Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Baton 
Wys³any: 2010-10-13, 22:57   Problem z rozkrêceniem pistoletu.
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Pszczyna
Witam serdecznie,
To mój pierwszy post na forum, niestety zwi±zany z do¶æ nieciekaw± spraw±.
Nie mogê odkrêciæ dyszy w pistolecie chodzi o t± czê¶æ któr± powinno odkrêciæ siê kluczem.
Po prostu jest tak dokrêcone od nowo¶ci ¿e nie da siê tego odkrêciæ za cholerê.
Ma kto¶ jakie¶ sposoby na odkrêcenie? Dodam ¿e zwyk³y klucz jaki jest do³±czony do pistoletu nie daje rady.
Pozdrawiam ;)

DSCF0928.JPG
Plik ¶ci±gniêto 90 raz(y) 631.85 KB

³ysy73 
Wys³any: 2010-10-14, 18:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Tylko sze¶ciok±tny nasadowy ju¿ Ci pozosta³. Tylko najpierw zeszlifuj go od czo³a. Musisz szlifowaæ a¿ znikn±³ fazki wewnêtrzne na sze¶ciok±cie, bo inaczej Ci siê omknie. A w ten sposób bêdzie siê styka³ z dysz± materia³ow± jak najwiêksz± powierzchni±.

sawmaster 
Wys³any: 2010-10-14, 21:24   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
zamocz ca³y przód w nitro na kilka godzin mo¿e na dobê, powinno daæ siê odkrêciæ

³ysy73 
Wys³any: 2010-10-14, 22:35   
0
UP DOWN

A w czym to nitro ma Mu pomóc, bo nie rozumiem tego?

Matik
Wys³any: 2010-10-15, 06:27   
0
UP DOWN

Kiedy¶ kupi³em podobne cu¶ sygnowane sico ale tam by³a trochê inna dysza i musia³em zeszlifowaæ ¿eby chwyciæ j± kluczem nastawnym, bo jak siê przekonasz lub mo¿e ju¿ to wiesz, ¿e te dysze s± dokrêcane na klej do gwintów, który jednocze¶nie pe³ni funkcjê uszczelniacza. Pewnie dlatego w instrukcji na pude³ku jest napisane, i¿ rozkrêcenie tego elementu pistoletu skutkuje utraceniem gwarancji.

³ysy73 
Wys³any: 2010-10-15, 06:43   
0
UP DOWN

Matik napisa³/a:
i musia³em zeszlifowaæ
Szlifowa³e¶ dyszê w pistolecie aby j± do czego¶ dopasowaæ?
Matik napisa³/a:
chwyciæ j± kluczem nastawnym
Tzn. czym? Francuzem do rur, bo nie kumam.
Albo jeszcze ¶piê, albo rozumiem ¿e szlifowa³e¶ czym¶ dyszê a pó¼niej odkrêca³e¶ j± jakim¶ kluczem nastawnym ala francuz hydrauliczny? Mam nadziejê, ¿e siê mylê, ale tak to brzmi.

Moczenie tego guna w rozpuchach nic nie da, bo podczas pracy przecie¿ ma z nimi styczno¶æ. Tylko przylegaj±cy jak najwiêksz± powierzchni± klucz sze¶ciok±tny tu pomo¿e.

Poza tym kolego Baton: PRZED WYKRÊCENIEM DYSZY MATERIA£OWEJ NAJPIERW DEMONTUJE SIÊ IGLICÊ !!! Oczywi¶cie mo¿na to i rozkrêciæ na wci¶niêtym spu¶cie, ale gdy dysza siê odkrêca, a nie trzeba siê z ni± si³owaæ dwoma rêkoma.

Matik
Wys³any: 2010-10-16, 06:21   
0
UP DOWN

³ysy73, bo nie mia³em w nim dyszy sze¶ciokatnej jak kolega tylko tak± ¿e jedynie klucz z zestawu pasowa³, bo by³ w±ski - pistolet sico lub fobo lux pierwsza wersja (pod dwiema nazwami wystêpuje) - jak chcesz to zobacz na allegro jak wygl±da dysza.http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-fobo-lux-hvlp-dysza-iglica-i1264682114.html#gallery
A klucz nastawny szwedzki
- przyk³ad http://allegro.pl/mocny-k...03.html#gallery

jako ¿e jest on szeroki to nie mia³em jak chwyciæ dyszy a ten z zestawu to z³ama³ mi siê w rêkach przy próbie jej odkrêcenia.
No ale jak mo¿e mia³e¶ siê nieprzyjemno¶æ siê dowiedzieæ ten pistolet nie grzeszy jako¶ci± wykonania

³ysy73 
Wys³any: 2010-10-16, 06:53   
0
UP DOWN

Ju¿ chyba kumam. Miejsce na klucz by³o pod jakim¶ pier¶cieniem, czy zgrubieniem dyszy, tak? To rzeczywi¶cie bardzo przemy¶lana konstrukcja :sciana: :sciana:
No ale có¿ nie wymagajmy aby kto¶ siê zastanawia³ nad "takimi drobiazgami", w pistolecie który razem z VAT-ami, podatkami, mar¿ami sprzedawców, mar¿ami hurtowników, kosztami dostarczenia do sklepów, c³ami, kosztami dowozu z Chin, Chiñskimi podatkami, zyskami fabryki, oraz kosztami jego produkcji KOSZTUJE U NAS PO DOBRYCH RABATACH OKO£O 60z³otych. ^^ ^^ ^^ ^^ To usprawiedliwia w sumie wszystkie "niedoci±gniêcia technologiczne" :) OKI

Baton 
Wys³any: 2010-10-16, 18:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Pszczyna
³ysy73, nie ka¿dego staæ na pistolety SATA, a szczególnie je¿eli u¿ywane s± tylko we w³asnym zakresie i na siebie nie zarabiaj±.

Uda³o mi siê dyszê odkrêciæ sze¶ciok±tnym kluczem dziêki za pomoc ;)

³ysy73 
Wys³any: 2010-10-16, 19:08   
0
UP DOWN

Baton napisa³/a:
³ysy73, nie ka¿dego staæ na pistolety SATA, a szczególnie je¿eli u¿ywane s± tylko we w³asnym zakresie i na siebie nie zarabiaj±.
Baton a poka¿ mi gdzie ja napisa³em o Sacie itp.? Ja wsio rozumiem tylko opisa³em dla czego nie nale¿y zbyt wiele oczekiwaæ od taniego pistola. Poza tym sk±d wiesz czym ja bawiê siê w malowanka? Albo czym zaczyna³em? Nie wiesz wiêc Ci powiem: od pistoletów z kompletu za 50z³ z dmuchawk±, spiralk± i pistoletem do ropowania. Wiêc uwierz mi na s³owo, ¿e Sico czy jakie¶ Fobo to szczyt techniki precyzyjnej na poziomie NASA w porównaniu z tamtymi "pistoletami" :D :D :D :D Tak¿e luzik.
Baton napisa³/a:
Uda³o mi siê dyszê odkrêciæ sze¶ciok±tnym kluczem dziêki za pomoc
No problem. Cieszê siê ¿e uda³o mi siê pomóc.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: