Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
732 
Wys³any: 2010-12-19, 16:51   WKURZKA NA ZBIORNIKU SREBRNY KOLOR
0
UP DOWN
732

Sk±d: £ód¼
Witam,dosta³em do malowania od znajomego zbiornik od kilkumiesiêcznej Yamahy FZ1 w kolorze srebrnym.Znajomy siê wywróci³ i zrobi³ wgniotkê na boku,oczywi¶cie do wyszpachlowania,lecz pó¼niej oznajmi³ mi,¿e chce ¿ebym zrobi³ wkurzkê baz± i delikatnie klarem,¿eby nie malowaæ ca³o¶ci bezbarwnym.Jak my¶licie da radê tak zrobiæ?
Czy trzeba kryæ ca³o¶æ bezbarwnym?Dodam,¿e nie ma byæ sladu na zbiorniku.
Proszê o Wasze opinie.Pozdrawiam :/

kamilbusko
Wys³any: 2010-12-19, 17:26   
0
UP DOWN

powiedz mu ¿e na czole niech sobie wkurzkê zrobi a nie na baku jeszcze na srebrze. a co siê tak boi ca³o¶ci lakierowaæ?? cieniujesz srebro a ca³o¶æ klar i ¶wiêto

³ysy73 
Wys³any: 2010-12-19, 18:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Jak ten kolega taki m±dry i taki znawca, to i tak zmatuj i polakieruj ca³y zbiornik, bo ka¿dy by tak zrobi³.
Tylko staraj siê idealnie odtworzyæ strukturê podczas lakierowania, a temu znawcy powiedz pó¼niej ¿e ma Ci do³o¿yæ na flachê bo przez ten jego pomys³ narobi³e¶ siê jak wariat, aby zrobiæ t± "wkurzkê".
Ot i wilk syty o owca ca³a.
{oby tylko pó¼niej nie mia³ durniejszych pomys³ów jak ju¿ bêdzie Ciê mia³ za mistrza ;) ^^ }
Pozdro

obcy_69
Wys³any: 2010-12-19, 22:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
I kaze Ci zrobic wkurzke na korku wlewu paliwa.. :D

kropen16 
Wys³any: 2010-12-19, 22:13   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
albo na wentylku od felgi ^^ :spoko:

binsu18
Wys³any: 2010-12-20, 00:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Yamah± ¶miga a ¿a³uje siana za pomalowanie zbiornika? Popieram przedmówców, albo pogoñ go w ogóle, bo faktycznie , jak mowi £ysy, zacznie mieæ coraz durniejsze pomys³y.

lorakkr21 
Wys³any: 2010-12-20, 10:23   
0
UP DOWN
lorakkr21

Pomóg³: 4 razy
Znam to z do¶wiadczenia kiedy¶ jednemu znajomemu handlarzowi zrobilem zaprawke a nie malowa³em elementu i zaraz potem wymy¶la³ coraz mniejsze te zaprawki bo szkoda materia³u do mnie mówi³ i go pogoni³em wkoñcu nie daj siê tym wszystkim co my¶l± ¿e siê znaj± bo ty jeste¶ fachowcem i ty wiesz jak masz zrobiæ a nie kto¶ ci bêdzie mówi³

Mart-Dent
Wys³any: 2010-12-20, 14:18   
0
UP DOWN

Ale macie problemy, klient chce to siê robi. Ja robiê tylko wpy³ki i ka¿da kosztuje 250z³. Ca³ych elementów ju¿ nawet nie lakieruje bo mi siê nie op³aca.

kalbi 
Wys³any: 2010-12-21, 13:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Mart-Dent napisa³/a:
Ca³ych elementów ju¿ nawet nie lakieruje bo mi siê nie op³aca.
to jak masz na ¶rodku drzwi do³eczek to te¿ ca³ych drzwi nie lakierujesz ?

lorakkr21 
Wys³any: 2010-12-21, 14:17   
0
UP DOWN
lorakkr21

Po co ma malowaæ ca³e drzwi za 350 z³ jak moze zrobiæ zaprawke za 250 z³ heh tak to rozumiê a pracy tyle samo albo i wiêcej

Mart-Dent
Wys³any: 2010-12-21, 15:24   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
Mart-Dent napisa³/a:
Ca³ych elementów ju¿ nawet nie lakieruje bo mi siê nie op³aca.
to jak masz na ¶rodku drzwi do³eczek to te¿ ca³ych drzwi nie lakierujesz ?

Jak mam do³eczek to go usuwam bez lakierowania.

Mart-Dent
Wys³any: 2010-12-21, 15:28   
0
UP DOWN

lorakkr21 napisa³/a:
Po co ma malowaæ ca³e drzwi za 350 z³ jak moze zrobiæ zaprawke za 250 z³ heh tak to rozumiê a pracy tyle samo albo i wiêcej

Dlaczego s±dzisz ¿e pracy tyle samo albo i wiêcej. Ile czasu zajmuje Ci przygotowanie, pomalowanie i wysuszenie elementu razem z oddaniem auta klientowi. Ile bêdzie Ciê kosztowa³ materia³?

Mi max 4godz. Materia³ razem z pr±dem jakie¶ 30z³

kalbi 
Wys³any: 2010-12-21, 18:42   
0
UP DOWN

Mart-Dent napisa³/a:
Jak mam do³eczek to go usuwam bez lakierowania.
a mo¿e robisz szkolenia z usuwania wgnieceñ? bo ja mam ogólnie dosyæ lakiernictwa i chcê i¶æ w autodetailing bardziej...

Mart-Dent
Wys³any: 2010-12-21, 19:40   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
a mo¿e robisz szkolenia z usuwania wgnieceñ? bo ja mam ogólnie dosyæ lakiernictwa i chcê i¶æ w autodetailing bardziej...

Nie szkoleñ nie robiê, brak czasu . Jak d³ugo lakierujesz ¿e masz tego dosyæ?

kalbi 
Wys³any: 2010-12-21, 19:54   
0
UP DOWN

nie d³ugo, oko³o 3-4 lat ale po prostu nie lubiê drzeæ szpachli, bêdziemy szukaæ lakiernika a ja chce siê zaj±æ czym innym. Zapisuje siê na szkolenia z APP, tylko troche drogo, no ale co tam...

Mart-Dent
Wys³any: 2010-12-21, 20:15   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
oko³o 3-4 lat

Tyle mia³em lat jak pierwszy raz poszed³em z tat± na lakierniê co¶ porobiæ :) Teraz mam 30 wiêcej i nadal to lubiê. Ale doszed³em do wniosku ¿e lakiernictwo zostawiê tym którzy lubi± patrzeæ na samochód d³u¿ej jak jeden dzieñ :D

Jak nie lubisz drzeæ szpachli zajmij siê tylko smart-em, szpachlowanie jest ale dla wyrównania rozszlifowanej rysy, a nie odtworzenia b³otnika, nie biorê siê za zgnitki, zardzewnio³ki i poobijane trupy. Tylko ma³e naprawy lakiernicze, polerka i wgniotki. Na brak pracy nie narzekam choæ ceny mam dla co poniektórych z kosmosu.

Co do szkolenia z PDR to zastanów siê najpierw czy jeste¶ cierpliwy, bo szkolenie to nie wszystko, na druty te¿ musisz wydaæ trochê grosza, pamiêtaj±c o tym ¿e nikt tego od Ciebie nie odkupi, no chyba ¿e za 1/3 ceny. Dobry zestaw to jakie¶ 8k

lorakkr21 
Wys³any: 2010-12-21, 20:18   
0
UP DOWN
lorakkr21

Mart-Dent moze i masz racje ale ja nie lubiê poprostu robiæ zaprawek ( nie chodzi o to ¿e nie umiê ) ale wole elementy malowaæ i jezeli ludzie id± na to to zaprawki dla mnie to ostateczno¶æ

kalbi 
Wys³any: 2010-12-21, 20:22   
0
UP DOWN

Mart-Dent napisa³/a:
Ale doszed³em do wniosku ¿e lakiernictwo zostawiê tym którzy lubi± patrzeæ na samochód d³u¿ej jak jeden dzieñ :D
mam tak samo he he,

Mart-Dent napisa³/a:
Co do szkolenia z PDR to zastanów siê najpierw czy jeste¶ cierpliwy, bo szkolenie to nie wszystko, na druty te¿ musisz wydaæ trochê grosza, pamiêtaj±c o tym ¿e nikt tego od Ciebie nie odkupi, no chyba ¿e za 1/3 ceny. Dobry zestaw to jakie¶ 8k
wiem, ¿e szkolenie to praktycznie pokazanie co i jak, a reszta to tylko praktyka, no ceny s± du¿e zestawów, dlatego kupiê narazie chyba jaki¶ tañszy do nauki

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: