Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-08-05, 16:43 Regulacja Saty 3000...
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
Witam.Moze sie bede powtarza³ ale znowu ma problem ze Swoja Sata... Lakierowa³em Passata,dwa blotniki,zderzak i maska...i o ile blotniki i zderzak wyszly rewelacja to na masce znowu nasra³o sie chmurek...najsmieszniejsze ze nie by³o tego widac na bazie ,dopiero jak polozyem klar to wysz³y I teraz,,,moze ktos ma Sate i podpowie jak to sie ustawia bo wydaje mi sie ze z moja jest cos nie tak...Jesli miotle mam odkrecona na maksa to nie daje mi rowno do³em i gór± ...tylko gór±...Zaczynam krecic i teoretycznie powinno sie ustawic dobrze gdzies w po³owie krecenia...ale gdzie tam... Dopiero prawie przy maksymalnym skreceniu guna wychodzi w miere rowny strumien ale za to w±ski.Podawanie materia³u tez mam skrecone ale w granicach rozs±dku...Nie wiem...moze ta Sata juz tak ma ale ustawic ³adny strumien i w miere szeroki to juz problem...Czeka mnie lakierowanie ponowne tej maski bo chmur jest pe³no wszedzie...psia dupa... |
|
|
|
|
lorakkr21
|
Wys³any: 2010-08-05, 19:07
|
0
|
|
|
lorakkr21
Pomóg³: 4 razy Posty: 123
|
A jaki kolor tego lakieru (obstawiam ¿e jaki¶ jasny metalic ) i jakiej firmy u¿y³e¶ bazy do malowania ??? A co do saty to pistolet bardzo ³atwy w ustawieniu tylko go dobrze musisz wyczy¶ciæ i mocno poskrêcaæ bo ona w ten sposób siê uszczelnia ( wlej rozpuchu do pistoletu i je¿eli psiukaj±c pójd± ci b±belki do zbiorniczka to znaczy ¿e go nie skrêci³e¶ dobrze i wtedy go nie ustawisz ) I w sumie to mo¿e za du¿± miot³e robisz albo za ma³± nie wiem jak to ci wysz³o czy konkretnie chmórki czy paski ???? |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-08-05, 20:12
|
0
|
|
|
|
ee...miot³e to robie taka jak powinna byc ale poszperwaszy w necie zobaczy³em filmik gdzie kolo ustawia taka wlasnie Sate i pieknie psika...u mnie jest cos nie tak...gora podaje duuuuzo wiecej niz dolem gdzie dolem tez powinno rowno dawac ...chyba ze sie myle. Jak skrecam miotle dopiero przy samym koncu skrecania strumien jest w miare dobry...w miare...ale jest za to waski Przeciez to nie zalezy od ilosci materia³u...jesli ustawiam ma³o to i tak powinno dawac rowno...mniej ale rowno... Baza to Novol bodajze i rozpuch tez by³ novola...Wychodza chmurki ale ukladaja sie one w pasy...tak to wyglada...ja stawiam na pistolet... Tylko czemu na zderzaku i na blotnikach jest super????Moze psikalem z mniejszej odleg³osci...i dlatego...kur...juz sam nie wim.Czlowiek wywala 1500 z³ na guna i takie rzeczy...fakt ze t± Sate mam juz z 3 lata...ale wczesniej nie by³o z nia problemu...Jutro ja porozkrecam i beda cos modzi³... |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-08-05, 20:13
|
0
|
|
|
|
aha...kolor zloty jasny metalik... |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-08-05, 20:33
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 4 razy Posty: 57 Sk±d: Mokrzeszów
|
Tak jak lorakkr21 pisze . Dobrze umyc i poskrecac i powinno byc ok. Wtedy zaczac ustawienia .¯ycze powodzenia |
|
|
|
|
lorakkr21
|
Wys³any: 2010-08-06, 03:32
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
To ¿e pasy ci wychodz± na masce a na reszcie nie to wina wprawy poprostu musisz ustawiæ du¿± miot³e ( jak ju¿ wyregulujesz) i maluj na tzw 1/2 czyli na ka¿de pasmo musisz nak³adaæ po³owê nastêpnego ( a nie pasmo pod pasmem ) jezeli dobrze to wykonasz to nie bêdzie ¶ladu pasów mog± jedynie zostaæ chmórki ale to moze byæ nawet wina bazy ( np aquamaxem maxmeyera niektóre srebra bardzo chmórz± a z konwencji te same numery nic ) z novolem z tego co wiem nie ma problemów Pzdr ! |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-08-06, 15:28
|
0
|
|
|
|
lorakkr21 ...probowalem dzisiaj ustawic guna ...porozkreca³em w drobny mak,wyczyscilem jak tylko sie da³o...i dalej jak ustawic miot³e na maksa to gora daje wiecej,moze ciut lwpiej jest ale nie ma rownego strumienia Probuj±c regulowac niby wychodzi pe ³ny strumien ale widac ze gora i tak daje wiecej...nie wiem czym jest to spowodowane.Po rozkreceniu pistola nic nie zauwazylem zeby by³o wymem³ane czy rozstrojone. Ponaklejalem kartek na sciane i probowalem...ale nic nie da³o...Jutro sprobuje dopiero polakierowac te maske to zaobaczymy.Jak zdaze dzisiaj to wkleje zdjecia i zobaczysz o co mi chodzi...pozdro. |
|
|
|
|
lorakkr21
|
Wys³any: 2010-08-06, 17:26
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
A mo¿e ci upad³ ten pistolecik kiedy¶ lub komu¶ i mo¿e siê skrzywi³a iglica b±d¼ otwór g³owicy albo dyszy juz sam nie wiem bo je¿eli wszystkie otwory masz czyste to bym obstawia³ jakie¶ uszkodzenie mechaniczne !!! |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-08-07, 12:52
|
0
|
|
|
|
juz sam nie wiem...ale jest to raczej uszkodzenie mechaniczne...Pryskalem dzisiaj te maske jeszcze raz i znowu wyszly chmurki...Ustawialem,kombinowalem i znowu dupa...Zreszta jak psikam w powietrze to golym okiem widac ze strumien nie jest jednorodny...widac takie jakby odrebne wieksze strumienie,nie ma jednolitego gladkiego strumienia... juz sam nie wiem jak to opisac...Nie idzie ustawic zeby ³adnie rowno tryska³.. Moze trzeba by mi zmienic glowice bo juz naprawde sam nie wiem co robic...Ostatnio zakupilem ten czarny pierscien co jest w gunie i dalej tak samo...
Chyba podrzuce go znajomemu lakiernikowi zeby spojrza³ swierzym okiem czy ja cos robie nie tak(choc watpie) czy tej Saty poprostu nie idzie ustawic... |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-08-07, 20:53
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 4 razy Posty: 57 Sk±d: Mokrzeszów
|
jak tak daje to kup zestaw naprawczy i po k³opocie |
|
|
|
|
Whistrax
|
Wys³any: 2010-08-07, 22:13
|
0
|
|
|
|
posprawdzaj wszystkie dziurki w pistolecie - wydaje mi sie ze masz przypchany nie ma bata. ewentualnie zle masz pistolet ustawiony lub zle malujesz maske.
maluje juz prawie rok jakims tanim pistoletem i daje rade na srebrnych ciemnych albo jasnych metalikach - ale oczywiscie jest bardzo czesto dokladnie czyszczony |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-08-08, 11:49
|
0
|
|
|
|
http://www.youtube.com/wa...=related.....tu jest filmik jak nalezy lakierowac Sata 3000...takiego strumienia jak ma ten koles gdzie psika kartke sprawdzajac zgodnosc lakieru to nigdy nie mialem...czylitrzeba mi wymienic glowice...mam 1.3 i chyba na taka sama wymienie...koszt ko³o 300z³ ale jak trzeba to trzeba...tylko zeby nie by³o ze wymienie i bedzie to samo... Przytkanego nic nie mam bo sprawdzalem juz ze 3 razy...Jutro jeszcze sie pobawie...jak bedzie dupa to kupuje zestaw naprawczy i zobaczymy.pozdro. |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2010-12-26, 02:33
|
0
|
|
|
|
Mój znajomy ma taki problem jak Ty. Po roku Sata zaczê³a mu tak lakierowaæ. Gór± robi wiêkszy strumieñ. On pistoletu prawie wcale nie rozkrêca³.
Pozdro. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-12-26, 08:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Wiêc pora przedmuchaæ kana³y powietrzne,to najczêstsza przyczyna tej wady.A pistolet raz na jaki¶ czas trzeba rozebraæ (tylko bez przesady,iglica, g³owica rozpylacza,kubek)i dok³adnie wszystko wyczy¶ciæ i przedmuchaæ. |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-12-26, 10:02
|
0
|
|
|
|
widze ze ktos odswierzy³ ten post to napisze co by³o nie tak... Otoz pod pistolem mialem podpiety manometr i ustawiajac go na 2 bary probowalem ustawic te Sate...i zawsze dawal gora wiecej...Wkurzylem sie wypieprzylem ten manometr i zaczalem ustawiac na oko...i pomog³o Widocznie manometr wskazywal mi 2 bary a dawa³ duzo wieksze cisnienie i dlatego gun tryskal mi gora wiecej...Teraz ustawiam go bez zadnego problemu i jest super...Oststnio lakierowalem VW Garbusa na zielona butelke i zadnych chmurek,ciapek...baza ³adnie pokry³a na dwa razy i wysz³o elegancko...Tak naprawde to tam nie ma sie co zapsuc bo rozlozenie i zlozenie tego guna jest dziecinnie proste... pozdro. |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2010-12-26, 12:38
|
0
|
|
|
|
Ty masz hvlp czy rp satê? |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-12-26, 16:21
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2010-12-26, 22:53
|
0
|
|
|
|
1.K³adziesz t± sat± podk³ad metalik, akryl i klar czy masz 2 pistolety?
2. Je¶li wszystko robisz jednym to jak wychodz± bazy metaliczne?
3. Jakie realne zapotrzebowanie na powietrze ma RP?
Ja nie mam komory i nie wiem jakby to by³o z rp. Bo mam chêæ na takow± satê. Na hvlp powietrza mi pewnie nie starczy bo kupiæ sprê¿arkê z wydajno¶ci± 500 litrów to te¿ trzeba trochê siana wy³o¿yæ. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-12-27, 11:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
kubazjan napisa³/a: | Widocznie manometr wskazywal mi 2 bary a dawa³ duzo wieksze cisnienie |
Zapewne duzo mniejsze cisnienie, bo manometr nie by³ sata tylko jakie¶ badziewie co pod fobo ma przep³ywy.
Do saty mu brakuje przepustowo¶ci i mimo ze na manometrze jest 2 bary, to do pistoletu dochodzi pewnie z 0.8 bara.
Zreszta to akurat s³ychaæ ze s³abiej daje poprzez manometr niz bez niego. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
mezotr
|
Wys³any: 2010-12-27, 13:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 172
|
ja przy sacie 3000 hvlp mia³em taki zwykly reduktor to na maxa da³o sie ustawic tylko 2.2bara, jak za³ozy³em reduktor saty to juz max 4bar.
Wiec niezle te zwykle reduktorki blokuja przep³yw powietrza do pistoletu. |
|
|
|