Autor |
Wiadomo¶æ |
|
732
|
Wys³any: 2010-12-19, 16:51 WKURZKA NA ZBIORNIKU SREBRNY KOLOR
|
0
|
|
|
732
|
Witam,dosta³em do malowania od znajomego zbiornik od kilkumiesiêcznej Yamahy FZ1 w kolorze srebrnym.Znajomy siê wywróci³ i zrobi³ wgniotkê na boku,oczywi¶cie do wyszpachlowania,lecz pó¼niej oznajmi³ mi,¿e chce ¿ebym zrobi³ wkurzkê baz± i delikatnie klarem,¿eby nie malowaæ ca³o¶ci bezbarwnym.Jak my¶licie da radê tak zrobiæ?
Czy trzeba kryæ ca³o¶æ bezbarwnym?Dodam,¿e nie ma byæ sladu na zbiorniku.
Proszê o Wasze opinie.Pozdrawiam |
|
|
|
|
kamilbusko
|
Wys³any: 2010-12-19, 17:26
|
0
|
|
|
|
powiedz mu ¿e na czole niech sobie wkurzkê zrobi a nie na baku jeszcze na srebrze. a co siê tak boi ca³o¶ci lakierowaæ?? cieniujesz srebro a ca³o¶æ klar i ¶wiêto |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-12-19, 18:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Jak ten kolega taki m±dry i taki znawca, to i tak zmatuj i polakieruj ca³y zbiornik, bo ka¿dy by tak zrobi³.
Tylko staraj siê idealnie odtworzyæ strukturê podczas lakierowania, a temu znawcy powiedz pó¼niej ¿e ma Ci do³o¿yæ na flachê bo przez ten jego pomys³ narobi³e¶ siê jak wariat, aby zrobiæ t± "wkurzkê".
Ot i wilk syty o owca ca³a.
{oby tylko pó¼niej nie mia³ durniejszych pomys³ów jak ju¿ bêdzie Ciê mia³ za mistrza }
Pozdro |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-12-19, 22:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
I kaze Ci zrobic wkurzke na korku wlewu paliwa.. |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2010-12-19, 22:13
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
albo na wentylku od felgi |
|
|
|
|
binsu18
|
Wys³any: 2010-12-20, 00:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 51
|
Yamah± ¶miga a ¿a³uje siana za pomalowanie zbiornika? Popieram przedmówców, albo pogoñ go w ogóle, bo faktycznie , jak mowi £ysy, zacznie mieæ coraz durniejsze pomys³y. |
|
|
|
|
lorakkr21
|
Wys³any: 2010-12-20, 10:23
|
0
|
|
|
lorakkr21
Pomóg³: 4 razy Posty: 123
|
Znam to z do¶wiadczenia kiedy¶ jednemu znajomemu handlarzowi zrobilem zaprawke a nie malowa³em elementu i zaraz potem wymy¶la³ coraz mniejsze te zaprawki bo szkoda materia³u do mnie mówi³ i go pogoni³em wkoñcu nie daj siê tym wszystkim co my¶l± ¿e siê znaj± bo ty jeste¶ fachowcem i ty wiesz jak masz zrobiæ a nie kto¶ ci bêdzie mówi³ |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2010-12-20, 14:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 178
|
Ale macie problemy, klient chce to siê robi. Ja robiê tylko wpy³ki i ka¿da kosztuje 250z³. Ca³ych elementów ju¿ nawet nie lakieruje bo mi siê nie op³aca. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2010-12-21, 13:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
Mart-Dent napisa³/a: | Ca³ych elementów ju¿ nawet nie lakieruje bo mi siê nie op³aca. | to jak masz na ¶rodku drzwi do³eczek to te¿ ca³ych drzwi nie lakierujesz ? |
|
|
lorakkr21
|
Wys³any: 2010-12-21, 14:17
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
Po co ma malowaæ ca³e drzwi za 350 z³ jak moze zrobiæ zaprawke za 250 z³ heh tak to rozumiê a pracy tyle samo albo i wiêcej |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2010-12-21, 15:24
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | Mart-Dent napisa³/a: | Ca³ych elementów ju¿ nawet nie lakieruje bo mi siê nie op³aca. | to jak masz na ¶rodku drzwi do³eczek to te¿ ca³ych drzwi nie lakierujesz ? |
Jak mam do³eczek to go usuwam bez lakierowania. |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2010-12-21, 15:28
|
0
|
|
|
|
lorakkr21 napisa³/a: | Po co ma malowaæ ca³e drzwi za 350 z³ jak moze zrobiæ zaprawke za 250 z³ heh tak to rozumiê a pracy tyle samo albo i wiêcej |
Dlaczego s±dzisz ¿e pracy tyle samo albo i wiêcej. Ile czasu zajmuje Ci przygotowanie, pomalowanie i wysuszenie elementu razem z oddaniem auta klientowi. Ile bêdzie Ciê kosztowa³ materia³?
Mi max 4godz. Materia³ razem z pr±dem jakie¶ 30z³ |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2010-12-21, 18:42
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent napisa³/a: | Jak mam do³eczek to go usuwam bez lakierowania. | a mo¿e robisz szkolenia z usuwania wgnieceñ? bo ja mam ogólnie dosyæ lakiernictwa i chcê i¶æ w autodetailing bardziej... |
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2010-12-21, 19:40
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | a mo¿e robisz szkolenia z usuwania wgnieceñ? bo ja mam ogólnie dosyæ lakiernictwa i chcê i¶æ w autodetailing bardziej... |
Nie szkoleñ nie robiê, brak czasu . Jak d³ugo lakierujesz ¿e masz tego dosyæ? |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2010-12-21, 19:54
|
0
|
|
|
|
nie d³ugo, oko³o 3-4 lat ale po prostu nie lubiê drzeæ szpachli, bêdziemy szukaæ lakiernika a ja chce siê zaj±æ czym innym. Zapisuje siê na szkolenia z APP, tylko troche drogo, no ale co tam... |
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2010-12-21, 20:15
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | oko³o 3-4 lat |
Tyle mia³em lat jak pierwszy raz poszed³em z tat± na lakierniê co¶ porobiæ Teraz mam 30 wiêcej i nadal to lubiê. Ale doszed³em do wniosku ¿e lakiernictwo zostawiê tym którzy lubi± patrzeæ na samochód d³u¿ej jak jeden dzieñ
Jak nie lubisz drzeæ szpachli zajmij siê tylko smart-em, szpachlowanie jest ale dla wyrównania rozszlifowanej rysy, a nie odtworzenia b³otnika, nie biorê siê za zgnitki, zardzewnio³ki i poobijane trupy. Tylko ma³e naprawy lakiernicze, polerka i wgniotki. Na brak pracy nie narzekam choæ ceny mam dla co poniektórych z kosmosu.
Co do szkolenia z PDR to zastanów siê najpierw czy jeste¶ cierpliwy, bo szkolenie to nie wszystko, na druty te¿ musisz wydaæ trochê grosza, pamiêtaj±c o tym ¿e nikt tego od Ciebie nie odkupi, no chyba ¿e za 1/3 ceny. Dobry zestaw to jakie¶ 8k |
|
|
|
|
|
lorakkr21
|
Wys³any: 2010-12-21, 20:18
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
Mart-Dent moze i masz racje ale ja nie lubiê poprostu robiæ zaprawek ( nie chodzi o to ¿e nie umiê ) ale wole elementy malowaæ i jezeli ludzie id± na to to zaprawki dla mnie to ostateczno¶æ |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2010-12-21, 20:22
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent napisa³/a: | Ale doszed³em do wniosku ¿e lakiernictwo zostawiê tym którzy lubi± patrzeæ na samochód d³u¿ej jak jeden dzieñ | mam tak samo he he,
Mart-Dent napisa³/a: | Co do szkolenia z PDR to zastanów siê najpierw czy jeste¶ cierpliwy, bo szkolenie to nie wszystko, na druty te¿ musisz wydaæ trochê grosza, pamiêtaj±c o tym ¿e nikt tego od Ciebie nie odkupi, no chyba ¿e za 1/3 ceny. Dobry zestaw to jakie¶ 8k | wiem, ¿e szkolenie to praktycznie pokazanie co i jak, a reszta to tylko praktyka, no ceny s± du¿e zestawów, dlatego kupiê narazie chyba jaki¶ tañszy do nauki |
|