodzenie mechaniczne...Pryskalem dzisiaj te maske jeszcze raz i znowu wyszly chmurki...Ustawialem,kombinowalem i znowu dupa...Zreszta jak psikam w powietrze to golym okiem widac ze strumien nie jest jednorodny...widac takie jakby odrebne wieksze strumienie,nie ma jednolitego gladkiego strumienia... juz sam nie wiem jak to opisac...Nie idzie ustawic zeby Âładnie rowno tryskaÂł.. Moze trzeba by mi zmienic glowice bo juz naprawde sam nie wiem co robic...Ostatnio zakupilem ten czarny pierscien co jest w gunie i dalej tak samo...
Chyba podrzuce go znajomemu lakiernikowi zeby spojrzaÂł swierzym okiem czy ja cos robie nie tak(choc watpie) czy tej Saty poprostu nie idzie ustawic... |
|
|
|
 |
magik16
|
Wysłany: 2010-08-07, 21:53
|
0
|
|
|
Przemo
|
jak tak daje to kup zestaw naprawczy i po kÂłopocie |
|
|
|
 |
Whistrax
|
Wysłany: 2010-08-07, 23:13
|
0
|
|
|
|
posprawdzaj wszystkie dziurki w pistolecie - wydaje mi sie ze masz przypchany nie ma bata. ewentualnie zle masz pistolet ustawiony lub zle malujesz maske.
maluje juz prawie rok jakims tanim pistoletem i daje rade na srebrnych ciemnych albo jasnych metalikach - ale oczywiscie jest bardzo czesto dokladnie czyszczony |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-08-08, 12:49
|
0
|
|
|
|
http://www.youtube.com/wa...=related.....tu jest filmik jak nalezy lakierowac Sata 3000...takiego strumienia jak ma ten koles gdzie psika kartke sprawdzajac zgodnosc lakieru to nigdy nie mialem...czylitrzeba mi wymienic glowice...mam 1.3 i chyba na taka sama wymienie...koszt koÂło 300zÂł ale jak trzeba to trzeba...tylko zeby nie byÂło ze wymienie i bedzie to samo... Przytkanego nic nie mam bo sprawdzalem juz ze 3 razy...Jutro jeszcze sie pobawie...jak bedzie dupa to kupuje zestaw naprawczy i zobaczymy.pozdro. |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2010-12-26, 02:33
|
0
|
|
|
|
MĂłj znajomy ma taki problem jak Ty. Po roku Sata zaczĂŞÂła mu tak lakierowaĂŚ. GĂłrÂą robi wiĂŞkszy strumieĂą. On pistoletu prawie wcale nie rozkrĂŞcaÂł.
Pozdro. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-12-26, 08:56
|
0
|
|
|
|
WiĂŞc pora przedmuchaĂŚ kanaÂły powietrzne,to najczĂŞstsza przyczyna tej wady.A pistolet raz na jakiÂś czas trzeba rozebraĂŚ (tylko bez przesady,iglica, gÂłowica rozpylacza,kubek)i dokÂładnie wszystko wyczyÂściĂŚ i przedmuchaĂŚ. |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-12-26, 10:02
|
0
|
|
|
|
widze ze ktos odswierzyÂł ten post to napisze co byÂło nie tak... Otoz pod pistolem mialem podpiety manometr i ustawiajac go na 2 bary probowalem ustawic te Sate...i zawsze dawal gora wiecej...Wkurzylem sie wypieprzylem ten manometr i zaczalem ustawiac na oko...i pomogÂło Widocznie manometr wskazywal mi 2 bary a dawaÂł duzo wieksze cisnienie i dlatego gun tryskal mi gora wiecej...Teraz ustawiam go bez zadnego problemu i jest super...Oststnio lakierowalem VW Garbusa na zielona butelke i zadnych chmurek,ciapek...baza Âładnie pokryÂła na dwa razy i wyszÂło elegancko...Tak naprawde to tam nie ma sie co zapsuc bo rozlozenie i zlozenie tego guna jest dziecinnie proste... pozdro. |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2010-12-26, 12:38
|
0
|
|
|
|
Ty masz hvlp czy rp satĂŞ? |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-12-26, 16:21
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2010-12-26, 22:53
|
0
|
|
|
|
1.KÂładziesz tÂą satÂą podkÂład metalik, akryl i klar czy masz 2 pistolety?
2. JeÂśli wszystko robisz jednym to jak wychodzÂą bazy metaliczne?
3. Jakie realne zapotrzebowanie na powietrze ma RP?
Ja nie mam komory i nie wiem jakby to byÂło z rp. Bo mam chĂŞĂŚ na takowÂą satĂŞ. Na hvlp powietrza mi pewnie nie starczy bo kupiĂŚ sprĂŞÂżarkĂŞ z wydajnoÂściÂą 500 litrĂłw to teÂż trzeba trochĂŞ siana wyÂłoÂżyĂŚ. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-12-27, 11:27
|
0
|
|
|
|
kubazjan napisał/a: | Widocznie manometr wskazywal mi 2 bary a dawaÂł duzo wieksze cisnienie |
Zapewne duzo mniejsze cisnienie, bo manometr nie byÂł sata tylko jakieÂś badziewie co pod fobo ma przepÂływy.
Do saty mu brakuje przepustowoÂści i mimo ze na manometrze jest 2 bary, to do pistoletu dochodzi pewnie z 0.8 bara.
Zreszta to akurat sÂłychaĂŚ ze sÂłabiej daje poprzez manometr niz bez niego. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2010-12-27, 13:27
|
0
|
|
|

|
ja przy sacie 3000 hvlp miaÂłem taki zwykly reduktor to na maxa daÂło sie ustawic tylko 2.2bara, jak zaÂłozyÂłem reduktor saty to juz max 4bar.
Wiec niezle te zwykle reduktorki blokuja przepÂływ powietrza do pistoletu. |
|
|
|